Finaaliennakko OKC - MAN

Artikkeli

Kiekkoliigan 43. kausi on ollut monilta osin harvinaislaatuinen. Pitkästä aikaa runkosarjassa jokainen ottelu ja jokainen piste olivat elintärkeitä pudotuspelejä ajatellen, kun 16 joukkueesta kuusi jäi kesälomalle jo toukokuun 14. päivä. Erittäin kovatasoisessa runkosarjassa 10 parhaan joukkueen selvittäminen jäi aivan runkosarjan loppuvaiheille – ja hieman sen ylikin - mutta lopulta joukkueet pääsivät aloittamaan pudotuspeliurakkansa.

Viime kaudella lanseeratut säälipudotuspelit alkoivat odotettuun tapaan; kotiedulla sarjaan lähteneet joukkueet etenivät ansaitusti puolivälieriin puhtaalla pelillä. Puolivälierissä sen sijaan nähtiin jotain, mitä Kiekkoliigan historiassa ei ole ennen nähty, kun runkosarjan neljä parasta joukkuetta jätettiin kylmästi rannalle. Niin PePo, Ravers, Romuluut kuin HC Tyrmäyskin aloittivat golfkautensa ennenaikaisesti.

Välierissä runkosarjan seitsemäs Huittisten Huima ja kahdeksas Helsingin Jokerit joutuivat myöntymään nousujohteisen loppukautensa jälkeen ottamaan yhteen pronssiottelussa…

…and then there were two.

 

Kauden 2/2017 parhaan Kiekko-joukkueen tittelistä kamppailevat runkosarjan viidennelle ja kuudennelle sijalle päätyneet joukkueet. Niin Oklahoma City Thunder kuin Manhattankin jäivät runkosarjan voittajasta 13 pistettä, mutta pudotuspelien loistavat peliesitykset ovat ansaitusti avanneet molemmille joukkueille mahdollisuuden taistella mestaruuspokaalista.

Kuluvalla kaudella Kiekkoliigan mestaruuspystiin kaiverretaan varmuudella täysin uusi nimi. Molemmista joukkueista löytyy kultamitalisteja jo entuudestaan, mutta kumpaakaan joukkuetta ei ole aiemmin kruunattu mestariksi. Kotiedun kanssa sarjaan lähtevältä OKC:lta löytyy kolme himmeämpää mitalia, kun Manhattan pelaa ensimmäisiä finaalejaan. Jännitystä ja panosta finaalisarjasta ei siis puutu.

Pudotuspelien tilastoja

Oklahoma City Thunder
Pelatut ottelut: 7
Voitottappiotjatkoaikavoitotjatkoaikatappiot: 511 - 0
Tehdyt maalit: 29
Päästetyt maalit: 12
Paras pistemies: shed, 7gp 14 + 10 = 24 +18

Manhattan
Pelatut ottelut: 8
Voitottappiotjatkoaikavoitotjatkoaikatappiot: 511 - 1
Tehdyt maalit: 33
Päästetyt maalit: 21
Paras pistemies: Yan, 8gp 18 + 11 = 29 +12

Molemmat joukkueet tiiviillä nelikolla finaalisarjaan

Kiekkoliigan pudotuspeleissä yleinen käytäntö on ollut, että joukkueen tärkeimmissä otteluissa peliaika jakautuu vain neljän pelaajan kesken. Näin on myös tällä kaudella, kun molemmilla joukkueilla sama pelaava nelikko on operoinut koko pudotuspelit läpi. Niin Oklahoman kuin Manhattanin pelaava nelikko on huikeassa iskussa, mutta finaalisarjassa myös kokemus ja rauhallisuus paineiden alla nousevat suureen rooliin.

Oklahoma City Thunderin kokoonpanossa ei ole tapahtunut suuria muutoksia koko kauden aikana. stem – shed – Bisc – jlo -kokoonpano pelasi eniten otteluita myös runkosarjassa, mutta kolme pelaajaa on kuitenkin jätetty rotaation ulkopuolelle pudotuspelejä varten. Yhteensä neljän pelaajan vahvuus iski pisteitä runkosarjassa 258 kappaletta, joista jopa 106 merkattiin stemin nimiin. Pudotuspeleissä joukkueen toinen tehohyökkääjä shed on ottanut eniten vastuuta 24 pisteellään.

OKC:n päävastuuhenkilö jlo: Miten pelaava nelikko on valikoitunut pudotuspeleihin? Millaisia muutoksia joukkueessa nähtiin runkosarjan aikana, ja mitkä ovat fiilikset tällä kokoonpanolla pelata kevään parhaimpia pelejä?

Päätettiin poffikokoonpano tossa about puolesvälis kautta eikä siinä ny ollu kauheena epäselvyyksiä loppupeleissä. Ihan menestyksen perusteella valittiin ja sillä mikä pelates tuntunu parhaalta. Lopulta kuitenkin alkuperäsesti suunniteltu nelikko pelaa niin ei kai tässä suurempia muutoksia olla tehty.

Hyvät fiilikset. Tuntuu et pelaava nelikko hitsaantunu loistavasti yhteen, joten pitkä runkkis oli meille kyllä siinä mielessä hyvä juttu.

Manhattanin kokoonpano koostuu kahdesta todella kokeneesta liigajyrästä sekä kahdesta hieman kokemattomammasta liigapelurista. Trn ja Etelä ovat kokeneet jo paljon liigaympyröissä voittaen yhteensä seitsemän mitalia Liigasta. Suuri mielenkiinto kohdistuukin Akoniin, joka tunnettiin aiemmin Oikea-nimimerkillä Avengersin johtohahmona sekä Yaniin, joka tunnetaan parhaiten PePo:n riveistä, jossa hyökkääjä nappasi pienellä roolilla kaksi kultamitalia. Finaalisarjan vähiten liigapelejä pelanneet pelurit ovat suurennuslasin alla otteluiden aikana; miten kiekkotaiturit kestävät paineet tärkeimpien pelien aikana?

Manhattanin päävastuuhenkilö Etelä: Manhattanin pelaavasta kokoonpanosta löytyy kokemattomampia ja kokeneempia liigapelaajia, ainakin pelattujen pelien määrää katsellessa. Luuletko tämän vaikuttavan finaalisarjaan? Miten pelaava nelikko on valikoitunut pudotuspeleihin?

Tietenkin kokemus vaikuttaa finaalisarjassa mutta pyrin esimerkilläni vähentämään untuvikkojen tärinää. Uskon, että pojat kuitenkin suoriutuu kunnialla jos samalla sykkellä pelataan kuin muissa pudotuspelisarjoissa. Pelaajat on valikoitunut runkosarjanäyttöjen takia ja Akon on hyvä lisä kokoonpanoomme, joka on harventunut kauden mittaan.
Finaalijoukkueiden ensikohtaamisissa tällä kaudella pisteet tasattiin.

Koko joukkueen hyökkäys ratkaisevassa asemassa

Kiekon kovatasoisimmissa peleissä täydellisesti toimiva joukkuepeli on luonnollisesti asia, joka on selkeässä tarkastelussa koko pudotuspelisarjan ajan. Joukkueen pelaajien on luotettava toisiinsa – yksilösuorittajiin tukeutuvia joukkueita harvoin näkee mestarijoukkueen ratkaisevassa sarjassa. Tällä kaudella finaalijoukkueet ovat esittäneet kaunista kiekkoa, mikä on erityisesti tiukan joukkuepelin tulosta.

Oklahoma City Thunderin hyökkäyspari stem – shed löytyy pudotuspelien pistepörssin sijoilta 5. sekä 10., mikä omalta osaltaan kertoo paljon joukkueen yhtenäisyydestä. Ainoastaan viisi pudotuspeliottelua ennen tätä kautta pelannut shed on noussut joukkueensa yhtenäisen hyökkäyksen pistelingoksi, kun stem on huikean runkosarjan jälkeen säästellyt pistehanojaan tärkeimpään pudotuspelisarjaan. Hyökkääjä pelaa kuitenkin pisteiden valossa uransa parasta kauttaan pudotuspeleissäkin.

Oklahoman hyökkääjien pistepörssin sijoitukset selittyvät pääosin koko joukkueen hyökkäyksen vahvuudella. Ylempänä puolustajana toimiva Bisc pystyy itse ratkaisemaan otteluita suorituksillaan ja samalla pelaamaan viisaasti puolustuspäähän. Alempi puolustaja jlo on myös tunnettu vahvasta hyökkäysten tukemisesta, joten Manhattanin joukkuepuolustus tulee olemaan kovan paikan edessä, kun OKC pyörittää hyökkäyspeliään neljän pelaajan voimin.

OKC:n ylempi puolustaja Bisc: Minkälaisena näet oman roolisi joukkueesi pelisuorituksissa? Miten aiot tasapainottaa hyökkäyksen ja puolustuksen omalla pelipaikallasi, joka on ehkäpä tärkein osa-alue nykyaikaisessa liigapelaamisessa?

Joo tota tasapainotetaa hyökkäys ja puolustus lisäämäl luisteluu jokaises eräs molempii päihi. Vastustajal sen verran hitait ukkoi et nopeus ratkasee täs pelis.

Manhattanin joukkuehyökkäys on ollut mielenkiintoista seurata pudotuspelien aikana. Joukkue koostuu kahdesta melko selkeästä kärkihyökkääjästä, kun maalilingot Yan ja Trn ovat kummatkin pudotuspelien pistepörssin kärjen tuntumassa. Manhattanin hyökkäyskaksikko saattaakin vetää pitemmän korren tämäniltaisesta vastustajastaan, mutta onko joukkuehyökkäys tarpeeksi vahvaa kolmen voiton nappaamiseen?

Hyökkäyskaksikon alapuolelta yksi Kiekon parhaimmista alemmista puolustajista, Etelä, operoi ylemmän puolustajan tontilla. Kuluva kausi lienee ensimmäinen laatuaan, jolloin kokenut puolustaja on toiminut hyökkäävässä roolissa. Etelän avut näkyvät selvinten puolustuspäähän, mutta nähtäväksi jää, riittävätkö ylemmän puolustajan taidot pelinrakennuksessa viemään Manhattania päätyyn asti.

Manhattanin tehohyökkääjä Trn: Millaisena näet joukkueesi yhtenäisyyden hyökkäyspäässä? Vastaan asettuu erittäin vahva neljällä pelaajalla hyökkäävä joukkue, miten uskot onnistuvanne vastaamaan haasteeseen hyökkäyspäässä?

Kaikilla pelaajillamme on yhtenäinen käsitys pelityylistämme, eikä auta kuin toivoa, että jaksetaan ja kyetään toteuttamaan sitä kun tila ja aika on vähissä. OKC on varmasti tehokas ja kun tilanteita tulee vähän, pitää meidänkin onnistua hyödyntämään ne.Kuvahaun tulos haulle pokaali stanley cup
Tällä kaudella virtuaaliseen Kiekkoliiga-pokaaliin kaiverretaan vähintään kolme uutta nimeä.

Joukkuepuolustus – pelin kulmakivi

Vaikka finaalisarjan hyökkäyspeli on erittäin suuressa asemassa sarjan ratkaisussa, lähtee jokaisen joukkueen voittava peli tiiviistä joukkuepuolustuksesta. Finaalipeleissä harkitut hyökkäyksiinlähdöt, nopeat vastahyökkäykset sekä viisaat päätökset hyökkäyspäässä perustuvat joukkuepuolustuksen ajattelemiseen – jokaisen pelaajan tulee miettiä seuraavaa ratkaisuaan tarkasti myös puolustuksen näkökulmasta.

Tilastojen valossa Oklahoma City Thunderin puolustus on ollut kirkkaasti parhainta tämän kauden pudotuspeleissä. Seitsemän pelattua ottelua ja 12 päästettyä maalia kertovat omaa kieltään joukkueen yhtenäisyydestä. Joukkueen puolustuksessa joukkueenjohtaja jlo on onnistunut iskostamaan jokaiseen OKC:n pelaajaan tiukan puolustuksen tärkeyden, joka on saattanut viime kausina jäädä vähemmälle arvolle.

Erityisen mielenkiintoista on nähdä, miten OKC:n joukkuepuolustus eritoten kaukalon keskivaiheilla onnistuu tyrehdyttämään Manhattanin rynnistykset. Manhattan on erittäin vaarallinen joukkue, kun se pääsee hyökkäysalueelle hakemaan maalintekopaikkaa, joten koko joukkueen tiivis keskialueen puolustaminen tulee olemaan elintärkeä asia finaalisarjassa.

OKC:n pistelinko stem: Miten olette mielestänne onnistuneet shedin kanssa joukkuepuolustamisessa? Pudotuspeleissä jokainen pelaaja osallistuu jokaiseen pelin osa-alueeseen – miten Oklahomassa on varmistettu yhtenäinen joukkuepuolustus?

Ei oo tarvinnu paljoo puolustaa ku jlo on niin muuri. Näillä mennää ja kannu kotii ez gg

Etukäteen ajateltuna Manhattanin puolustusta voitaisiin pitää hieman vahvempana kuin OKC:n joukkuepuolustusta. Joukkueesta löytyy kaksi kivenkovaa puolustajaa, jotka molemmat ovat meritoituneet nimenomaan alemman puolustajan tehtävissä. Pudotuspeleissä Manhattan on kuitenkin päästänyt lähes kaksinkertaisesti maaleja tämäniltaiseen vastustajaansa nähden, vaikka vastassa on ollut erityyppisiä joukkueita varsinkin välieräsarjoissa.

Asiaa voi selittää Manhattanin roolitus. Kun vastustajan pelaajistosta molemmat puolustajat ovat omalla pelipaikallaan kiistatta Kiekon parhaimpia ja pelanneet jo jonkin aikaa yhdessä, Manhattanilla puolustajaparin roolituksessa on tehty muutoksia, ja Akon sekä Etelä pelaavat ensimmäistä kautta yhdessä. Lisäksi joukkueen hyökkääjäpari on tunnettu erityisesti vahvasta hyökkäyksestään, mutta pudotuspeleissä viisas puolustuspeli myös hyökkääjien toimesta on erittäin tärkeää.

Manhattanin alempi puolustaja Akon: Miltä joukkueenne yhtenäinen puolustus on toiminut alakerrasta katsottuna? Onko puolustuksessa parannettavaa ja miten Manhattan onnistuu sulkemaan maalintekopaikat tämäniltaiselta vastustajalta?

Joukkueemme puolustus on parhaimmillaan erittäin vaikea murtaa. Aloitamme puolustuksen ylhäältä ja olemme jokaisessa vastustajassa iholla alusta saakka, jonka takia saamme riistoja jo ennen kuin vastustaja pääsee meidän alueelle. Okcta vastaan pitää vain samalla tavalla ottaa rohkeasti tila ja aika pois alusta saakka, eikä alkaa peruttelemaan omaan päähän. Huonosti käy jos päästämme Okcn liian helposti meidän alueelle.


Kuvahaun tulos haulle manhattan skyline fireworks
Valaistuuko Manhattanin taivaanranta ilotulituksista Kiekkoliigan finaalien jälkeen?

Ratkaisun paikat

Tässä ennakossa on keskitytty normaaliin tapaan niin joukkuehyökkäykseen kuin -puolustukseen. Yksi yhteinen tekijä näille molemmille on ylempien puolustajien onnistuminen finaalisarjassa. Finaalien selkein ratkaisun paikka käydäänkin Bisc:n ja Etelän välillä; kumpi kokeneista liigajyristä onnistuu roolissaan paremmin? Hyökkäyksen ja puolustuksen lopullinen linkittäminen yhden pelaajan toimesta – hyökkäysten rakenteleminen ja keskialueen tukkiminen – tulee olemaan mielenkiintoinen seurattava asia jännittävässä finaalisarjassa.

Toisena ratkaisun paikkana voidaan mainita hyökkääjäkaksikoiden toiminta niin hyökkäys- kuin puolustuspäähän. Finaalisarjassa jokainen ylimääräinen ryntäys tai turhautuminen voi olla kohtalokas, oli kyseessä sitten liian aggressiivinen kiekonriistoyritys hyökkäyspäässä tai nukahtaminen puolustuspään puolustuspelissä. Kun hyökkäyskaksikot pysyvät tarkasti oman joukkueensa pelisuunnitelmassa, tulee vastustajajoukkueelle vaikeat paikat löytää aukkoja maalintekoon.

Oklahoma City Thunderin ykköspistemies shed: Olet joukkueesi sisäisen pistepörssin ykkössijalla. Mitä odotat Kiekkoliiga-aikasi ensimmäisistä finaaleista – oletko valmis jatkamaan pistetehtailua?

Odotan innolla ensimmäisiä finaaleita, hienoaha se aina jonkunnäkönen mitali napata (hyvin todennäköisesti myös viimenen). Toivon että saadaan annettua katsojille tiukkoja pelejä ja hienoja maaleja! Ei niillä omilla pisteillä niin väliä kunhan kulta napataan ;)

Manhattanin sisäisen pistepörssin johtaja Yan: Olet esittänyt huikeita suorituksia tämän kauden pudotuspeleissä. Millaisin odotuksin lähdet finaalisarjaan? Jatkuuko välierien ja puolivälierien esitykset omalta osaltasi?

Vaihettiin ylemmästä puolustajasta hyökkääjäks ja eikö hyökkääjän tehtävä oo tehä maaleja? Sama meno jatkuu.


Osa-alueiden vertailut:

Joukkuehyökkäys
OK
MAN 

Joukkuepuolustus
OK
MAN 

Rauhallisuus tappioasemassa
OK
MAN 

Kokemus
OK
MAN 

Pelikuri
OK
MAN 

Lopputulema

Yhdessä Kiekkoliigan historian mielenkiintoisimmassa finaalisarjassa jännitys tiivistyy loppuun asti. Jatkoaikoja tullaan näkemään suurella todennäköisyydellä, ja vaikka ennakossa on käsitelty erityisesti joukkueiden taktiikkaosaamista, mestaruus ratkaistaan myös jokaisen pelaajan pään sisällä. Aiemmin tulisieluisena joukkueena tunnettu OKC ei ole näyttänyt pudotuspeleissä haparoimisen merkkejä - kylmäpäisyyden ja vahvan joukkuepelaamisen myötä Kiekkoliigan mestaruuspokaali löytää tiensä ensimmäistä kertaa Oklahoma City Thunderin palkintokaappiin.

Oklahoma City Thunder mestariksi otteluvoitoin 3-2.

VEIKKAUSKILPAILU

Kuten parissa aikaisemmissakin pudotuspelisarjassa, myös finaalisarjassa järjestetään veikkauskilpailu, jossa palkintona on kruunaus tietäjäguruna sekä pelimerkkejä! Tällä kertaa veikkauksen voittaja nappaa itselleen kolme (3) pelimerkkiä.

1) Sarjan lopputulos?
2) Sarjan paras pistemies?
3) Jatkoaikojen määrä?

Bonuskysymys: Tehtyjen maalien määrä?

Jos usea veikkaaja löytää oikeat vastaukset kolmeen ensimmäiseen kysymykseen, lähimmäs bonuskysymyksen veikannut voittaa pelimerkit ja tietäjäguru-tittelin itselleen. Jos kaikki neljä kysymystä osuu oikein useammalla kuin yhdellä veikkaajalla, ensimmäisenä oikein veikannut voittaa.

Tietoja
Kirjoittanut: Ratakses
Julkaistu: 31.05.2017 19:32
Luettu: 1528 kertaa

Kommentit (7)

Trn, 31.05.2017 19:56
2-3 Trn 1 23 maalia yhteensä
sharb, 31.05.2017 19:57
1) 3-1 2) stem 3) 2 Bonus: 19
Kucherov, 31.05.2017 19:58
3-1 shed 1 20
Hjerpe, 31.05.2017 20:19
1-3 yan 0 21
snidi, 31.05.2017 20:42
2-3 Trn 3 18
Hayek, 31.05.2017 21:02
3-1 stem 1 12
Ratakses, 31.05.2017 21:19
3-2 stem 2 19

Kommentoi

Kirjaudu sisään, jotta voit kommentoida.