Kiekkoliiga
Mitalistit – A-Liiga pudotuspelit
Chewits
Kiekon Vastaisuus
Liverpool Liverbirds
Paitsio

Liigan kausiennakko 1/17 (2/3)


10. Anaheim Mighty Ducks

Tämän kauden joukkueista pisimmän yhtäjaksoisen Kiekkoliiga-aikakauden omaava Anaheim Mighty Ducks aloittaa jo 24. peräkkäisen kautensa Kiekkoliigan alaisuudessa. Mittavan historiansa aikana Ankkalauma on kokenut muun muassa viisi sarjatasolta tippumista ja kuusi sarjanousua. Kaudella 2/16 ensimmäisen mitalinsa Liigassa saalistanut joukkue lähtee uuteen kauteen parantamaan todella heikkoa edellistä liigasesonkia, jossa pelikentällä saavutettuja voittoja siunaantui vain kaksi. Repaleisen kauden jälkeen joukkue ei ole tehnyt muutoksia kokoonpanoonsa – Anaheim jatkaakin eteenpäin jo vuosia yhdessä pelanneella kokoonpanolla, kuten edelliskausinakin on totuttu näkemään.

Anaheim Mighty Ducksin kokoonpanoon on merkitty useina kausina noin 15 pelaajaa. Ydinkokoonpano on kuitenkin paljon pienempi; tällä kaudella joukkueen hyökkäys on kolmen pelaajan varassa. Anaheimin ykköstykki sharb jatkaa suuressa roolissa hyökkäyspäässä, kun jälleen aktivoitunut päävastuuhenkilö Deco ottaa roolia joukkueensa käskyttäjänä ja hyökkäyksen moottorina. Lisäksi viime kausina sharbin aisaparina nähty pelsu palannee takaisin kiekkokentille saadessaan kiekkokoneen takaisin käyttöönsä. Anaheimin pelaava puolustuskokoonpano koostunee pääosin kolmesta pelaajasta: ylemmästä puolustajasta Ratakseesta ja puolustavammista puolustajista Örkistä sekä Kaartosta. Lisäksi kolmas alempi puolustaja TopDuck tuo leveyttä puolustusrintamaan.

Katastrofaalinen kausi 3/16 herättää kysymysmerkkejä ilmaan Anaheimin tämän kauden suorittamisesta. Joukkue on kuitenkin ollut aktiivinen off-seasonilla ja esittänyt yllättävän tiivistä puolustuspelaamista aika ajoin, mitä voidaan pitää suhteellisen suurena saavutuksena usein ylihyökkäävälle joukkueelle. Totuttuun tapaansa Ankat on aloittanut kautensa ryminällä; ryhmä on pelannut kahdessa päivässä jo seitsemän liigaottelua. Kyseiset ottelut ovat olleet vaihtelevia, mutta ne ovat osoittaneet, että oikealla asenteella joukkue kykenee tiiviiseen joukkuepuolustukseen, jota on kaivattu jo pitkään perinteikkään ryhmän suorittamiseen. Nopea syöttelypeli kuuluu edelleen Ankkojen vahvuuksiin ja sitä tullaan näkemään varmasti jokaisessa tämän kauden otteluissa. Jos Anaheim onnistuu pelaamaan kärsivällisesti ja tiiviisti realisoiden maalipaikkansa hyvin, voi joukkueen löytää rautaisen kokemuksen ja usein tehokkaan yhteispelin siivittäminä runkosarjan päätteeksi sijalta 10.

Mitä seurata?

Joukkuepuolustuksen tiiviys – 23 kauden aikana Ankkojen otteluissa on totuttu näkemään tukuttain maaleja, valitettavan usein joukkueen omaan päätyyn. Harjoitusotteluissa ja useimmissa jo pelatuissa liigapeleissä joukkue on kuitenkin osoittanut pystyvänsä tiiviiseen puolustustyöskentelyyn. Tämä on äärimmäisen tärkeää koko kauden ajan, jotta pudotuspelipaikka olisi mahdollista saavuttaa.

Kirjoittanut: Ratakses9. The Presidents

Tällä kaudella liigadebyyttinsä tekevä The Presidents pitää sisällään pelaajia, jotka ovat pelanneet peliä jo kauan, mutta yllättävää kyllä, Kiekkoliiga-kokemukset ovat jääneet todella vähäisiksi tai melkein olemattomiksi vuosien saatossa Presidentsin kokoonpanossa olevilta pelaajilta. Pressan pelaajia on voinut kuitenkin jo pitkään nähdä dominoimassa erityisesti autoplayn ranking-listoja. Harkkapeleissäkin hiljalleen tutuksi tullut ’’Johtajaporukka’’ viimein päätti hakea Kiekkoliigan alaisuuteen kokeilemaan onneaan ja joutuukin heti ensimmäisellä kaudellaan kovaan testiin. Tällä kaudella varmasti moni uusi pelaaja tulee tekemään debyyttinsä Kiekkoliigan korkeimmalla sarjatasolla ja myös Pressoilla vaikuttaisi olevan uusia nälkäisiä liigadebytantteja. Vähäisestä yhteisestä Kiekkoliiga-kokemuksesta huolimatta The Presidents omaa hyviä yksilöpelaajia, jotka ovat toisilleen tuttuja niin harkka- kuin autoplaypeleistäkin.

Puolustuksesta löytyy selkeästi kaksi joukkueen ehkä tärkeintä pelaajaa: varmaakin varmempi alakerran muuri skede8 ja uskomattoman liukas ja hyvän pelisilmän omaava kaveri nimeltä selänne10. Tämä kaksikko tulee mitä todennäköisimmin pelaamaan yhdessä läpi kauden ja pitämään vastuun Presidentsin kokonaisvaltaisesta pelaamisesta luomalla Pressojen pelille perustan. Rauhallisesta pelityylistään tunnettu skede8 tekee puolustamisen näyttämään helpolta, mutta joutuu todelliseen tulikasteeseen kohdatessaan Liigan kovatasoisimmat hyökkääjät. Viime kaudella hyvää jälkeä Ärsytetyn Karhun paidassa tehneeltä selänne10:ltä odotetaan tälläkin kaudella vahvoja peliesityksiä ja hänen harteilleen kasautuukin suurin vastuu Presidentsin kantamisesta tämän kauden liigassa.

Hyökkäysosastolle Pressat ovat kauden alussa ilmoittaneet viisi pelaajaa, joista todennäköisesti kolme tulevat ottamaan pääasiallista roolia Presidentsin hyökkäyksessä. Pressojen leiristä Yojimbolla on ehkä eniten kokemusta Kiekkoliigan korkeimman sarjatason otteluista. Kovana maalintekijänä tunnettu Yojimbo on tärkeä pelaaja Presidentseille ja hänet tullaankin luultavasti näkemään maalinsylkijän roolissa tällä kaudella. Kaksi muuta varmaa hyökkäyspään pelaajaa ovat Eliittiliigassa menestystä niittänyt Haverinen sekä ehkä Kiekkoliigan yleisölle vielä suhteellisen tuntematon nimi iroo. Nähtäväksi jää, pystyvätkö näissä karkeloissa vielä kokemattomat hyökkääjät vastaamaan Liigan kovatasoiselle meiningille takaisin.

Mitä seurata?

Tiivis kokoonpano - The Presidentsin suurin vahvuus tulee löytymään heidän tiiviistä pelaavasta kokoonpanostaan. Presidentsin pelaava kokoonpano tulee luultavimmin muodostamaan 4-5 pelaajan kompaktin paketin, joka takaa ainakin tasaisen suorittamisen läpi kauden. Presidents tuskin lähtee kierrättämään pelaajistoaan liiemmin, vaan turvautuu tiiviiseen kokoonpanoon, joka onkin järkevä ratkaisu kenen tahansa menestystä janoavan joukkueen kohdalla. Tämän kauden liiga pitää sisällään kuitenkin niin kovatasoisia joukkueita, että The Presidents joutuu liigadebyyttikaudellaan tyytymään säälipudotuspelipaikkaan, mikäli säälikierros päätetään toteuttaa.

Kirjoittanut: sharb

8. SC Bern

Eliittiliigaa ja Superliigaa dominoinut SC Bern on uusi tuttavuus Kiekkoliiga-ympyröissä. Kolme kultaista mitalia Eliittiliigasta ja yhden mestaruuden uudesta Superliigasta hankkinut joukkue lähtee nyt koettamaan siipiään pari astetta kovatasoisemmasta Kiekkoliigasta, jossa vastaan asettuvat Kiekon parhaat joukkueet ja pelaajat. Itseluottamuksesta joukkuetta ei ainakaan voi syyttää, sillä joukkue on merkannut itsensä jo nyt Kiekkoliigan kauden 1/2017 mestariksi Kiekon joukkuesivullaan – aika näyttää, jatkuuko sveitsiläisten kultaputki edelleen.

Superliigan kaudella 3/16 SC Bern operoi pääasiassa neljän pelaajan tiiviillä kokoonpanolla. Joukkueen hyökkääjäpari kuminalli – Jopi iski käsittämättömät yhteislukemat Superliigan runkosarjassa: 127 + 142 = 269. Näiden pisteiden saalistamiseen tarvittiin 24 ottelua, joten teholinkojen yhteispistekeskiarvo ottelua kohden oli hieman yli 11 pistettä. Kiekkoliigassa samoihin lukemiin on mahdotonta päästä, mutta pistetehtailu antaa kuitenkin selkeän kuvan hyökkääjäparin yhteispelistä ja maalintekotaidoista. Varsinkin kuminalli tulee aiheuttamaan paljon harmaita hiuksia liigajoukkueille liukkaudellaan. Bernin puolustuksessa ylempi puolustaja Circle toimii joukkueensa pelinrakentajana ja alempi puolustaja pasi88 (Kapanen) turhauttaa vastustajien hyökkäystä hyvällä sijoittumisellaan. Kaksikko iski Superliigassa puolustajille epätyypillisen paljon tehopisteitä, sillä Circlen pistekeskiarvo oli tasan neljä ja pasi88:n samainen lukema lähenteli kolmea pistettä per peli.

Tiukkaa miesvartiointia harrastava joukkue on varmasti jokaiselle Kiekkoliigan joukkueelle ikävä vastustaja. Joukkue pystyy toteuttamaan vastustajille inhottavaa keskialueen träppiä niin, ettei hyökkäyspeli kärsi lähes lainkaan. Lisäksi joukkueesta löytyy koko kentän leveydeltä tulivoimaa, joten vastustajien tulee olla hereillä, olipa kiekko hyökkäyspäässä kenellä tahansa Bernin pelaajista. Ryhmän tulee kuitenkin sopeutua Kiekkoliigan vauhtiin ja tasoon nopeasti. Kiekkoliigassa ei ole laisinkaan etukäteen helppoja otteluita toisin kuin Superliigassa, jossa joukkue lähti ylivoimaisena suosikkina lähes jokaiseen otteluun. Ennakonkirjoittajan silmissä Bern on yksi tämän kauden mielenkiintoisimmista joukkueista, sillä on jännittävää nähdä, miten hyvin sveitsiläisjoukkue onnistuu suoriutumaan pelatessaan ensimmäistä kertaa tasolleen sopivassa sarjassa. Runkosarjan päätteeksi debyyttijoukkue löytyy pudotuspeleihin oikeuttavalta sijalta kahdeksan.

Mitä seurata?

Circle – Sarjan vaihto Kiekkoliigaan saattaa näkyä eniten juurikin ylemmän puolustajan tontilla. Kiekkoliigassa aikaa pelin rakenteluun on huomattavan verran vähemmän kuin Superliigassa ja vastustajat rokottavat virheistä armottomammin. Vastustajajoukkueet ovat myös parempia kääntämään peliä nopeasti Bernin puolustuspäätyyn, jolloin ylemmän puolustajan tulee olla valppaana. Seuraa siis, miten liigadebyyttinsä tekevä ylempi puolustaja onnistuu tehtävässään joukkueensa keskeisimmällä pelipaikalla.

Kirjoittanut: Ratakses7. Huittisten Huima

Huittisten Huiman väkevät otteet viime kauden runkosarjassa eivät riittäneet siivittämään kokenutta HuHu-porukkaa vieläkään Liigan välieriin vaan kausi päättyi lopulta pettymykseen Huiman hävitessä puolivälierissä Oklahoma City Thunderille suoraan 3-0 –voitoin. Huittiset eivät ole lyhykäisellä offseasonilla yhtä pelaajavahvistusta lukuun ottamatta käyneet juurikaan muita kokoonpanomuutoksia läpi. Jo vuonna 2006 perustettu Huittisten Huima ei ole onnistunut vielä kapuamaan mitaleille Kiekkoliigan korkeimmalla sarjatasolla, vaikka edelliskausina runkosarjaotteet antoivatkin viitteitä mahdolliseen mitaliin. Tie on noussut kuitenkin aina jo puolivälierissä vastaan ja vaikuttaakin siltä, että HuHun menestyksen esteeksi ei tule ainakaan muodostumaan runkosarja.

Hyökkäyskalustoon Huittiset tekivät täsmävahvistuksen tuomaan lisää sähäkkyyttä ja maalintekovoimaa Huittisten jo valmiiseen ja tiiviiseen joukkuepeliin. Onko viime kaudella Avengersin paidassa nähty ja ennenkin Huittisissa vaikuttanut hyökkääjä set juuri se oikea pelaaja tuomaan HuHun peliin sitä kaivattua yllätyksellisyyttä? Uusvanhan vahvistuksen vierelle Huittisilta löytyy laittaa useita eri vaihtoehtoja. Joukkueen luotsina toimiva Lucci on yleensä esiintynyt hyökkääjän roolissa, mutta loistavan pelikäsityksen omaava Lucci taitaa myös ylemmän puolustajan osan. Huittisten hyökkäysvastuusta puhuttaessa valokeila kohdistuukin setin lisäksi kahteen varmaan valintaan; Typho ja LoiB ovat molemmat melko samantyyppisiä pelaajia ja heistä voikin laittaa kumman tahansa kentälle ja hyökkäys on turvattu. Heistä kuitenkin viimeisenä mainittu vei Luccin lisäksi suurimmat peliminuutit viime kauden runkosarjassa.

Totutusti Huittisten alemman puolustajan roolissa tullaan viime kauden tapaan näkemään kaksi pelaajaa, joiden kesken peliaika tulee todennäköisesti jakautumaan. Voimakas alakerran herra ja järjettömän pommin omaava Thomas73 on kehittynyt kausi kaudelta kokoajan ja on HuHun pitkäaikainen luottomies. Kiekollisempi puolustajavalinta alemmaksi pakiksi olisi LeeSweatt, joka Thomas73:n tapaan on myöskin HuHun luottomies. Jatkaako Huima näiden kahden tasaista peluuttamista vai olisiko jo aika valita selkeä numero uno –pakki HuHun mieliessä mitalisijoille tällä kaudella?

Mitä seurata?

Menestyksen takaavan kokoonpanon löytäminen – Huittisilla on laajasta kokoonpanosta huolimatta usean muunkin joukkueen tapaan pieni aktiivinen peliporukka, joiden kesken vastuu liigapeleissä jakautuu. Huittisilla on useita eri vaihtoehtoja kullekin pelipaikalle ja HuHun tärkeimmäksi tehtäväksi tämän kauden runkosarjassa siunaantuukin etsiä se parhaista parhain voittava kokoonpano pudotuspelejä silmällä pitäen. Siinä samassa tämän kauden suuressa sarjassa Huittisten runkosarjarupeama ei tule olemaan se paras mahdollinen sijoittaen heidät lopulta sijalle 7.

Kirjoittanut: sharb

 

6. HC Tyrmäys

HC Tyrmäys pelasi viime kaudella Kiekkoliiga-uransa parhaimman kauden sijoittuen runkosarjassa neljänneksi huikean loppukirinsä ansiosta ja kausi saikin lopulta arvoisensa päätöksen Tyrmäyksen napatessa uransa ensimmäisen mitalin. Koko viime kauden loppupuoliskon jatkunut flow-tila ja mitalikaapista löytyvä pronssinen mitali antaa ymmärtää, että Tyrmäys tulee tälläkin kaudella kovaa ja korkealta mitalinkirkastamisajatukset mielessään. Aikaisempina kausina yllätysjoukkueen leimaa kantaneesta Tyrmäyksestä voidaan tällä kertaa puhua pikemminkin yhtenä liigan vahvimmista joukkueista. Yhdenteentoista liigakauteensa lähtevä HC Tyrmäys ei ole kokenut tarvitsevansa tehdä suuria muutoksia pronssin tuoneeseen rosteriinsa, joten ainakin kauden alussa HC Tyrmäys tullaan näkemään suhteellisen samanlaisena kuin edelliskautena – vain tavoitteet muuttuneena sekä yhden huippulupauksen pelaajistoonsa kiinnittäneenä.

Tyrmäyksen hyökkäyksen johtohahmona tullaan totutusti näkemään viime kaudella koko runkosarjassa eniten maaleja mättänyt kyltymätön maalipyssy, Hjerpe. Hjerpe on tehnyt nyt kymmenellä kaudellansa Kiekkoliigan korkeimmalla sarjatasolla yhteensä käsittämättömät 335 maalia. Tässä tehtävässä Hjerpeä on ollut avustamassa älykkäät ja taitavat hyökkääjät Milih sekä Tanguay. Kyseiset herrat tulevat varmasti viime kauden tapaan taas jakamaan jääajan keskenään.  

Puolustuksessa on selkeästi hyökkäykseen verrattuna enemmän laajuutta. Viime kauden runkosarjassa pelikentillä nähtiin yhteensä kuusi pelaajaa Tyrmäyksen paidassa, joista kolme pelaajaa, FääF, sanfor ja HKlenkki ottivat vastuun pudotuspeleissä tekemällä sen varsin ansiokkaasti ja onnistuneesti niin kuin pronssisesta mitalista voidaankin päätellä. Edellä mainitut tulevat varmasti tälläkin kaudella ottamaan roolia viimeistään siinä vaiheessa, kun ratkaisupelit ovat käsillä. Tyrmäys teki kuitenkin vielä kauden starttauksen jälkeen sananmukaisesti kultaisen värväyksen, kun viime kauden kultamitalisti Rodr liittyi joukkueen vahvuuteen. Tyrmäyksen ei tarvitse siis enää huolehtia, kuka tulee olemaan HCT:n ykkösvalinta ylemmän puolustajan rooliin. Runkosarjassa Tyrmäys mitä luultavimmin tulee käyttämään hyödyksi ja kokeilemaan laajaa pelaajavalikoimaansa, josta löytyy muun muassa vielä Kiekkoliiga-kentillä kokematon lätty, vuosien varrella muutamia otteluita Tyrmäys-paidassa pelannut hinari sekä kuumeisesti peliaikaa alkavalla kaudella metsästävä kokenut Antrv.

Mitä seurata?

Asenne runkosarjassa - Pystyykö HC Tyrmäys jatkamaan viime kauden flow-tilaansa myös tämän kauden liigassa? Tuleeko isosta yhdestä sarjasta lopulta ongelma Tyrmäyksen kaltaiselle hyökkäyspainotteiselle joukkueelle, mikäli asenne runkosarjaa kohtaan hiipuu? Tyrmäys tunnetaan vauhdikkaasta havaiji-tyyppisestä pelityylistään, jossa ensisijaisena tavoitteena ei ole yleensä lähteä rakentamaan peliä puolustuksen kautta. Tyrmäyksen on syytä keskittyä myös runkosarjassa huolellisuuteen, sillä tämän kauden liigassa ei ole varaa höntyillä yhtäkään joukkuetta vastaan. Tyrmäys on kuitenkin jo liigan saralla niin kokenut ja huikeita yksilöitä täynnä oleva joukkue, joten he tulevat loppujen lopuksi pärjäämään runkosarjassa vallan mainiosti ilman suurempia ongelmia.

Kirjoittanut: sharb


Kirjoittanut: sharb
Julkaistu 30.11.2016 12:23
Luettu: 1297 kertaa

Kommentit
tättäpupu 30.11.2016 19:03
uskon hinarin nousevan hctn pelaavaan kokoonpanoon
sharb 30.11.2016 20:48
Ennakon viimeinen osa julkaistaan torstaina 1.12. klo 19 jälkeen!
Kommentoi

Voit lähettää kommentteja vasta sisäänkirjautumisen jälkeen.