Kiekkoliiga
Mitalistit – A-Liiga pudotuspelit
Chewits
Kiekon Vastaisuus
Liverpool Liverbirds
Paitsio

Välieräennakko PIR - HCT

Pirut – HC Tyrmäys

Kahden viikon pudotuspelijakson jälkeen kuluvan kauden neljä parasta joukkuetta ovat selvillä. Runkosarjassa kärkisijoille odotetusti päätyneet Brutal Killers ja Pirut onnistuivat kaatamaan ensimmäiset vastustajansa ennakko-odotusten mukaisesti, kun runkosarjanelonen HC Tyrmäys ja -kutonen The Presidents jatkoivat vahvoilla esityksillä kulkua kohti taistoa mitaleista.

Pudotuspelien tilastoja

Pirut
Pelatut ottelut: 5
Voitot - tappiot - jatkoaikavoitot - jatkoaikatappiot: 3 - 2 - 0 - 0
Tehdyt maalit: 23
Päästetyt maalit: 16
Paras pistemies: Jebsu, 5gp 13 + 8 = 21 +7

HC Tyrmäys
Pelatut ottelut: 5
Voitot - tappiot - jatkoaikavoitot - jatkoaikatappiot: 2 - 2 - 1 - 0
Tehdyt maalit: 19
Päästetyt maalit: 16
Paras pistemies: Hjerpe, 5gp 9 + 7 = 16 +3

Pirut ailahtelevasti jatkoon puolivälieristä

Sunnuntai-illalla alkanut puolivälieräsarja Pirujen ja HC RoikkuLämyn välillä venyi myöhäisiltaan asti, kun ratkaisua jouduttiin hakemaan ratkaisevasta viidennestä ottelusta. Ottelusarja heijasteli Pirujen runkosarjaesityksiä; viiden ottelun sarjassa yhteispelaaminen ja peli-intensiteetti vaihtelivat sen mukaan, kun joukkueen pelaajat todella halusivat voittoa. Runkosarjassa joukkue aloitti hieman tukkoisesti, otti pirteän 11 ottelun voittoputken ja lopetti runkosarjansa pelaillen tarvittavat ottelut pois alta hyvän runkosarjasijoituksen varmistuttua.

Puolivälierätaistot RoikkuLämyä vastaan olivat runsasmaalisia, ja vaikka suosikkijoukkue Pirut onnistuikin lopulta viemään sarjan nimiinsä reilulla voitolla, herättää koko joukkueen puolustusasenne vakavia kysymyksiä ilmaan kirkkaimmista mitaleista ja niiden tavoittelusta puhuttaessa. Lisäksi runkosarjassakin nähtyä turhautumista näkyi ottelusarjan neljännessä ottelussa, mikä ei itsessään luo kuvaa joukkueesta, joka onnistuisi kulkemaan päätyyn asti kivenkovissa pudotuspeleissä.

Välierissä vastaan asettuu erittäin taitavalla hyökkäyksellä varustettu HC Tyrmäys. Samanlaisen havaiji-kiekon harrastaminen voi koitua kohtaloksi armoitettuja maalintekijöitä vastaan. Onkin todella mielenkiintoista nähdä, millaisella asenteella ja pelityylillä arrogantteja kiekkotähtiä vilisevä Pirut lähtee välieriin.

# joukkue ottelut torjunnat päästetyt torjunnat/ott. päästetyt/ott. torjunta%
               
2. Pirut 24 168 52 7.00 2.17 69.0%
Saako Pirut palautettua joukkuepuolustuksensa runkosarjatilastojen osoittamalle tasolle?

HC Tyrmäys ja Huittisten Huima tarjosivat trillerin

Oranssinpuhuva HC Tyrmäys ja Huittisten Huima järjestivät kiekkokatsojille tähän mennessä kutkuttavimman pudotuspelisarjan. Ajoittain todella vahvaa kiekkoa esittävä Huittisten Huima on aiemmilla kausillaan ollut omimmillaan runkosarjaotteluissa, mutta pudotuspeleissä joukkue on alisuorittanut jatkuvasti. Joukkue oli ennen tätä kautta ottanut neljästi osaa Kiekkoliigan pudotuspeleihin, ja jokaisella kerralla rantapallot heitettiin kokeneelle ryhmittymälle jo puolivälierissä. Tällä kaudella HuHu lähti pudotuspeleihin jälleen viidenneltä sijalta – tavoitteenaan katkaista kirous ja edetä ensimmäistä kertaa välieriin.

HC Tyrmäys jäikin hieman jalkoihin ottelusarjan ensimmäisessä ottelussa, jonka HuHu vei nimiinsä 2-4. Toisessa ottelussa lievänä ennakkosuosikkina sarjaan lähtenyt HCT onnistui keräämään rivinsä kasaan halliten ottelutapahtumia, mutta siitä huolimatta kehnoa playoffs-rekordiaan päättäväisesti parantamaan tullut huittislaisryhmä onnistui repimään kahden otteluvoiton kaulan ja ahdisti tyrmääjät nurkkaan.

Kliseisesti sanottuna nurkkaan ahdistettu eläin onkin vaarallisimmillaan, minkä Huittisten Huima sai kokea kirvelevimmällä mahdollisella tavalla. Tyrmäys nosti itsensä kahdessa seuraavassa ottelussa tasoihin, jolloin ottelusarja venyi ratkaisevaan Game 5:een. Tuo ottelu tarjosi pudotuspelidraamaa parhaimmillaan.

Maalittoman, lievästi Tyrmäyksen hallitseman avauserän jälkeen Huittisten Huima onnistui tekemään arvokkaan johtomaalin toisessa erässä Winnikin toimesta. Tyrmäys onnistui kuitenkin tasoittamaan ottelun kolmannen erän alussa Hjerpen laukauksella, joten tiukka puolivälieräsarja sai arvoisensa päätöksen jatkoajalla.

Liki koko jatkoajan ajan nälkäinen Huittisten Huima oli kapellimestarin paikalla. Joukkueelta nähtiin pitkiä pyörityksiä vastustajan alueella, ja HC Tyrmäys joutui hieman yllätyksellisestikin vetäytymään kuoreensa ja iskemään vastahyökkäyksillä. Varsinkin vierasjoukkueen Winnik piti kiekkoa kylmähermoisesti vastustajan päädyssä pakottaen Tyrmäyksen paineeseen. Maalittoman ensimmäisen jatkoerän jälkeen tuntui jo siltä, että pitkään ilmassa roikkuneen HuHu-maalin sijasta maalinsylkijä Hjerpe kävisi iskemässä kylmän niitin yhdestä vetopaikasta.

Toisin kuitenkin kävi. Ajassa 26:16 hyökkääjä Tanguay sai kiekon hyökkäysalueella, leikkasi lyhyesti keskemmälle hyökkäyssektoria ja vapautti laukauksen, joka puolustajien estelyistä huolimatta löysi tiensä maalille. Huittisten Huiman maalivahti ei kyennyt pysäyttämään suhteellisen keskelle maalia suuntautunutta voimakasta laukausta syösten joukkueensa jälleen ulos mitalipeleistä.

Suunnattoman määrän itseluottamusta comebackillaan kerännyt HC Tyrmäys lähtee nyt haastajana kaatamaan Piruja, joka eteni myös pidemmän kaavan kautta välieriin. Ei olisi lainkaan yllätys, että myös välierissä joukkueet pelaisivat täydet viisi ottelua.


Tyrmäyksen sankariksi noussut Tanguay ei ole
joukkueensa ainoa b-pistevetojen taitaja.

Pirujen joukkuepuolustus koetuksella

Ajoittain hyvinkin hyökkäysvoittoisesti puolivälierissä pelannut Pirut jätti joukkueen alemman puolustajan Bogdanin yksin suoriutumaan puolustajan velvoitteista. Toisinaan alempi puolustaja itsekin osallistui enemmän hyökkäämiseen kuin puolustamiseen, mikä näkyi parissa ottelussa myös tulostaululla. Sarjassa HC Tyrmäystä vastaan joukkue on pakotettu yhtenäistämään pelitapaansa, koska vastustajan maalintekijät rankaisevat pienestäkin tilasta.

Tälle kaudelle Kiekkoliigatähdistä rakennettu joukkue ei ole vielä esittänyt kaunista yhteispeliä. Pudotuspeleissä joukkueen yksilöiden taitotaso ei jäänyt huomaamatta - hyökkäyspäässä niin miktok kuin Jebsukin tekivät välillä mitä tahtoivat kiekollisena. Tiivistä ja yhtenäistä joukkuepeliä ei kuitenkaan katsojat päässeet todistamaan, kun usein kiekko pysyi turhankin kauan yhden pelaajan lavassa.

Runkosarjassa pirulaisryhmä päästi lähes yhtä vähän maaleja kuin runkosarjan voittanut Brutal Killerskin. Päästettyjen maalien keskiarvo nousi runkosarjan 2,17:sta 3,2:een puolivälierissä, pitkälti yhden murskatappion seurauksena. RoikkuLämy kuitenkin todisti, että Pirujen puolustuksessa on heikot kohtansa, jotka myös HC Tyrmäys tulee löytämään – ellei Pirut onnistu yhtenäistämään pelaamistaan.

Suuressa roolissa Pirujen pelaavassa kokoonpanossa onkin ylempi puolustaja Bisc, jonka tulee linkittää tähtihyökkääjäkaksikon ja puolustuksen yhteispeli. Mitä pidemmälle pudotuspeleissä mennään, sitä parempaa puolustusasennetta voidaan myös odottaa kaiken voittaneilta, kokeneilta hyökkääjiltäkin. Taitotason puolesta Pirut lähtee ennakkosuosikkina välieräsarjaan, mutta nähtäväksi jää, riittääkö niin sanotun keräilyjoukkueen motivaatio taistelemaan hampaat irvessä kirkkaimmista mitaleista.


HC Tyrmäyksen tulee olla tarkkana, kun Jebsu
käsittelee kiekkoa pienessä tilassa.

Yhden miehen joukkueesta kokonaisvaltaiseksi ryhmäksi

Jo vuosia HC Tyrmäys opittiin tuntemaan Hjerpen maalintekotaidoista ja yksilövoimasta, jolla joukkue porskutti Kiekkoliigan ylimmällä sarjatasolla tasaisesti eteenpäin. Nyt joukkueesta on kuitenkin kuoriutunut todellinen pelote ennakkosuosikkijoukkueille tasaisen vahvan kokoonpanonsa ja hyvän pelitapansa myötä.

Tällä kaudella Hjerpen rinnalla hyökkäyksessä on toiminut puolivälieräsarjan ratkaissut Tanguay, jolta löytyy samanlaista maalintekotarkkuutta kuin joukkueen ykköshyökkääjältäkin. Kokonaisvaltaisen hyökkääjän ylemmän puolustajan kokemus ei jää myöskään huomaamatta tämän ruokkiessa muita joukkueensa pelaajia maalintekopaikkoihin.

Kun joukkueen vahvuuteen on liitetty Raversissa menestystä niittänyt ylempi puolustaja Rodr, voidaan HC Tyrmäystä pitää jo mestarikandidaattinakin. Joukkueen puolustuksessa hyvin sanforin kanssa yhteen pelaava Rodr on ollut tärkeä lenkki joukkueensa pelaamisessa, ja suuressa roolissa ylempi puolustaja tulee olemaan myös välierissä Piruja vastaan.

Pronssisen mitalin jo saalistanut HC Tyrmäys lähtee nälkäisenä ja itsevarmana kaatamaan hieman lepsusti pelannutta Piru-ryhmää. Joukkue esitti puolivälierien jatkoajalla erittäin tiivistä joukkuepuolustusta, mikä tulee olemaan erittäin tärkeää myös välierissä. Vastustajan kiekkotaiturit pitänevät kiekkoa suurimman osan ajasta, mutta viisaalla pelaamisella Tyrmäys voi lannistaa tähtisikermän tyystin.


Pääseekö Hjerpe mielipaikalleen välierissä?

Ratkaisun paikat

On vaikea ennustaa tulevan välieräsarjan peli-intensiteettiä ja -tyyliä puolivälieräsarjojen perusteella. Molemmilla joukkueilla on maalintekovoimaa vaikka muille jakaa, mutta puolustuksen suhteen molempien joukkueiden edesottamukset ovat kiinnostavaa seurattavaa.

Paljon on kiinni siitä, miten ennakkosuosikkijoukkue Pirut kerää rivinsä jälleen kasaan runsasmaalisten puolivälierien jälkeen. Jos joukkueen yhteispeli lähtee kulkemaan pelaajien tason oikeuttamalla tavalla, voi HC Tyrmäyksen välieristä tulla painajaismaiset.

Välieräsarjan ratkaisun paikat voidaankin tiivistää yhteen sanaan: joukkuepeli. Tätä ominaisuutta vaaditaan pudotuspelien ratkaisevissa vaiheissa, vaikka joukkueiden yksilöt olisivat kuinka hyviä tahansa. Tähän mennessä hieman heikommalla kokoonpanolla kuin Pirut operoiva Tyrmäys on esittänyt parempia otteita joukkueena, mutta uusi pudotuspelisarja voi kääntää asetelmat täysin uusiksi.

Osa-alueiden vertailu

Hyökkäys
PIR  
HCT 

Puolustus
PIR  
HCT 

Joukkuepeli
PIR  
HCT 

Kokemus
PIR  
HCT 

Pelikuri
PIR  
HCT 

Viretila
PIR  
HCT 

Lopputulema

Ennakkosuosikkina sarjaan lähtevä Pirut parantaa otteitaan ja yhteispeliään selvästi panosten noustessa; Pirut jatkoon otteluvoitoin 3-1 maalieron ollessa 17 – 13.


Kirjoittanut: Ratakses
Julkaistu 20.02.2017 05:05
Luettu: 723 kertaa

Kommentit
Spears 20.02.2017 05:52
no nyt oli tiukka setti! Laadukas kirjoitus ja kuvat lisäsi mielenkiintoa. Yksityiskohtainen ennakko oli selkeästi yksi parhaitasi. Pakko arvostaa!
Ratakses 21.02.2017 04:37
kiitos kaunis ku paistettu nauris =)
Kommentoi

Voit lähettää kommentteja vasta sisäänkirjautumisen jälkeen.