Kiekkoliiga
Mitalistit – A-Liiga pudotuspelit
Chewits
Kiekon Vastaisuus
Liverpool Liverbirds
Lehdistötiedote

Mestarin puheenvuoro

Valot välähtävät, vaihtoaiton ovi sulkeutuu ja jää alkaa tyhjentyä. Kentällä viimeiset oranssiin nuttuun verhoutuneet soturit juhlivat riehakkaasti Kiekkoliigaan nousua, mutta katsomossa yksi jo hieman ikääntynyt mestari istuu hiljaisena ja korjaa samalla italialaisen vaakaraitasolmionsa asentoa syvää rauhallisuutta huokuen.

Moni hänet tietää, mutta harva tuntee. Kaikki kadunmiehistä asiantuntijoihin ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että lähes mystiseen asemaan nousseen GM-Somen ylivertainen taktinen osaaminen oli lopulta suurin yksittäinen syy Voodoo Peoplen liiganousun taustalla.
– Olen aina sanonut, että kaikessa tekemisessä kentällä pitää olla jokin sanoma, se jokin tietty tarkoitus, mitä haluat tekemiselläsi ilmaista. Pelkällä kohnottamisella ei ole voitettu ikinä mitään. Eihän lämäriäkään pidä ikinä lyödä pelkästä lyömisen ilosta, GM toteaa vakavana ja ympärille muotoutunut kuuntelijajoukko nyökyttelee päätään hiirenhiljaa. Tunnelma on vireän keskittynyt, sillä kukaan ei halua menettää sanaakaan suuren mestarin puheenvuorosta. On selvää, että tämä mies tietää mistä puhuu.

Lisää kommentteja ei GM:ltä kuitenkaan heru, sillä mestari on varannut illaksi itselleen aikaa rankan kirjoitusurakan vuoksi. Liiganousun myötä Voodoo Peoplen pelikirja vaatii jälleen uudistusta ja perusteellisena managerina tunnettu GM-Some ei tunnetusti jätä kiveäkään kääntämättä miettiessään, miten hän voisi vielä entistään parantaa suojattiensa otteita kentällä.

Viikkoa myöhemmin Kiekkoliigan verkkolehti Paitsio kuitenkin tavoitti kiekon tämän hetken valovoimaisimman General Managerin ja sai haastattelun helsinkiläisessä kulttuuriravintola Chez Dominiquessa, jossa tyylikkäästi harmaantunut herrasmies-GM oli viettämässä lounastaukoaan skottiwhiskyn ja bahamalaisen vaniljasikarin kera. On merkille pantavaa, että urallaan kaiken nähneestä konkarista ei voi aistia sitä iloa, minkä asiasta tietämätön voisi kuvitella liiganoususta aiheutuvan. Tyylikkääseen tummaan pukuun sonnustautunut Some hörppää kulauksen viskistään ja kertoo selityksen hillityn seesteiseen käytökseensä:
- Liiganousu oli lopultakin vain yksi ennalta kiveen hakattu välietappi joukkueen messiaanisessa pelikirjassa, GM sanoo ripaus nöyryyttä äänessään. – Eihän talvisodassakaan juhlitty yksittäisiä taisteluvoittoja.

Talvisota on GM-Somelle tuttu aihe, sillä mestarin kolmessa vuodessa kirjoittama Voodoo Peoplen pelikirja perustuu hyvin pitkälti samoihin teeseihin, millä venäläiset nujerrettiin vuoden 1940 sydäntalvella. Kuten kaikki kuitenkin jo arvasivat, syvällisesti elämään suhtautuva mies on kuitenkin managerina niin monipuolinen, ettei voisi ikinä sortua vain yhteen pelinäkemykseen. Tämän vuoksi Voodoo Peoplen pelikirjassa on sotahistorian lisäksi kantavia teemoja myös urheilumaailman puolelta:
- Globenissa 1995 saavutettu mestaruus on yksi suomalaisen identiteetin kulmakivistä. Olisi ollut suuri virhe jättää se huomioimatta pelikirjassa ja sitä kautta kaikessa tekemisessä kentällä, GM sanoo ja katsoo suoraan silmiin.
– Luottopakkimme manalan siniviivalta lähtemät laukaukset ovat ratkaisseet meille monta sarjapistettä. Jokainen voi itse miettiä, olisivatko ne menneet maaliin ilman Timo Jutilan vajaa 15 vuotta sitten antamaa esimerkkiä, GM muistuttaa ilmeenkään värähtämättä.

GM:n puhuessa ravintolan muiden asiakkaiden ruokailu on seisahtunut, sillä kaikki ovat jälleen kerran hiljentyneet vakavina kuuntelemaan miehen vastaanpanematonta argumentointia. Nurkkapöydässä raihnaisen näköinen vanhus korjaa kuulolaitteensa asentoa ja tilausta vastaanottamassa olleen naistarjoilijan kynä on pysähtynyt. Mestarin karisma on jälleen puhunut.

Vaikka kaikille on varmasti selvää, että GM-Somen luotsatessa sarjavoitto olisi selvä pelaajilla kuin pelaajilla, GM haluaa kuitenkin kohteliaana miehenä mainita nimeltä yhden pelaajan.
– MJ-Eyemou on aina kannatellut joukkuetta vaikeina hetkinä. Hänen tulostaan asti on ollut selvää, kuka on joukkueen henkinen johtaja kentällä. Hän on minulle kuin oma poika.

GM-Some haluaa kuitenkin muistuttaa, että ylivertainen johtajuus ja valtavalla tuhovoimalla maaliverkkoon iskeytyvä siniviivalaukaus eivät ole maestro Eyemoun ainoita vahvuuksia.
– Eyemou on paitsi uskomaton pelaaja, myös loistava esimerkki joukkueen nuorille pelaajille, jotka vielä hakevat kiekollista identiteettiään kentällä. Biscin ja pikun kaltaiset keltanokat ottavat hänestä kentällä mallia kaikessa tekemisessä, GM kertoo liikutusta äänessään.

GM-Somen tarunhohtoisia tarinoita kuunnellessa aika tuntuu pysähtyneen. Ravintolasta lähtöä tekiessään mestari kiittää tarjoilijaa ja ojentaa juomarahaksi sadan euron setelin. Ele, jonka voisi helpota tulkita ylimieliseksi, näyttää nyt aivan kuin miltä tahansa normaalilta suoritteelta.
– Ihan kuin aikoinaan pelikentilläkin, hyvät suoritukset tulee aina palkita. Se on aina ollut ja tulee aina olemaan yksi valmennusfilosofiani peruskivistä, GM kertoo ja nousee korostuneen hitaalla liikkeellä ylös tuoliltaan.

Vielä muutama pakollinen nimikirjoitus ja ilta on ohi. GM katsoo vielä kerran kelloaan, ennen kuin katoaa räntäsateen piiskaaman Etelä-Helsingin synkille kaduille loputtoman ihmisvilinän sekaan. Siellä hän kulkee alamaistensa joukossa - aivan kuin kuka tahansa meistä.

shfk

Kirjoittanut: Voodoo People
Julkaistu 03.12.2009 20:30
Luettu: 670 kertaa

Kommentit
Ei kommentteja.
Kommentoi

Voit lähettää kommentteja vasta sisäänkirjautumisen jälkeen.