Kiekkoliiga
Mitalistit – A-Liiga pudotuspelit
Chewits
Kiekon Vastaisuus
Liverpool Liverbirds
Paitsio

Välieräennakko HCT - OKC


 

HC TyrmäysOklahoma City Thunder

Liigan toisessa välierässä kohtaavat runkosarjanelonen HC Tyrmäys ja –seiska Oklahoma City Thunder. Puolivälierissä Ärsytettyä Karhua vastaan putoamaan ennustettu Tyrmäys jatkoi hyviä runkosarjassa nähtyjä peliotteita ja otti 3-1-pudotuspelisarjavoiton nimekkäästä Karhu-ryhmittymästä. Oklahoma City Thunder taas kaatoi runkosarjassa kolmannelle sijalle sijoittuneen Huittisten Huiman suoraan kolmessa tiukassa ottelussa, joista kahdessa ratkaisua jouduttiin hakemaan jatkoajalta.

Välieräsarjan joukkueet ovat kohdanneet Kiekkoliigan alaisissa otteluissa kaikkiaan 14 kertaa. Kyseessä on sikäli mielenkiintoinen sarja, että molemmat joukkueet ovat voittaneet kaukalossa ratkaistuja otteluita yhteensä kuusi. Viimeaikaisia otteluita on kuitenkin hallinnut kotijoukkueena sarjaan lähtevä HC Tyrmäys – itse asiassa OKC onnistui tämän kauden viimeisessä kohtaamisessa päättämään kuuden ottelun tappioputken tämäniltaista vastustajaansa vastaan. Noihin otteluihin kuitenkin sisältyy myös kaksi luovutusvoittoa.

Välieräsarjassa tehdään myös historiaa, sillä erinomaisen kauden tähän asti pelannut HC Tyrmäys luistelee lähes viisi vuotta kestäneen Kiekkoliiga-historiansa aikana ensimmäistä kertaa kiekkokaukaloon välierien merkeissä. Vastustaja Oklahoma on sen sijaan onnistunut kampeamaan itsensä pudotuspeleihin jokaisella neljällä aiemmalla kaudellaan, mutta välieriä pidemmälle kerran pronssia voittanut joukkue ei ole kuitenkaan onnistunut etenemään.

HC Tyrmäyksen ja Oklahoma City Thunderin välisessä välieräsarjassa nähdään siis kaksi hyvin erilaisista lähtökohdista ponnistavaa joukkuetta; jo joukkuekohtaista historiaa tehnyt joukkue kohtaa edelliskausina välierissä pettyneen, finaalipaikkaa janoavan ryhmän. Jatkaako HCT huikeaa liitoaan myös välierissä? Onnistuuko OKC vihdoin etenemään finaaliin? Entä pelataanko pronssipeliä, jos näin ei käy?

Voiko HC Tyrmäystä kutsua ennakkosuosikiksi?

Kuten johdannossa mainittiin, HC Tyrmäystä ja sen pelaajia ei ole totuttu näkemään enää tässä vaiheessa kautta luistimet jalassa valmistautumassa otteluihin. Joukkue myös tuplasi puolivälierien otteluvoittonsa sarjassa Ärsytettyä Karhua vastaan. Tämä kaikki on kuitenkin historiaa, ja tyrmääjien tämänhetkisen kunnon perusteella näyttää siltä, että joukkue lähtee hienoisena ennakkosuosikkina sarjaan nimekästä OKC-ryhmää vastaan.

Puolivälierissä HC Tyrmäys peluutti odotetusti hyökkäyksessä maalinsylkijäkaksikkoa HjerpeMilih. Tyrmäys onnistui vetämään vastustajansa innokkaaseen hyökkäyspeliin ja maalintekokilpailuun, missä joukkue ennakoitiin selkeästi Karhua vahvemmaksi ja onnistui kääntämään ottelut ensimmäistä koitosta lukuun ottamatta nimiinsä. Hyökkäyskaksikko tehoili neljässä ottelussa yhteislukemat 11+13 = 24 Hjerpen toimiessa ykkösmaalintekijänä kahdeksalla maalillaan. Joukkueen maalikeskiarvo ottelua kohden täsmää tässä vaiheessa pudotuspelejä lähes täysin runkosarjan keskiarvon kanssa, mikä on todella hyvä suoritus – varsinkin, kun puolivälierät käytiin hyvän puolustuksen omaavaa Karhua vastaan.

Tyrmäys ennustettiin puolivälieräsarjan häviäjäosapuoleksi pudotuspeleihin varsin epäortodoksisen pelitapansa vuoksi. Joukkue päästi puolivälierissä yhteensä 13 maalia – keskiarvolla 3,25 - mikä oli piirun verran vähemmän kuin runkosarjan päästettyjen maalien keskiarvo. Selkeästi hyökkäysvoittoisempaa peliä esittävää Oklahoma City Thunderia vastaan tuo lukema saattaa muuttua, ellei Tyrmäys onnistu tilkitsemään puolustustaan selkeästi paremmin. Puolivälierissä joukkue käytti puolustuspelaajia kolmikosta sanfor – FääF – HKlenkki, eikä esimerkiksi runkosarjassa useaa ottelua pelannutta Tanguayta nähty jäällä laisinkaan. Onkin mielenkiintoista nähdä, millä puolustusarsenaalilla HCT lähtee välieriin. Puolustajista eniten vastuuta puolivälierissä sai ensimmäistä kauttaan Liigassa pelaava FääF, joka on niittänyt mainetta muissa liigoissa aiemmin ja todistanut olevansa varmaotteinen puolustaja myös Kiekon suurimmassa sarjassa. Kyseinen pelaaja onkin ehdottomasti seuraamisen arvoinen pelaaja välierissä.

Oklahoma City Thunder jahtaamassa finaalipaikkaa

Kolme kertaa peräkkäin pettymykseen päättyneet OKC:n välieräsarjat ovat varmastikin alkaneet kyllästyttämään mielipiteitä jakavaa joukkuetta. Ailahtelevan ja satunnaisesti hieman hällä väliä –asenteella pelattujen runkosarjaotteluiden jälkeen Thunder aloitti viidennet peräkkäiset pudotuspelinsä tyylipuhtaalla puolivälieräsarjalla Huittisten Huimaa vastaan ja eteni puolivälieriin suoraan 3-0-voitoin.

Puolivälierissä Oklahoma peluutti tiiviistä kokoonpanostaan neljää pelaajaa. Hyökkäyspäässä vastuun maalinteosta ottivat odotetusti hyökkääjät stem ja pati, jotka vastasivat kaikista joukkueensa kahdeksasta maalista. Sarja Huittisten Huimaa vastaan oli selvästi vähämaalisempi kuin HCT:n puolivälieräsarja, sillä maaleja nähtiin kolmessa ottelussa vain 12 kappaletta, joista puolet mätettiin sarjan viimeisessä ottelussa. Puolivälierissä OKC:n tehohyökkääjät kohtaavat monta tasoa huteramman puolustuksen kuin puolivälierissä, mikä varmasti innostaa yhteensä lähes 2000 tehopistettä Kiekkoliigassa tehoillutta hyökkäysparia.

Halutessaan Oklahoma pystyy pelaamaan hyvin tarkkaa puolustuspeliä niin, ettei se vie lähes lainkaan tehoja suorittamisesta hyökkäyspäässä. Tämä on nähty aiemmissa pudotuspeliotteluissa, jolloin joukkueen mentaliteetti on myös täysin erilainen kuin runkosarjaotteluissa. Puolivälierissä OKC:n takalinjoilla nähtiin puolustajat jlo ja wiljo, jotka lähtökohtaisesti ovat molemmat puolustavia puolustajia. Sen sijaan usein ylempänä puolustajana nähtävää Bisceä ei nähty pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella lainkaan, mikä herättää kysymyksiä välieräottelujen puolustuskokoonpanosta. On hyvin mahdollista. että joukkueen kokemattomin pelaaja wiljo pudotetaan varapelaajan rooliin, jos konkari Bisc on pelikunnossa sunnuntai-illan kamppailuissa. Tällöin joukkueen johtaja jlo ottaisi paikkansa alempana puolustajana. Niin tai näin, Oklahoman puolustuksen tulee olla hereillä, kun yksi Liigan kuumimmista hyökkäyspareista yrittää jatkaa maalitehtailujaan välierissä.

Ratkaisun paikat

Molemmat joukkueet kohtaavat suhteellisen paljon erilaisemmat joukkueet kuin puolivälieräsarjoissaan. HC Tyrmäys kohtaa selkeästi hyökkäysvoittoisemman ja nopeampaa peliä esittävän joukkueen kuin Karhu – Oklahoma sen sijaan epäorganisoidumman ja yllätysvoittoisemman joukkueen kuin Huittisten Huima. Ennakkoon tuntuu siltä, että molemmat joukkueet kohtaavat vastustajan, joka ei sovi kummankaan pelitapaan hyvin.

HC Tyrmäyksen kannalta Oklahoman hyökkäysvoittoisuus ja huikea maalintekotaito tuovat varmasti paljon ongelmia ja kysymysmerkkejä joukkueen peliin. Puolustus ei ole HCT:n vahvin alue, mutta maalintekokilpailuun lähteminen ei ole yhtä merkitsevä asia tässä sarjassa kuin se oli Karhua vastaan. Lienee kuitenkin sanomattakin selvää, ettei HCT lähde peruuttelemaan ja turvautumaan vastahyökkäyksiin, vaan luottaa hyökkääjiensä tulivoimaan.

Oklahoma City Thunder sen sijaan kohtaa joukkueen, joka voi yllätyksellisyytensä puolesta luoda enemmän ongelmia kuin Huittisten Huima. Sarjassa nähdään varmasti enemmän maaleja kuin HuHu:a vastaan, mikä herättää kysymyksiä OKC:n puolustuksen tiiviyden säilymisestä. Jos OKC pelaa korttinsa oikein, se pystyy turhauttamaan vastustajansa hyvällä puolustuksellaan, eikä anna vastustajan päästä joukkueen puolustajien pään sisään tarkoilla b-pistekudeillaan. Aiemmin on nimittäin nähty, että kun Thunder-otteluissa nähdään paljon maaleja, puolustajat usein jättävät oikean tonttinsa vähemmälle huomiolle.

Mikä siis ratkaisee sarjan puoleen tai toiseen? Suurimmassa roolissa on maalinteko; tässä sarjassa enemmän maaleja tekevä joukkue hankkii itselleen finaalipaikan, ei niinkään se, joka päästää vähiten. Toiseksi kylmäpäisyys; kumman hermo kestää paremmin takaiskumaalit? Kolmantena seikkana voidaan todeta omien vahvuuksien tehokas käyttäminen, mikä kohdistuu molempien joukkueiden kohdalla suurimmalta osalta hyökkäyspeliin.

Osa-alueiden vertailu

Hyökkäys
HCT 
OKC

Puolustus
HCT 
OK

Joukkuepeli
HCT 
OK

Pelikuri
HCT 
OK

Kokemus
HCT 
OKC
 

Lopputulema

Oklahoma City Thunder kaappaa ensimmäisen välieräsarjavoittonsa lukemin 1-3 maalieron ollessa 13-17.


Kirjoittanut: Ratakses
Julkaistu 06.11.2016 03:52
Luettu: 1192 kertaa

Kommentit
wilz 06.11.2016 04:51
Hyvä ennakko!:?
tättäpupu 06.11.2016 16:29
kutsut htc ennakkosuosikiks mutta silti joka osaalueella huonompi xD
Ratakses 06.11.2016 18:52
Jos luet tekstin niin ennakkosuosikkius perustuu tämänhetkiseen viretilaan. Parempi huomio olisi, miksi sitä ei ole otettu mukaan osa-alueiden arviointiin.
Kommentoi

Voit lähettää kommentteja vasta sisäänkirjautumisen jälkeen.