Kiekkoliiga
Mitalistit – A-Liiga pudotuspelit
Chewits
Kiekon Vastaisuus
Liverpool Liverbirds
Paitsio

Finaaliennakko DEV - OKCSeitsemäs päivä helmikuuta kuluvaa vuotta elettiin ratkaisevia hetkiä. Harvinaisen nopealla tahdilla edennyt yöllinen johtokunnan keskustelu Kiekkoliigan tulevaisuudesta sai tulta siipiensä alle The Last Bang -teeman myötä, jolla haluttiin viedä Kiekon pelaaminen vielä kerran uudelle tasolle ottamalla mukaan rahapalkinnot, joiden avulla mahdollisimman monen joukkueen kiinnostus heräisi Kiekkoliigaa kohtaan huikean kauden aikaansaamiseksi.

Pikakelaamalla ohi helmikuisten liigakarsintojen, yhdeksänviikkoisen runkosarjan ja ensimmäisten pudotuspelikierrosten pääsemme tähän päivään, kun Kiekon paras joukkue kruunataan 45. kerran. Vaikka potissa onkin kohtuullinen rahasumma, tämän kauden finaalijoukkueita motivoi varmasti eniten yksi ja ainoa tavoite.

Mestaruus.

Pudotuspelien tilastoja

Devils

Pelatut ottelut: 8
Voitot – tappiot – jatkoaikavoitot – jatkoaikatappiot4 – 1 – 2 – 1
Tehdyt maalit: 33
Päästetyt maalit: 14
Paras pistemies: apina, 8gp 7 + 20 = 27 +19

Oklahoma City Thunder
Pelatut ottelut: 7
Voitot – tappiot – jatkoaikavoitot – jatkoaikatappiot: 5 – 1 – 1 – 0
Tehdyt maalit: 28
Päästetyt maalit: 13
Paras pistemies: stem, 7gp 9 + 14 = 23 +15

Tie pudotuspeleihin – Devils

Lopulta kahden pisteen erolla runkosarjan voittanut Devils koki ainoastaan kaksi suoraa tappiota 26 ottelussa. Pirujoukkio käytti kentällä runkosarjan aikana jopa kahdeksaa pelaajaa, joista seitsemän kirjautti vähintään viisi ottelua tilastoihinsa. Devils tekikin selväksi kaikille, kuinka monipuolisen ja vahvan kokoonpanon joukkue sai jalkeille Kiekkoliigan paluukaudelle.

Runkosarjavoittajana Devils sai luonnollisesti vapaaviikon säälipudotuspelikierroksen ajaksi, ja lopulta puolivälierävastustajaksi valikoitui Anaheim Mighty Ducks. Selkeänä ennakkosuosikkina sarjaan lähtenyt Devils joutui lopulta yllättävän koville runkosarjassa kymmenenneksi sijoittunutta ankkalaumaa vastaan, mutta suuryllätykseen Anaheimista ei kuitenkaan ollut.

Pudotuspelien ensimmäisen ottelun voitettuaan Devils saattoi hieman höllätä jalkaa kaasulta, ja kun samalla kiivaasti taistelleet ankkapelurit lisäsivät aloittellisuutta peliinsä, tasoittuivat otteluvoitot toisen pelin jälkeen. Toisen ottelun tavoin kolmannenkin kamppailun ratkaisua jouduttiin hakemaan jatkoajalta, jossa Jebsu iski todella tärkeän voittomaalin. Kun selkä seinää vasten neljännessä ottelussa olleet Anaheim-pelaajat eivät kyenneet pitämään päitään kylmänä viimeisen erän johtoasemassa, ei viidettä ottelua enää nähty – vapaalippua välieriin Devils ei kuitenkaan saanut ennakkosuosikin asemasta huolimatta.


Devilsin kulku finaaleihin on ollut suhteellisen vakuuttavaa.

Välierissä vastaan asettui Voodoo People, joka oli onnistunut kaatamaan todella tiukassa ottelusarjassa Manhattanin; jokainen ottelu päättyi yhden maalin eroon. Erikoista kyllä, panosten koventuessa välierissä maaliverkot pöllysivät huomattavasti useammin.

Ensimmäisen ottelun 7-1-tappion jälkeen Voodoo People sai paremmin pelistä kiinni, ja seuraavassa ottelussa joukkue onnistuikin pitämään Devilsin hämmästyttävästi nollilla, vaikka pelin painopiste olikin vahvasti kotijoukkueen päädyssä.

Ottelusarjan ratkaisu nähtiin Anaheim-sarjan tavoin kolmannessa ottelussa, kun Devils onnistui tasoittamaan ottelun kaksi minuuttia ennen loppua ja lopulta toisen jatkoerän keskivaiheilla teippi vei joukkueensa voittoon. Tästä Voodoo People ei enää noussut, ja viimeinen ottelu päättyikin nolosti Devilsin 10-1-voittoon.


Välieräsarjassa teippi teki kenties koko sarjan ratkaisevan maalin.

Tie pudotuspeleihin – Oklahoma City Thunder

Hämmästyttävän voittoputkensa maaliskuun 28. päivä aloittanut Oklahoma City Thunder lähti jatkamaan voittoisaa kulkuaan pudotuspeleihin runkosarjan toiselta sijalta. Ensimmäisenä vastaan asettunut Trademark oli vain suupala neljän IRL-kaveruksen matkalla menestykseen, kun joukkue eteni jatkoon vakuuttavasti suoraan kolmessa ottelussa, maalierolla 16-5.


OKC on kokenut ainoastaan yhden tappion tämän kauden pudotuspeleissä.

Välierissä vastaan asettui kestomenestyjä PePo, jonka kaatamiseen suoraan kolmessa ottelussa olisi vaadittu jo pientä ihmettä; Kiekkoliigan mitalitaulukon ykkönen on tunnettu vahvasta pelistään ratkaisuotteluissa, ja vaikka joukkue ei saanutkaan jalkeille ykköskokoonpanoaan, oli sarjasta luvassa tiukka kahden erittäin kovatasoisen ryhmän taisto.

Oklahoman tuolloinen 20 ottelun voittoputki oli katkeamaisillaan jo välieräsarjan ensimmäisessä ottelussa, kun PePo onnistui siirtymään jo kahden maalin johtoon toisessa erässä. Lopulta OKC esitti kuitenkin huikean venymisen, kun stemin ja shedin maalit toivat joukkueen tasoihin, ja jatkoajalla jlobin viivaveto yllätti PePo-maalivahdin täysin.

Toisen ottelun jälkeen Oklahomalla oli jo kolme ottelupalloa finaalisarjaan etenemiseen, mutta PePo ei luovuttanut. Vaikka kriittisessä kolmannessa ottelussa OKC painostikin ja oli selvästi kuljettajan paikalla jokaisessa erässä, onnistui PeliPojat katkaisemaan vastustajansa voittoputken 22 otteluun hienolla puolustustaistolla lukemin 0-1. Finaalipaikan vei kuitenkin ansaitusti Oklahoma, joka vei viimeisen ottelun numeroin 2-5.


shed onnistui voittomaalissa välieräsarjan viimeisessä ottelussa.

Devils jahtaa ensimmäistä mestaruuttaan

Tämäniltaiset finaaliottelut tulevat olemaan täydellä varmuudella hienoa kiekkoviihdettä, kun vastakkain asettuvat kiistatta Kiekon kaksi parasta joukkuetta. Mikä parasta, saamme historiallisella kaudella kenties uuden mestarijoukkueenkin – lajissaan kahdeskymmenesneljäs.

Kuluvalla kaudella Devils-pelipaidat ylleen pukeneista pelaajista ainoastaan Bogdan, Darppiz, Jebsu sekä timo ovat onnistuneet kultaisten mitalien hankkimisessa. Joukkueen ykkösnelikossa oletetusti pelaavat apina, teippi sekä deke sen sijaan jahtaavat vielä ensimmäistä mestaruuttaan, mikä tekee finaalisarjan panoksista entistä suuremman; Devilsillä on loppujen lopuksi suhteellisen kokematon joukkue, jossa kaiken useaan kertaan voittanut Jebsu johtaa joukkuettaan kentällä mittavalla liigakokemuksellaan.

Pudotuspeleissä juurikin Jebsun – joka muuten jahtaa jo yhdeksättä mestaruuttaan – edesottamukset ovat olleet Devilsin menestyksen selkäranka. Hyökkäyspäässä entisaikojen tavoin kylmänrauhallisella tavalla kiekkoa pitävä ja pelikavereitaan löytävä konkari tekee vierellään olevista pelaajista entistä parempia, ja kahdeksaan otteluun mahtuneet 15 maalia kertovat paljon myös hyökkääjän omien ratkaisujen vahvuudesta.

Pelikavereiden paremmaksi tekeminen on paljon sanottu, kun nuo pelaajat ovat teippi ja apina. Joukkueen sisäistä pistepörssiä johtava apina on ollut todellisissa liekeissä pudotuspeleissä, kun kohusiirrolla Manhattanista punanuttuihin siirtynyt hyökkääjä on onnistunut kahdeksassa ottelussa takomaan pisteet 7+20. Hyökkääjänä tunnettu teippi taas on kuluvalla kaudella löytänyt aiempaa puolustavamman roolin, mutta siitä huolimatta finaalidebytoija iski huimat tehopisteet runkosarjaan. Pudotuspeleissä kaksinkertainen Kiekkoliiga-mitalisti ei ole vielä yltänyt samanlaiseen vireeseen, mitä Devils epäilemättä tarvitsee finaalisarjassa.

Pudotuspeleissä huikealla tasolla pysynyt Devils-puolustus tulee kohtaamaan finaalissa äärimmäisen kovan vastuksen, kun Oklahoma City Thunderin aktiivinen hyökkäyspeli yrittää puhkoa vastustajansa tiivistä pakkaa. Devils tuleekin tarvitsemaan alemmalta puolustajaltaan dekeltä entistä parempia suorituksia puolustuspäässä, jotta vastustajan maalihanat voitaisiin pitää kurissa.

Devilsin voitonavaimet

Kuvahaun tulos haulle key imageJebsu. Vaikka joukkueessa onkin kovatasoisia pelaajia, on Jebsu osoittanut jälleen olevansa täysin omalla tasollaan. Devilsin peliä rytmittävän ja hienoja suorituksia kentällä esittävän hyökkääjän täytyy jatkaa samalla tasolla, jotta Devils pystyisi viemään pokaalin ensimmäistä kertaa kerhohuoneelleen.

Kuvahaun tulos haulle key imagedeken aktiivisuus molemmissa päissä. Varmoja puolustusotteita omassa päässä esittävä deke ei tee virheitä, mutta pienten marginaalien otteluissa alemman puolustajan monipuolisuus tulee esille entistä vahvemmin; tässä deke jää jälkeen, kun vertailun toisena osapuolena on OKC:n jlob. Devilsin puolustajan otteet niin pelinrakennuksessa, hyökkäyspäässä ja luonnollisesti omalla puolustusalueella ovat erittäin suuressa osassa joukkueen mestaruusjahdissa.

Kuvahaun tulos haulle key imagePään pitäminen kylmänä. Devils tulee finaaleissa kohtaamaan ensimmäistä kertaa oikeasti samantasoisen joukkueen – ehkäpä jopa hieman vahvemman. Tähän asti Devils on ollut selkeästi painostavampi osapuoli pudotuspeleissä, mutta nähtäväksi jää miten käy, kun 18 minuutin painostus ei olekaan mahdollista. Pystyvätkö suhteellisen kokemattomat pelaajat pysymään muodostelmassa, kun vastustaja onnistuukin pitämään kiekkoa hyökkäysalueella aiempia vastustajia pitempään?


Vuonna 2015 joukkueiden välillä nähtiin todella, todella mielenkiintoinen ottelusarja - keskinäiset ottelut ovat ennen finaaleja OKC:lle 7-5.

Oklahoma City Thunder loistavassa vireessä viimeiseen ottelusarjaan

Vakuuttavasti voitosta voittoon edennyt Oklahoma-nelikko hakee toista mestaruuttaan vuoden sisään, kun joukkue onnistui kaappaamaan ensimmäiset kultamitalinsa kaudella 2/2017. Vuoden takaiseen verrattuna joukkueessa ei ole tapahtunut muutoksia, sillä edelleen kaverusnelikko jlob Bisc shed stem tuottaa yhtenäisellä pelaamisellaan vaikeuksia vastustajille.

Iloisen hyökkäävää kiekkoa koko kauden ajan esittänyt joukkue lähtee jopa pienoisena ennakkosuosikkina finaaleihin viimeaikaisen vireensä myötä. Niin runkosarjassa kuin tähän asti pudotuspeleissä hanakasti laukonut ryhmä tulee tekemään Devilsin jokaisen pelin osa-alueen vaikeaksi; kun joukkueen nelikko tuntee toisensa niin hyvin kuin OKC:n pelaajisto, ei kentällä nähdä vapaata tilaa hyökkäysten rakenteluun ja maalintekoon.

Vaikka Oklahoman hyökkäyspeli on nopeaa ja kokonaisvaltaista koko joukkueen voimin, pudotuspelien panokset ovat jälleen osoittaneet, kuinka tiiviiksi joukkue saa puolustuspelinsä tarvittaessa. Välieräsarjassa PePoa vastaan OKC näytti, kuinka vaikeaa pelinrakennus ja murtautuminen hyökkäysalueelle on, kun joukkue saa keskialueen tukittua hyvällä sijoittumisella.

Toisin kuin tämäniltaisella vastustajallaan, Oklahoman tiivis neljän pelaajan kokoonpano on pelannut jo kauan yhdessä, mikä on selkeä etu kiihkeässä finaalisarjassa. Kun pelaajien taitotasot ovat hyvinkin lähelle samalla viivalla kummallakin joukkueella, tulee joukkuepelin laatu ratkaisemaan kultaiset mitalit.

Oklahoma City Thunderin voitonavaimet

Kuvahaun tulos haulle key imageYlihyökkäämisen minimointi. Varsinkin PePoa vastaan Oklahoman pitkät painostusjaksot saattoivat kostautua vaarallisilla vastahyökkäyksillä, joista PeliPojat pari kertaa onnistuikin rankaisemaan. Devilsiä vastaan joukkueen täytyy olla entistä tarkempi hyökkäystensä päättämisessä, sillä vastustajan pistetehtailijat eivät tuhlaa maalipaikkoja.

Kuvahaun tulos haulle key imageJebsun kahlitseminen. Devilsin hyökkääjän kehuminen on saattanut jo kohdata lakipisteensä, mutta tekemällä vastustajajoukkueen pelinrakentajan pelistä vaikeaa, on OKC ottanut jo ison askeleen kohti mestaruuspokaalia. Jos Jebsu saadaan kuriin, ei teipille tai apinalle saada luotua ratkaisevaa määrää maalipaikkoja.

Kuvahaun tulos haulle key imageJoukkuepeliin turvautuminen. Läheisten kaveruksien tiiviin joukkueen ehdoton vahvuus on se, kuinka hyvin pelaajat tuntevat toisensa. OKC:n nelikosta löytyy kuitenkin todella paljon myös yksilötaitoa, mikä saattaa tiukassa paikassa lyödä yli, jos turhautuminen vaikkapa kriittisessä tappiotilanteessa yllyttää pelaajia liialliseen yksilösuorittamiseen. Yksilöt Devils tulee saamaan täydellä varmuudella kuriin, mutta yhtenäinen Oklahoma City Thunder on täysin eri asia.

Lopputulosarvio: Oklahoma City Thunder jälleen mestariksi

Ennakkoasetelmiltaan todella tasaväkinen ottelupari tulee viihdyttämään katsojia viiden ottelun verran. Finaalisarjassa kohtaavat Kiekon paras puolustus ja paras hyökkäys, mutta kummankin joukkueen taitotaso jokaisella pelin osa-alueella on todella kova.

Finaalisarjan ratkaisu nähdään joukkueiden monipuolisuuden eroissa. Kun Oklahoma City Thunder pystyy monitaitoisilla pelaajillaan tekemään yllättäviä ratkaisuja esimerkiksi alemman puolustajan ripeillä nousuilla ja kierrättämään pelaajiaan eri paikoilla kentällä tilanteen mukaan, ei Devilsin kokoonpano pysty samaan. Kotiedun turvin sarjaan lähtevän Devilsin hyökkäävä kolmikko teippi – Jebsu - apina pystyy tiettyyn pisteeseen asti tekemään yllättäviä vaihdoksia pelin sisällä, mutta se ei tule riittämään OKC:n joukkuepuolustusta vastaan.

Devils pystyy viemään erittäin kovatasoisen puolustuksensa avulla kaksi vähämaalista ottelua nimiinsä, mutta lopulta vastustajan tehonelikko pystyy lyömään viimeisen niitin ratkaisevassa viidennessä ottelussa.

Oklahoma City Thunder mestariksi otteluvoitoin 2-3.


Kirjoittanut: Ratakses
Julkaistu 03.06.2018 00:27
Luettu: 713 kertaa

Kommentit
teippi 03.06.2018 12:04
Hyvä ennakko mut ei taida olla apina yp
Sebok 03.06.2018 16:22
Oklahoma City Thunder mestariksi otteluvoitoin 1-3
Spears 04.06.2018 19:15
Bravo ennakosta! Sweeppi kyllä yllätti mutta onnittelut mestareille!
Kommentoi

Voit lähettää kommentteja vasta sisäänkirjautumisen jälkeen.