Kiekkoliiga
Mitalistit – A-Liiga pudotuspelit
Chewits
Kiekon Vastaisuus
Liverpool Liverbirds
Paitsio

Säälipudotuspeliennakko NA - HJ

Suomen parasta nettilätkää tarjoavan Kiekon virallisen liigan kausi 1/2017 on edennyt pudotuspelivaiheeseen. Ensimmäistä kertaa Kiekkoliigan historiassa sarjajärjestelmään on lisätty niin sanotut säälipudotuspelit, joissa runkosarjassa sijoille 7.-10. sijoittuneet joukkueet ottavat yhteen paras kolmesta -pudotuspelisarjoissa.

Ensimmäinen säälipudotuspelisarja nähtiin maanantain myöhäisillassa, kun ennakkosuosikkina sarjaan lähtenyt, seitsemänneksi runkosarjassa sijoittunut HC RoikkuLämy kellisti viimeisenä pudotuspeleihin selviytyneen Anaheim Mighty Ducksin suoraan voitoin 2-0. Toinen sarja käydään keltanokkajoukkue Norfolk Admiralsin ja legendaarisen Helsingin Jokereiden välillä.

Norfolk Admirals – Helsingin Jokerit

Runkosarjan aikana taistelupari kohtasi toisensa luonnollisesti kahdesti. Noissa otteluissa pisteet tasattiin, kun ensimmäisessä kohtaamisessa Norfolk Admirals onnistui kaappaamaan täydet kolme pistettä Hartwall Arenalta klassisin jääkiekkonumeroin 2-4 Helsingin Jokereiden ottaessa revanssin myöhemmin vieraskaukalossa numeroin 2-3.

Runkosarjan päättyessä joukkueet erotti vain yksi ainoa piste Norfolk Admiralsin hyväksi. Jokereiden maaliero näytti kuitenkin lohduttavampaa lukemaa sen ollessa vain kaksi maalia pakkasella, kun Norfolkilla lopputulos oli -16. Alapuolelta löytyvät toisiaan hyvin paljon muistuttavat runkosarjan tilastot.

Norfolk Admirals

Runkosarjasijoitus: 8.
Voitottappiottasapelitjatkoaikavoitotjatkoaikatappiot: 811032
Tehdyt maalit: 68
Päästetyt maalit: 84
Paras pistemies: shed, 22gp 26 + 17 = 43 -22

Helsingin Jokerit

Runkosarjasijoitus: 9.
Voitottappiottasapelitjatkoaikavoitotjatkoaikatappiot: 81102 – 3
Tehdyt maalit: 62
Päästetyt maalit: 64
Paras pistemies: teippi, 23gp 23 + 22 = 45 0

Tuoko Norfolk Admiralsin debyyttikausi jo menestystä?

Viime kaudella Norfolk Admirals teki ensimmäisen esiintymisensä Kiekkoliiga-jäillä Divarin puolella. Tuolloin tuloksena oli pronssiset mitalit, mikä oli hieno suoritus debyyttijoukkueelta. Tälle kaudelle joukkue lähti hakemaan menestystä muutaman asteen kovemmasta sarjasta, jossa on mukana koko Kiekon parhaat joukkueet.

Vaikka joukkue itsessään on tehnyt vasta muutamia esiintymisiä Kiekkoliigassa, löytyy ryhmittymästä mukavasti kokemusta. Runkosarjassa parhaat pisteet nakuttanut shed oli pelannut ennen tätä kautta noin 100 ottelua Kiekkoliigan alaisuudessa, samoin alempi puolustaja Hytönen. Hieman suurempia pelilukemia löytyy muun muassa jokapaikanhöylä Spearsilta ja kokeneelta Nicolta, jolta löytyy myös Kiekkoliigan mestaruus vyöltään vuodelta 2013. Lisäksi maalitykki peak on nähty Kiekkoliiga-kentillä useaan otteeseen.

Runkosarjassa norfolkilaiset päästivät yhteensä 84 maalia, kun toiseen päähän maaleja syntyi 68 kappaletta. Joukkue aloitti kautensa katastrofaalisesti seitsemän ottelun tappioputkella, mutta kauden puolivälin jälkeen tulosta alkoi tulla. Rökäletappiot alkukaudella Liiga-debytoijana vei joukkueen maalieron pohjalukemiin heti alkukättelyssä, mutta tärkeät voitot toivat tarpeeksi pisteitä pudotuspelipaikan saavuttamiseen.

Kuvaavaa on, että Norfolkin 13 ensimmäisessä ottelussa kiekko jouduttiin kaivamaan omasta repusta jopa 58 kertaa eli keskiarvollisesti 4,5 kertaa peliä kohti. Runkosarjan jälkimmäisellä puoliskolla, viimeisissä 13 ottelussa vastustaja onnistui maalinteossa vain kahden maalin keskiarvolla. Päästettyjä maaleja oli siis vain 26 – yksi otteluista tosin oli 5-0-luovutusvoitto Huittisten Huimasta.

Helsingin Jokerit saa siis nousuvireisen joukkueen vastaansa. Norfolk Admiralsin avainpelaajat ovat hyvässä liidossa – säälipudotuspelisarjassa nähtäneen laajasta kokoonpanosta pelaajat shed – peak – Nico/Spears – Hytönen. Norfolk Admiralsin nelikko onnistuu parhaalla esityksellään tiiviiseen joukkuepeliin, ja tehokkailla hyökkäyksen yksilöillään tekemään tärkeitä osumia jatkopaikan saavuttamiseksi.

Helsingin Jokerit pudotuspeleihin uudella johtoryhmällä

Helsingin Jokerit lähti kauteen uudistetulla kokoonpanolla, jonka ohjat otti käteensä tehohyökkääjä teippi. Paluun Kiekkoliiga-kaukaloihin täksi kaudeksi tehnyt joukkue arvioitiin kausiennakossa vasta sijalle 11., ja runkosarjan ensimmäinen puolisko antoi viitteitä siitä, että kausiennakon kirjoittajat olivat oikeilla jäljillä. Ensimmäisistä 13 ottelusta Jokerit sai kairattua ainoastaan neljä voittoa, kun suoria tappioita oli jopa kahdeksan. Norfolkin tapaan Jokerit kuitenkin petrasi runkosarjan loppua kohden ja onnistui nostamaan itsensä säälipudotuspelipaikoille.

Joukkueen pelaava kokoonpano muodostuu kuudesta pelaajasta. Hyökkäyksessä armoitettu maalintekijä ja aiemmin tulisieluisena persoonana tunnettu teippi johtaa joukkuettaan aisaparinaan kokenut hyökkääjä Daasaman. Yksi Kiekon monipuolisimmista pelaajista, joninho, pystyy vaikuttamaan niin puolustuksen eri rooleissa kuin alempana hyökkääjänäkin. Lisäksi hyökkäykseen leveyttä tuo Nightmare-legenda Darp .jorma.:n ja teamodensin (Ulja) hoitaessa puolustuspäätä.

Toisin kuin vastustajansa, Helsingin Jokerit ei kokenut runkosarjassa selkeitä rökäletappioita. Tämä kertoo hyvästä kurista, jota tarvitaan tiukoissa pudotuspeleissä. Jokereiden joukkuepuolustus on kokemuksen myötä tarvittavan tiivis pudotuspelikamppailuihin, ja huikeat maalintekotaidot omaava Jokeri-hyökkäys pystyy ratkomaan otteluita vahvoilla yksilösuorituksillakin.

Norfolkin tapaan Helsingin Jokereiden runkosarja oli nousujohteinen. Säälipudotuspeleissä kohtaavat siis kaksi hyväkuntoista joukkuetta, joten sarjan ratkaisu tuskin ratkeaa ainakaan viretiloihin.

Ratkaisun paikat

Säälipudotuspelit pelataan paras kolmesta -menetelmällä. Tämä muodostaa tuurista suuremman tekijän kuin paras viidestä -menetelmällä pelatut pudotuspelisarjat. Lisäksi joukkueiden pelaajien henkinen kypsyys mitataan, kun toinen joukkueista joutuu heti ensimmäisen ottelun jälkeen selkä seinää vasten.

Norfolk Admiralsin ja Helsingin Jokereiden välisessä pudotuspelisarjassa ensimmäisen ottelun lopputuloksella on varmasti tavallistakin suurempi merkitys. Kotiedun kanssa sarjaan lähtevillä Norfolkin pelaajilla ei ole paljoakaan kokemusta pudotuspeleistä, ja tappio ensimmäisestä ottelusta voi syöstä joukkueen henkiseen kipsiin. Jos Jokerit onnistuu kaivamaan ensimmäisestä ottelusta voiton, on todennäköisyydet kahden ottelun sweepiin suuret.

Pelikentällä säälipudotuspelisarja ratkennee joukkueiden puolustusten tasoeroihin. Kokeneiden Jokeri-pelaajien joukkuepuolustus on selkeästi tiiviimpi ja yhtenäisempi paketti kuin Norfolkilla. Joukkueiden hyökkäyskalustot ovat kuitenkin tasavahvat.

Lyhyessä pudotuspelisarjassa yksilöiden tekemät ratkaisut korostuvat; yllätykselliset laukaukset ja nopeat maalit ovat myrkkyä vastustajan henkiselle tilalle. Molemmat joukkueet tulevat valmiina pudotuspelisarjaan hyvin sujuneiden runkosarjan lopun otteluiden jälkeen, joten katsojat voivat varmasti nauttia hyvävireisestä pudotuspelisarjasta.

Osa-alueiden vertailu

Hyökkäys
NA 
H

Puolustus
NA
H

Joukkuepeli
N
H

Pelikuri
NA
H

Kokemus
NA
H

Viretila
NA
H

Lopputulema

Säälipudotuspeleistä jatkoon selviää Helsingin Jokerit suoraan kahdessa ottelussa, maalierolla 3 – 8.

Kirjoittaessa soi: Sovi & Rimsky feat. Tony Tonite – Starlight (Original Mix)


Kirjoittanut: Ratakses
Julkaistu 07.02.2017 04:51
Luettu: 728 kertaa

Kommentit
Spears 07.02.2017 18:29
*thumb* *haba*!
Kommentoi

Voit lähettää kommentteja vasta sisäänkirjautumisen jälkeen.