Kiekkoliiga
Mitalistit – A-Liiga pudotuspelit
Chewits
Kiekon Vastaisuus
Liverpool Liverbirds
Paitsio

Liigan kausiennakko 1/17 (1/3)Kiekon virallisen liigan uusi kausi 1/2017 alkoi suurten muutosten saattelemana. Kiekkoliigan historian aikana on nähty monia erilaisia sarjajärjestelmiä ja useina viime vuosina on totuttu näkemään vähintään yksi alasarja Liigan lisäksi. Tällä kaudella sarjoja on vain yksi; korkein sarjataso Liiga, joka pitää sisällään 15 eri joukkuetta. Suuri muutos tekee vuoden 2017 ensimmäisestä kaudesta äärimmäisen mielenkiintoisen, sillä pudotuspeleihin pääsy on jälleen hyvin paljon haasteellisempaa kuin parina edellisenä kautena. Lisäksi Kiekkoliigaan haki täysin uusia joukkueita ja kovia paluumuuttajia. Elämme todellakin jännittäviä aikoja.

Totuttuun tapaan vapaaehtoiset kirjoittajat laativat kattavan kausiennakon uudesta kaudesta. Tällä kertaa ennakon kirjoittivat Ratakses ja sharb. Uudistunut Kiekkoliiga vaatii myös hieman erilaisen kausiennakon kuin aiemmin; ennakko julkaistaan kolmessa eri osassa ja käänteisessä järjestyksessä. Tämä luo odotusta läpi ensimmäisen Kiekkoliiga-viikon ja lukijat voivatkin pohtia, mitä joukkueita vielä tuleman pitää. Muilta osin ennakko jäljittelee aikaisempia kirjoituksia. Kolme eri ennakon osaa julkaistaan tämän viikon aikana 1-2 päivää edellisestä – tässä tulevat sijat 15.-11.!

15. Hornets

Noin puolitoista tuntia ennen hakuajan päättymistä hakemuksensa lähettänyt Hornets lähtee paluukaudelleen viiden pelaajan laajuisella kokoonpanolla. Aikaisempi Hornets-visiitti ajoittuu vuoteen 2011, jolloin joukkue sijoittui 3.Divarissa neljänneksi, mutta jätti sarjapaikkansa yhden kauden jälkeen. Tuolloisesta kokoonpanosta kaksi pelaajaa vaikuttaa myös tällä kaudella herhiläispaidassa, kun kokenut Savior ja ainoastaan Hornetsin riveissä Kiekkoliigaa pelannut bete pyrkivät saavuttamaan menestystä altavastaajien asemasta.

Hornets tuleekin olemaan suuren työn edessä taistellessaan kivenkovassa Kiekkoliigassa. Joukkue lähtee jokaiseen otteluun haastajana, vaikka joukkueesta löytyykin jonkin verran kokemusta kovatasoisista sarjoista. Tuo kokemus keskittyy pääasiassa hyökkäyskalustoon, kun pienessä roolissa liigamitaleitakin saalistanut Savior ja viime kaudella Brazilin paidassa Divaria pelannut Statham operoivat joukkueensa hyökkäyspäässä. Lisäksi joukkueen hyökkäyskalustoon kuuluu mielenkiintoinen nimi bete, joka kirjautti kohtalaiset tehopisteet herhiläisten 3.Divari-kaudella. Joukkueen puolustuskalusto sen sijaan herättää paljolti kysymyksiä, sillä pakkipari megaman – Limbo on varmastikin useimmille uusi tuttavuus. Ensimmäisenä mainittu tekee Kiekkoliiga-debyyttinsä suoraan Liigassa; Limbo sen sijaan on nähty aiemmin Divarissa Classicin pelipaidassa.

Hornets on eittämättä ennakkoon ajateltuna sarjan heikoin joukkue, mutta on silti arvostettavaa, että ryhmä päätti lähteä mukaan Kiekon kauneimpaan liigaan. Vastaan tulee asettumaan pelin parhaat joukkueet ja on jännittävää nähdä, miten joukkue onnistuu suoriutumaan vaikeista kamppailuista. Kuten yleensä, altavastaajajoukkueelta vaaditaan suurta sydäntä ja erittäin tiukkaa joukkuepuolustusta, jotta pisteitä pystyttäisiin raapimaan kasaan. Valitettavasti jokaisessa sarjassa täytyy olla viimeiseksi sijoittuva joukkue, ja tällä kaudella se tulee olemaan Hornets.

Mitä seurata?

Statham – Pitkän linjan b-pistetykki tullee vastaamaan vahvimmin Hornets-ryhmän maalinteosta. Vaikeissa otteluissa pelin painopiste on herhiläispäädyssä, mutta joukkue voi yllättää vastustajansa nopeilla vastahyökkäyksillä. Tähän vaaditaan myös kovaa maalintekoprosenttia, johon Statham pystyy vastaamaan laukaisutaidoillaan.

14. Los Angeles Kings

Hornets-ryhmän tapaan myös Los Angeles Kings lähtee kauteen viiden pelaajan kokoonpanolla. Kings-ryhmästä löytyy kuitenkin huomattavan paljon enemmän kokemusta; joukkue pelasi myös viime kaudella Divarissa kohtalaisen kauden. Enkelikaupungin joukkueen kokoonpanoon tuli joitakin muutoksia offseasonilla, mutta runkopelaajat jatkavat edelleen samassa paidassa. Kovatasoisessa Liigassa yhtä hyvän kauden suorittaminen tulee kuitenkin olemaan vaikeaa, kun Divarin heittopussit vaihtuvat Kiekon parhaimpiin joukkueisiin.

Los Angeles Kingsin hyökkäyskalustosta löytyy paljon kokemusta, vaikka kokoonpanoon on merkitty vain kaksi hyökkääjää. Pari papakekki – Kuz on pelannut yhteensä noin 400 ottelua Kiekkoliigan alaisissa sarjoissa ja tehojakin on kertynyt lähemmäs tuhat pistettä. Hyökkäyspari oli myös viime kaudella suuressa roolissa joukkueessaan, kun molemmat kirjauttivat 16 otteluun 32 pistettä. Lukemaa voidaan kuitenkin pitää pienoisena pettymyksenä Divariin, eikä tehtävä tule helpottumaan lainkaan Liigassa. Kingsin puolustuksesta löytyy kolme eri nimeä: Kings-uraa pidemmänkin aikaa tehnyt Karlsson (mich), Double Itissä usean kauden pelannut jumaltepi (teukkah) ja Roversista tuttu Darren. Kyseisistä pelaajista jumaltepi ottanee paikkansa ylemmän puolustajan tontilla, kun Karlsson ja Darren luutivat alempina puolustajina.

Viime kauden Divarissa Kings joutui kaivamaan kiekon omasta repusta kaikista joukkueista useimmin, mikä on yksi joukkueen huolestuttavimmista seikoista tätä kautta ajatellen. Joukkueen puolustuskalusto kuitenkin sai vahvistusta, jota todella tarvitaan tämän kauden Liigan maalitykkejä vastaan. Pienellä kokoonpanolla toimivan joukkueen tulee saada joukkuepuolustuksensa ja ylipäätään joukkuepelinsä paremmalle tolalle, jotta Liigan häntäpään sijoitukset pystyttäisiin välttämään. Kysymyksiä herättää myös kahden hyökkääjän kokoonpano – miten pelityyliin vaikuttaa se, jos joukkue joutuu pelaamaan kolmella puolustajalla? Tiukalla puolustuspelillä ja yhtenäisellä pelityylillä Kings voi nousta mahdollisten säälipudotuspelien kynnykselle, mutta ennakkoon ajateltuna joukkue löytyy runkosarjan päätteeksi toiseksi viimeiseltä sijalta.

Mitä seurata?

Hyökkäyspari papakekki – Kuz – Viime kauden Divarissa kokeneet hyökkääjät eivät pystyneet parhaimpaansa. Selkeää tasonnousua vaaditaan, jotta Kings voisi niittää menestystä Liigassa – seuraa siis Kingsin hyökkäysparin tehokkuutta läpi runkosarjan.

13. Kauniit ja Rohkeat

Viime kauden Divarin runkosarjassa loistaneen Kauniiden ja Rohkeiden kausi päättyi pettymykseen, kun kolmannelta sijalta pudotuspeleihin lähtenyt joukkue joutui taipumaan heti ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Norfolk Admiralsille. Yksitoista voittoa 17 pelistä saalistanut joukkue lähtee Liigaan viime kauden tapaan laajalla kokoonpanolla, minkä voi nähdä niin myönteisenä kuin kielteisenä asiana. Useasti on mietitty, pystyykö kovatasoisessa Liigassa pärjäämään laajalla pelaajistolla, sillä viime vuosina menestyneet joukkueet ovat järjestään toimineet 4-6 pelaajan pelaavalla rosterilla.

Kauniiden ja Rohkeiden pelipaidassa nähtiin viime kaudella jopa 12 eri pelaajaa. Näistä pelaajista ainoastaan yksi pelasi jokaisessa joukkueen ottelussa, kun joukkueen päävastuuhenkilö zälä iski 17 otteluun kiitettävät 44 pistettä. Tälläkin kaudella on odotettavaa, että KjR-paidassa nähdään useita pelaajia runkosarjan aikana. Joukkue vahvisti hyökkäystään muun muassa kaan ja Darpin lähdettyä Kleellä ja Facella, joista jälkimmäisenä mainitulta on nähty vahvoja suorituksia esimerkiksi autoplay-huoneissa. Klee taas tuo tärkeää kokemusta ja rauhallisuutta hyökkäyspäähän. Kauniilla ja Rohkeilla onkin mistä valita, kun mietitään hyökkäyskokoonpanoa: edellä mainittujen pelaajien lisäksi joukkueesta löytyy pöynäke sekä N.Gin, joista ensimmäisenä mainittu nähtiin viime kaudella myös pudotuspeleissä yhdessä ottelussa.

Jos Kaunareiden hyökkäyspelaajisto on laaja, puolustuskokoonpano on valtaisan leveä. Kokoonpanoon on merkitty kahdeksan puolustajaa; uusina pelaajina kokoonpanoon on liitetty Vanil, Septic sekä koksu. Näin aikaisessa vaiheessa on vielä todella vaikea sanoa, millaiseksi KjR:n puolustuskaksikko muodostuu. Divarissa suurimman vastuun tämänhetkisistä pelaajista kantoivat ylempi puolustaja ghost, adihasla sekä jo joukkueesta lähtenyt huig. Kun seuraat Kaunareiden otteita, kiinnitä huomiota siihen, miten peliajat jakautuvat niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessakin.

Aktiivisena harjoituspelijoukkueena tunnettu KjR oli tuttu näky harjoitusotteluissa myös tällä offseasonilla. Joukkue onnistui hankkimaan hyviä vahvistuksia lähteneiden pelaajien tilalle, mikä antaa viitteitä kelvollisesta kaudesta. Sekalainen, laaja kokoonpano tulee kuitenkin olemaan joukkueen kompastuskivi kovatasoisessa sarjassa, eikä joukkue pysty taistelemaan itseään kymmenen parhaan joukkoon jääden kolmanneksitoista.

Mitä seurata?

Peluutus – Monta pelaajaa, vain kolme erää. Nähdäänkö Kaunareiden otteluissa paljon vaihtoja ja tämän myötä sekavaa peliä? Onnistuuko joukkue tiivistämään pakkaansa, kun kyse on tärkeistä pisteistä? Vai yllättääkö Kauniit ja Rohkeat ennakonkirjoittajan täysin nappaamalla voittoja toisensa perään, vaikka kokoonpano onkin laaja? Seuraa Kaunareiden peluutusta runkosarjassa!12. Norfolk Admirals

Edelliskauden Divarin valopilkkujoukkue Norfolk Admirals otti heti ensimmäisellä Kiekkoliiga-kaudellaan pronssisen mitalin. Kuudenneksi runkosarjassa sijoittunut joukkue lähtee Liigaan jokseenkin muuttumattomalla kokoonpanolla, mitä voidaan pitää erittäin myönteisenä asiana yhtenäistä joukkuepeliä ajatellen. Toisaalta nähtäväksi jää, pystyykö parilla pelaajalla vahvistunut ryhmä vastaamaan kovatasoisen Liigan taitotasoon samalla tavalla kuin viime kaudella Divarissa.

Admiralsin hyökkäys koostuu tulevalla kaudella kolmesta pelaajasta. Mensa Club Finlandista Norfolkin paitaan siirtynyt maalitykki Vesa aloittaa toisen kautensa Liigassa, kovassa nousujohteessa oleva nitrik tekee Liigadebyyttinsä ja hieman kokeneempi, puolustuspäässäkin nähty päävastuuhenkilö shed hakee tällä kaudella vähintään yhtä hyvää suoritusta Liigassa kuin edelliskaudella Divarissa. Mielenkiintoisessa kolmikossa löytyy paljon potentiaalia, joka on myös pakko saada irti haastavissa liigaotteluissa. Norfolkin puolustuksestakin löytyy Mensa Club Finland –historiaa, kun viime kaudellakin NA:n riveissä pelannut Hytönen jatkaa alempana puolustajana ja täksi kaudeksi hankittu Nico vahvistaa joukkuetta ylemmän puolustajan roolissa. Monipuolisesta kokoonpanosta on syytä nostaa esille myös jokaisella Kiekkoliiga-kaudellaan miinuksille ajautunut Spears, joka pystyy pelaamaan jokaista pelipaikkaa kentällä mainiosti – viimeaikoina konkari on kuitenkin nähty puolustuspään vahvuutena. Admiralsin puolustuksessa vaikuttavat myös hienon kehityskaaren ProLeaguesta parrasvaloihin esittänyt napsu sekä Rovers-konkari fronda.

Viime kaudella Norfolk Admirals ennustettiin Divarin kausiennakossa korkealle, toiselle sijalle. Tuo ennustus pohjautui suurilta osin peakin maalintekovoimaan, mikä osoittautui lopulta pettymykseksi eikä pelaajaa nähtykään enää loppukaudesta Admiralsin riveissä. Sympaattista Norfolk-ryhmää ei voi hienosta Divarikaudesta huolimatta nostaa 12. sijaa korkeammalle Liigan kausiennakossa, mutta tiivis ryhmittymä tulee varmasti aiheuttamaan päänvaivaa sarjan kärkipään joukkueillekin. Tasavahva joukkue voi hyvinkin raivata tiensä pudotuspeleihin raivokkaalla taistelulla ja hyvällä yhteishengellä ja –pelillä, mutta ennakkoasetelmissa Admirals löytyy Liigan viimeisiltä sijoilta.

Mitä seurata?

Vesa – Ehkäpä hieman aliarvostetulla hyökkääjällä on nyt todella hyvä mahdollisuus murtautua Kiekon hyökkääjäeliittiin. Jo monia vuosia pelanneelta hyökkääjältä voidaan odottaa hyviä suorituksia. Seuraa siis tätä liukasta pelaajaa, jolta näkee aika ajoin hämmästyttävän tarkkoja laukauksia ja fiksuja päätöksiä hyökkäyspäässä.

 
11. Helsingin Jokerit

Jo 27. kautensa Kiekkoliigassa aloittava Helsingin Jokerit on yksi Kiekon tunnetuimmista joukkueista. Jokerit aloitti Kiekkoliigassa vuonna 2007, mutta matkalta ei ole kertynyt kovinkaan suuria saavutuksia. Alkuvuosista luonnollisesti paljon uudistuneelle joukkueelle kausi 1/2017 on paluu liigakentille, sillä ryhmä joutui jättämään kautensa kesken pari sesonkia takaperin. Joukkue lähtee kauteen uuden johdon alla, kun maalitykki teippi otti joukkueen päävastuuhenkilön roolin itselleen – joukkueessa on myös muitakin uusia nimiä.

Suhteellisen tiiviiseen Jokeri-kokoonpanoon on nimetty 10 eri pelaajaa, joista ehkäpä puolet tulee ottamaan suurimman vastuun perinteikkään joukkueen menestymisestä. Jokereiden hyökkäyksessä ehdoton tähti teippi on tärkeimmässä roolissa maalintekijänä; hyökkääjä oli viime kauden Divarissa Team Saharan kannatteleva voima niin runkosarjassa kuin pudotuspeleissäkin napaten pistepörssissä kolmannen sijan. teipin aisaparina nähtäneen useimmissa otteluissa jo vuonna 2006 Jokereiden Cup-kokoonpanossa esiintynyt Pavelski (stbk), joten helsinkiläisten hyökkäys on ainakin nimellisesti todella vahva. Puolustukseen joukkue hankki ylemmän puolustajan jhnyn sekä alemman puolustajan .jorma.:n, joka teki ensiesiintymisensä Kiekkoliigassa jo vuonna 2005. Ensiksi mainittukin aloitti Kiekkoliiga-uransa jo vuonna 2008. Helsingin Jokerit onkin yksi Liigan kokeneimmista joukkueista, eikä kokoonpanoon merkityt Daasaman, Darp ja tintti muuta tätä tosiasiaa laisinkaan.

Suurin kysymysmerkki Helsingin Jokereiden menestymiseen liittyy joukkueen tuoreeseen kokoonpanoon. Jokereiden pelaajisto ei ole ehtinyt pelaamaan paljoakaan yhdessä, mikä väistämättä näkyy varsinkin kauden alkuvaiheilla. Joukkueen kokemus ja taitotaso antaisivat viitteitä paremmastakin sijoituksesta, mutta on vaikeaa uskoa, että pelaajisto löytäisi yhteisen sävelen niin nopeasti, jotta voitaisiin puhua varmasta pudotuspelipaikasta. Jokerit tulee kuitenkin taistelemaan jokaisessa ottelussa pisteistä eikä ole lainkaan mahdottomuus, että joukkue löytyisi runkosarjan päätteeksi korkeammaltakin kuin sijalta 11.

Mitä seurata?

teippi – Joukkueensa tärkein pelaaja – eikä vain hyökkäystaitojensa puolesta. Useissa eri joukkueissa nähdyn pelaajan tulee myös luotsata ryhmäänsä päävastuuhenkilön roolissa, mitä ei ehkä kovin helposti uskoisi kyseisestä pelaajasta. Jos tehohyökkääjä pystyy lunastamaan odotukset niin kentällä kuin sen ulkopuolella, voi Helsingin Jokereiden kaudesta tulla menestys.


Kirjoittanut: Ratakses
Julkaistu 29.11.2016 04:24
Luettu: 1640 kertaa

Kommentit
Spears 29.11.2016 14:38
*clapclap* kaudesta toiseen vakuuttavaa ja laadukasta tekstiä. Ilo lukea näitä!
kuminalli 29.11.2016 16:49
Varsin kattavasti esitelty nämä joukkueet, tällaisia kirjoituksia on kiva lueskella! :)
Kommentoi

Voit lähettää kommentteja vasta sisäänkirjautumisen jälkeen.