Kiekkoliiga
Mitalistit – A-Liiga pudotuspelit
Chewits
Kiekon Vastaisuus
Liverpool Liverbirds
Paitsio

Karsintaennakko 1/2018Mikäpä olisikaan parempi tapa aloittaa historiallinen Kiekkoliiga-kausi kuin perinteiset karsintaottelut? Kiekon eri liigojen historioiden aikana on nähty huikeita karsintasarjoja, joissa voittaminen on varmasti tuntunut kuin mestaruudelta, ja karvaat tappiot ovat piinanneet mieltä vielä seuraavina päivinäkin. Nyt ennennäkemättömän Kiekkoliiga-kauden alla saamme jälleen todistaa jännittäviä karsintataistoja.

Hakuajan päättymisen jälkeen Kiekkoliigan johtokunta oli vaikeiden päätösten edessä. Liigaan haki ilahduttavasti 19 joukkuetta, mutta innokas hakijajoukko tarkoitti myös sitä, että järkevän ja tasokkaan liigakauden järjestämiseksi joitakin joukkueita oli tiputettava pois. Vaikka nykyään Kiekon joukkuemäärät eivät ole entisajan tasolla, johtokunta päätti laadun korvaavan määrän joukkuevalinnoissa. Silti jokaiselle joukkueelle on annettu mahdollisuus edetä parrasvaloihin liigaotteluihin, ja vaikka joukkueen tie tyssäisi karsintasarjaan, ovat karsintaottelutkin hieno mahdollisuus käydä merkityksellisiä kamppailuja Kiekossa.

Karsintasarjaan valittiin lopulta kuusi joukkuetta. Valinnat tehtiin joukkueiden arvioidun aktiivisuuden, tason ja kokonaisarvion perusteella; intensiivisen johtiskeskustelun jälkeen kolmetoista hakijaa sijoitettiin suoraan ensi viikolla alkavan kauden joukkuelistaan, kun loput kuusi joukkuetta taistelevat kolmesta avoimesta paikasta liigakentillä. Tässä ennakossa käydään läpi karsintajoukkueiden voimasuhteita ja arvioidaan sitä, mitkä kolme joukkuetta selvittävät tiensä Kiekkoliigaan, kun loput kolme ryhmää joutuvat valitettavasti seuraamaan Kiekkoliiga-kautta katsomon puolelta. Ennakko etenee arvioitujen karsintasijoitusten mukaisesti.

Tervetuloa takaisin Kiekkoliigan ennakoiden pariin karsintaennakon merkeissä!

1. Romuluut

Kokoonpanoja vertaillessa kaudella 2/2017 hienosti suorittanut Romuluut on selkeästi karsintajoukkueista vahvin ryhmä. Joukkue sijoittui kyseisellä todella kovatasoisella kaudella runkosarjan kolmanneksi, eikä nyt alkavalla kaudella joukkueen kokoonpanoon ole tehty merkittäviä muutoksia. Pettymykseen päättynyt kausi puolivälierissä tuotti joukkueelle kolauksen, mikä näkyi seuraavalla kaudella; Romuluut ei onnistunut pelaamaan otteluitaan kauden alusta lähtien, joten joukkue jouduttiin sulkemaan sarjasta.

Liigasta sulkemiseen päätyneen kauden jälkeen Romuluita ei ole nähty kiekkokentillä kuin satunnaisten 3vs3-otteluiden merkeissä, mikä asettaa kysymysmerkkejä joukkueen suorituskunnosta. Toisaalta Romuluiden pelaajistosta osa on nähty pelaamassa muissa joukkueissa liigaotteluitakin, joskin on ollut nähtävissä, että ilman harvinaisen persoonallista Romuluut-logoa pelipaidassa pelaajien otteet eivät ole olleet yhtä intohimoisia kuin toissakauden Kiekkoliigassa.


Romuluut kuului Kiekkoliigan eliittiin kaudella 2/2017.

On suhteellisen selvää, että jos joukkue onnistuu pelaamaan kaikki karsintaottelunsa, Romuluut tullaan näkemään viikon päästä Kiekkoliiga-kentillä. Joukkueen pelaava kokoonpano koostunee nelikosta emil – chande – Nasu – pati, josta löytyy liki 1000 ottelua Kiekkoliiga-kokemusta. Karsintaotteluissa katsojat saavat varmasti todistaa hyökkäysvoittoista ja hallitsevaa kiekkoa, kun Romuluut tulee selvittämään tiensä liigakaudelle puhtaalla pelillä.

Mitä seurata?

Pelityyli ennakkosuosikkina - Romuluiden vastustajajoukkueet joutuvat vaikeuksiin kovien maalintekijöiden kanssa. On mielenkiintoista seurata, hakevatko joukkueen hyökkääjät ahnaasti vetopaikkoja ratkaistakseen ottelut nopeasti, vai pyritäänkö otteluissa muodostamaan ennemmin hienoja syöttöketjuja ennalta heikompia karsintajoukkueita vastaan.

2. Trademark

Kokoonpanon muodostamisvaikeuksien jälkeen ilahduttavasti hakemuksensa jättänyt Trademark tekee debyyttinsä Kiekkoliigan alaisuudessa, jos Kiekko Cup -turnaukseen osallistumista ei lasketa mukaan. Muutamia vuosia sitten legendaarista Hoki-Liigaa dominoinut joukkue on varmasti tuttu kaikille Kiekon pelaajille, jotka ovat aloittaneet pelaamisen viimeistään tämän vuosikymmenen alussa. Hoki-Liigassa joukkue kahmaisi kolme perättäistä mestaruutta kausina 3/2010 – 2/2011 ja jo tätä ennen vihreää väriä kantava joukkue oli onnistunut kultaisten ja hopeisten mitalien saavuttamisessa.


Trademark kuului usean kauden ajan Hoki-Liigan parhaimmistoon.

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet noista vuosista ja niin on tehnyt myös Trademarkin kokoonpano. Karsinnoissa joukkueen pelaavassa rosterissa nähtäneen pääasiassa Huittisten Huimasta tunnettu set, Los Angeles Kingsin vaikuttajana tunnettu Karlsson, esimerkiksi Evolution uvexissa pelanneet Doyle ja leuhka sekä joukkueen päävastuuhenkilö Lennart, jota voidaan pitää Trademarkin sieluna ainakin julkisivumielessä – joukkueen lehdistötiedotteen mukaan hyökkääjää ei ehkä nähdä pelikentillä ratkaisevassa roolissa.

Vaikka Trademarkin kokoonpano onkin muuttunut lähes täysin entisajoista, löytyy joukkueesta ratkaisuvoimaa ja kokemusta niin hyökkäys- kuin puolustuspäästäkin. Suurin mielenkiinto Trademarkista puhuttaessa kohdistuukin joukkuepeliin, joka tulee saada nopeasti kauden alussa tiiviiksi ja tehokkaaksi, jotta takavuosina herrasmiesjoukkueisiin lukeutunut ryhmä voisi taistella pudotuspelipaikoista – karsinnoista joukkue tulee selviytymään jatkoon jo vahvojen yksilöidensä avulla.

Mitä seurata?

set – Erinomainen hankinta Trademarkin kokoonpanoon. Erittäin tarkan laukauksen omaava hyökkääjä ei ole vielä niittänyt suurta menestystä liigatasolla Kiekkoliigassa, mutta esimerkiksi Divarissa yli maali per peli -keskiarvolla suorittanut teholinko aiheuttaa vaikeuksia minkä tahansa joukkueen puolustajille.

3. IHT Guerrillas

Kaudella 2/2017 paluun liigakentille tehnyt IHT Guerrillas omaa pitkän historian Kiekkoliigan alaisuudessa. Kolme viimeisintä kautta Superliigassa vaikuttanut joukkue pelasi kuusi kautta Kiekkoliigan 2. Divaria sekä Divaria vuodesta 2012 lähtien, mutta kaudella 2/2014 Sissien divarikausi päättyi valitettavaan hajoamiseen kesken kauden. Samainen kohtalo nähtiin myös viime kaudella Superliigassa, joten takaisin Kiekkoliiga-kentille hamuava Guerrillas-ryhmä joutuu selvittämään karsintataistot edetäkseen kovalle liigakaudelle.

Kaatumisesta huolimatta joukkueen pelaava kokoonpano on nähtävästi pysynyt koossa Kiekkoliiga-kautta varten. Tiiviillä pelaajistolla operoiva Guerrillas menetti viime kauden aikana jo pari kautta joukkueessa viihtyneen konkarihyökkääjä Korkean, mutta nelikko PYSSYJEMI – immOt – jimi – PUSSYjemi tuntee toisensa hyvin ja täten muodostaa kolmannen ennakkosuosikkijoukkueen karsinnoista liigaan etenijäksi. Viime kauden muutama peliesitys osoitti, että joukkueesta löytyy taitoa sekä pelinäkemystä; sissiryhmä hävisi seitsemästä pelatusta ottelusta kaksi varsinaisella peliajalla ja keräsi yhteensä 11 pistettä. Lienee hyvä sanoa myös se, että näitä pisteitä raavittiin lopulta pitkälle pudotuspeleissä edenneiltä joukkueilta – muun muassa mestarijoukkue The Presidentsiltä.


IHT:n kaikkien aikojen pistepörssistä erottuu kaksi nimeä, joista immOt on vielä jatkanut aktiiviuraansa.

Joukkueesta löytyy siis kaikki tarpeellinen potentiaali karsintasarjassa menestymiseen. Suurin huolenaihe onkin motivaatiopuoli; karsintajoukkueiden julkistamisen jälkeen joukkueessa silminnähden kuohui, eikä päätöstä otettu hyvillä mielin vastaan. Tulevalla viikolla näemmekin, ottaako joukkue haasteen vastaan lähtemällä nöyrästi hakemaan paikkaa Kiekkoliigassa karsintojen kautta.

Mitä seurata?

immOt – Joukkueen päävastuuhenkilö ja pääkulmakivi. Omaa paljon kokemusta Guerrillasin riveistä Divarista ja liigakokemustakin löytyy neljän ottelun verran Caribbeanista. Onko valmis viemään joukkueensa liigaan ja keräämään noita otteluita vähintään 30 lisää?


4. Oakland Raiders

Kalifornialaisen NFL-joukkueen nimeä kantava kiekkojoukkue Oakland Raiders on kuudesta karsintajoukkueesta ehkäpä ennalta tuntemattomin nimi. Hämyisen pintakuoren alta löytyy kuitenkin hyvä kokoonpano, jolla on kaikki mahdollisuudet edetä kaudelle 1/2018 taistelemaan pudotuspelipaikoista.

Tiiviistä ja tiedettävästi hyvin toisensa tuntevasta kokoonpanosta löytyy muihin karsintajoukkueisiin verrattuna vähiten kokemusta eri liigoista. Kiekkoliigassa tätä kokemusta on kertynyt yhteensä 78 ottelua, joista viisi löytyy korkeimmalta sarjatasolta. Joukkueen seitsemän pelaajan kokoonpanosta löytyy jopa kolme Kiekkoliiga-debytoijaa, mikä saattaa herättää kysymyksiä joukkueen taistelukyvystä lyhyessä ja tiukassa karsintasarjassa, jossa jokainen piste on arvokas – riittääkö Oakland Raidersin kokemus tiukoissa paikoissa karsintapeleissä?


Raidersin tehopyssy Sami onnistui hattutempussa edellisellä Kiekkoliiga-kaudella mestarijoukkuetta vastaan.

Joukkueen ehdottomasti tärkeimpiin pelaajiin kuuluvat viime kaudella Superdivarissa Chicagon riveissä kiekkoillut alempi puolustaja Leina sekä viimeisimmällä Kiekkoliigan kaudellakin Kauniiden ja Rohkeiden hyökkääjäkalustossa toiminut Sami (Face). Joukkueen päävastuuhenkilö joq pelasi jo kolmisen vuotta sitten Divaria Nordic Frostin paidassa, mutta läpimurto Kiekon kovimpaan kärkeen on saanut vielä odottaa. Yhteenlaskettuna yli kaksi pistettä per peli -tilastolla Kiekko Cupia, Kiekkoliigan 3vs3-liigaa sekä Divaria pelannut Scofield (Tandu) tulee myös olemaan tärkeässä roolissa joukkueensa menestymisessä. Ennalta ajatellen Oakland Raiders tulee taistelemaan kolmannesta jatkopaikasta IHT Guerrillasin kanssa, mutta nähtäväksi jää, onnistuuko joukkue kenties ratkaisevassa ottelussa sissijoukkiota vastaan tarpeeksi hyvään suoritukseen Kiekkoliigaan vievän tien raivaamiseksi.

Mitä seurata?

Esiin astuvat pelaajat - Suhteellisen kokemattomalla kokoonpanolla pelaava Raiders tarvitsee pelaajan, joka ottaa joukkueessaan sankarin viitan vastaan ja nostaa joukkueensa tason vielä hieman korkeammalle. Ennakoiden tämä viitta voisi hyvin sopia jo mainitun Samin harteille, mutta on myös mielenkiintoista nähdä, millaista vastuuta debytoijat burger, Deki ja Rede ottavat oaklandilaisten pelaajistossa.

5. Jazz-Trio

Trademarkin tavoin ainoastaan yhden Kiekko Cup -esiintymisen Kiekkoliigassa tehnyt Jazz-Trio tunnetaan paremminkin Hoki-Liiga-ajoiltaan, jolloin joukkue nappasi kahdet pronssiset mitalit kausilla 4/2011 sekä 2/2012. Saunaliigasta, Suomiliigasta sekä Internet-kiekkosarjasta (IKS) mestaruudet harjannut joukkue lähtee nyt hakemaan menestystä myös kivenkovasta Kiekkoliigasta, mutta sinne päästäkseen Jazz-Trion tulee suorittaa pienimuotoinen ihme ja selviytyä karsintasarjan kolmen parhaan joukkoon.

Edellytykset tälle suoritukselle ovat olemassa. Joukkueen pelaajistosta löytyvät esimerkiksi tunnetut Omena ja Muilu, jotka vielä muutama vuosi kuuluivat ehdottomasti tunnetuimpiin pelaajiin Kiekossa. Lisäksi reuskulta ja tomb:lta löytyy saavutuksia pääosin muista sarjoista kuin Kiekkoliigasta. Näiden neljän konkarin lisäksi muun muassa HIFK:n paidassa Divaria yhdeksän vuotta sitten pelannut Gratton (Hapero) tuo myös Kiekkoliiga-kokemusta musiikkijoukkueen kokoonpanoon. Joukkue odottaa myös todella kovaa vahvistusta riveihinsä – Aparia – jonka vyöltä löytyy lähes 300 ottelua Kiekkoliigassa sekä mestaruus Raversissa isossa roolissa kaudelta 1/2012.


Näin kauniisti kiekko liikkui Jazz-Trion toimesta vuonna 2008.

On kuitenkin enemmän kuin todennäköistä, että karsintaviikko tulee liian nopeasti vielä vetreytyvälle konkarijoukkueelle. Vastassa on etukäteen ajatellen neljä vahvempaa joukkuetta, joista kahden ryhmän tulisi jäädä Jazz-Trion taakse, jotta joukkueen kokeneet pelaajat pääsisivät vielä maistamaan menoa Kiekkoliigassakin. Karsintaennakossa Jazz-Trion paikka löytyy viidenneltä sijalta, mutta yksinkertaisessa sarjassa yllätysten mahdollisuus on merkittävän suuri.

Mitä seurata?

Yhteisen pelitavan löytyminen – Jazz-Trion pelaajisto tuntee toisensa vuosien takaa, mutta kiinnostava seuraamisen kohde on, löytävätkö pelaajat toistensa pelityylit tarpeeksi nopeasti sulauttaakseen pelinsä tiiviiksi ja toimivaksi. Ainoastaan tämän onnistuessa joukkue voi haaveilla paikasta kolmen parhaan joukossa.

6. HC BL

HC Bangladeshin Lämäri eroaa muista viidestä karsintajoukkueesta mielenkiintoisella tavalla; todelliselta konkarijoukkueelta löytyy Kiekkoliiga-mitali palkintokaapistaan. Lienee kuitenkin syytä mainita, että tuo pronssinen mitali on hieman vajaan 14 vuoden takaa, kaudelta 2/2004 – Kiekkoliigan historian toiselta kaudelta. Tuolloin eksoottiselta suunnalta tuleva jääkiekkojoukkue voitti 16 joukkueen, kahteen lohkoon jaotellun sarjan B-lohkon, jossa kiekkoilivat muun muassa HCH – HardCoreHokia, HC PU sekä Kiekko-Hobiitit. Puolivälierissä bangladeshilaiset kaatoivat puhtaalla pelillä Lohko A:n neljänneksi sijoittuneen Habsin, mutta erään Tenkratin asettuessa vastaan välierissä tie nousi pystyyn; BL:n oli tyytyminen pronssimitaleihin, jotka irtosivat 4-1-voitolla HC PU:sta.

Lähes 14 vuoden takaisesta pronssiottelusta kaksi konkaripelaajaa löytyvät myös tälle kaudelle innostavan paluun tehneestä BL-ryhmästä. Joukkueen vastuuhenkilö Boomhauer iski kauden 2/2004 runkosarjassa 12 otteluun tehot 9+12, mutta pudotuspeleissä hyökkääjä jäi pienempään rooliin hankkien yhden syöttöpisteen kolmeen otteluun. Toinen joukkueen nykykokoonpanon pelaajista, jolta myös löytyy pronssimitali kyseiseltä kaudelta – Wänämönen – sen sijaan nousi pudotuspeleissä runkosarjaa tärkeämpään rooliin iskien puolustajan tontilta kuuteen pudotuspeliotteluun tehopistelukemat 1+7.


Always look on the bright side of life... videoklippi ottelusta Ajax Amsterdam - HC BL vuodelta 2005.

Tuohon aikaan jotkin nykyisistä kovan luokan kiekkotaitureista olivat Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivujen Lapsen kasvu ja kehitys -välilehden mukaan villejä vipeltäjiä, jotka osasivat jo laskea kolmeen. HC BL:ltä on siis kohtuutonta odottaa nopean paluun jälkeen loisto-otteita kiekkokaukaloissa näin monen vuoden jälkeen, mutta joukkue on ehdottomasti mielenkiintoisin karsintajoukkue seurattavaksi – löytyyhän joukkueen kokoonpanosta myös muita entisaikojen tunnettuja kiekkonimiä kuten HCH:ssa sekä FHR:ssä muutaman kauden ajan vaikuttanut Soli, varsinkin Habsissa menestyksekkäästi pelannut MutiM, Rowdyruff Boysin sotis sekä kaksinkertainen Kiekkoliiga-mitalisti HC PU:n paidasta, nykyinen päävastuuhenkilö Salsa. Yllättävää kyllä, joukkueesta löytyy myös kaksi Kiekkoliiga-debytoijaa, hyllevi ja jaab, joiden edesottamuksia saamme kenties myös seurata tulevalla viikolla.

Jotta Kiekon historian oppitunti ei päättyisi vielä tähän, mainitaan vielä yksi seurattava asia; kaudella 2/2004, jolloin HC BL otti pronssiset mitalit, nykyiseen kokoonpanoon kuuluva Zupancic jäi Zelen Katraassa karvaasti 22 ottelun runkosarjassa kolmen pisteen päähän viimeisestä pudotuspelipaikkaan oikeuttavasta sijasta. Saako tuolloin piste per peli -tahdilla seitsemässä ottelussa operoinut hyökkääjä vihdoin muutettua pettymykseen päättyneen kauden iloisempiin tunnelmiin viemällä HC BL:n sensaatiomaisesti Kiekkoliigaan kaudelle 1/2018?

Mitä seurata?

Kaikkea. Kannustamme kaikkia Kiekon pelaajia, niin vanhempaa kuin nuorempaakin kiekkosukupolvea, saapumaan lehtereille, kun HC BL taistelee liigakarsintakentillä vielä noin 13 vuoden jälkeenkin edellisestä esiintymisestään suuressa ja kauniissa Kiekkoliigassa.

 

Onnea kaikille karsintajoukkueille viikon mittaiseen koitokseen!

Kirjoittaessa soi: Justin Timberlake - Can't Stop The Feeling


Kirjoittanut: Ratakses
Julkaistu 26.02.2018 07:47
Luettu: 1372 kertaa

Kommentit
Spears 26.02.2018 12:08
Laadukasta työtä jälleen Ratakses! Pitkälti olen myös samaa mieltä.
Fafi 26.02.2018 21:48
Virtuaalihattua päästä maestrolle. Hienoa työtä!
MoomBaZ 27.02.2018 01:28
hienoo ennakkoo :)
Kommentoi

Voit lähettää kommentteja vasta sisäänkirjautumisen jälkeen.