Kiekkoliiga
Mitalistit – A-Liiga pudotuspelit
Chewits
Kiekon Vastaisuus
Liverpool Liverbirds
Paitsio

Puolivälieräennakko HCT - HuHu

HC Tyrmäys – Huittisten Huima

Peräkkäisille sijoille 4. ja 5. runkosarjassa sijoittuneet HC Tyrmäys ja Huittisten Huima ottavat yhteen tämän kauden puolivälierissä. Molemmat joukkueet ovat vaikuttaneet Kiekkoliigassa jo vuosia, ja kummastakin ryhmittymästä löytyy pudotuspelikokemusta mielin määrin. Luvassa on siis kahden rutinoituneen joukkueen pudotuspelitaisto.

Lopulta kotiedun oikeuttavalle sijalle päätynyt HC Tyrmäys aloitti kautensa vahvasti ottamalla neljä peräkkäistä voittoa. Tämän jälkeen alkoi lyhyt syöksykierre, kun seuraavista viidestä ottelusta pisteitä karttui pyöreä nolla maalieron ollessa hälyttävä 23 – 9. Kokenut tyrmääjäryhmä sai kuitenkin koottua rivinsä kasaan huolestuttavan suvantovaiheen jälkeen ja onnistui kipuamaan runkosarjassa hyville sijoituksille.

Huittisten Huiman runkosarjan edesottamukset olivat tasaisempia kuin tulevan viikon puolivälierävastustajallaan. Vihreisiin pukeutuva ryhmä ei kokenut pitkiä tappioputkia pisimmän voitokkaan otteluputken ollessa viiden ottelun mittainen. HC Tyrmäystä vastaan joukkue pelasi kaksi ottelua, joista molemmat päättyivät kotijoukkueen voittoon. HuHu joutui luovuttamaan kotietunsa tulevalle vastustajalleen pelaamattomien pelien vuoksi, joista koituneet miinuspisteet tiputtivat joukkueen sijoituksen alaspäin. Aika näyttää, koituiko tämä kohtaloksi pudotuspelimenestystä ajatellen.

Runkosarjan tilastoja

HC Tyrmäys
Runkosarjasijoitus: 4.
Voitottappiottasapelitjatkoaikavoitotjatkoaikatappiot: 14 – 9 – 00 – 1
Tehdyt maalit: 97
Päästetyt maalit: 80
Paras pistemies: Hjerpe, 24gp 45 + 36 = 81 +17

Huittisten Huima
Runkosarjasijoitus: 5
Voitottappiottasapelitjatkoaikavoitotjatkoaikatappiot: 13 – 8 – 02
Tehdyt maalit: 85
Päästetyt maalit: 76
Paras pistemies: LoiB, 18gp 26 + 32 = 58 +25

Onko HC Tyrmäys noussut huipulle jäädäkseen?

Kaudella 2/2011 alkaneen HC Tyrmäyksen Kiekkoliiga-taipaleen aikana joukkue opittiin tuntemaan keskikastin joukkueena, joka taisteli usein viimeisistä pudotuspelipaikoista Liigassa. Ennen viime kautta joukkueen paras sijoitus Liigassa oli 6. sija, mutta pronssiset mitalit mursivat aikaisemmat käsitykset alemman keskitason joukkueesta.

Tällä kaudella HC Tyrmäys on jatkanut samaa menestyksen polkua. Oranssinpuhuva joukkue on tehnyt hyviä pelaajalisäyksiä kokoonpanoonsa, mutta ehkäpä tärkein tekijä menestykseen on se, että joukkueen johtajan Hjerpen pistetahti ei ole laantunut. Tämän kauden runkosarjassa tehohyökkääjä kirjautti pisteet 45 + 36 = 81, jolla irtosi kolmas sija pistepörssissä, jonka kärkipaikat vei Brutal Killersin hyökkäyskaksikko.

Kokeneen joukkueen pelaajistosta löytyy tehokkaita yksilöitä kuitenkin laajalla rintamalla. Täksi kaudeksi edelliskauden kultamitalijoukkue Raversista kaapattu ylempi puolustaja Rodr tehoili puolustajan paikalta 41 pistettä, kun Hjerpen kanssa hyökkäyksessä toimineet Tanguay sekä Milih onnistuivat pisteiden teossa myös kiitettävästi.

Kuten ennenkin, HC Tyrmäyksen pelistrategia pohjautuu nopeisiin hyökkäyksiin ja voimakkaaseen hyökkäyspeliin. Joukkue teki runkosarjassa toiseksi eniten maaleja, mutta railakas hyökkäyspelaaminen näkyi päästettyjen maalien määrässä, joka nousi 80:an.

HC Tyrmäyksen alemman puolustajan sanforin harteille kasataankin paljon vastuuta. Yli 400 Kiekkoliigan alaista ottelua omaavalla puolustajalla on rinnallaan kuitenkin yksi Kiekon parhaimmista ylemmistä puolustajista, mikä helpottaa hyökkäysvoittoisessa joukkueessa alempana puolustajana toimimista. Erittäin hyvää suoriutumista kuitenkin vaaditaan; jos vastustajajoukkue kykenee tylsyttämään Tyrmäyksen pelottavaa hyökkäystä, tulee sanforin nostaa tasoaan samalla mitalla.

Tulisiko menestystä jo Liigassakin, Huittisten Huima?

Seitsemän vuotta sitten Kiekkoliigassa ensimmäisen esiintymisen tehnyt joukkue Huittisten Huima on kerännyt värisuoran mitaleita Divarin puolelta. Samanlaista menestystä ei ole kuitenkaan tullut Liigassa, jossa parhaaksi suoritukseksi on jäänyt puolivälieristä tippuminen parhaiten runkosarjassa sijoittuneena joukkueena.

Huittisten Huimalla on kaikki valmiudet edetä pitkällekin pudotuspeleissä. Joukkueesta löytyy paljon taitoa niin hyökkäyksestä kuin puolustuksestakin. Tämän lisäksi ryhmä pelaa todella tiivistä joukkuepeliä, mikä näkyy varsinkin laadukkaassa joukkuepuolustuksessa. Kuluvan kauden runkosarjassa joukkue päästi maaleja hieman yli kolmen maalin keskiarvolla ottelua kohti, mikä oli kuitenkin vain kohtalainen suoritus.

Huittisten Huiman pelaajakokoonpanosta löytyy paljon tasavahvoja pelaajia – kyseessä onkin yksi niistä harvoista Kiekkoliigan joukkueista, joka ei ole riippuvainen esimerkiksi yhdestä hyökkääjästä. Joukkueen hyökkäyskalustosta LoiB iski pisteitä yli kolmen pisteen keskiarvolla 18:ssa ottelussa, kun Nikkeli kirjautti vain 11 otteluun 31 pistettä. Lisäksi joukkueen hyökkäyskokoonpanosta löytyy sellaisia pelaajia kuin set, Typho ja Lucci, joiden runkosarjaesiintymiset jäivät kuitenkin yllättävän vähäisiksi.

Vahvasti koko joukkueena pelaavasta ryhmittymästä löytyy erittäin hyvä puolustuskaksikko Winnik – Thomas73. Kaksikosta ensiksi mainittu pelasi runkosarjassa eniten otteluita joukkueestaan, ja 20 ottelussa pisteitä kertyi jopa 46. Erittäin rauhallisena ja varmaotteisena alempana puolustajana tunnettu Thomas73 nousi myös sisäisessä pistepörssissä jopa kolmannelle sijalle kuudella maalillaan ja 27 syötöllään.

Huittisten Huima on lähtenyt Liigan pudotuspeleihin aiemminkin viidenneltä runkosarjasijalta, mutta jokaisella kerralla joukkue ei ole kyennyt kaatamaan puolivälierävastustajaansa. Yksi mielenkiintoinen seurattava piirre on, millaisen kokoonpanon joukkue saa jalkeille pudotuspeleihin. Runkosarjan perusteella pelaavat pelaajat olisivat LoiB – Nikkeli – Winnik – Thomas73, mutta kokoonpanosta löytyy myös muita varteenotettavia vaihtoehtoja pudotuspelimittelöihin.

Ratkaisun paikat

HC Tyrmäyksen ja Huittisten Huiman välisessä puolivälieräkamppailussa toisensa kohtaavat erittäin vahva hyökkäys, jonka suurimmat avut ovat yksilötaidoissa, sekä kokonaisvaltainen joukkuepelaaminen. Pudotuspeleissä vahvaa koko joukkueen kokonaispeliä arvostetaan usein enemmän, sillä sitä pidetään erittäin suurena avuna tiukkoja paras viidestä -sarjoja ajatellen.

HC Tyrmäyksen hyökkäävät pelaajat ovat kuitenkin niin maalinteko-orientoituneita, että Huittisten Huiman joukkuepuolustuksen tulee kyetä parhaimpaansa pitääkseen maalinsa tarpeeksi hyvin varjeltuna. Joukkueen ei tule lähteä mukaan HC Tyrmäyksen aika ajoin hurlumhei-kiekkoa muistuttavaan pelityyliin, vaan pitää tiukasti kiinni omista vahvuuksistaan tiiviin pelitavan muodossa.

Puolivälieräsarjasta löytyy myös mielenkiintoisia taistelupareja. Ylempinä puolustajina toimivat Winnik ja Rodr ovat kummatkin taitavia kiekonkäsittelijöitä ja rakentavat peliä hyvällä pelinlukutaidollaan. Kumpi pelaajista onnistuu luomaan joukkueensa hyökkääjille enemmän maalintekopaikkoja ja iskemään tarvittaessa tärkeitä maaleja itsekin?

Toisena taisteluparina voidaan mainita Huittisten alempi puolustaja Thomas73 ja Tyrmäyksen maalitykki Hjerpe. Onnistuuko Thomas73 tylsyttämään Hjerpen maalintekovoimaa hyvällä sijoittumisellaan ja puolustuksen koordinoinnilla, vai jatkaako Hjerpe maalien tykitystä myös Huittisten Huiman kustannuksella?

Erityisen jännittävän tästä pudotuspelisarjasta tekee juurikin joukkueiden erilaiset pelityylit. Kumpikin joukkue toteuttaa erilaista pelistrategiaa, minkä tulee onnistua todella hyvin myös puolivälierissä, jotta jatkopaikka mitalipeleihin avautuisi. Seuraa pudotuspelisarjan taistelupareja ja sitä, kumpi onnistuu turhauttamaan vastustajansa paremmin omalla pelityylillään.

Osa-alueiden vertailu

Hyökkäys
HCT  
HuHu 

Puolustus
HCT   
HuHu 

Joukkuepeli
HCT   
HuHu 

Kokemus
HCT   
HuHu 

Pelikuri
HCT   
HuHu 

Viretila
HCT   
HuHu 

Lopputulema

HC Tyrmäys etenee välieriin otteluvoitoin 3-1 jatkaen Huittisten Huiman pudotuspelipettymysten sarjaa. Maalieroksi sarjassa muodostuu 14 – 10.


Kirjoittanut: Ratakses
Julkaistu 08.02.2017 14:28
Luettu: 654 kertaa

Kommentit
Ei kommentteja.
Kommentoi

Voit lähettää kommentteja vasta sisäänkirjautumisen jälkeen.