Kiekkoliiga
Mitalistit – A-Liiga pudotuspelit
Chewits
Kiekon Vastaisuus
Liverpool Liverbirds
Paitsio

Kausiennakko 3/17Viime kevään kauden jälkeen arveltiin ja pelättiin, ettei Kiekkoliiga enää uutta kautta tule näkemään, mutta tässä sitä ollaan – kausi numero 44. on alkamaisillaan eikä Kiekkoliiga suostu antamaan periksi. Kesällä joukkueille toimi motivaationlähteenä Kiekko Cup, jonka ansiosta osa joukkueista pysyi kosketuksissa kiekkopeleihin myös kesän aikana ja kynnys jatkaa tai hakea liigaan oli uuden liigakauden alkaessa pienempi. Viime kauden suuri 16 joukkueen sarja on pienentynyt täksi kaudeksi yhteentoista joukkueeseen, mutta siitä huolimatta ja ehkä juurikin siitä syystä kilpailu Kiekkoliigan mestaruudesta tulee alkavalla kaudella olemaan entistä kiihkeämpää. Niin kuin sanotaan; väki vähenee, pidot paranee.

Alkavalla kaudella mukana nähdään muutamia paluumuuttajia sekä myös kokonaan uusia naamoja Kiekkoliigan liigatasolla. Nouseeko esimerkiksi Superliigassa kultaa viime kaudella voittanut ja kesällä Kiekko Cupissa ihastuttanut HC TeamJoukkue taistelemaan kirkkaimmista mitaleista? Miten pärjää uudet nimet Prince Albert Raiders ja Juventus kokeneiden kiekkoliigajyrien käsittelyssä? Löytyykö ennakkosuosikeille, Manhattan ja Oklahoma City Thunder, pysäyttäjää uusien joukosta vai jääkö pysäyttely hieman kokeneempien Kiekkoliiga-joukkueiden vastuulle? Kausi 3/17 tulee olemaan kaikinpuolin jännittävä ja kylmäksi tuskin jää yksikään pelaaja. Aloitetaan kausi totuttuun tapaan lämmittelemällä ennakon parissa, joka ei sekään totuttuun tapaan ikinä petä.

1. Manhattan

Manhattan on kiistatta alkavan kauden suurin ennakkosuosikki Oklahoman rinnalla. Viime kaudella newyorkilaiset löysivät itsensä runkosarjan päätteeksi kuudennelta sijalta, mutta taistelivat itsensä pudotuspeleissä aina finaaliin saakka. Manhattanin loistavat pudotuspelit eivät kuitenkaan saaneet tuhkimotarinamaista loppua, sillä Oklahoma City Thunder oli finaalissa lopulta vahvempi otteluvoitoin 3-1.

Manhattan ei antanut pettymyksen kuitenkaan nujertaa heitä vaan päinvastoin. Finaalitappiosta sisuuntuneena newyorkilaiset vahvistivat rivejään, dominoivat offseasonilla harkkaotteluissa ja voittivat Kiekko Cupin kultaa. Manhattan vaikuttaisi olevan siis parhaassa formissa kuin koskaan eikä newyorkilaisille varmasti tällä kaudella kelpaa mikään muu kuin se kirkkain.

Manhattanin pelaava kokoonpano edelliskauden tapaan tulee olemaan pieni muodostuen todennäköisesti vain viidestä pelaajasta. Viime kauden pudotuspeleissä Manhattanin alempana puolustajana luutinut Oikea palasi täksi kaudeksi taas luotsaamaan Kiekkoliigaan paluun tekevää Avengersia, joten täydennyksiä Manhattanin täytyi tehdä, niin kuin joukkue myös tekikin; Raversilta ryöstetty hyökkääjätykki lassi01 (zuper) ja autoplaysta tuttu naama Haverinen allekirjoittivat sopimuksen New Yorkin ylpeyden kanssa tehden Manhattanin jo vaarallisesta hyökkäyksestä vielä paljon vaarallisemman.

Viime kaudella epätavalliseen tapaan ylemmän puolustajan paikalla nähtiin Etelä, joka palaa takaisin tuttuun rooliinsa alemmaksi pakiksi muurille taistelemaan kiekon pahuuksia vastaan – vaikka ei se ylemmän puolustajankaan paikka hullummin mennyt.

Manhattan on valmis voittamaan sen kullan. Ottaako liika paine kuitenkin niskalenkin tästä kokeneesta joukkueesta? Se ainakin on varmaa, ettei Kiekkoliigan mestaruutta helpolla voiteta, joten selvimmätkin ennakkosuosikit ei ole aina niin selviä.

Mitä seurata?

Dynamic duo
Trn – Uskaltaisiko jopa väittää tämän hetken parhaaksi pelaajaksi kiekossa? Jos ei ihan sitä, selkeästi kuitenkin yksi parhaista. Tämän pelurin taidot on ollut tiedossa jo monia vuosia, mutta nyt hän on onnistunut nousemaan vielä uudelle tasolle. Trn on todella tärkeä palanen Manhattanin pelaamisessa ja sen tulevat varmasti kaikki huomaamaan Kiekkoliigassa myös kaudella 3/17.

Yan – Usein Trn:n valokeilan taakse unohtuu hänen tutkaparinsa Yan. Loistavat viimeistelytaidot omaava Yan voitti viime kauden pudotuspeleissä maali- ja pistepörssin, joka on aina erittäin varteenotettava suoritus. Yan ja Trn muodostaa yhdessä vankkumattoman symbioosin, jossa he tukeutuvat toisiinsa tehden toisistaan entistä parempia.


2. Oklahoma City Thunder

Kiekkoliigan hallitseva mestari jättäytyi kaksi päivää ennen liigan alkua pois leikistä, mutta kauden alettua lopulta pyörsi päätöksensä ja poikkeusluvan myötä Oklahoma City Thunder pääsi kuin pääsikin mukaan vielä kaudelle 3/17.

Viisi kautta OKC kerkesi jahdata sitä himoittua kultaa ja viimeinkin se irtosi kuudennella kaudellaan liigassa. Kulta pääsi palkintokaappiin yhden hopean ja kahden pronssisen mitalin viereen ja nyt vaikuttaa siltä, että mitalihimo on palannut takaisin Oklahoman leiriin ja lisäystä olisi tulossa OKC:n palkintokaappiin. Menestyksekkäästi Kiekkoliigassa pärjännyt joukkue on alkaneella kaudella yhdessä Manhattanin kanssa suurimmat ennakkosuosikit. Viime kauden finaalissa kohdanneet joukkueet ovat tälläkin kaudella toistensa suurimmat viholliset ja Manhattanilla on varmasti kana kynittävänä OKC:n kanssa.

Kauden kynnyksellä epäröinyt Oklahoma ei ole pelannut kuukauteen kuin tusinan verran harjoitusotteluita, mutta se tuskin hidastaa heidän dominointiaan. Oklahoman kokoonpanosta löytyy samat neljä pelaajaa, jotka olivat vahvasti voittamassa viime kaudella mestaruutta. Tämän lisäksi todennäköisen avauskokoonpanon ympärille on tehty yksi lisähankinta, joka erottaa viime kauden Oklahoman tämän kautisesta. Lähtöasetelmat kauteen on siis hyvin samanlaiset kuin mestaruuskaudellakin.

Oklahoman omaa päätä varjelee totuttuun tapaan kiekon parhaimpiin alempiin puolustajiin kuuluva jlo. Hänen viereltään ylemmän puolustajan paikalta löytyy tuttu kaveri – Bisc – jota voisi kompata samalla tapaa kuin jlo:kin. Bisc nimittäin kuuluu myös oman pelipaikkansa parhaimpiin pelaajiin. Siinä on kasassa puolustusainekset, jotka todistetusti riittävät mestaruuteen.

Hyökkäysosastolla operoi viime kaudella käsittämättömät 234 tehopistettä yhdessä takoneet stem ja shed. stem ja shed jatkanee tällä kaudella samasta, mihin viime kaudella jäivät. Bisc-jlo-stem-shed –nelikko on todettu viime kaudella jo erittäin toimivaksi akseliksi, joten se nelikko tulee varmaan pelaamaan tälläkin kaudella ne tärkeimmät pelit. Oklahomalla on kuitenkin arsenaalissaan paikkaajia hyökkäysosastolle. Hayek, playa ja migi lainaavat auttavaa kättänsä varapelaajien roolissa ja turvaavat sen, että pelit hoituvat ajallaan.

Suuri mahdollisuus on, että Oklahoma uusii tällä kaudella mestaruutensa. Suurin pysäyttäjä löytyy ennakosta ylempää, vaikka ei sovi myös unohtaa alempana ennakossa lymyileviä, ahnaita kullanhimoisia haastajajoukkueita.

Mitä seurata?

Motivaatio – Oklahoman suurin syy lopettamishalukkuudelle oli motivaation uupuminen. Ymmärtäähän sen, että kullan myötä Oklahoma oli sinä hetkenä voittanut kaiken, mitä Kiekkoliigassa voi saavuttaa. Kausien aherrusten jälkeen Oklahoman tien Kiekkoliigassa kruunasi kulta, joka olisi ollut hieno loppu hienolle tarinalle. Mutta vanha suola alkoi varmasti janottaa ja halu saavuttaa lisää kasvoi niille mittasuhteille, että OKC:n oli lopulta pakko pyörtää päätöksensä lopettamisen suhteen. Motivaatio on kuitenkin kysymysmerkki OKC:n kohdalla, joka kannattaa huomioida kauden aikana.


3. HC TeamJoukkue

Tämän hetken kiekon kuumin harjoituspelijoukkue HC TeamJoukkue tekee paluun Kiekkoliigan alaisuuteen. Pari edellistä kautta Superliigassa viettänyt joukkue pelasi muutama vuosi sitten Kiekkoliigan Divaria kaksi kautta, joista palkintokaappiin kertyi pronssi sekä kulta. Sen jälkeen menestyminen jatkui Superliigassa, jossa TeamJoukkue nappasi ylivoimaisella esityksellään kultaa kaudella 2/17.

Muutaman vuoden pelaamisen jälkeen ja pelaajavahvistusten siivittämänä HC TeamJoukkue palaa takaisin Kiekkoliigaan kokeilemaan onneaan – tällä kertaa Kiekon parhaiden seurassa. TeamJoukkueen pelivire on ollut viime aikoina huimaa, niin kuin myös heidän pelaajahankintansa, jotka nostavatkin HCTJ:n näin korkealle sijalle ennakossa.

HC TeamJoukkueen rosterista löytyy paljon leveyttä, jota voidaan pitää epätavallisena nykykiekossa. Tiiviin kokoonpanon käyttö on todettu jo toimivaksi. Osoittaako TeamJoukkue pystyvänsä menestymään laajan rosterinsa kanssa vai koituuko se lopulta Teamin kohtaloksi?

TeamJoukkueen laaja pelaajisto koostuu jo useina kausina joukkueessa vaikuttaneista runkopelaajista sekä uusista hankinnoista. Joukkueen ehdottomiin tukipilareihin kuuluu TeamJoukkueen päävastuuhenkilö mos sekä mosin tutkapari teippi. Hyökkäykseen TeamJoukkue hankki offseasonilla muun muassa Piruissa ja Raversissa vaikuttaneen Kalezkin. Kolme edellä mainittua tulevat varmasti ottamaan eniten vastuuta tulevan kauden hyökkäyksessä. Leveyttä hyökkäykseen tuo Nightmare-legenda Darppiz sekä runkopelaajat Seven, hahaa ja Annukka.

Puolustukseen hankittiin ehkä offseasonin kovimmat nimet yllämainitun Kalezkin lisäksi; Voodoo Peoplesta tutuksi tullut konkari JuhaMieto (Fice) ja Huittisten Huiman luottopakki swäät (LeeSweatt) palkattiin joukkueeseen alemman puolustajan tontille. Näiden kahden viedessä suurimman osan peliajasta, aikaisemmilla kausilla joukkueen luottopakkeihin kuulunut Jenbb ja Dalve siirtynevät enemmän paikkaajan rooliin.

Mitä seurata?

Nimekkäiden vahvistusten ja runkopelaajien sulautuminen yhteen – Ilman vahvistuksiakin HC TeamJoukkueella olisi ollut kelpo kokoonpano, jolla pärjätä hyvin Kiekkoliigassa. Vahvistukset kasvattavat kuitenkin joukkueen yhdeksi suurimmista haastajista Manhattania ja OKC:tä vastaan tämän kauden liigassa. HC TeamJoukkueen kohdalla suurimmaksi kysymykseksi nouseekin se, että sulautuuko uudet vahvistukset joukkueen peliin tarpeeksi nopeasti? Vai muotouttaako vahvistukset joukkueen pelaamisen ihan erilaiseksi, kuin se on aikaisemmin totuttu näkemään? Aineksia löytyy. Löytyykö oikeata seosta?


4. Romuluut

Romuluut sijoittuivat viime kauden runkosarjassa upeasti kolmanneksi, mutta tie nousi pystyyn jo heti puolivälierissä kun kivenkova Manhattan asettui siellä vastaan. Viime kaudella kaikki kotiedun puolivälieriin saaneista joukkueista hävisivät runkosarjassa heikommin pärjänneelle vastustajalleen, joka on sinänsä erikoista, mutta kielii siitä ettei runkosarja kerro aina koko kauden totuutta.

Tämän kauden alkua edeltäneen kolmen viikon offseasonin aikana Romuluut eivät ole pelanneet ainuttakaan harjoitusottelua. Kesällä Kiekko Cupissakin mukana olleen Romuluiden kauteen valmistautuminen ei ehkä ole siis ollut kaikkein parasta. Tuleeko tämä näkymään alkukauden otteissa?

Romuluiden ilmoittama kokoonpano näyttäisi olevan lähes samanlainen kuin edeltävänkin kauden alussa. Suurin kysymysmerkki Romuluiden pelaavaan kokoonpanoon osallistuvista pelaajista on Spliff, joka vaikuttaisi ainakin tällä hetkellä lopettaneensa uransa viime kauden jälkeen. Paluu ei ole kuitenkaan missään nimessä poissuljettu vaihtoehto, etenkään Spliffin tuntien. Romuluiden pelaavan kokoonpanon ydin muodostunee ensi kaudella päävastuuhenkilö patin ja ylemmän puolustajan paikalla häärivän Nasun ympärille. Spliffin korvaa todennäköisimmin chande, jos Spliffiä ei enää pelikentillä nähdä. Spliffin lisäksi Romuluiden alakerran herraa wilziä ei ole kiekkoskenessä kesän aikana juurikaan nähty ja siihen hätään on jo löydetty ratkaisu; viime kaudella SC Bernin paidassa 15 runkosarjaottelua pelannut emil ottaa varmaankin vetovastuun alemman puolustajan tontista.

Romuluut pitää sisällään tiiviin paketin huippuluokan pelaajia. Jos pelituntuma löytyy tarpeeksi nopeasti epäaktiivisen offseasonin jälkeen, Romuluut kamppailee tällä kaudella parhaista sijoituksista ja parhaimmillaan jopa kultamitalistakin.

Mitä seurata?

Pelituntuma – Löytääkö Romuluut pelituntumansa helposti vai joutuuko Romuleiri kaivamaan sen vaikeimman kautta? Epäaktiivinen harjoitusottelupelaaminen voi kertoa motivaation ja innon puutteesta peliä kohtaan. Useita toki sytyttääkin enää vain liigaottelut ja vain niitä useat tulevatkin pelailemaan. Kääntöpuolella on vain se, että se ei välttämättä ole heikon pelituntuman takia niin helppoa, joka voi johtaa pahimmassa tapauksessa täysin peli-innon menettämiseen, jos haluttua menestystä ei saavuteta.


5. HC Tyrmäys

HC Tyrmäys piti suhteellisen rauhallisen kesätauon eikä hurjastellut ainakaan siirtomarkkinoilla. Tosin Tyrmäyksen tilanteessa siihen ei olisikaan ollut tarvetta. Viime kaudella Romuluiden tapaan puolivälierissä pelistä pois tippunut Tyrmäys on pitkän linjan kiekkojoukkue, joka on aina vaarallinen liigakentillä pelatessaan ja etenkin viime kaudet ovat osoittaneet Tyrmäyksen pystyvän melkein mihin vain.

Tuttuun tapaan HC Tyrmäyksen kokoonpanoilmoitus piti sisällään laajan rosterin pelaajia, joista uskoisin noin 6-7 pelaajan muodostavan pelaavan kokoonpanon tämän kauden liigassa. Uutena hankintana Tyrmäys on hankkinut alakertaan uatun, jonka panos joukkueessa saattaa tosin jäädä vain harjoitusotteluihin.

Tyrmäys omistaa ehkä yhden kovimmista tutkapareista liigassa; parivaljakko Hjerpe Tanguay paukutti yhteensä järisyttävät 82 maalia viime kauden runkosarjassa. Viime kauden pelaavassa kokoonpanossa loisti Hjerpen ja Tanguayn lisäksi sanfor ja S3RL. Edellä mainittu nelikko pelasi suurimman osan peleistä viime kaudella ja runkosarjassa menestys olikin taattua pässinlihaa. Jatkuuko sama tanssi myös tällä kaudella?

Tyrmäyksellä olisi riveissään laittaa vaikka minkämoista kiekottajaa kentälle ja rotaatiota tullaankin varmasti kauden aikana harjoittamaan, ainakin jonkin verran. Suurimpana nimenä esiin nousee The Presidentsien paidasta HC Tyrmäyksen paitaan täksi kaudeksi vaihtanut selänne10. On mielenkiintoista seurata millaiseen rooliin selänne10 nousee Tyrmäyksessä alkavalla kaudella. Muita mielenkiintoisia nimiä Tyrmäyksen laajassa rosterissa on muun muassa Lupaschuk sekä Milih, joita ei juurikaan nähty viime kaudella Tyrmäyksen liigaotteluissa.

Leveyttä on, tulivoimaa on, kaikkea on. Tyrmäys lähtee viime kauden tavoin hyvistä ennakkoasetelmista kohti kautta ja rahkeet on vaikkapa kultaan asti kaiken onnistuessa täydellisesti putkeen.

Mitä seurata?

Hyökkäyspelaaminen – Jos eksyt HC Tyrmäyksen liigaotteluiden katsomoon, saat nähdä mitä maalinteko parhaimmillaan on. Tyrmäys ohjaa ehkä liigan tuhoisinta hyökkäystä Hjerpe etunenässä ja tulos tulee olemaan taas paikka paikoin rumaa jälkeä vastustajien näkökulmasta katsoen. Kiekkoa ei kannata juurikaan näille pelureille menettää, sillä voi olla aivan varma siitä, että hetkeä myöhemmin häkki heiluu omassa päässä. Seuraa siis HC Tyrmäyksen otteita etenkin hyökkäyspäässä.


6. Avengers

Yksi tämän kauden paluumuuttajista Kiekkoliigaan on Avengers, jonka ensimmäinen vierailu Kiekkoliigassa vuonna 2016 jäi neljän kauden mittaiseksi ja käteen vierailusta jäi parhaana sijoituksena nelossija. Toivottua menestystä ei silloin vielä herunut, mutta koittaako Avengersin vuoro tällä kertaa? Taistelu mestaruudesta on armotonta eikä se ole joukkuemäärien vähentymisestä huolimatta helpottunut juurikaan Avengersin viime vierailun jälkeen. Arvioitu sija ennakossa ’’vasta’’ kuudes, mutta jätänkin Avengersin yllätysmomentit pikemminkin pudotuspelien varaan.

Avengersin johtohahmo Oikea on koonnut joukkueensa näyttävästi käyttäen vanhoja luottopelaajia sekä tehnyt pari täsmähankintaa tuomaan joukkueeseen uutta verta. Oikean itse pallotellessa tutumman pelipaikkansa alemman puolustajan ja vähemmän tutun ylemmän puolustajan tontilla, uusi hankinta snidi on varma valinta ainakin hoitamaan alemman puolustajan tonttia silloin, kun Oikea ei sitä itse ole tekemässä. Lisäksi offseasonin yksi kuumimmista pelaajasiirroista tapahtui myös Avengers-leirin suuntaan; Kiekkoliigan vuoden takainen kultamitalisti Rodr napattiin äkkiä pois pelaajamarkkinoilta Raversien laittaessa lapun luukulle.

Avengersin hyökkäyksen peliajasta taistelee alkavalla kaudella neljä pelaajaa: seqe, peak, frou sekä illmac. Oman veikkaukseni mukaan eniten peliaikaa tulee varmaankin kahmimaan viime kausina kiekon korkeimmalle huipulle kiivennyt peak sekä kehäkettu illmac. Kaikki ovat kuitenkin toinen toistaan kovempia pelimiehiä, joten rotaation harrastaminen läpi kauden onnistuisi tämän nelikon avulla varmasti.

Avengersilla on ihanteellinen ja kompakti pakka käsillään. Loppujen lopuksi onnistumisen mittaa se, miten sitä pakkaa osaa käyttää. Hyökkäykseen on useita vaihtoehtoja ja Avengersin lopullinen avausnelikko varmasti muotoutuukin kauden aikana lopulliseen muotoonsa ja valmiiksi pudotuspelejä varten.

Mitä seurata?

peak – Joukkueensa hyökkääjistä eniten esillä. Ulkopuolisen silmään tällä hetkellä joukkueensa ykköstykki ja paras voimavara. peak on hyvä esimerkki siitä, että sinnikäs ja kärsivällinen kehitystyö kantaa lopulta hedelmää ahkeralle työntekijälleen. Divaripelaajasta Kiekkoliigan parhaimpien pelaajien joukkoon itsensä vuosien saatossa vetänyt peak on nykyjään yksi parhaita maalintekijöitä kiekossa ja vastustajien on syytä pitää tämä herra pois maalintekopaikoilta.


7. Anaheim Mighty Ducks

Kahdettakymmenettä kuudetta peräkkäistä kauttaan Kiekkoliigan alaisuudessa aloitteleva Anaheim Mighty Ducks on tullut viime kausina alaspäin sijoitusten merkeissä. Yleensä vähintään viimeiseltä pudotuspelisijalta pudotuspeleihin kapuava Ankkalauma koki viime kaudella karvaan pettymyksen, kun usean kauden pudotuspeliputki katkesi ikävällä tavalla. Ankkalauma saa kyllä lähinnä syyttää itseään, sillä peliesitykset ovat olleet viime kausien aikana laskuvireisiä. Ahkerana harjoituspelijoukkueena tunnetun joukkueen menestyminen ei ole ainakaan jäänyt kiinni yritteliäisyydestä, sillä monien kausien pettymysten jälkeen ankkajuna jaksaa puksuttaa edelleen.

Ankkojen kokoonpano on pysynyt jo vuosia lähes muuttumattomana…until now. Offseasonin aikana Ankat onnistuivat kairaamaan kaksi kivenkovaa vahvistusta hyökkäykseen, joka on viime kausina kaivannut lisää tehoja. Vuodesta 2011 lähtien Ankkojen hyökkäyksen tähtenä pelannut pelsu on kokoajan jättäytymässä enemmän ja enemmän pois liigakentiltä, joten vahvistukset tulevat todella tarpeeseen. Toinen värväyksistä on vielä ehkä hieman tuntematon nimi Kiekkoliiga-kentillä, Arca, jolla on kuitenkin pitkä kiekkoura jo takana. Arcan lisäksi uusi tulokas Ankkaleiriin on konkari Daasaman, joka löysi uuden kodin Helsingin Jokereiden lopettaessa liigauransa. Nämä kaksi sähäkkää pelimiestä taitavat maalinteon loistavasti ja saattavat sen myötä nostaa Ankkalauman ihan uudelle tasolle.

Muu Ankkojen kokoonpano näyttääkin sitten osapuilleen samalta, miltä se on näyttänyt jo kauan. Puolustuksen alimpina lenkkeinä operoi pääasiassa Kaarto ja Örkki, jotka jakavat varmasti peliajan alkavalla kaudella edellisten tapaan. Kaarton ja Örkin on usein viime kausien aikana täydentänyt joukkueen luotsina toimiva Ratakses. Näiden kolmen puolustajan johdolla Ankat ovat porskuttaneet jo pitkään ja parhaina päivinä tulos on riittänyt jopa pronssiseen mitaliin asti. Kokemusta alakerrasta ei ainakaan puutu, se on varma se. Ankkojen rosterista löytyy leveyttä enemmänkin, mutta sitä leveyttä ei ole yleensä tullut hirveän paljoa käytettyä; joukkueen riveistä löytyy esimerkiksi alemman puolustajana paikkaa pelaava TopDuck sekä väkkärä ylempipuolustaja Dejis.  

Hyökkäyksessä puhaltavat nyt siis uudet tuulet ja pitkäaikainen ankkahyökki sharb saa alkavalla kaudella uusien vahvistusten myötä helpotusta taakkaansa. Viime kausina jälleen aktivoitunutta Ankkojen päävastuuhenkilöä Decoa ei sovi myöskään unohtaa, mikäli aika vain riittää hänellä kiekonpeluuseen.

Uudet vahvistukset luovat Ankkojen tulevan kauden ympärille suurta mielenkiintoa. Onko heistä palauttamaan Ankkoja takaisin aivan Kiekkoliigan terävimmän kärjen joukkoon?

Mitä seurata?

Daasaman & Arca – Tällä kaudella tullaan näkemään harvinaista uutta verta Ankkojen leirissä Daasamanin ja Arcan liityttyä perinteikkääseen joukkueeseen. Maalinsylkijän roolissa toimivan Arcan liittymisen jälkeen Ankkojen maalinteko-ongelmat ovat toivottavasti historiaa. Daasaman, jolta onnistuu myös ylemmän puolustajan paikan hallinnointi, tuo nopeutta, kokemusta ja yllätyksellisyyttä Ankkojen peliin mukaan. Seuraa, onnistuvatko uudet tulokkaat tehtävässään nostaa Ankat takaisin huipulle.


8. Kauniit ja Rohkeat

Viime kaudella Kauniit ja Rohkeat sijoittuivat suuressa sarjassa kahdenneksitoista ja hattua täytyy aina nostaa siitä, kun pudotuspelihaaveidenkin menettämisen jälkeen pelataan sarja kunnialla loppuun. Kauniit ja Rohkeat eivät ihme kyllä osallistuneet kesällä Kiekko Cupiin, vaikka on tunnettu kuitenkin aktiivisena harkkapelijoukkueena.

Kauniit ja Rohkeat ovat kahtena edellisenä kautena jäänyt kymmenen sakin ulkopuolelle liigassa. Divarissakin tasapaksuna suorittajana ennen tunnettu KjR ei ole Kiekkoliiga-taipaleensa aikana kerennyt vielä säväyttämään – olisiko nyt sen aika? Suurimpana kompastuskivenä KjR:n menestyksen tiellä on ollut ennakonkirjoittajan näkökulmasta liian laaja rosteri, josta ei ole kausien aikana löytynyt voittavaa kokoonpanoa. Kauniit ja Rohkeat lähtevät alkavaan kauteen yhtä leveällä rosterilla kuin aiemminkin, mutta muutamien uusien hankintojen kera, jotka saattavat olla viimeinkin vastaus KjR:n rukouksiin.

Niin kuin on jo todettu, leveyttä Kauniiden ja Rohkeiden kokoonpanosta ei puutu. Se voi olla suuri apu pitkien runkosarjarupeamien selvittämisessä, niin kuin esimerkiksi viime kaudella, mutta menestysmielessä ei niinkään. KjR:n hyökkäyksen tärkeimpänä osana toimii päävastuuhenkilö zälä itse, joka varmasti pelaa niin monessa pelissä kuin suinkin vaan pystyy. Uusista hyökkäyspään hankinnoista nostaisin eniten esille Facen, jonka kokemus Kiekkoliigan alaisista peleistä on vielä vähäinen. Paljon harjoitusotteluita pelanneena Face on kuitenkin todennäköisin vaihtoehto zälän tutkapariksi myös liigan puolella. Muita huomionarvoisia hyökkääjiä, jotka tulevat kahmimaan peliaikaa kaudella on aikaisemmillakin kausilla KjR:n paidassa esiintyneet pöynäke, murrr, N.Gin sekä paluumuuttaja adihasla.

Puolustukseen Kauniit ja Rohkeat on kauden alussa merkinnyt jopa 10 pelaajaa. Suuri mielenkiinto kohdistuu puolustuksessa uuteen hankintaan, Huimaan. Kiekkoliigassa monia huippujoukkueita edustanut ylempipuolustaja Huima on juuri sitä mitä KjR tarvitsee – taitoa, kokemusta sekä ennen kaikkea tietynlaista pelillistä johtajuutta. Huiman pariksi alemman puolustajan paikalle on ehdolla kaksi vahvaa vaihtoehtoa; Kiekkoliigan oma katsomopersoona Tunde ja vielä viime kaudella vähäiselle vastuulle KjR:ssä jäänyt Mäki. Lisävaihtoehdotkaan ei lopu aivan heti, kun kokoonpanosta löytyy Kauniiden ja Rohkeiden luottopelaajia Septicin ja Korpasdin muodossa.

Hieman on muuttunut viime kaudesta, mutta onko tarpeeksi? Kauniit ja Rohkeat lähtee muutamien uusien vahvistusten toivossa metsästämään historiansa ensimmäistä pudotuspelipaikkaansa liigasta.

Mitä seurata?

Peluuttaminen – Aina sama homma, mutta niin se vain on Kauniiden ja Rohkeiden tapauksessa. Tällä kaudella olisi hyvä löytää jo ajoissa se voittava kokoonpano, mikäli Kaunarit mielivät tehdä joukkuehistoriaa ja edetä sinne pudotuspeleihin asti. Tie on nyt auki, sillä pienessä sarjassa se on mahdollistettu entistä helpommaksi.


9. Prince Albert Raiders

Prince Albert Raiders on Kiekkoliigalle täysin uusi tuttavuus. Jo vuonna 2005 luodulla joukkueella on varmasti oma historia takana, josta ennakonkirjoittajalla ei ole kuitenkaan ensikäden tietoa. Historiankirjoista löytyy sen verran vain tietoa, että kyseinen joukkue tunnettiin ennen nimellä Kanchenjunga. Vetovastuun Prince Albertin debyytistä Kiekkoliigasta ottaa viime kaudella oman debyyttinsä sekä samalla läpimurtonsa Kiekkoliigassa Helsingin Jokereiden paidassa tehnyt Kucherov. Tiiviillä kokoonpanolla kauteen lähtevän Prince Albertin rosterista ei löydy edellä mainitun lisäksi kovinkaan suuria nimiä. Minkälaiseksi muodostuu tuntemattoman Raidersin ensimmäinen kausi Kiekkoliigassa suurten ja pelottavien joukkueiden seurassa?

Prince Albertin kohdalla huomio kiinnittyy päävastuuhenkilö Kucheroviin ja hänen tutkapariinsa reaperiin. Superliigassa HC SumBin paidassa tämä kaksikko on paukuttanut aikaisempina kausina keskenään jotakuinkin saman verran tehoja SumBille, noin 3 pistettä per ottelu -tahtia. Kucherov osoitti viime kaudella pystyvänsä ainakin huippuseurassa pelaamaan ja pärjäämään Kiekon parhaimpien seurassa. Onnistuuko se enää Prince Albertissa, kun vierellä ei ole enää Archuletoja ja Daasamaneja? Kucherov-reaper –akseli toimi hyvin Superliigassa, miten käy astetta kovimpien seurassa?

Prince Albert Raidersin puolustukseen on merkitty kolme pelaajaa, joilla ei kellään ole merkittävää kokemusta Kiekkoliigassa. Harjoituspelien perusteella Dosia ottaisi roolin ylempänä puolustajana haltuunsa ja pode sitten alempana puolustajana. Lisäksi kokoonpanosta löytyy vielä Seth. Oletettavaa on, että Prince Albert tekee vielä kauden edetessä lisäyksiä kapeaan kokoonpanoonsa. Joukkueessa näyttäisi ainakin tällä hetkellä olevan useita pelaajia testillä.

On todella vaikea arvioida Prince Albertin ensimmäistä kautta Kiekkoliigassa, joten eiköhän katsota ensin ja arvioidaan sitten myöhemmin viisaampana. Sen verran pystyy sanoa, että Prince Albertin ensimmäinen kausi Kiekkoliigassa tulee olemaan vaikea, jonka takia pudotuspeleihin ei ole vielä asiaa.

Mitä seurata?

Puolustus – Laitetaanpa paine heti puolustuksen suuntaan. Nimekkäitä pelaajia ei toki löydy Prince Albertilta, mutta juuri siinä voikin piillä Prince Albertin yllätysmahdollisuus. Vielä yleisölle tuntematon puolustus yllättäessään voi antaa Prince Albertille etulyöntiaseman ja yllättää vastustajansa. Mikäli näin ei tapahdu, Prince Albertin tarina ei kerkeä edes Kiekkoliigassa kunnolla alkamaan ennen kuin se on jo loppu.


10. Team Sahara

Paluun Kiekkoliigaan tekevällä Team Saharalla on pitkä historia Kiekkoliigassa – yhteensä 21 kautta Kiekkoliigaa pelannut joukkue tunnettiin aikaisemmalla kerrallaan enemmän Divarijoukkueena. Divarista Saharalta löytyykin kaksi hopeaa ja yksi pronssi. Perinteikäs joukkue tekee paluunsa Kiekkoliigaan epäilyttävissä merkeissä, sillä koko joukkue ei ollut pelannut ennen kauden alkua harjoitusotteluita kolmeen viikkoon – puhumattakaan siitä, ettei pelaajia näkynyt mailla halmeillakaan. No sillä ei nyt enää ole väliä, koska kirjoitushetkellä kausi on jo kerennyt alkaa ja Sahara pelata jo ensimmäisen liigaottelunsakin sitten vuoteen.

Saharalta löytyy kokoonpanostaan paljon samoja pelaajia, jotka vaikuttivat Saharan paidassa aikaisemmallakin Kiekkoliiga-visiitillä. Seuralegenda ja päävastuuhenkilö Pude on Kiekossa tunnettu eniten pisteitä yhdelle joukkueelle tehneenä pelaajana. Huimat yli 30 000 pistettä Saharan paidassa tiimipeleissä takonut hyökkääjä ei ole vähään aikaan pelannut, mutta vertyy varmasti mitä pidemmälle kausi etenee. Puden lisäksi on vaikea vielä sanoa, ketkä Saharan kuudesta muusta hyökkääjästä ottavat roolia tulevalla kaudella. Kokoonpanosta löytyy sellaisia nimiä kuten esimerkiksi Pirelli, Koller sekä Grosek siihen tehtävään.

Sahara kerkesi siis jo aloittamaan liigakautensa ennen ennakon ilmestymistä, joten sitä voinee hyvillä mielin käyttää hyväksi. Puolustajina Saharan ensimmäisessä ottelussa toimi Saharassa jo pitkään vaikuttaneet tögö ja chake, jotka tulevat varmaankin pelaamaan suurimman osan joukkueensa peleistä. Puolustukseen leveyttä tuo Ilya ja pelimiesx.

Team Saharan kauden aloituksen kynnyksellä on siis jonkin verran kysymysmerkkejä ilmassa. Miten joukkue pääsee mukaan liigavauhtiin, kun harjoitusotteluja ei ole juurikaan alla? Aikooko joukkue aktivoitua harkkapelaamisessa edes kauden aikana? Saharalta ei tällä kaudella odoteta ihmeitä ja pudotuspeleihin selviäminen olisi jo ihme. Toivottavasti se ei kuitenkaan jätä Saharan paluuta Kiekkoliigaan vain yhden kauden mittaiseksi. Nykykiekko vaatii hieman totuttelua ja aktiivista pelaamista, ennen kuin siihen pääsee kunnolla sisään.

Mitä seurata?

Aktiivisuus – Aktiivisuus tulee määrittämään Team Saharan pärjäämisen tämän kauden liigassa. Mieliessään paremmille sijoille kuin ennakon arvioitu sija, Saharan täytyy nostaa aktiivisuuttaan ja pelata myös hieman niitä harjoitusotteluita alle.


11. Juventus

Toinen tämän kauden uusista naamoista on ensikosketuksensa Kiekkoliigan liigaan tekevä Juventus. Juventus nähtiin kesällä Kiekko Cupissa, mutta matka päättyi neljännesvälieriin, jossa vastaan asettunut Manhattan oli aivan liian suuri pala Juvelle. Hieman yllättäen Kiekkoliigaan hakenut Juventus joutuu aikamoiseen pyöritykseen eikä siinä taida Juvella olla vielä ainakaan ensimmäisellä kaudella montaa sanaa sanottavanaan.

Kovatasoisessa sarjassa usein positiivisena puolena on se, että saa ainakin paljon harjoittelua kovia vastaan ja siten myös kehittyy nopeammin. Se vaatii sitkeyttä, rauhallisuutta ja kärsivällisyyttä ja ensimmäinen kausi Juven osalta tulee varmasti olemaan opin saamista suuremmilta. Juvelta löytyy kokoonpanostaan kuitenkin jonkin verran laadukkuutta ja kokemusta, joten muut vastustajat saavat olla kuitenkin edes jokseenkin varuillaan tämän tulokasjengin kanssa.

Joukkueen hyökkäyksestä löytyy Juven johtohahmo, Pirlo, joka on tehnyt lyhykäisiä visiittejä Kiekkoliigaan aiemmin, mutta saa nyt ensimmäisen kerran todellisen tulikasteen tässä legendaarisessa liigassa. Pirlon viereltä hyökkäyksestä löytynee Tryjuuso sekä Stat, jolla on jopa yhteensä 77 ottelua kokemusta Kiekkoliigan alaisista sarjoista.

Puolustuksessa on hieman enemmän rotaatiovaraa. Alemman puolustajan roolin tulevat jakamaan Muir ja Willian. Ylemmän puolustajan pelipaikalle on myöskin kaksi vaihtoehtoa. Darzins tuo hieman ulkomaalaista väriä mukaan kaukaloihin ja toinen pelipaikkaa tähyilevä on Crystalic (Sleepink), jonka debyytti Kiekkoliigassa tapahtui jo vuonna 2004.

Juventus tuo mukanaan Kiekkoliigaan jotain uutta, vanhaa, mutta ei kuitenkaan sentään sinistä. Pudotuspelihaaveet kannattaa pitää aina mielessä hyvänä motivaationlähteenä, mutta realistista se ei vielä tällä kaudella Juven kohdalla ole. Pienin askelin ja tavoittein sekä hyvän mielen kera on Juventuksen mainiota lähteä rakentamaan ensimmäistä kauttaan Kiekkoliigassa.

Mitä seurata?

Pirlo – Seuraa, miten tämä potentiaalia uhkuva, joukkueensa luotsi ja hyökkäyksen johtotähti onnistuu otteissaan. Kiekko Cupissa 8 ottelussa 17 tehopistettä kairanneella Pirlolla on nyt mahdollisuus lyödä itsensä kunnolla läpi.

Kirjoittanut: sharb
Julkaistu 18.08.2017 01:35
Luettu: 1429 kertaa

Kommentit
jlo 19.08.2017 06:23
hyvä ennakko, kiitos
snidi 20.08.2017 17:29
hyvää settiä, kiva että joku jaksaa vielä nähdä vaivaa
Kommentoi

Voit lähettää kommentteja vasta sisäänkirjautumisen jälkeen.