Kiekkoliiga
Mitalistit – A-Liiga pudotuspelit
Chewits
Kiekon Vastaisuus
Liverpool Liverbirds
Paitsio

Välieräennakko BK - TPR

Brutal Killers – The Presidents

Toisessa välieräparissa kohtaavat runkosarjan ykkönen, suurin mestariehdokas Brutal Killers sekä tämän kauden puolivälierien ainoan lievähkön yllätyksen järjestänyt The Presidents. Debyyttijoukkue Presidents kellisti toisen Kiekkoliiga-keltanokan SC Bernin ja eteni ainoana runkosarjan top-nelosen ulkopuolisena joukkueena mitalipeleihin. Brutal Killers sen sijaan masensi kovasti taistelleen Norfolk Admiralsin ylivoimaisella materiaalillaan.

Pudotuspelien tilastoja

Brutal Killers
Pelatut ottelut: 4
Voitot - tappiot - jatkoaikavoitot - jatkoaikatappiot: 3 - 0 - 0 - 1
Tehdyt maalit: 16
Päästetyt maalit: 6
Paras pistemies: Reto, 4gp 10 + 5 = 15 +10

The Presidents
Pelatut ottelut: 4
Voitot - tappiot - jatkoaikavoitot - jatkoaikatappiot: 3 - 1 - 0 - 0
Tehdyt maalit: 21
Päästetyt maalit: 12
Paras pistemies: selänne10, 4gp 10 + 7 = 17 +9

Brutal Killers ei antanut altavastaajan yllättää

Puolivälieräsarjassa Brutal Killersin ja Norfolk Admiralsin välillä ei nähty dramaattista tuhkimotarinaa. Toisin kuin Valioliiga-joukkue Burnley FA Cup -ottelussaan, Brutal Killers lähti ottelusarjaan hyvällä peliasenteella jatkaen vahvoja runkosarjaesityksiään, eikä antanut altavastaajajoukkueelle lainkaan siimaa ensimmäisessä ottelussa.

Killers-ryhmä aloittikin sarjan omia vahvuuksiaan käyttäen ja näytti välittömästi, millaiseen dominointiin joukkue kykenee. Oletetulla kokoonpanolla Reto – poro12 – kekki – Etelä puolivälieriin lähtenyt joukkue otti sarjan ensimmäisistä minuuteista lähtien kiekonhallinnan itselleen ja järjesti pitkiä pyörityksiä vastustajansa hyökkäyspäädyssä. Haastajajoukkue Admirals pääsi vain kolme kertaa laukomaan Brutal-maalivahtia kohti 18 minuutin aikana, mikä kertoo paljon siitä, millaisella asenteella mestarikandidaatti pudotuspeleihin lähti.

Ensimmäisen ottelun täyshallinnan jälkeen Brutal-pelaajiston tiiviys ja intensiteetti hieman laskivat, mutta toinen ottelu kirjattiin myös selvin lukemin ennakkosuosikille. Kahden pelatun ottelun jälkeen Norfolk Admiralsin shed sai tarpeekseen, ja tilalle kutsuttiin kokenut, hieman puolustavampaa roolia pelaava Spears. Pelaajamuutos toi selkeästi lisää energiaa Admiralsin pelaamiseen, ja debyyttijoukkue onnistuikin erinomaisen peliesityksen jälkeen ottamaan upean voiton Brutal Killersistä jatkoajalla.

Ottelusarjan viimeiseksi jääneessä ottelussa tehtiin yhteensä kahdeksan maalia, kun Norfolk onnistui kolmesti ja Brutal Killers kirjautti viisi täysosumaa. Hyvällä peli-ilmeellä taistellut Norfolk kaatui siis otteluvoitoin 3-1, ja vaikka Killers joutuikin taipumaan yhteen yllätystappioon, antoi joukkueen pelistä huokuva vahva asenne hyviä viitteitä tulevia pudotuspelisarjoja ajatellen.


Välieräsarjan joukkueet ovat kohdanneet vain kahdesti Kiekkoliigan alaisisissa otteluissa.

The Presidents menestyksekkäänä ensimmäisissä pudotuspeleissään

Heikohkoilla puolustustilastoilla runkosarjasta suoraan puolivälieriin edennyt Presidents sai vastaansa ensimmäisellä Kiekkoliiga-kaudellaan erinomaisesti suorittaneen SC Bernin. Runkosarjakolmosen ja -kutosen puolivälieräsarjasta oli odotettavissa lähes yhtä tasaista kuin HC Tyrmäyksen ja Huittisten Huiman taistosta – kotiedun kanssa sarjaan lähtenyt SC Bern ennustettiin kuitenkin lieväksi ennakkosuosikiksi ja todennäköisemmäksi välieräjoukkueeksi.

Molempien joukkueiden hyökkäyskalusto oli huikeassa kunnossa runkosarjassa, mutta presidenttien puolustussuoriutuminen ei ollut yhtä tiivistä ja organisoitua kuin puolivälierävastustajallaan. Puolivälieräsarjan ensimmäinen ottelu antoi kuitenkin selvän osoituksen siitä, että Presidents oli runkosarjan ja puolivälierien välisellä viikon mittaisella tauolla onnistunut strategiapalavereissaan yhtenäistämään joukkuepelinsä myös puolustuskuvioissa.

Ensimmäisessä ottelussa kotijoukkue SC Bern onnistui uhittelemaan presidenttimaalivahtia vain viidesti, joskin kaksi näistä uhitteluista päätyi maalitorven soittoon. Presidents kuitenkin näytti, että pudotuspeleissä vastustaja ei tule kääntämään peliä yhtä nopeasti ja voimakkaasti presidenttien päätyyn esimerkiksi kiekonmenetyksen tai -riiston jälkeen. Joukkueen pelaajat ryhmittäytyivät viisaasti estäen nopeat ja vaaralliset vastahyökkäykset, mikä palkittiin 2-5-voitolla ja kotiedun ryöstöllä.

Presidentit jatkoivat toisessa ottelussa pirteitä otteitaan, mutta pelin hallinta kääntyi ottelun loppua kohti SC Bernille. Huikaiseva maalintekijä kuminalli rankaisi vastustajaansa kolmella maalillaan ja toi ottelusarjan tasalukemissa takaisin Bernin kotihalliin. Kahden suhteellisen tarkasti pelatun ottelun jälkeen peli avautui selkeästi.

Kolmannessa ottelussa, jonka Presidents onnistui voittamaan lukemin 1-3, laukauksia sateli molempiin päätyihin lähes yhtä paljon kuin kahdessa aiemmassa ottelussa yhteensä. Hieman yllätyksellisesti ottelu päättyi vain neljän maalin tulokseen. Tästä kotitappiosta Bern ei enää toipunut; neljännessä ottelussa presidenttien kansliassa nähtiin turpasauna, kun kotijoukkueen 22 laukauksesta 12 löysi tiensä maaliverkkoihin. Ottelu päättyi rumiin lukemiin 12 – 5 selänne10:n kirjauttaessa huimat tehot pudotuspeleihin kuudella maalillaan ja viidellä maaliin johtaneella syötöllään.

Tasaisen korkealaatuisella kokoonpanolla operoiva Presidents kohtaa välierissä pari tasoa vaativamman haasteen, kun kotiedun omaava joukkue on Brutal Killers. Hyvin pelikuvionsa kuntoon saaneen joukkueen ei kuitenkaan tarvitse lähteä ottelusarjaan nöyristelemään, sillä jo Norfolk Admirals pystyi horjuttamaan ennakkosuosikkia.


Norfolk Admirals pystyi hiukan horjuttamaan Brutal Killersiä - onnistuuko 
The Presidents kaatamisessa?


Brutal Killers kohti viidensiä välieriä

Vuoden 2015 kolmen kauden välierät tuottivat tummanpuhuville tappajille ongelmia. Ennen vuotta 2015 joukkue oli kyennyt etenemään finaaleihin kolmesti viidestä kerrasta, mutta kauden 3/2015 välierävoitto Anaheim Mighty Ducksista jäi ainoaksi välierien onnistumiseksi tuona vuonna. Nyt Brutal Killers lähtee hakemaan paluukaudellaan historiansa viidettä finaalipaikkaansa.

Joukkueen tähänastiset peliesitykset eivät anna liiemmin sijaa sen epäilemiselle, etteikö välierissä tulisi menestystä. Joukkueen ykköstykki Reto on ollut karmaisevassa vireessä läpi kauden, kun runkosarjassa kokenut maalintekijä hallitsi täysin Liigan pistepörssiä vieden niin piste- kuin maalipörssinkin voiton nimiinsä. Brutal Killersin hyökkäyskaksikon kemiasta kertoo se, että pistepörssin kakkonen ja syöttöpörssin ylivoimainen voittaja poro12 kirjautti itselleen huimat 60 syöttöpistettä.

Kadehdittavia hyökkäyssuorituksia enemmän Brutal Killersin peli perustuu terveeseen pohjaan; kivenkovaan joukkuepeliin, jossa Killers tyrehdyttää vastustajansa hyökkäyspelin jo alkuunsa. Viisaasti niin puolustus- kuin hyökkäyssuuntaankin pelaava ylempi puolustaja kekki tekee jo omalla sijoittumisellaan vastustajan hyökkäykseen lähdöistä todella vaikeaa, ja jos vastustaja saa tuotua kiekon hyökkäysalueelle, on kiekko saatava vielä vuorenvarman alemman puolustajan Etelän ja tämän koordinoiman tiiviin joukkuepuolustuksen ohi.

Ylistyssanat eivät näemmä lopu Brutal Killersin pelaajia ja pelitapaa kuvailtaessa. Kun joukkue esitti tosipelien arvoisia otteita jo selkeää altavastaajaa Norfolk Admiralsia vastaan, tulee välierävastustajan kyetä parhaimpaansa – ja hieman ylikin – jotta tappajat jäisivät kuudetta kertaa finaalipelien ulkopuolelle.


Joukkueet kohtasivat jouluaaton aattona harjoitusottelussa pudotuspelien
kokoonpanoilla.


The Presidentsillä aseet ennakkosuosikin kaatamiseen

Tulevan välierävastustajansa tapaan myös Presidents-ryhmittymällä suurin vahvuus liittyy pelaajiston vahvaan ja ennen kaikkea tasaiseen suorittamiseen. Joukkueesta kukaan ei nouse ylitse toisten yksilösuorittamisen tasollaan, mikä omalta osaltaan antaa hyvät asetelmat tiiviin joukkuepelin toteuttamiseen.

Toisin kuin ennen kautta saatettiin ajatella, Presidents-joukkueen hyökkäyssuorittaminen on ollut puolustusta korkeammalla tasolla. Puolivälierissä joukkue onnistui tasaamaan näiden osa-alueiden eroa ilman hyökkäystehojen putoamista. Todella kovaan pelivireeseen äitynyt selänne10 omaa tämän kauden pudotuspelien vahvimman piste per ottelu -keskiarvon, joka näyttää lukemaa 4,25. Joukkueen muut pelaajat seuraavat pistetahdissa selänteen vanavedessä, mikä on osoitus joukkueen tasaisuudesta.

Yksi joukkueen vahvuuksista on ryhmän monimuotoisuus. Joukkueesta löytyvät selkeä ykköspuolustaja ja -hyökkääjä, mutta niin iroo kuin Haverinenkin pystyvät pelaamaan korkealla pelitasolla koko kentän laajuudella. Molemmat pelaajat on merkitty joukkueen kokoonpanoon hyökkääjiksi, mutta Presidents-ryhmän pelityylissä joukkueen kärkipelaajan takana on pikemminkin kaksi peliä rakentelevaa yksilöä, joilta toki löytyy myös maalintekovoimaa.


Kääntyvätkö presidenttinelikon suupielet ylöspäin välierien jälkeen?

The Presidentsin yllätyksellisyys ja pelitavan muokkaaminen saattavat tuoda ongelmia todella klassisella pelisuunnitelmalla operoivalle Brutal Killersille. Presidentsin pelityyli voi tuoda myös odottamattomia huolia Killers-ryhmän yleensä loistavalle keskialueen puolustukselle, jolla vastustajan pelinrakentelu tehdään usein mahdollisimman vaikeaksi. Monipuolinen TPR-pelaajisto voi täysin erilaisella pelityylillä tuoda lisää maustetta koko ottelusarjaan.

Pelaajien selkeiden roolien hahmottelu on omalta osaltaan tuonut myös vaikeuksia Presidents-ryhmälle. Brutal Killersiä vastaan joukkueen tulee olla todella valppaana, kun vastustaja saa kiekon omalla puolustusalueellaan. Joukkueen nelikon täytyy löytää heti omat paikkansa, jotta Killers ei pääse helposti hyökkäysalueelle kiekon kanssa.

Ratkaisun paikat

Tässä välieräsarjassa kohtaavat joukkueet, joiden pelityylit eroavat selkeästi toisistaan, vaikka pelaajat ovat jokseenkin samankaltaisia. Selkeimmät taisteluparit voidaan löytää kentän molemmista päistä, kun Presidents-puolustuksen kulmakivi skede8 lähtee hakemaan ensimmäisissä Kiekkoliiga-välierissään päänahkaa Etelältä, ja hyökkäyspäässä kohtaavat maalinsylkijät Reto ja selänne10.

On jännittävää nähdä, aaltoileeko peli päädystä päätyyn heti ensimmäisestä ottelusta lähtien. On vaikea uskoa The Presidentsin alistuvan Brutal Killersin haluun hallita peliä – sinijoukkue pyrkii varmasti itsekin pitämään kiekkoa ja luomaan paikkoja ennemmin itse kuin vastustajansa hyökkäyspään virheistä. Kun molemmat haluavat raivokkaasti pitää kiekonhallinnan itsellään, on välieräsarjasta tulossa kutkuttavan jännittävä.

Vaikka kokemuksesta puhuminen onkin suhteellisen hassua nettijääkiekkopelissä, ei sitä voida jättää huomiotta Brutal Killersin ja The Presidentsin välisessä sarjassa. Jos finaalipaikka ratkaistaisiin Kiekkoliiga-kokemuksen perusteella, ei vierasjoukkueena sarjaan lähtevällä TPR:llä olisi lainkaan sanan sijaa; tässä pudotuspelisarjassa kohtaavien kokoonpanojen kokemuksissa on eroa 1748 ottelua, kun Presidents-nelikolta Kiekkoliigan alaisia otteluita löytyy vyöltä 226 ja Brutal Killersiltä 1974 kappaletta.

Taistot kuitenkin käydään virtuaalijäällä, ei tilastonikkareiden toimistoissa. Kokemuksen ja rautaisen pelivireen avulla Brutal Killers lähtee ennakkosuosikkina ottelusarjaan, mutta pirteää ja uudenlaista kiekkoa esittävä Presidents voi aiheuttaa harmaita hiuksia vastustajalleen. Tämä edellyttää kuitenkin täydellistä suoritusta – ei vain yhdessä, vaan vähintään kolmessa välieräottelussa.

Osa-alueiden vertailu

Hyökkäys
BK   
TPR 

Puolustus
BK   
TPR 

Joukkuepeli
BK   
TPR 

Kokemus
BK   
TPR 

Pelikuri
BK   
TPR 

Viretila
BK   
TPR 

Lopputulema

Ottelusarjassa on tilaa yllätykselle, mutta Brutal Killers pitää ennakkosuosikkina ohjakset käsissään ja jatkaa finaalisarjaan. Brutal Killers jatkoon otteluvoitoin 3-1 maalieron ollessa 14-10.


Taistelu Kiekkoliigan mestaruuspokaalista kiihtyy - 
löydäthän sinäkin jännittämään katsomoon!


Kirjoittaessa soivat: 

Jonas Blue ft Raye - By Your Side (Madison Mars Remix) - YouTube

CHVRCHES - Clearest Blue (Gryffin Remix) - YouTube


Kirjoittanut: Ratakses
Julkaistu 21.02.2017 03:51
Luettu: 860 kertaa

Kommentit
Haverinen 22.02.2017 21:12
Huikeita ennakoita kiitoksia ratakselle, ei taida ihan kymmenen minuuttia riittää näiden kirjoittamiseen
skede8 24.02.2017 19:06
Joo kiitos Ratakses taas kerran pitkästä romaanista, nää kyllä kauden kohokohtia :D
Kommentoi

Voit lähettää kommentteja vasta sisäänkirjautumisen jälkeen.