Jaksokatsaus 1

Artikkeli

Kiekkoliigan kauden 1/2018 runkosarja käynnistyi kaksi viikkoa sitten maanantaina, ja nyt joukkueet ovat pelanneet jo vähintään kahdeksan ottelua historiallisella liigasesongilla. Ensimmäisen jakson aikana nähtiin paljon kovatasoisia otteluita, joiden myötä myös joukkueiden voimasuhteista on saatu paljon lisätietoa kausiennakkoon verraten. Onkin hyvä tehdä lyhyt katsaus siihen, mitä kauden 1/2018 ensimmäisellä jaksolla tapahtui.

Tämän kauden jaksokatsauksissa tullaan käsittelemään aina viittä mielenkiintoisinta asiaa, joita saamme kussakin jaksossa todistaa. Lisäksi katsauksen lopussa listataan lyhyesti jakson kolme onnistujaa sekä kolme epäonnistujaa – olivatpa nämä kokonaisia joukkueita tai yksittäisiä pelaajia. Tässä tulevat kuluvan kauden ensimmäisen jakson kohokohdat!

Yllätysnimiä kolmen kärjessä

Vaikka kausiennakon kirjoittajat saavatkin osittaisen synninpäästön sijoitusarvioinneistaan ensimmäisen jakson jälkeen*, löytyy kahden viikon runkosarjaotteluiden jälkeen kärkikolmikosta joukkueita, jotka ennakoijat olivat asettaneet jopa suorien pudotuspelipaikkojen ulkopuolelle. Kakkosena majaileva The Presidents sekä kolmannelta sijalta toiselle jaksolle ampaiseva Giants yllättivät monet ensimmäisen jakson vahvoilla otteillaan.

Ei kyseisten joukkueiden menestys kuitenkaan täysin puskista tullut. Viime kaudella Superliigan mestaruuden napannut The Presidents on niittänyt menestystä myös Kiekkoliigassa; kaudella 1/2017 joukkue päätti kautensa voitokkaaseen pronssiotteluun. Kuluvan kauden alussa presidenttiryhmä joutui taipumaan sarjajohtajalle Devilsille kahdesti sekä -kolmoselle Giantsille kerran, mutta noiden tappioiden jälkeen nelikko skede8 – iroo – selänne10 – playa aloitti ilotulituksensa. Seitsemän ottelun voittoputken onnistui katkaisemaan deadline-iltana Huittisten Huima, mutta tasan kahden pisteen keskiarvolla otteluitaan pelannut Presidents onnistui voittoputkensa avulla kipuamaan aivan sarjan kärjen tuntumaan.

Hienon ensimmäisen jakson pelanneet yllätysjoukkueet löytyvät korkealta sarjataulukosta

Giants sen sijaan joutui taipumaan edelliskauden Superliigassa jo puolivälierissä, mutta vahvat runkosarjaotteet antoivat toiveita vahvasta jättijoukosta myös Kiekkoliigassa – tunteehan joukkueen pelaajat todella hyvin toisensa. Erittäin tiivistä puolustuspeliä esittävä joukkue onnistui ensimmäisellä jaksolla tappavan tehokkaasti myös maalipaikoissaan lähes 30% osumatarkkuudella. Jos sama trendi jatkuu myös tulevilla jaksoilla, tullaan Giants näkemään sarjan kärkipaikoilla runkosarjan päätyttyä. Varmaa on kuitenkin se, ettei todella vahvaan kuntoon äitynyt Giants-joukkuepuolustus tule antamaan maaliakaan ilmaiseksi vastustajajoukkueille.

*Kausiennakon kärkikuusikosta neljä joukkuetta löytyy tällä hetkellä sarjataulukon kuuden parhaan joukosta.

Mitä tapahtui Manhattanilla?

Niin kausiennakossa kuin monien muiden ajatuksissakin tämän kauden ennakkosuosikkeihin luettu Manhattan löysi paniikkinappulansa jo heti kauden ensimmäisenä päivänä. Katastrofaalinen tappio Anaheim Mighty Ducksia vastaan sai joukkueen tekemään muutoksia pelaajistoonsa nopeammin kuin erään lontoolaisen jalkapallojoukkueen venäläisomistaja vaihtaa päävalmentajaa; ennen kautta joukkueeseen hankittu apina sai lähteä, eikä alemmaksi puolustajaksi povattu Yan ottanut uutta pelipaikkaansa omakseen. Muutamaa päivää myöhemmin joukkueeseen hankittiin HC Tyrmäyksessä vaikuttanut alempi puolustaja uatu, ja manhattanilaisten pelaajarumba näytti rauhoittuneen.

Hallitsevan mestarin kokoonpano on elänyt kauden alussa omaa elämäänsä

Tulokset eivät kuitenkaan lähteneet parantumaan edelliskausien tapaan, ja murheellisen tiistai-illan höykytyksen jälkeen Manhattan joutui jälleen vaikean paikan eteen. HC Tyrmäyksen lyödessä tauluun 11 – 1 -lukemat sai nyt ylempänä puolustajana pelannut Yan tarpeekseen ja vaihtoi maisemaa jättäen tämän kauden liigapelit taakseen. Deadline-päivänä joukkue pelasi kolme ottelua voittaen niistä kaksi - tällä kertaa kokoonpanolla uatu – Etelä – Trn – lassi01. Turkoosinutut löytyvät ensimmäisen jakson jälkeen vasta 11. sijalta – onnistuuko sekasortoinen joukkue jättämään vaikeudet taakseen tulevina viikkoina?

Puolet runkosarjan otteluista ensimmäisellä jaksolla – It’s Ducks’ Life

Hektisessä ja kiivasta vauhtia muuttuvassa maailmassa on paljon epävarmuutta aiheuttavia tekijöitä, mutta onneksi on joitakin asioita, joihin aina voi luottaa. Esimerkiksi se, että kiekko.tv-joukkue Anaheim Mighty Ducks sykkii Kiekkoliiga-otteluita heti ensimmäisestä jaksosta lähtien kuin viimeistä päivää. Heti kauden ensimmäisenä päivänä neljä ottelua pelannut joukkue ei tälläkään kaudella katsonut ennen katumista.

Todella ailahtelevasti ensimmäiset 15 otteluaan taistellut ankkalauma löytyy ensimmäisen jakson jälkeen 7. sijalta – pudotuspelipaikoilta, kuitenkin luonnollisesti muita enemmän pelanneena. Joukkue on onnistunut pitämään ottelunsa suhteellisen tasaväkisinä ja vähämaalisina, mutta maalintekotehokkuus on ollut pahasti kateissa. Ensimmäisen kahden viikon rupeaman jälkeen ANA:n maalintekoprosentti on koko liigan toiseksi huonointa: kiekko on löytänyt vastustajan verkot 18,9-prosenttisesti. Yllätyksellisesti liigan huonoimmalla maalintekoprosentilla on tähän mennessä operoinut hallitseva mestari Manhattan.

Jos jotakin myönteistä Anaheimin alkukaudesta täytyy mainita, on jo kausiennakossakin mainittu teholinko pelsu löytänyt jälleen kiekkoareenat liigapelien merkeissä. Seuraava tavoite onkin saada kyseinen silmänilo myös pelaamaan harjoitusotteluita, mutta se lienee liikaa pyydetty…

Ducks' life - pelsu's style

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan

Vasta viisi päivää ennen deadlinea Kiekkoliiga-kautensa aloittanut Huittisten Huima aiheutti sydämentykytyksiä jo liigan johtokunnallekin. Ennen jakson viimeistä sunnuntaita joukkueella oli neljä ottelua kasassa ja tilanne oli sama jakson loputtuakin sunnuntaina kellon lyödessä iltakymmenen. Neljä pelaamatonta ottelua olisi saattanut johtaa jopa joukkueen sulkemiseen liigasta.

Noin yhdeltätoista illalla alkoi kuitenkin tapahtua. Ensiksi joukkue kaatoi – minkäpä muunkaan joukkueen kuin – jo 14 ottelua pelanneen Anaheim Mighty Ducksin, minkä jälkeen myös The Presidents sekä alienit joutuivat vahvan huittislaisryhmän jyräämäksi. Kiitokset lienevät paikallaan näille joukkueille, jotka vielä myöhäisillalla olivat valmiita pelaamaan hieman myöhässä herännyttä Huimaa vastaan.

Sarjanelonen HuHu ei paljoakaan stressannut pelien aikataulutuksista

Huittislaisia rankaistiin yhden ottelun pelaamattomuudesta yhdellä miinuspisteellä, mutta se ei joukkueen pistesarakkeessa radikaalisti näy. Joukkue onnistui kairaamaan ensimmäisistä kahdeksasta ottelustaan mukavat 18 pistettä ja on etenemässä samoilla esityksillä suoraan pudotuspeleihin – kunhan ottelut tulevat pelatuksi ajallaan tulevilla jaksoilla.

Yksi joukosta poissa

Kiekkoliigan uusi kausi näki ensimmäisen kaatuneen joukkueensa jo ensimmäisellä jaksolla. Ei kuitenkaan rankan pelimäärän vuoksi, vaan kivenkovan tason takia.

Karsinnoista vaivattomasti jatkoon selvinnyt ja varsinaisen kautensakin hienosti aloittanut Romuluut päätti jättää leikin kesken kuuden ottelun tappioputken jälkeen. Ennen tätä joukkue vei kaksi kovaa päänahkaa, kun mestarijoukkueet PePo sekä Manhattan kaatuivat ensimmäisen runkosarjaviikon sunnuntaina, mutta noiden otteluiden jälkeiset turpasaunat olivat ryhmälle liikaa. Kliimaksinsa joukkueen jo räjähdysalttiiksi muotoutunut pelaajisto sai keskiviikkoiltana Huittisten Huimaa vastaan, kun joukkueen jäsenet lähtivät kesken toisen erän etsimään mielekkäämpää tekemistä 1-13 -tilanteessa. Joukkueen ottelut tultaneen nollaamaan viimeistään toisen jakson loputtua.

Ei voi kuitenkaan sanoa, etteikö joukkueen pelaajilla olisi jo kokemusta tällaisista mahalaskuista. Onkin aika hyvästellä joukkue tämän tribuuttivideon myötä ja toivottaa joukkueen pelaajille parempaa menestystä tulevaisuudessa!

Onnistujat & epäonnistujat

Alla olevasta kuvasta löytyvät ensimmäisen jakson onnistujat ja epäonnistujat. Viilenevätkö kuumat ja kuumenevatko viileät kakkosjaksolla?

Kirjoittanut: Ratakses
Julkaistu: 20.03.2018 07:49
Luettu: 1535 kertaa