Kiekkoliiga
Mitalistit – A-Liiga pudotuspelit
Chewits
Kiekon Vastaisuus
Liverpool Liverbirds
Paitsio

Välieräennakko HCTJ - ANARunkosarjassa peräkkäisille sijoille päätyneet HC TeamJoukkue ja Anaheim Mighty Ducks ottavat yhteen torstai-illalle suunnitellussa välierätaistossa. Taistossa on kaikki ainekset todelliseen trilleriin; runkosarjaotteet puhuvat tasaisten ottelujen puolesta, molemmat joukkueet hakevat ensimmäistä finaalipaikkaansa ja löytyypä välieräsarjasta myös mielenkiintoisia taistelupareja muun muassa vanhojen pelitovereiden kesken.


Tuleeko kotietu olemaan ratkaiseva seikka välieräsarjassa runkosarjapeleihin perustuen?

Tulivoimainen HC TeamJoukkue

Ensimmäisellä liigakaudellaan vahvasti suorittanut TeamJoukkue jäi vain kahden pisteen päähän runkosarjan voittaneesta ennakkosuosikki Manhattanista. Joukkue jäi pisteittä vain kerran – runkosarjan ensimmäisessä ottelussa 16. elokuuta, eikä suoraa tappiota ole tullut sen jälkeen. TeamJoukkueen palkintokaappiin asetetaan kauden päätteeksi myös legendaarinen Ukrainan Rajut -palkinto, joka jaetaan joukkueelle, joka päästää vähiten maaleja runkosarjan aikana. HC TeamJoukkue joutui kaivamaan kiekon repustaan vain 31 kertaa 15 ottelussa.

Puolustustilastoja voidaan pitää varsin yllätyksellisinä. Oranssipaitojen hyökkäyskalusto on priimaluokkaa: kolmikosta Kalezki – mos – teippi jokainen tunnetaan teholinkoina, joiden laukaisutarkkuus tulee varmasti pitämään myös tulevan välierävastuksen varpaillaan. Kolmikosta viimeisimpänä mainittu on kuluvalla kaudella toiminut onnistuneesti ylemmän puolustajan paikalla – teipiltä odotetaankin vahvoja puolustusotteita, kun pelit kovenevat.

Kaikkea ei nimittäin voi laskea kahdeksankertaisen liigamitalistin JuhaMieton varaan. Tasan seitsemän vuotta sitten ensimmäistä kultamitaliaan juhlinut luottopuolustaja on edelleen entisaikojen vireessä – ellei jopa paremmassa, sillä kokenut puolustaja on rutinoitut kaudesta toiseen enemmän pitämään joukkuettaan aika ajoin pystyssä omilla puolustussuorituksillaan. Välierissä ennen Fice-nimimerkillä tunnettu puolustaja saa kuitenkin vastaansa huimassa vireessä olevan Anaheim Mighty Ducksin, jota vastaan myös kärkihyökkääjien tulee kantaa kortensa kekoon puolustussuuntaan.

 Kiekkoliigan johtava asiantuntija snidi, HC TeamJoukkue vei runkosarjan UKRR-palkinnon. Minkälaisena näet joukkueen puolustusvoiman tosipelejä ajatellen?

 HCTJ joutui jo aikamoiseen pulaan sarjassa Juventusta vastaan ja jos sama "takki auki" -ilmiö jatkuu, ANA rankoo kyllä tylysti. Riippuu myös paljon siitä, minkälaisella motiivilla kokenut kehäkettu JuhaMieto (Fice) lähtee sarjaan: YP:nä pelaa hyökkääjän koulutuksen saanut teippi ja puolustaminen saattaa tiukan paikan tullen jäädä JuhaMieton varaan.


Osa-alueiden vertailu - osa 1/2

”Eteenpäin!” sanoi Ankka voittoputkessa

Kuluvalle kaudelle täsmähankinnoilla vahvistunut Anaheim Mighty Ducks pelaa historiansa parasta kauttaan. Yli kahdeksan vuotta sitten alkanut Kiekkoliiga-tarina on pitänyt sisällään ylä- ja alamäkiä, ja tällä hetkellä ankkajoukkue on vaappunut tasaista vauhtia ylämäkeä voitosta voittoon.

Kotimaisen KHL-joukkueen Helsingin Jokereiden tai rapakon takaisen baseball-joukkueen LA Dodgersin tavoin Ankkojen voittoputki on jo hyvää matkaa toisella kymmenellä. Ankkalauma on kokenut viimeisimmän tappionsa elokuussa Manhattania vastaan murskalukemin, mutta tuon ottelun jälkeen kurssi on ollut vain nousujohteinen. Kyseessä on myös ensimmäinen kausi Ankkojen 26-kautisen Kiekkoliiga-historian aikana, kun joukkue on onnistunut voittamaan jokaisen sarjavastuksensa vähintään kerran.

Anaheim hankki offseasonilla riveihinsä kaksi hyökkäyspään vahvistusta – Arcan ja Daasamanin – jotka osoittautuivat varsin onnistuneiksi hankinnoiksi runkosarjan perusteella. Arca oli joukkueestaan ainoa vähintään kymmenen ottelua pelannut pelaaja, joka onnistui pistetehtailussa yli kahden pisteen keskiarvolla. Puolustavammassa roolissa pelannut Daasaman sen sijaan toi monikäyttöisyydellään paljon niin Ankkojen hyökkäys- kuin puolustuspeliinkin.

Anaheimin runkopelaajista sharb johdatti joukkueensa pudotuspeleihin Ankka-historian parhaimmalla runkosarjasijoituksella sisäisen pistepörssin kärkenä, kun puolustajat Kaarto ja Örkki esittivät jälleen vahvoja otteita puolustuspäässä.

Erityisen myönteistä konkarijoukkueen tämän kauden esityksissä on ollut varsin harvinaisesti puolustustyöskentely; joukkue päästi ennätyksellisesti vain 2,60 maalia ottelua kohti. Erittäin hyvin yhteen sulautunut joukkue on osoittanut olevansa yksi mestarikandidaateista ja haastaa varmasti tulevan vastustajansa kaikilla pelin osa-alueilla.

 Kiekkoliigan meritoitunein asiantuntijakommenttien jakelija snidi, Anaheim Mighty Ducks jatkoi puolivälierissä huimaa voittoputkeaan. Mitkä ovat mielestäsi suurimmat syyt tämän kauden menestykseen?

 Pidemmän aikaa "kaikki pelaa" -asenteella toiminut Ankkalauma on täksi kaudeksi tiivistänyt kokoonpanoaan selvästi. Täsmävärvit Daasaman ja Arca ovat pelanneet uskomattomalla tasolla ja ANA:n peli on kaikkien näiden vuosien jälkeen ehkä vihdoin hitsautunut yhteen ja se paras kombinaatio on löytynyt. Alkukauden muutama tappio laitetaan vielä pelaamattomuuden piikkiin, mutta sen jälkeen meno on ollut hurjaa. Onkin mielenkiintoista nähdä, minkälaisella kokoonpanolla Ankat lähtee sarjaan. Heillä on positiivinen ongelma: liikaa hyviä hyökkääjiä.


Osa-alueiden vertailu - osa 2/2

HC TeamJoukkue – kolme tärkeintä pointtia

Välierissä HC TeamJoukkue kohtaa selvästi kovatasoisemman vastustajan kuin puolivälierissä. Jotta joukkue voisi selvittää tiensä aina finaaliin asti, tulee sen ottaa huomioon ainakin seuraavat pelilliset asiat:

  • Anaheim Mighty Ducksin puolustuspelaaminen on kehittynyt viime vuosista. Kun aiemmin ankkaryhmän peleissä nähtiin poikkeuksetta hyökkäysiloittelua, on nykyään trendi selvästi puolustavampi, mikä näkyy myös puolustustilastoissa.
  • Koko joukkueen puolustuksen tulee olla kunnossa. Tuleva vastustaja on hyvinkin yhteen hitsautunut joukkue, joka pyrkii painostamaan vastustajaansa koko kentän leveydeltä.
  • Jatkoaikasuoritusten tulee parantua. Runkosarjaotteluissa HC TeamJoukkue ei onnistunut kairaamaan yhtäkään jatkoerää nimiinsä – vaihtuuko ote, kun myös jatkoajat pelataan 4vs4-formaatilla?

Anaheim Mighty Ducks – kolme tärkeintä pointtia

Mittavan historiansa ensimmäisiin finaalipeleihin halajava ankkalauma on pitkässä voittoputkessa, mutta välieräsarjassa nyt 14 voitossa kulkeva putki tuskin pysyy elossa. Keltavihreiden tulisi ottaa seuraavat asiat huomioon HC TeamJoukkuetta vastaan:

  • HC TeamJoukkueen tehohyökkääjät täytyy pitää pois laukaisupaikoilta. Autoplay- ja regipeleissä laukaisutaitojaan säännöllisesti esittelevät hyökkääjät pystyvät maalintekoon mitä ihmeellisimmistä paikoista.
  • Joukkuepuolustuksen täytyy pysyä yhtä hyvällä tasolla kuin runkosarjassa. Anaheimin tulee muistaa, että jos ottelut muuttuvat täysin maalintekokilpailuksi, on kotiedulla sarjaan lähtevä TeamJoukkue niskan päällä.
  • Maalintekotehokkuuden tulee parantua. Ankkaryhmä onnistuu hyvällä joukkuepelillään luomaan maalintekopaikkoja, jotka täytyy realisoida maaleiksi tiukoissa paikoissa.

 Kiekkoliigan eniten superlatiiveja kerännyt asiantuntija snidi, kerro lyhyesti molempien joukkueiden kohdalla tärkein pointti, joka vie kyseisen joukkueen finaalipeleihin. Mikä on välieräsarjan lopputulos?

 Ankoilla yksinkertaisesti momentum. Joukkue on varmasti voittoputken myötä niin täynnä itseluottamusta, että heitä on vaikea pysäyttää. Tähän liittyy myös HCTJ:n tärkein pointti: kärsivällisyys. Mitä pidempään Ankat pidetään nollilla, sitä paremmat mahdollisuudet HCTJ:lla on. Luulen, että sarjassa nähdään vähän maaleja ja monta jatkoaikaa, ja, ehkä vastoin enemmistön ennakko-odotuksia, veikataan vaikka 3-2 sarjavoitto Anaheim Mighty Ducksille.


Lopputulema

Todella tiukassa välieräsarjassa nähdään useita jatkoaikoja, joissa paremmin päänsä kylmänä pitävä joukkue tulee vetämään pitemmän korren. Pitkän kaavan kautta edennyt välieräsarja päätyy lopulta HC TeamJoukkueen 3-2-sarjavoittoon.

 

Kirjoittaessa soi: Tuomas Virkkusen sulosoinnut Tottenhamin murskatessa Real Madridin Mestareiden liigan lohkovaiheessa.


Kirjoittanut: Ratakses
Julkaistu 02.11.2017 00:40
Luettu: 776 kertaa

Kommentit
Spears 02.11.2017 20:57
Hieno työtä molempiin ennakkoihin. Tää erityisesti oli kiva! Tuo paljon ideoita tehdä ennakkoja muillakin tyyleillä.
Kommentoi

Voit lähettää kommentteja vasta sisäänkirjautumisen jälkeen.