Kiekkoliiga
Mitalistit – A-Liiga pudotuspelit
Chewits
Kiekon Vastaisuus
Liverpool Liverbirds
Paitsio

Finaaliennakko MAN - ANAPePo & Nightmare. Voodoo People. Turtles, S.S.K., Kouvola Sabres, HC Humba, Ravers, Ukrainan Rajut & HC Ylikunto. Brutal Killers, Pelijengi, FC MalPo, Oklahoma City Thunder, Avellino Capellier, HCH – HardCoreHokia, HC PU, Ajax Amsterdam, Löysät Boys, Kangasalan Voitto, Hollow & |Veljekset Mysiini|.

Kiekkoliigan kirjavan historian aikana yhteensä 22 eri joukkuetta on nostanut mestaruuspokaalia. Kiekon virallisen liigan voittamista on jo pitkään pidetty niin sanottuna pelin läpäisynä, eikä syyttä; Kiekon parhaimpien joukkueiden päihittäminen hieman yli kolme kuukautta kestävässä kaudessa on saavutus, jota useat sadat pelaajat ovat yrittäneet – ja vielä useammat vain haaveilleet.

 Otetaanpa esimerkkinä Kiekkoliigan kultamitalisteista Fice lyhyeen haastatteluun. Olet juhlinut mestaruutta kolmesti. Ensimmäinen mestaruutesi on seitsemän vuoden takaa Voodoo Peoplen riveistä – kertoisitko lyhyesti, miltä ensimmäisen mestaruuden voittaminen tuntui?

 Olihan se ensimmäinen kausi Voodoossa mahtava, joukkueesta oli ennen kautta lähtenyt koko runko ja meistä paikkaajista ei odotettu ihmetekoihin. Nightmare oli dominoinut kolme edeltävää kautta ja muuan PePo aloitti ensimmäisen kautensa Liigassa, joten taso oli kova. Jo silloin kaikilla oli tiedossa joukkueiden potentiaali jonka voi jälkikäteen todeta mitalitaulukosta. Kiekon kahden alltimejoukkueen voitto huikealla pelaamisella joukkueen ja omaltakin osalta peräkkäin pudotuspeleissä ei unohdu.

Kun kuluvan kauden finaaliottelut pelataan sunnuntaina 12. päivä marraskuuta, mestaruuspokaali löytää 23. kotinsa. Kolmentoista vuoden, kuuden kuukauden ja yhdeksäntoista päivän jälkeen siitä, kun Ukrainan Rajut juhlivat historian ensimmäistä Kiekkoliiga-mestaruutta, saamme jälleen kerran uuden mestarijoukkueen.

Erityisen historiallisen kauden 3/2017 finaaliotteluista tekee se, että kyseessä voi olla Kiekon alkuperäisen liigan kautta aikojen viimeinen finaalisarja. Sarjan voittaja saattaa jäädä historiankirjoihin viimeisenä Kiekkoliiga-mestarina, ja tuo titteli ratkaistaan seuraavien joukkueiden välillä:

Kaventuneen kiekkoscenen vahvimmasta joukkueesta ei varmasti liene suuria mielipide-eroja. Runkosarjan voiton rutiininomaisesti nimiinsä vienyt Manhattan järjesti pelaajansa myös käsittämättömän ylivoimaiseen pistepörssin kaksoisvoittoon. Altavastaaja-asemassa finaalisarjaan lähtevällä Anaheim Mighty Ducksilla onkin suuri vuori erottamassa joukkueen kultaisista mitaleista; runkosarjakolmonen ei pysty haastamaan vastustajaansa materiaalillaan, vaan lääkkeet paras viidestä -sarjan voittamiseen tulee kaivaa jostain muualta.

Mitkä ovat ennakkosuosikki Manhattanin kompastuskivet tulevassa finaalisarjassa? Miten konkarijoukkue Anaheim Mighty Ducks pystyy haastamaan ennalta selvästi vahvemman pelaajamateriaalin? Virittäydy sunnuntain finaalitunnelmiin tämän ennakon myötä, jossa käydään läpi finaalisarjan tärkeimmät yksityiskohdat.


Runkosarjassa voitot tasattiin maalirikkaissa otteluissa.

Manhattan motivoituneena ennakkosuosikkina finaaleihin

Huikealla taitotasolla varustettu manhattanilaisryhmä ei ole kohdannut edes hidastetöyssyn kaltaista riesaa matkallaan kuluvan kauden finaaleihin. Runkosarjassa joukkue koki 15 ottelussa kaksi täyttä pistemenetystä ja pokkasi runkosarjapystin palkintokaappiinsa huikealla maalierolla. Tosipelien alkaessa joukkue on tiukentanut peliään luonnollisesti entisestään, eikä Prince Albert Raidersilla ja HC Tyrmäyksellä ollut pudotuspelisarjoissa loppujen lopuksi lainkaan sanansijaa Manhattan-ryhmää vastaan.

Manhattanin pelaava nelikko, Etelä – Yan – lassi01 – Trn, on kuluvan kauden aikana muotoutunut hyvin yhtenäisenä pelaavaksi kokonaisuudeksi. Taitotasonsa avulla joukkue pystyy hyökkäämään rohkeasti, sillä varsinkin hyökkääjäkaksikon lassi01 – Trn kiekon suojaus- ja käsittelytaidot mahdollistavat hyökkäyspään pyörityksen ilman vaarallisten vastahyökkäysten uhkaa. Yli viiden pisteen keskiarvolla runkosarjassa tehoillut kaksikko jätti ennennäkemättömän välin pistepörssin kolmanteen, mikä kertoo kaksikon dominoivista peliotteista.

Ylempänä puolustajana toimiva Yan toimii vahvana linkkinä hyökkäyksen ja puolustuksen välillä nopeassa pelityylissä. Erinomaisesti molempiin päihin pelaava puolustaja nähtiin viime kaudella myös hyökkääjän roolissa, jolloin monitaituri osoitti voivansa kantaa joukkuettaan myös maalinteon saralla. Yhteispeli kenties Kiekon parhaimman alemman puolustajan Etelän kanssa on sujunut kitkatta; vahvan viivapelaamisen ja älykkään sijoittumisen avulla Manhattanin perustajapuolustajan kanssa pelaaminen ei varmastikaan ole vaikeaa.

 Manhattanin päävastuuhenkilö ja luottopuolustaja Etelä, joukkueesi hakee ensimmäistä Kiekkoliiga-mestaruuttaan Anaheim Mighty Ducksia vastaan. Millaiset odotukset sinulla on finaalisarjasta?

 Finaalisarja tulee olemaa kovaa vääntöä. Ankat ovat näyttäneet hyviä otteita pudotuspeleissä eikä mitään tuu ilmaseksi. Uskon kuitenkin että omalla pelillä pystymme kairaamaan tarvittavat 3 voittoa.Tuhat tuntia Paintissa osa 1/2 - Manhattanin tie finaaliin 3/2017

Vahvan joukkueen pelitavasta ja yksilötaidoista on vaikeaa löytää heikkouksia. Anaheimin iskunpaikkaa ei myöskään löydy motivaatiopuolella, sillä joukkueen hyökkääjäkaksikko hamuaa Kiekkoliiga-uransa ensimmäisiä kultamitaleja, ylempi puolustaja Yan taistelee ensimmäisestä mestaruudestaan selkeänä ykkösnelikon pelaajana ja myös joukkueen päävastuuhenkilö Etelä haluaa vyölleen itseperustamansa joukkueen mestaruuspokaalin.

Manhattanin nopea hyökkäyspeli tulee varmasti tuottamaan paljon vaikeuksia Anaheimin joukkuepuolustukselle. Vahvan hyökkäyspelinsä ansiosta valkoturkoosiryhmän ei varmastikaan tarvitse viettää aikaansa tiiviissä neliössä puolustusalueellaan, mutta ylimielisyyteen ei ole varaa – myös vastustajajoukkueesta löytyy nopeita ratkaisijoita, jotka pystyvät käyttämään ylimääräisen tilan hyväkseen.

Sympaattinen Ankkapesue ylittämässä manhattanilaista autotietä

Kenties Kiekkoliigan pitkän historian haastavimmasta asemasta mestaruuttaan jahtaava Anaheim Mighty Ducks on jo nyt rikkonut kaikki mahdolliset ennätyksensä, jotka on asetettu joukkueen edellisillä 25 Kiekkoliiga-kausilla. On kuitenkin väärin ajatella, että kunnianhimoisella ja taistelevalla ankkalaumalla mahat olisivat täynnä jo välierämenestyksen jälkeen – ankkojen nokat käännettiin nopeasti kohti finaalisarjaa.

Runkosarjan viidestätoista ottelusta Ankat onnistui voittamaan jopa 12, ja huima 14 ottelun voitokas putki runkosarjasta pudotuspeleihin asti kohtasi katkaisunsa vasta HC TeamJoukkuetta vastaan välieräsarjan ensimmäisessä ottelussa. Vahvan puolivälieräsarjan jälkeen Anaheim lähti finaalisarjan tavoin altavastaajana uuteen pudotuspelisarjaan, josta kuitenkin ennakoitiin tiukkaa taistoa. Ottelusarja venyikin ratkaisevaan viidenteen otteluun, jossa Anaheim ehkäpä ensimmäistä kertaa koko historiansa aikana onnistui pitämään pakkansa koossa tiukassa paikassa varmistaen paikkansa finaaleissa.

 Anaheim Mighty Ducksin tehohyökkääjä sharb, olet varmasti odottanut urasi ensimmäisiä Kiekkoliiga-finaaleja innolla. Mitä mielessäsi oikein liikkuu finaalisarjaa ajatellen?

 Odotteleva fiilishän tässä on. Vieläkin on hieman vaikea sitä uskoa, että finaaleissa tosiaan ollaan -  vaikkakin tämän kauden otteidemme perusteella lienee turvallista sanoa sen olevan kuitenkin ansaittua. Altavastaajana lähetään sarjaan, mutta kaikki viimeisetkin tiedon ja taidon rippeet tullaan jättämään kentälle sunnuntaina, kun kiekko tippuu jäähän. Tie on ollut ankkapaidassa pitkä, mutta koskaan ei olla luovutettu, vaan painettu aina vaan eteenpäin pelistä toiseen ja kaudesta seuraavaan. Toivotaan, ettei tämä finaali jää Kiekkoliigan viimeiseksi, mutta jos niin käy, mikä sen parempaa kuin lopettaa Kiekkoliiga-ura pelaamalla finaalissa.Tuhat tuntia Paintissa osa 2/2 - Anaheim Mighty Ducksin tie finaaliin 3/2017

Huomattavaa Ankkojen pelityylissä ja -ideologiassa on kautta aikain ollut laaja pelaava kokoonpano, johon ei ole odotettavissa muutosta. Ankat jatkanee myös finaaleissa kuuden pelaajan kokoonpanolla, vaikka lähes poikkeuksetta viime kausien finaalijoukkueet ovat tiivistäneet viimeistään finaaleihin rosterinsa neljään pelaajaan.

Hyökkäyskolmikko Daasaman – Arca – sharb on kuluvan kauden aikana esittänyt varmoja otteita hyökkäyspään suorituksissaan. Joukkueen uudet hankinnat ovat tuoneet tarvittavaa tukea puolustuspäähän sekä kaivattua maalintekotehokkuutta hyökkäyskolmannekselle.

Finaalisarjassa Anaheimin puolustuskolmikon Ratakses – Örkki – Kaarto suonissa virtaa sen sijaan ehtaa ankkaverta. Vihreäkeltaisten puolustuksesta löytyy yhteensä 1246 ottelun verran Anaheim-kokemusta, mitä voidaan pitää jo yhdenlaisena saavutuksena joukkueuskollisuutta ajatellen. Ducks-puolustus on kuluvalla kaudella ollut timanttisemmassa kunnossa kuin koskaan, mutta suurin syy tähän on organisoitu koko joukkueen puolustustyöskentely.

Tähän ominaisuuteen altavastaajajoukkue Anaheimin tulee tukeutua myös finaalisarjassa. Vaikka joukkue onkin tunnettu hyökkäävästä pelitavastaan, on suoranainen itsemurha lähteä haastamaan Kiekon ykkösjoukkuetta suoranaisesti hyökkäyspelissä; odotettavissa on raastava puolustustaistelu, jossa harvat maalipaikat tulee käyttää armotta hyväksi.

HC TeamJoukkuetta vastaan Anaheim onnistuikin tarvittavalla tavalla puolustus- ja hyökkäyspelin tasapainottamisessa. Kärsivällisesti puolustanut ankkaryhmä oli aika ajoin pahassa pinteessä puolustuspäässään ja erien hallinnat menivät lähes poikkeuksetta HCTJ:n nimiin, mutta loistavalla maalintekoprosentilla, tiukalla miesvartioinnilla ja tärkeillä maalivahdin venytyksillä Anaheim onnistui yllättämään vastuksensa. Finaalisarjassa tätä kaikkea tarvitaan vielä pykälän verran enemmän, ja on mielenkiintoista seurata, pystyykö unelmakauttaan pelaava Anaheim Mighty Ducks nostamaan tasoaan vieläkin ylemmäs.


Joukkueiden osa-alueiden vertailu

Manhattan – kolme tärkeintä pointtia finaalisarjaan

Ennakkosuosikki Manhattanin ja kultaisen mestaruuspokaalin välillä on enää yksi hidaste, jonka kaatamiseen joukkueen ei ennakko-odotusten mukaan tarvitse pystyä ihmetekoihin. Vastassa on kuitenkin iskuvalmis ryhmä, jota vastaan on hyvä ottaa huomioon seuraavat asiat:

  • Nopeat ratkaisut hyökkäyspäässä ovat myrkkyä Anaheimille. Kiekollisen osaamisensa puolesta Manhattan voi pyrkiä dominoivaan hyökkäyspään pyörittämiseen, mutta todelliset vaikeudet Ankoilla alkavat, kun tehohyökkääjät käyttävät avujaan nopeasti hyökkäyspäässä.
  • Puolustaminen ei saa jäädä yksin Etelän varaan. Ennalta vahvempana joukkueena sarjaan lähteminen voi tuoda mukanaan kiusauksen ylihyökkäämiseen, johon Anaheimilla riittää aseita vastata – tämä nähtiin välieräsarjassa HC TeamJoukkuetta vastaan.
  • Hermojen tulee kestää myös yllättävissä tilanteissa. Manhattanin pelaava nelikko ei ole kokeneimmasta päästä, kun katsotaan edelliskausien finaalijoukkueiden pelaajia. Jos Anaheim onnistuu yllättämään esimerkiksi otteluiden alussa, vaikuttaako se joukkueen pelitapaan?

Anaheim Mighty Ducks – kolme tärkeintä pointtia finaalisarjaan

Loisteliasta (mahdollista) päätöstä mittavalle Kiekkoliiga-historialleen hakevan Anaheim Mighty Ducksin täytyy pelata finaalisarjassa yksinkertaisesti ennennäkemättömän hyvin, jotta kautta aikain pidetyin joukkue pystyisi yllättämään epäilijänsä. Vaikka joukkueen tuleekin ottaa paljon asioita huomioon finaalisarjaa ajatellen, nämä kolme ovat elintärkeitä pelillisiä yksityiskohtia:

  • Manhattanin murtautuminen hyökkäysalueelle tulee tehdä mahdollisimman vaikeaksi. Taitavat ja kiekkovarmat vastustajat eivät saa purjehtia omalle puolustusalueelle helposti – oikein ajoitettu paine niin hyökkääviltä kuin puolustaviltakin pelaajilta voi tehdä vastustajan pelaamisesta vaikeaa.
  • Kiekonmenetykset on saatava minimiin. Taidokkaasti syöttöjä aavistavat ja ärsyttävän hyvin riistoja tekevät Manhattanin pelaajat rokottavat virheistä ja menetyksistä varmasti.
  • Nöyrästi – mutta nöyristelemättä. Anaheimin pelaajien tulee kohdata tosiasiat ja pelata vastustajaansa kunnioittaen, ilman yltiörohkeita ratkaisuja. Mitä kauemmin Ankkojen oma pää pysyy koskemattomana, sitä paremmat mahdollisuudet haastajajoukkueella on. Jo ammattilaiseksi kouliintunut asiantuntijamme snidi, kerro omat odotuksesi finaalisarjasta. Mitkä pelilliset pääpiirteet nousevat tärkeimpiin osiin mestaruustaistossa, ketkä ovat suurimmassa roolissa kenttätapahtumissa ja mikä on sarjan lopputulos?

 Ankkojen vaarallisuus ja yllätysmahdollisuus on jo varmasti kaikkien tiedossa ja tämä taitaa nyt kääntyä heitä vastaan: yhtään tilaa ei enää anneta.

Manhattanin nopea peli tulee olemaan myrkkyä Ankoille ja jos Ankat eivät tiivistä kokoonpanoaan välieristä en näe heillä suurta mahdollisuutta. Myös motivaatio näyttelee sarjassa suurta osaa. Ankoilla ei ole kultamitalia, mutta Etelää lukuunottamatta ei ole Manhattanillakaan (no Yanin penkkimitalit).

Jos Manhattan saa pelinsä rullaamaan alusta asti, sarja päättyy tylysti heidän edukseen. Annetaan ankoille kuitenkin yksi yllärin mahdollisuus, 3-1.

Lopputulema

Kunniakkaasti taisteleva ja kaikkensa antava Anaheim Mighty Ducks onnistuu viemään yhden sarjan otteluista nimiinsä, mutta lopulta Manhattan etenee Kiekkoliigan mestariksi kaudella 3/2017. Finaalisarja päättyy Manhattanin 3-1-sarjavoittoon maalieron ollessa 15–8.

 

Kirjoittaessa soi: Tiger Lou - Every Battle Alike


Kirjoittanut: Ratakses
Julkaistu 10.11.2017 22:20
Luettu: 1024 kertaa

Kommentit
Trn 11.11.2017 08:17
Loistavii ennakoit läpi poffien!
Kommentoi

Voit lähettää kommentteja vasta sisäänkirjautumisen jälkeen.