Kiekkoliiga
Mitalistit – A-Liiga pudotuspelit
Chewits
Kiekon Vastaisuus
Liverpool Liverbirds
Paitsio

Välieräennakko MAN - HCT

Kiekkoliigan 44. kauden pudotuspelit alkoivat viime viikolla puolivälierien muodossa. Valitettavasti ennakonkirjoittajat eivät olleet silloin käytettävissä puolivälieräennakoiden tekemiseen, mutta kaikkien iloksi ja onneksi - nyt olemme! Puolivälierät eivät tarjonneet erityisiä yllätyksiä; kaikki kotiedun puolivälieriin saaneet joukkueet etenivät odotusten mukaisesti välieriin. Tämän kauden vähäisestä joukkuemäärästä huolimatta taso on edelleen säilynyt Kiekkoliigassa kivenkovana ja niin saamme tänäkin kautena todistaa kiekon huippujen otteita kiihkeissä playoff-kamppailuissa heidän taistellessaan himoitusta Kiekkoliiga-kannusta. Tämän kauden päätteeksi Kiekkoliiga saa tavalla tai toisella uuden mestarin ja sen selvittäminen alkaa tämän viikon torstaina, jolloin molemmat välieräparit aikovat huhujen mukaan ottaa yhteen. Kurkistetaan ensiksi kuitenkin välieräparien ennakkoasetelmiin syvemmin; tässä tulee ensimmäinen välieräennakko!

 

Toisessa välieräparissa finaalipaikasta taistelevat maineikkaat Manhattan ja HC Tyrmäys. Tämän välieräparin ennakkosuosikki Manhattan saa välierissä vastaansa ehkä pahimman mahdollisen vastuksen. Altavastaajan viittaa tässä sarjassa pitävällä Tyrmäyksellä ei nimittäin ole samanlaisia paineita kuin vastustajajoukkueellaan. Tyrmäyksellä on taito horjuttaa kovimpiakin vastustajiaan yllätyksellisyytensä ansiosta, mikä tulee loppujen lopuksi karsimaan Manhattanin ennakkosuosikin asemaa pois tehden tästä välieräsarjasta oletettua tasaisemman.

 

Manhattanin runkosarja meni vähintään niin hyvin kuin sen ennakoitiinkin menevän; newyorkerit nappasivat runkosarjan voiton ja tappiotilille kertyi tappioita vain kaksi. Runkosarjakakkonen HC TeamJoukkue ei jäänyt kuitenkaan kuin vain kahden pisteen päähän Manhattanista, mutta se oli tarpeeksi. Manhattan kohtasi puolivälierissä runkosarjassa kahdeksannelle sijalle jääneen Prince Albert Raidersin, jonka selättäminen ei tuonut suurempia vaikeuksia ja Manhattan eteni välieriin selkeästi 3-0-otteluvoitoin.

HC Tyrmäyksen runkosarja lähti liikkeelle mallikkaasti, mutta loppukaudella tapahtuneen notkahduksen myötä Tyrmäys hävisikin sitten viimeisestä viidestä runkosarjaottelusta neljä ottelua. Käteen jäi runkosarjasta neljäs sija, jota voi pitää oikein hyvänä suorituksena, mutta Tyrmäyksen viime kausien hyvän vireen huomioon ottaen parempaankin olisi ehkä voinut pystyä. Tyrmäys sai puolivälierissä vastaansa runkosarjaviitosen Avengersin, joka kaatui tiukkojen pelien jälkeen otteluvoitoin 3-1.


Joukkueet kohtasivat runkosarjassa kahdesti. Tullaanko välieräsarjassakin näkemään ylläolevan kuvan kaltaisia lopputuloksia?

  Manhattan – vastustamattomasti finaaliin?

Viime kaudella paluun Kiekkoliigaan tehnyt Manhattan kipusi heti paluukaudellaan hopealle - eikä se kultakaan kovin kaukana ollut. Finaalipettymyksen jälkeen Manhattanille oli kuitenkin päivänselvää, että kultajahti ei siihen jäisi. Kiekossa yleisestikin tämän hetken kovimpana joukkueena pidetty Manhattan onkin nyt puksuttamassa hyvää vauhtia siihen kultaan, joka viime kaudella jäi saamatta.

Manhattanin pelaava nelikko välierissä tulee mitä suurimmalla todennäköisyydellä olemaan Etelä-Yan-Trn-lassi01. Kiekon parhaimpia yksilöitä sisällään pitävä nelikko on hionut yhteispeliään kauden mittaa kokoajan paremmaksi ja paremmaksi. Manhattanin pelityyliin kuuluu kiekon nopea liikuttelu pelaajalta toiselle, joka on parhaimmillaan lähes yhtä upeaa katseltavaa kuin mitä PePon kiekonliikuttelu aikoinaan oli.

Manhattanin pelillinen johtaja lienee Trn, joka osaa rytmittää peliä taitavasti kokonaisvaltaisella osaamisellaan. Trn:n parina hyökkäyksestä löytyy joukkueen kuopus lassi01, joka liittyi joukkueen vahvuuteen kesän alussa ja on istunut Manhattanin muottiin täydellisesti. Nopeat kädet omaava väkkärä voitti runkosarjassa liigan maalipörssin, joten Tyrmäyksen on syytä pitää erityisesti lassi01 pois vetopaikoilta tulevassa välieräsarjassa.

Viime kaudella ylemmän puolustajan tontilla häärännyt Etelä palasi täksi kaudeksi jälleen leipätyöhönsä alemmaksi puolustajaksi, jonka hän taitaa ehkä parhaiten kuin kukaan muu kiekossa tällä hetkellä. Pelipaikan muutoksen sai myös kokea viime kaudella Trn:n tutkana toiminut Yan, joka tippui ylemmän puolustajan paikalle. Pelipaikan muutokset eivät nähtävästikään ole hidastanut Manhattanin menoa vaan päinvastoin – meno on ollut vielä huimempaa.

Manhattan vaikuttaa olevan tällä hetkellä yksi ylitse muiden, mutta niin kuin kausi kaudesta olen jaksanut näissä ennakoissakin toitottaa; pudotuspeleissä voi tapahtua mitä vain ja ylivoimaisimmatkin ennakkosuosikit voivat murtua. Lähtökohtaisesti vaikuttaisi kuitenkin siltä, että tällä kaudella ei taida Manhattanin laadukkaalle pelaajapaketille löytyä pysäyttäjää.

Tämä kaksikko tykitti runkosarjassa tehoja yli 5 pisteen keskiarvolla. Jatkuuko tehotehtailu myös välierässä HC Tyrmäystä vastaan?

 Niukka pistevoitto vaiko täystyrmäys?

HC Tyrmäys lähtee välieräsarjaan pienoisten kysymysmerkkien saattelemana. Runkosarjan lopulla heikkoa hetkeä kärsinyt Tyrmäys hävisi viidestä viimeisestä runkosarjaottelusta neljä ja kaksi niistä vielä huomattavan suurinumeroisesti. Saattaa olla hätäistä vetää minkäänlaisia johtopäätöksiä niistä otteluista, mutta ne ottelut maksoivat kuitenkin Tyrmäykselle paikan aivan runkosarjan kärjen tuntumasta.

Puolivälierät Tyrmäys hoiti kuin hoitikin siististi 3-1-otteluvoitoin ja näin eteni välieriin. Selkeällä paremmuudella välieräpaikka ei kuitenkaan irronnut; puolivälieräsarjan ottelut olivat nähtävästi erittäin tiukkoja ja ratkaisu nähtiin muutamassa pelissä vasta jatkoajalla. Näistä pikkuasioista en lähtisi kuitenkaan liikaa huolestumaan Tyrmäyksen kohdalla. Playoff-joukkueena Tyrmäys pystyy parhaana päivänä haastamaan kenet tahansa ja kääntämään yksittäisiä otteluita ylösalaisin.

Tyrmäys on peluuttanut tämän kauden runkosarjassa ja puolivälierissä pääosin vain neljää pelaajaa ja jatkanevat saman nelikon peluuttamista myös välierissä. Joukkueen ehdoton ykkösmies Hjerpe on jälleen kerran ennakkoon ajateltuna se tärkein palanen Tyrmäyksen pelaajistoa – joskaan ei saa unohtaa Hjerpen tutkaparia Tanguayta, jolle Hjerpe on voinut jakaa vastuuta yhä enemmän ja enemmän.

Toista kauttaan Tyrmäyksessä pelaava S3RL on omaksunut tällä kaudella ylemmän puolustajan roolin ja hänellä tuleekin olemaan vaikein tehtävä tulevassa välieräsarjassa. Nelikon viimeinen täydentävä osa on alempipuolustaja uatu, jonka ennakoin kauden alussa jäävän enemmän varapelaajan rooliin. Näin ei kuitenkaan tapahtunut vaan uatu sai Tyrmäys-johdolta suuren roolin vastuulleen ja on hoitanut sitä vakuuttavasti. Välierässä uatu joutuu kuitenkin pahaan tulikasteeseen ja uatun pärjääminen Manhattanin liukkaita hyökkääjiä vastaan tulee pitkälti määrittämään Tyrmäyksen kohtalon finaalipaikan suhteen.

HC Tyrmäys on tunnettu ylihyökkäävästä pelitavastaan, jonka kustannuksella pelitasapaino saattaa välillä järkkyä pahasti ja oma verkko soida liian monta kertaa yhden ottelun aikana. Ääripäänä Tyrmäys osaa kuitenkin halutessaan puolustaa myös koordinoidummin, jos tilanne sellaista vaatii. Tämän otteluparin otteluissa Tyrmäys tulee siis kääntämään tiukan tilanteen niukasti edukseen tai saamaan kovan nyrkin tylysti naamaan.

Tyrmäyksen kokoonpano välierässä tulee todennäköisimmin olemaan ylläolevan kuvan mukainen. Onnistuuko HCT:n nelikko tiputtamaan pudotuspelien suurimman ennakkosuosikin pois finaalista?

 

 Ratkaisun paikat 

Tässä välieräsarjassa vastakkain ovat kaksi liigan ehkä eniten hyökkäysorientoitunutta joukkuetta, joiden hyökkäystyylit ovat kuitenkin täysin erilaisia toisistaan. Manhattan tykkää hallita kiekkoa ja sitä kautta määrätä pelin rytmin. Newyorkerit pyrkivät nousemaan mieluiten rivakasti hyökkäysalueelle, jossa he sitten hallitsevat kiekkoa taitavasti nopeiden syöttökombinaatioiden avulla ja yrittävät pakottaa vastustajan virheisiin. Vauhdikas kiekonsiirtely hyökkäysalueella avaa useimmiten jollekin manhattanilaiselle hyvän vetopaikan ja aika usein tämän jälkeen kiekko viedäänkin keskialueen ympyrään.

HC Tyrmäyksen parhaimmat mahdollisuudet tulevat syntymään vastahyökkäyksien kautta, jolloin tilaa on luonnollisesti enemmän. Ja juuri sitä tilaa ei saisi antaa liikaa Tyrmäykselle, joka rokottaa paikoista armottoman kovalla prosentilla. Tyrmäystä ei siis haitanne olla se ottava osapuoli, joka odottaa tilaisuuttaan ja iskee silloin kun siihen tulee mahdollisuus. Kysymys onkin se, kuinka paljon Tyrmäys pystyy kestämään Manhattanin ankaraa vyörytystä.

Ennakon aikana onkin jo tullut kaikille varmasti se asia selväksi, että kummallakaan joukkueella ei tule jäämään kiinni hyökkäystehokkuudesta. Onkin siis syytä painautua tässä ennakossa vielä siihen voittavan joukkueen tärkeimpään osa-alueeseen – puolustamiseen – joka on yhteisen tekemisen ja onnistumisen lähtöpiste.

Manhattanin pelaajat ovat löytäneet nopeasti tämän kauden aikana yhteisen sävelen hyökkäyspään lisäksi myös puolustuspäässä ja he liikkuvat joukkueena niin kuin he olisivat pelanneet yhdessä jo monia vuosia. Heikkous kuitenkin kytee parhaimmissakin pelaajissa ja herpaantumisia on varmasti luvassa, ja juuri silloin Tyrmäyksen kannattaa olla hereillä. Tyrmäyksestä puhuttaessa usein tulee mieleen vain suuret maalimäärät ja epätasapaino hyökkäyksen sekä puolustamisen välillä. Halutessaan Tyrmäys kuitenkin osaa puolustaa yhtenäisesti ja tukkia omassa puolustuspäässä pienimmätkin raot kiinni.

Mitä seurata?

 Nopea syöttelypeli – Manhattanin pelityyliin kuuluva nopea syöttelypeli on parhaimmillaan suoraa myrkkyä vastustajalle eikä siinä meinaa pysyä perässä ei sitten millään. Siihen kuuluu kuitenkin suuri riski menettää kiekko sellaisessa paikassa, missä joukkueen pelaajat ovat huonosti sijoittuneet ja vastustajajoukkue pääsee vaarallisiin vastahyökkäyksiin. Manhattanin hyökkäyspelin perustaan – nopeaan syöttelypeliin – kannattaa siis iskeä silmänsä, sillä siitä voi jokainen nykykiekonpelaaja ottaa parasta oppia.

 Maskipelaaminen ja hyökkäystehokkuus – HC Tyrmäyksen maalit syntyvät useasti mainion maskipelaamisen ansiosta. Maskipelaaminen onkin noussut mielestäni uuden pelimekaniikan tultua suurempaan rooliin, kun maaleja on nykyään vaikeampi tehdä kuljettamalla vaan maaleja on yritettävä myös kauempaa. Ja tämän HC Tyrmäys on onnistunut omaksumaan erinomaisesti muutenkin jo tehokkaan hyökkäämisen rinnalle.

Osa-alueiden arviointi (1-5)

Hyökkäys
MAN
HCT 

Puolustus
MAN
HCT

Joukkuepeli
MAN
HCT 

Kokemus
MAN 
HCT 

Henkinen kantti
MAN
HCT 

Pelivireys
MAN
HCT

Haastattelut

Haastattelussa Manhattanin vastuuhenkilö  Trn

  1. Puolivälierissä nujersitte Prince Albert Raidersin suhteellisen vaivattoman oloisesti. Mitä mietteitä puolivälieräsarjasta jäi päähän jatkoa ajatellen?

- Eipä oikein mitään erityisiä mietteitä. Päästiin pelaamaan omaa peliä aika lepposasti niin ku oli tarkotus. Maalinteko oli vaikeeta välillä, mutta itsekin osun usein paremmin kun ei paikkoja tule niin paljoa.

  1. Tuoko ennakkosuosikin asemassa oleminen lisäpaineita pelaamiseen?

- Ei ainakaan itselle.

  1. Vastaanne asettuu aina yllätysvarma HC Tyrmäys. Mitä ajatuksia välierävastustajanne teissä herättää?

- Aina tehokas iskemään ja osaa halutessaan puolustaa tiiviisti. Omaa kiekollista peliä kun pelataan ja lisäks ei turhii rynnitä, niin eiköhän saada riittävät maalit sarjan voittoon.

 

Haastattelussa HC Tyrmäyksen päävastuuhenkilö  Hjerpe

  1. Olitko tyytyväinen joukkueesi runkosarjarupeamaan?

- Runkosarja meni kaikin puolin aika hyvin, viimeisiä pelejä lukuunottamatta kun voitimme vain yhden viidestä. oli harvinaisen epäaktiivinen kausi meidänkin osalta, pyritään parantamaan siinäkin.

  1. Puolivälierissä Avengers kaatui 3-1. Miten kuvailisit tuota puolivälieräsarjaa ja esitystänne siinä?

- Runkosarjan loppu vähän lässähti pelillisesti ja se näkyi vielä ekassa pelissä ja hieman toisessakin, jotenkin onnistuttiin se kääntämään vikassa erässä tasoihin ja jatkoilla voitto. kolmospelissä saatiin sitten jo juonesta kiinni ja alettiin pelaamaan lähes omalla tasolla. nelospeli olikin sitten paras peli meiltä ja siitä lähdetään jatkamaan manhattania vastaan.

  1. Välierissä vastassa on iso paha susi Manhattan. Mitä ajatuksia välierävastustajanne teissä herättää?

- Vaikeat pelit tulee olemaan, niin kova nippu vastassa. alkukaudesta onnistuttiin voittamaan heidät joten ei se liene nytkään mahdotonta. pitää vaan turhat kiekonmenetykset ja virheet saada minimiin niin saadaan kunnon väännöt aikaan.


Loppuveto

Kauden tärkeimpiä pelejä pelattaessa kentälle tulee aina mukaan enemmän tekijöitä, kuin mitä normaaleissa runkosarjaotteluissa on olemassa. Pudotuspeleissä ottelut muuttuvat yksittäisistä otteluista otteluiden sarjaksi, jossa kaikki on mahdollista ja kehitystä tapahtuu sellaisen sarjan aikana ihan yhtälailla kuin runkosarjankin aikana. Usein pelaajien intensiivisyys ja peliosaaminen nousee uudelle tasolle tällaisissa kohtaamisissa ja ennakkoasetelmat hälvenee siinä vaiheessa, kun kaikki mahdolliset valmistelut on tehty ja kahdeksan pelaajaa luistelee kentälle ensimmäistä kertaa.

Manhattan on paperilla jonkin verran parempi, mutta HC Tyrmäyksellä on kallisarvoinen ase apunaan: altavastaajan yllätyksen mahdollisuus. Luulen, että sarjasta kehkeytyy tasainen ja kiihkeä kamppailu, jonka Manhattan kääntää laadukkuuden ja vahvuutensa avulla lopulta kuitenkin voitoksi. Manhattan jatkoon otteluvoitoin 3-2.


Kirjoittanut: sharb
Julkaistu 01.11.2017 00:54
Luettu: 922 kertaa

Kommentit
pvh 01.11.2017 12:26
yllättävää, että runkosarjassa 4,5p/o viilettänyttä pvhta ei mainita ennakossa, eikä ole huomioitu bukkoa, joka tuo kaivattua leveyttä manhan kkp. Noin muuten hyvä kirjoitus.
Pasiphae 01.11.2017 13:25
Mietin ite samaa et jostain lassi01 esimerkiksi mainitaa ja susta ei? Outoa
Etelä 02.11.2017 18:21
hyvä ennakko :)
Yan 02.11.2017 18:22
hieno ennakko! ja toi toinen kans
Kommentoi

Voit lähettää kommentteja vasta sisäänkirjautumisen jälkeen.