Kiekkoliiga
Mitalistit – A-Liiga pudotuspelit
Chewits
Kiekon Vastaisuus
Liverpool Liverbirds
Paitsio

Puolivälieräennakko MAN - VP

Neljästä kauden 1/2018 puolivälieräparista puolet on jo ratkaistu, kun aiemmin tällä viikolla runkosarjavoittaja Devils kukisti Anaheim Mighty Ducksin ja runkosarjakakkonen Oklahoma City Thunder vei voiton Trademarkista. Tänään sunnuntaina tullaan ratkaisemaan kaksi viimeistä välieräjoukkuetta jännittävissä pudotuspelisarjoissa.

Manhattanin ja Voodoo Peoplen välisessä ottelusarjassa katsojat saavat todistaa huippuyksilöiden taidonnäytteitä ja rautaisen kokemuksen höystämää pudotuspelikiekkoa, joka ei varmasti petä. Kahdesta piinkovasta joukkueesta toisen täytyy kuitenkin aloittaa kesäloma kiekosta ennenaikaisesti.

Tie pudotuspeleihin – Manhattan

Uuden Kiekkoliiga-kauden alkaessa Manhattanin kokoonpano näytti pelottavan vahvalta. Joukkueeseen oli hankittu liukas ylempi puolustaja apina, joka tuntui sopivan hienosti joukkueen pelitapaan, ja harjoitusotteluiden suoritukset antoivat viitteitä dominoivasta liigakaudesta. Kausiennakossa manhattanilaiset arvioitiin runkosarjan voittajaksi, vaikka joukkueessa tehtiin lisää muutoksia puolustuspäähän, kun Yanin ennustettiin ottavan Etelän paikan alempana puolustajana. Luottamus uuteen koostumukseen oli korkealla, ja Manhattanin katsottiin aloittavan kautensa todella vahvana nelikkona.

Todellisuus kuitenkin iski jo ensimmäisessä liigaottelussa maaliskuun alussa. Vastaan asettui Anaheim Mighty Ducks, joka rankaisi epäjärjestelmällistä Manhattania yllättävän rumin lukemin. Shokkitappio sai Manhattanin nelikon välit rakoilemaan välittömästi, ja joukkueessa tehtiin nopeasti radikaaleja päätöksiä. Yan nostettiin takaisin ylemmän puolustajan paikalle apinan tilalle, ja yllätysvalinta uatu liittyi joukkueen vahvuuteen alakertaan. Vaihdokset vaikuttivat hyviltä, sillä seuraavista kahdesta ottelusta kertyikin täydet kuusi pistettä.

Myrskyiset ajat eivät siltikään olleet vielä ohi, kun seuraavista neljästä ottelusta joukkue onnistui raapimaan ainoastaan kaksi pistettä. Rökäletappio HC Tyrmäystä vastaan oli viimeinen tikki Yanin Manhattan-uralle, ja menestynyt jokapaikanhöylä erosikin joukkueesta. Liigauransa ehtoopuolelle siirtynyt Etelä hyppäsi jälleen remmiin – tällä kertaa ylemmän puolustajan paikalle – mikä herätti lisää kysymyksiä Manhattanin loppukauden suorituksia ajatellen. Hyvin sujunut loppukausi siivitti joukkueen lopulta kolmannelle sijalle runkosarjassa, mitä voidaan pitää hienona suorituksena alkukauden vaikeuksien jälkeen. Vahvasti muuttuneen kokoonpanon pudotuspeliotteet ovat kuitenkin vielä todistamatta, mikä tekee pudotuspelisarjasta Voodoo Peoplea vastaan entistä jännittävämmän.


Manhattanin hyökkäyspari siivitti joukkueensa hyvään runkosarjasijoitukseen

Tie pudotuspeleihin – Voodoo People

Kausiennakossa kuudennelle runkosarjasijalle ennustettu Voodoo People löytyi lopulta juurikin tuolta sijalta, vaikka ennen neljännen jakson pelaamattomien ottelujen selvittelyitä näyttikin siltä, että joukkueen täytyisi hakea vauhtia säälipudotuspeleistä. Manhattanin tapaan myös Voodoo Peoplen kokoonpano eli vaihderikasta elämäänsä runkosarjan aikana.

Pudotuspeleihin Voodoo-ryhmä lähtee kuitenkin hyvin todennäköisesti samalla kokoonpanolla, kuin ennen runkosarjan alkua joukkueen arvioitiinkin operoivan. Runkosarjassa joukkue käytti kentällä jopa yhdeksää pelaajaa, mutta nelikko norppa – Fice – Daasaman – brandy tullee esiintymään pudotuspeleissä tiiviinä nelikkona.

Ailahtelevaisen runkosarjan aikana joukkueen riveissä nähtiin esimerkiksi tehohyökkääjä sex, joka sai paljon aikaan, mutta lopulta tiet erkanivat Voodoo Peoplen kanssa kelvollisista pelisuorituksista huolimatta. Runkosarjassa kymmenen pisteen päähän Manhattanista jäänyt kokenut joukkue lähtee sarjaan hienoisena altavastaajana, mutta kaiken kokenut ryhmä ei varmastikaan lähde sarjaan nöyristelemään.

Manhattanin ja Voodoo Peoplen välisestä puolivälieräsarjasta tekee varsin mielenkiintoisen myös se, että molemmilla joukkueilla ylemmän puolustajan tontilla ei ole selkeää tuon pelipaikan taitajaa. Katseet kannattaakin kohdistaa niin Etelään kuin Ficeenkin, jotka todella vahvoina alempina puolustajina ovat tällä kertaa suuressa roolissa myös hyökkäyspäässä.


Kääntääkö Voodoo People keskinäiset ottelut edukseen pudotuspeleissä?

Manhattan vaikeuksista menestykseen?

Huikaisevan runkosarjan lopun pelannut Manhattan nousi todella vaikeasta tilanteesta yllättävän korkealle ja varmisti hyvät asetelmat pudotuspelejä ajatellen. Vaikka joukkueen kokoonpano onkin kokenut paljon muutoksia, on nykyinen pelaava nelikko saanut pelata jo tukun liigaotteluja yhdessä, mikä antaa hyviä viitteitä myös pudotuspeliotteluihin.

Joukkueen hyökkäyspari Trn – lassi01 oli erityisen suuressa osassa joukkueen nousussa kolmen parhaan joukkoon tämän kauden runkosarjassa. Odotetusti pistepörssin kärkisijoille asettuneet hyökkääjät tekivät 26 ottelussa yhteensä 167 pistettä, mikä näkyy myös Manhattanin kokonaishyökkäystilastoissa; toiseksi eniten maaleja tehnyt joukkue nousi pääosin hyökkäyksensä avulla vaikeuksista menestykseen.

Manhattanin puolustustyöskentely on yksi mielenkiintoisimmista seurattavista osa-alueista puolivälieräsarjassa. Ainoastaan 15 ottelua Liigan pudotuspelejä tahkonnut uatu on pelitovereihinsa verrattuna keltanokka tärkeissä otteluissa, mutta todella vaikeaan paikkaan Manhattanin alemmaksi puolustajaksi siirtynyt pelaaja on suoriutunut tontillaan todella hyvin. Hatunnosto on paikallaan, sillä vaihdos haastajajoukkue HC Tyrmäyksestä lähes aina ennakkosuosikkina otteluihin lähtevään Manhattaniin saattaisi olla liian kova paikka monelle kokemattomalle puolustajalle. Kun tähän lisätään vielä suurikokoiset saappaat, jotka uatun täytyy ja on täytynyt täyttää, on puolustaja näyttänyt kuuluvansa uuteen joukkueeseensa.

Puolustusparin toisena lenkkinä tullaan näkemään Etelä, joka on kuulunut Kiekon tunnetuimpiin puolustajiin jo kauan. Tällä kertaa autoplay-rankingin kärkinimenä nähty liigakonkari on kuitenkin uudessa tilanteessa, kun tämän harteilla on entistä enemmän pelinrakentelua ja maalintekoakin.

Manhattanin voitonavaimet

Kuvahaun tulos haulle key imageUatun peliotteet. Verrattain kokemattoman pudotuspelipelaajan tulee pelata ennakkoluulottomasti, mutta pitää tiukasti kiinni roolistaan. Ennakkovertailussa uatu jää jälkeen vastustajan puolustuskalustosta, mutta onnistuneet puolivälierät voi olla todellinen läpimurto puolustajalle.

Kuvahaun tulos haulle key imageEtelän onnistuminen ylempänä puolustajana. Jotkut ovat nostaneet ylemmän puolustajan pelipaikan nykykiekon tärkeimmäksi pelipaikaksi, kun ajatellaan joukkueen menestymistä pitkällä aikavälillä. Etelän täytyy suoriutua uudella pelipaikallaan yhtä hyvin, kuin aiemmin alempana puolustajana.

Kuvahaun tulos haulle key imageHyökkäysparin ilotulituksen jatkuminen. Taitavasti kiekkoa suojaavien Manhattanin hyökkääjien tulee jatkaa siitä, mihin runkosarjassa jäivät. Voodoo Peoplen joukkuepuolustus on kuitenkin todistetusti todella korkealla tasolla varsinkin pudotuspeleissä, johon lassi01:n ja Trn:n tulee löytää aseet.

Kestomenestyjä haastaja-asemasta pudotuspeleihin

Voodoo People on totuttu näkemään loppukauden ratkaisuotteluissa. Jo 28 kauttaan pelaavalta joukkueelta löytyy seitsemän mitalia Kiekkoliigan korkeimmalta sarjatasolta – toisaalta ainoastaan Ficeltä löytyy kultamitaleita joukkueen riveistä. Pudotuspeleihin lähteekin varmasti nälkäinen nelikko, josta ainakin kahdelta pelaajalta löytyy tulista intohimoa pelin "läpiviemiseen", Kiekkoliiga-mestaruuteen.

Nämä kaksi pelaajaa löytyvät Voodoo Peoplen hyökkäyspäästä. Tarkan laukauksen omaavalta brandylta ei vielä löydy kultaista mitalia Kiekkoliigasta, vaikka hyökkääjän meriitit ovat muilta osin kunnioitettavat. Takaisin Voodoo Peopleen täksi kaudeksi siirtynyt Daasaman on myös hankkinut tililleen hopeisia ja pronssisia mitaleita – viimeksi edelliskaudelta Anaheim Mighty Ducksin riveistä – mutta sinetti hienolle kiekkouralle vielä uupuu.

Joukkueen on tehtävä paljon töitä, jotta tämän kauden kivenkovassa seurassa kultamitali olisi mahdollinen. Voodoo Peoplen pelaajistolla on kaikki rahkeet mestaruuteen, mutta vielä tähän mennessä joukkueen peli ei ole näyttänyt kultamitalijoukkueen suorittamiselta. Pudotuspeleihin syttyvä konkarijoukkue saattaa kuitenkin vetää täysin uuden vaihteen ratkaisuotteluihin.

Voodoo People on tunnettu nopeasta pelitavastaan, jossa vastustajan puolustus pyritään rikkomaan parilla nopealla suorituksella; joko yllättävillä seinäsyötöillä tai brandyn yksilösuorituksilla. Aiemmilla kausilla joukkueen selkeinä pelinrakentajina on nähty esimerkiksi jo mainitut brandy ja Daasaman, kun hyökkääjäkalustoon on löytynyt enemmän syvyyttä. Näissä pudotuspeleissä tuon roolin ottaa Fice, joskin myös norpan (joninho) avut tiedetään hyökkäyspäähän.

Nähtäväksi jää, onko joukkueen epäselvä ylemmän puolustajan tontti vahvuus vai heikkous. Manhattanin tulee olla tarkkana, kun Voodoo lähtee rakentelemaan hyökkäyksiään, sillä niin Fice kuin norppakin voivat tehdä ratkaisuja hyökkäyspään pelissä. Toisaalta tilanne saattaa luoda epäselvyyksiä puolustuspeliin, johon vastustajajoukkueella on mahdollisuus iskeä.

Voodoo Peoplen voitonavaimet

Kuvahaun tulos haulle key imageKultamitalijahdin optimointi. Niin Daasamanilla kuin brandylla on kova hinku saada vyölleen Kiekkoliigan mestaruus, mutta se ei saa näkyä puristamisena. Motivoituneena sarjaan lätevä joukkue on varmasti vaikea kaadettava.

Kuvahaun tulos haulle key imagePuolustuspelin tiiviys. Manhattanin hyökkäystä vastaan Voodoon täytyy onnistua tiiviissä puolustuspelissä. Aiemmin Fice saattoi joutua liian kovan paikan eteen alempana puolustajana – miten nyt, kun pelissä on jopa kaksi alempaa puolustajaa?

Kuvahaun tulos haulle key imageManhattanin heikkouksiin iskeminen. Manhattan löytyi runkosarjan puolustustilastoista vasta kahdeksannelta sijalta, mutta hyökkäys sen sijaan oli todella vahvaa. Voodoo tulee varmasti olemaan tiukassa paikassa omassa päässään, mutta hyökkäyksessä joukkue voi löytää tarvittavat paikat sarjan voittamiseen.

Lopputulosarvio – Voodoo People pienien marginaalien otteluista jatkoon

Manhattanin ja Voodoo Peoplen välisessä sarjassa on paljon kiinnostavia seurattavia kohteita. Molempien joukkueiden hyökkäysparit ovat totutut ja vahvat, mutta puolustuspäässä tilanteet ovat lähes päälaellaan.

Manhattanin hyökkäys on todella kovatasoinen, mutta pudotuspelisarjassa juuri Voodoo Peoplea vastaan se ei riitä. Kokenut Voodoo-ryhmä kykenee tekemään vastustajansa pelistä inhottavaa järkevällä ja tiukalla pelaamisellaan, ja lopulta Manhattanin joukkuepuolustus ei enää kestä; viiden ottelun sarjassa Voodoo tulee saamaan tarpeeksi maalintekopaikkoja tarvittavien kolmen ottelun kääntämiseen nimiinsä. Manhattan saattaa hallita kiekkoa enemmän, mutta lopulta kokemus ja viileys tiukoissa paikoissa vie runkosarjakutosen välieriin.

Voodoo People jatkoon voitoin 2-3.


Kirjoittanut: Ratakses
Julkaistu 20.05.2018 15:07
Luettu: 595 kertaa

Kommentit
Spears 21.05.2018 19:52
En malta odottaa finaaliparista tulevaa videota!
Ratakses 21.05.2018 21:59
voi säkki
jlo 21.05.2018 23:35
joo ei paineita mut joka kierroksella videon ja materiaalin on parannuttava :]
Kommentoi

Voit lähettää kommentteja vasta sisäänkirjautumisen jälkeen.