Kiekkoliiga
Mitalistit – A-Liiga pudotuspelit
Chewits
Kiekon Vastaisuus
Liverpool Liverbirds
Paitsio

Niin on ollu ja niin on aina oleva

…mä seison omieni puolella/
vaik’ riidat meinais repii kaiken…

Yritin keksiä sopivaa aasinsiltaa kyseisen kappaleen lyriikoista tämän tekstin sanomaan, mutta pitkän pohdiskelun jälkeen tulosta ei syntynyt. Äidinkielen opettaja osoittaa syyttävää sormea huonosta otsikosta, mutta mainitaan vain, että onpahan kova leka Profeetoilta.

Tämän toivottavasti tarpeeksi lyhyen tekstin tarkoitus on muistuttaa kahdesta eritoten Kiekkoliigan ottelutapahtumiin liittyvästä asiasta, joista koituva hyöty on vaivan määrään suhteutettuna suuri. Kohta esiteltävät asiat saattavat tuntua itsestäänselvyyksiltä, mutta siitä huolimatta niistä on hyvä edes kerran tehdä tällainen kirjoitus. Otetaan nopea kertaus siis Kiekkoliiga-pelien huoneiden teosta ja tuomaroinnista.

Ottelutapahtumat ja huoneiden teko

Monilta kokeneilta Kiekkoliiga-jyriltä huoneiden teko on jo rutiinityötä. Muista kuitenkin seuraavat asiat huoneita tehdessä:         

  • Käytä hetki aikaa vastustajajoukkueen tietojen tarkistamiseen
  • Merkitse vastustajan lyhenne oikein huoneen nimeen
  • Pyri luomaan mahdollisimman oikeanlaiset peliasut vastustajalle
  • Ottelun aikana näkyvät joukkueiden nimet tulisi olla hyvän maun mukaiset

Avaamalla Kiekkoliigan sivuilta vastustajajoukkueen sivun löydät kaikki tarpeelliset tiedot huoneen tekoon. Moni meistä haluaa, että saamme pelata liigaotteluita mahdollisimman tutuilla pelipaidoilla, vaikka se ei kaikille yhtä tärkeää olekaan. Monille on myös ikävää huomata, jos huoneen tekijä on nimennyt vastustajajoukkueen jollakin omasta mielestään hauskalla hieman herjaavalla nimellä. Lisäksi jos joku uusi Kiekon pelaaja eksyy katsomoon, voi hän ihmetellä, mitkä nämä tällaiset joukkueet oikein ovat. Käyttäydytään siis Kiekon virallisen liigan edellyttämällä tavalla.

Pointti: Jätetään mukahassuttelut pois huoneen teosta ja kunnioitetaan vastustajaa paneutumalla noin minuutti huoneen tekoon.

Ottelutapahtumat ja tuomarointi

Muistatko vielä ajat, jolloin säännöt vaativat erikseen tuomarin katsomosta, eivätkä pelaajat saaneet tuomaroida omia otteluitaan? Sääntöuudistus tähän asiaan oli todella helpottava, sillä tuomarin etsiminen oli ja on nykyäänkin silloin tällöin haastavaa. Tässä kuitenkin joitakin huomioitavia asioita tuomarointiin liittyen:

  • Lisää raporttiin eräkohtaiset maalit, jotta jälkikäteen raporttia lukeva henkilö saisi jotain kuvaa ottelun kulusta
  • Jos mahdollista, lisää maaleihin myös syntyaika – varsinkin jos kyseessä on esimerkiksi viime hetkien ratkaiseva maali
  • Jos olet tuomari, etkä ole kentällä, pidä jöötä katsomossa. Tämä tarkoittaa sitä, että pakollisen tarpeen tullen mutetat koko katsomon. Koska keskustelu on iso osa ottelutapahtumaa katsomoissa, voit jakaa voicea tietyille henkilöille. Älä kuitenkaan rupea potkimaan tiimichätissä päätään aukovia pelaajia erikseen pois, sillä jo se häiritsee pelaajia

On aina arvostettavaa, kun joku katsojista ottaa osakseen pelin tuomaroinnin. Tästä kiitoksia esimerkiksi Tundelle, joka on monina kausina ollut aktiivinen tuomaroitsija ja on usein kirjoittanut myös kattavan raportin otteluiden tapahtumista. Muistamalla ylempänä listatut yksityiskohdat esimerkiksi ennakoiden ja muiden eri tekstien laatijat voivat saada helposti tärkeää tietoa otteluiden kulusta. Lisäksi pelaajien on miellyttävämpi pelata tiukkoja vääntöjä Liigassa.

Pointti: Jos et tuomarina ehdi kirjoittamaan raporttia ottelun tapahtumista, ota edes joitakin tietoja ylös ottelusta. Käytä maalaisjärkeä kurin pitämisessä adminin roolissa katsomossa.

Tässä tekstissä esiintuodut asiat eivät ole olleet suuri ongelma Kiekkoliigassa, mutta niistä muistuttaminen tuntui hyödylliseltä. Tarkoituksena ei ole olla tiukkapipo kukkahattutäti, vaan muistuttaa loogisesti perustelluista seikoista, joista on hyötyä kaikille. Toivottavasti lukija ei ota tästä itseensä tai muuten pahoita mieltään, jotta riidat ei repisi kaikkea.

Tulihan se lyriikkaviittauskin sieltä lievästi pakotettuna.


Kirjoittanut: Ratakses
Julkaistu 01.12.2016 20:11
Luettu: 1874 kertaa

Kommentit
migi 01.12.2016 23:48
johtokunta vois asettaa myös linjauksen sille saako tiettyjä nimimerkkejä bannata huoneesta omien antipatioiden johdosta vai ei, tämä hehkutettu ja boldattu tuomari esimerkiksi kokee olevansa suurikin auktoriteetti saadessaan adminit. henkilökohtaisesti ei hetkauta bannataanko vai ei, kunhan kyseinen henkilö noudattaisi johtokunnan määräämää linjausta. jos siis semmosen tekisitte.

mutettakoot katsomon ja jättäkööt antamatta voicet mutta tuo bannaaminen on naurettavaa, jos linjausta ei tule niin tämä ex h4ttunen desmond mikä lie valehtelija, joka rankaisee muita aikaisemmista virheistään eikä tiedosta itse omia virheitään, löytää nopeasti itsensä bans-listalta

Native 02.12.2016 00:05
Opettele käyttäytyy ni ei tarvis bännää, ei varmaan yllätä että Spurs pelaaja bännissä?
migi 02.12.2016 00:57
en tietääkseni pelaa spurs nimisessä joukkueessa ja taas bannasit, vaikka en edes voiceja saanut enkä sinistä (tai valkosta) tekstiä päässyt kirjoittamaan, miten puhumattomuus on paskaa käyttäytymistä? selitä se mulle.
michu 02.12.2016 00:57
Juu samaa mieltä bänniä tulee vaikka mutespec on huoneessa ja mitään ei sano, joka pelissä sama. Mukavaa myös ku pikkuveli pelaa samalta ipltä joskus eikä pääse spectaamaan huoneita kun Tundeeh bannaa ilman syytä :)
Native 02.12.2016 01:05
Et kirjottanut mitään, mutta päätit kuitenkin käskyttää Hagridin haukkumaan mua.
Jos käytös on toi ja tahallaan provosoit mut bännäämään sut, kun annoin sun olla katsomossa niin voit vaan tuijotella taas omaa käyttäytymistäsi.
Oikea 02.12.2016 05:28
Mm...
migi 02.12.2016 09:50
vai että käskytin? aikamoista. tää kerto ihan tarpeeks ettei ees jaksa, joo johtis antakaa tälle jätkälle jatkossakin valtuudet tehä mitä ite tykkää!
zibbi 02.12.2016 12:14
Rauha maahan, Joulumieltä kaikille ärisijöille
migi 02.12.2016 12:55
hyvää joulua zippi
Ratakses 02.12.2016 13:37
Katsomosta bannaamisen tulisi olla aika harvinaista. Oikeastaan ainoastaan tilanteessa, jossa samainen pelaaja on pelistä toiseen pakottanut tuomarin mutettamaan koko katsomon, voi harkita bannien jakoa.

Keskinäisten riitojen selvittely tulee pitää tuomarin oikeuksien ulkopuolella. Tuomarin pääasiallinen tehtävä on tilastojen merkkaaminen ja sen varmistaminen, että pelaajat voivat rauhassa pelata ottelunsa, ei käyttää adminin oikeuksia itseensä kohdistuvien kommenttien kitkemiseksi. Aina on myös /ignore-komento.

Kuten tekstissä jo mainittiin, tuomarin tulisi käyttää maalaisjärkeä katsomossa.
Ratakses 02.12.2016 19:19
Lisätään tähän vielä että jos elmeri123 tulee huutamaan K Ä R P Ä T publicille niin siinä tapauksessa ban+kick ajaa asiansa. Täysin tahallinen publahuutelun voi kitkeä näin pois.
Native 02.12.2016 19:38
migi oot hyvä esittää marttyyriä
migi 02.12.2016 20:28
aijaa, ajo kuitenki taas asiansa.
tättäpupu 02.12.2016 21:34
siis tosiasiahan on että, tunde mielistelee kaikkia.
Native 03.12.2016 02:42
Tuskin ajo asiaansa, kun mulla on edelleen lupa johtikselta bänniä sut tarvittaessa :)
migi 03.12.2016 10:52
no et sä ole saanut kertaaakaan syytä bannaamiselle, paitsi se, et pelasin spurs joukkueessa.

"Jos olet tuomari, etkä ole kentällä, pidä jöötä katsomossa. Tämä tarkoittaa sitä, että pakollisen tarpeen tullen mutetat koko katsomon. Koska keskustelu on iso osa ottelutapahtumaa katsomoissa, voit jakaa voicea tietyille henkilöille. Älä kuitenkaan rupea potkimaan tiimichätissä päätään aukovia pelaajia erikseen pois, sillä jo se häiritsee pelaajia."

toivottavasti ymmärrät mitä tossa lukee. ja sit voit lukea rataksesin kommentin. eli et sä kyllä ole saanut mitään lupaa bannia mua samoista syistä kun nyt olet. paitsi jos lupaschuk, jota mielistelet varmaan eniten nyt on antanut sulle luvan ottaessaan kaiken henkilökohtasesti. jos niin on niin tosi valitettavaa!

nyt mä en jaksa enää tulla vastaa sulle, innolla odotan näkeväni tulevia kiekkoliiga pelejä. sullakin tuntuu olevan aikaa niiden tuomaroinnille vaikka pitäs hoitaa velvollisuudet. hyvä hyvä
Native 03.12.2016 11:25
En tiedä mistä oot saanu päähäs et mielistelen lupaschukia ku en pidä juurikaan kyseisestä pelaajasta :)
Doyle 03.12.2016 13:48
Tytöt tytöt, älkää riidelkö
Lupaschuk 03.12.2016 15:47
hyvä migi
Oikea 04.12.2016 04:09
Moi! (:
RÄMEKONNA 04.12.2016 11:11
voi ei mä en päässyt katsomaan kääkkä teekoo mittelöä ranteet
Kommentoi

Voit lähettää kommentteja vasta sisäänkirjautumisen jälkeen.