Kiekkoliiga
Mitalistit – A-Liiga pudotuspelit
Chewits
Kiekon Vastaisuus
Liverpool Liverbirds
Paitsio

Välieräennakko RVS - RL

Pudotuspeliviikko numero kaksi starttaa tiistaina ja kirjoitushetkellä on selvillä jo toinen välieräpareista, jotka tulevat tällä viikolla taistelemaan terveytensä uhalla finaalipaikasta kuumottavissa ja hikeennyttävissä välierissä. Toisesta finaalipaikasta tämän kauden välierissä kamppailevat Ravers ja HC RoikkuLämy. Raversilla on jo entuudestaan kultamitalin lisäksi myös hopeisen värinen mitali, mutta HC RoikkuLämyn palkintokaappi huutaa vielä tyhjyyttään Liigan pokaaleiden osalta. Mitä tapahtuu, kun kaksi yhtä nälkäistä ja selkeästi hyökkäyspainotteista peliä pelaavaa joukkuetta kohtaavat toisensa? Lupa on ainakin odottaa maalirikkaita ja yleisölle ystävällisiä vauhdikkaita otteluita tässä sarjassa. Lupa odottaa myös varmasti innokkaasti tulevaa välieräsarjaa.

 

Ravers raivasi tiensä pudotuspelien seuraavalle kierrokselle suhteellisen vaivattomasti, niin kuin Raversin puolivälierien käsikirjoituksen laatinut Ratakses ennen puolivälieräsarjaa ennakoikin. Kolmessa pelissä suoraan Anaheim Mighty Ducksin lyönyt Ravers ei kuitenkaan päässyt helpolla ja täysin ilmaisesti sarjasta jatkoon. Varsinkin viimeisessä kohtaamisessa Ankat laittoivat Raversin koville, kun sarja eteni jatkoajalle, jossa peli päättyi kuitenkin jo aika pian dramaattisella tapahtumalla legendaarisen ikkunan ottaessa niskalenkin kokeneesta ankkapuolustajasta Örkistä. Joka tapauksessa Ravers pelasi läpi sarjan vakuuttavasti ja olivat hyökkäyspäässä vähintään juuri niin tehokkaita kuin osattiin arvellakin.

Harmikseni en päässyt seuraamaan tämän välieräsarjan toisen joukkueen HC RoikkuLämyn otteita puolivälieräsarjassaan Avengersia vastaan ottelusarjojen ajankohtien osuessa päällekkäin. Puolivälieräennakossa arvioin HC RoikkuLämyn taipuvan Avengersille, mutta suureksi yllätyksekseni sain todeta olleeni väärässä, kun RoikkuLämy käänsi kuin käänsikin ottelusarjan päälaelleen ja oli runkosarjakakkosta, Avengersia, parempi otteluvoitoin 3-1. Se nyt ei ole mikään yllätys, että se ennustus meni prinkkalaan, sillä toisessa puolivälieräennakossa arvelin HuHun etenevän jatkoon. No, eipä tietenkään edennyt, mutta ei anneta sen häiritä. HC RoikkuLämy oli tilastojen valossa ilmeisesti ollut kuitenkin enemmän vastaanottavana joukkueena ja he olivat omaksuneet juuri sen roolin minkä arvelin heidän omaksuvan kyseisessä sarjassa. Vastaanottavana joukkueena he pystyivät juuri hyödyntämään sitä parasta ominaisuuttaan eli vastahyökkäyksien voimaa, jotka siivittivät HC RoikkuLämyn välieriin pelottavaa Raversia vastaan.

Keskinäiset kohtaamiset runkosarjassa:

HC Roikkulämy – Ravers 2-1 21.08.2016 22:08
Ravers – HC RoikkuLämy 2-5 18.09.2016 21:25

Ravers saattaa olla ehkä suurempi suosikki tästä parista jatkoon, mutta RoikkuLämy voitti kuitenkin runkosarjassa Raversin molempina kohtauskertoina. Muuten vakuuttavan runkosarjan pelannut Ravers kompasteli muutaman kerran, mukaan lukien juuri RoikkuLämyjä vastaan pelatut ottelut. Otteluista on toki kulunut jo tovi aikaa ja pudotuspeleissä on aina erilainen tunnelma verrattuna runkosarjaotteluihin, mutta nämä runkosarjassa käydyt ottelut saattavat kieliä siitä, että HC RoikkuLämy on oivaltanut tavan, millä voittaa juuri tämä kyseinen vastustaja.

Ravers matkalla historiansa toiseen mestaruuteen?

Nyt kun joukkueet ovat vähentyneet neljään, pelit kovenevat entisestään ja sitä myötä myös paineet kasvavat. Molemmat joukkueet ovat myös taas askeleen lähempänä sitä haluttua mestaruutta. Ravers on tämän matkan saanut kulkea jo kerran aiemmin täysin samalla kokoonpanolla, millä he pelaavat nytkin. Kaudella 1/13 Raversin nelikko Ilja-Rodr-Holden-Saku etenivät finaaliin asti kaataessaan matkallaan niinkin kovia nimiä kuin Neal Chaucerin ja Starsin. Nelikon unelma siitä kirkkaimmasta kuitenkin romuttui Voodoo Peoplen ollessa silloin vahvempi finaalisarjassa.

Pidän edelleen Raversia suurimpana ennakkosuosikkina voittamaan jopa koko homman tällä kaudella. Heiltä löytyy kaikkia mestaruuteen vaadittavia aineksia; maalintekotaitoa, kokemusta ja saumatonta yhteispeliä painottaen etenkin näistä aineksista ensimmäisenä mainittua. Mutta riittääkö jatkoonpääsyyn pelkät maalintekotaidot, kun vastaan asettuu toinen hyökkäysvetoinen joukkue?

Ravers osaa halutessaan myös puolustaa hyvin tiiviisti ja siihen heidän kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota, sillä RoikkuLämyn hyökkäys on vähintään yhtä vaarallinen kuin Raversinkin. Raversin tapa käydä kiekolliseen pelaajaan ahnaasti kiinni usealla pelaajalla on toimiva ja usein saattaakin vaikeuttaa vastustajan omaa peliä ratkaisevasti. Taktiikalla on myös huonot puolensa, sillä Raversin välierävastustajaa tuskin kannattaa päästä laukomaan. Tosin tämä ei välttämättä ole edes heidän päätettävissään, koska liukastakin liukkaampi Jebsu ahtautuu mistä tahansa välistä läpi, jos haluaa.

Paljon on muuttunut kolmessa vuodessa, kun esimerkiksi pelin pelimotoriikkaa on tuon finaalisarjan jälkeen muunneltu Kiekon asteikolla laskettuna radikaalisti. Monet pitkän linjan pelaajat ovat joutuneet totuttautumaan uuteen pelinopeuteen, joka on saattanut olla joillekin haastavaa, joillekin taas ei yhtään. Vaikka tässä vaiheessa on edes vaikea enää muistaa entistä pelinopeutta tai edes turha muistella ollenkaan pelinopeuden muuttumista, olen henkilökohtaisesti edelleen sitä mieltä, että se oli huono ratkaisu. Paljon on siis muuttunut, mutta Raversin nelikko on edelleen sama, jolle irtosi kaudella 1/13 hopeinen mitali. Miten käy tällä kertaa, kolme vuotta myöhemmin?

HC RoikkuLämy – mustasta hevosesta vahvaksi mestariehdokkaaksi

Vaikka runkosarjassa vasta sijalle seitsemän sijoittuneen HC RoikkuLämyn kokoonpanosta löytyy kaiken voittanut ja usein Kiekon parhaimmaksi pelaajaksi tituleerattu pelaaja, voi HC RoikkuLämyn välieräpaikkaa pitää silti pienoisena yllätyksenä. Etukäteen ennakoituna puolivälieräsarjassa RoikkuLämyn vastustaja Avengers oli vahvempi, mutta HC RoikkuLämyn onnistui todistamaan se ennakointi vääräksi.

HC RoikkuLämy on vaarallisen tehokas ja yllätysvalmis joukkue. He vaikuttavat olevan todellisessa lennossa ja tällä joukkueella he pystyvät mielestäni etenemään jopa päätyyn asti. HC RoikkuLämyn kampanjalauseena toimii kulutettu fraasi ’’hyökkäys on paras puolustus’’, mutta puolivälieräsarjassa Avengersin paineen loistavasti kestänyt RoikkuLämy on nyt uudenlaisen haasteen edessä Liigan tehokkaimman hyökkäysparin luistellessa välierissä vastaan. RoikkuLämyn täytyy olla entistä tarkempi puolustusalueella tehtävissä ratkaisuissa ja malttaa mielensä hyökkäyksiin lähdöissä.

Jos verrataan RoikkuLämyjen kokoonpanoa Raversin kokoonpanoon, voidaan huomata, että Roikkujen pudotuspelikokoonpanolla on vähemmän kokemusta yhdessä pelaamisesta, kuin Raversin kokoonpanolla. Siitä huolimatta RoikkuLämyt pelaavat hyvin yhteen – etenkin Lupaschuk ja zuper ovat viilanneet kahden edellisen kauden aikana yhteispelinsä niin hyvin yhteen, että osaavat melkein jo lukea toistensa ajatukset. Tähän kun lisätään vielä varma stay-at-home –pakki ja kiekon paras pelaaja, onkin RoikkuLämystä jo näiden faktojen lomassa kehkeytynyt varteenotettava mitaliehdokas, jolla on rahkeet vaikka siihen mestaruuteenkin asti.

Veikatut aloituskokoonpanot

ravers roikkulämy kokoonpano

Mikä on lopputulema?

Tämän kauden välierissä ei taida itseasiassa olla yhtään joukkuetta, jonka pelityyli perustuisi puolustusvoittoiseen peliin. Siksi tällä kaudella onkin juuri mielenkiintoista nähdä, minkälaista suorittamista joukkueelta vaaditaan mestaruuden saavuttamiseksi. Tällä kertaa kun mukana ei ole aikaisempina kausina mestaruuksia toinen toisensa jälkeen napsinutta PePoa, joka omistaa loppuun asti hiotun yhteispelin sekä puolustuksen että hyökkäyksen osalta. Molemmat joukkueet tässä välieräparissa taitavat hyökkäyspään osaamisen varsin mainiosti eikä maalien tekeminen tule olemaan ongelma kummankaan joukkueen kohdalla. Ottelusarjan ratkaisuun vaikuttavat joukkueiden motivoituneisuus puolustuspeliä kohtaan. Mutta kumpi joukkueista ottaa haltuun pelin hallinnan vai tullaanko sarjassa näkemään todellista havaiji-lätkää pelin painon keikkuessa laidalta toiselle. Sekä Ravers että HC RoikkuLämy tyytyisi varmasti mielellään vastaanottajan rooliin ja käyttäisivät sitten vastahyökkäykset hyödykseen. Yksinkertaisesti sanottuna tässä ottelusarjassa vahvoilla tulee olemaan se joukkue, joka ratkaisun hetkillä pystyy hyödyntämään paikkansa paremmin.

Taisteluparit

Tästä otteluparista löytyy jokaiselle pelaajalle tai pelaajakaksikolle vertailupari. Katsotaan, mitä tapahtuu, kun nämä parit asetetaan vastakkain paperilla.

Holden-Saku (Ravers) vs. Jebsu-zuper (HC RoikkuLämy)

Raversin hyökkäyskaksikko Saku ja Holden ovat pelanneet kauan yhdessä, joka näkyy selkeästi heidän yhteispelissään. Molemmat pystyvät tukemaan toisiaan, luomaan toiselle maalintekopaikkoja ja ennen kaikkea - molemmat ovat järisyttävän kovia maalintekijöitä. Näiden kahden suhdetta voisi kuvata mutualistiseksi suhteeksi, jossa molemmat hyötyvät toisistaan ja tuovat toisistaan parhaan esille. Runkosarjassa noin 3.3 pistettä per ottelu –tahtiin pisteitä takonut kaksikko jatkoi samaa työtä puolivälieräsarjassa eikä sille pistetehtailulle tulla näkemään loppua tässäkään sarjassa.

RoikkuLämyssä edelliskaudella Divarin pistepörssin voittanut ja tällä kaudella Liigan pistepörssin voittanut zuper sai mitä parhaimman hyökkäysparin pudotuspeleihin. Lukemattomia pistepörssejä voittanut seitsenkertainen Kiekkoliigan kultamitalisti Jebsu liittyi RoikkuLämyn kokoonpanoon kesken kauden ja on taas jälleen kerran mukana Kiekkoliigan pudotuspeleissä aiheuttamassa harmaita hiuksia vastustajilleen. Vaikka zuper ja Jebsu eivät ole pelanneet montaakaan ottelua yhdessä, on varmasti aika selvää, että kaksi näin hyvää yksilöpelaajaa löytävät varmasti nopeasti yhteisen sävelen. Jebsun pelinlukutaitojen avulla hän pystyy rakentamaan zuperille paikkoja, joista kymmenen maalia puolivälieräsarjassa latonut zuper ei varmasti montaa kertaa aio erehtyä.

Rodr (Ravers) vs. Lupaschuk (HC RoikkuLämy)

Raversin ylempi puolustaja Rodr oikeastaan täydentää ja tekee Raversin hyökkäyskaksikosta hyökkäystrion. Rodr on vahvasti mukana hyökkäysalueella luomassa paikkoja ja tekemässä hyökkääjille tilaa ampua. Rodrin tärkeys tässä sarjassa tullaan kuitenkin eniten mittaamaan sillä, miten hän suoriutuu puolustuspäässä RoikkuLämyn liukkaita hyökkääjiä vastaan. Keskittyminen ei saa herpaantua hetkeksikään, sillä muuten Roikut rokottavat heti.

Lupaschuk on RoikkuLämyn pelissä ratkaisevin hahmo ja hänen onnistumisensa on erittäin tärkeää tässä sarjassa, mikäli Roikut mielivät finaaliin edetä. Lupachuk pelaa Rodrin tapaan ylemmän puolustajan paikkaa, joka on usein kentällä olevista rooleista monipuolisin; ylempi puolustaja pystyy usein vaikuttamaan pelin tempoon, hänen tulee tukea hyökkääjiä ja ennen kaikkea hänen on tehtävä kaikkensa vaikeuttaakseen vastustajajoukkueen hyökkäyspeliä.

Ilja (Ravers) vs. snidi (HC RoikkuLämy)

Ilja on Raversin kokoonpanosta ainoa pelaaja, jolla on jo ennestään kultamitali Kiekkoliigasta. Kokenut puolustaja muistuu minulle ainakin mieleen myös siitä, että hän vastusti erittäin suuresti pelimekaniikan muuttamista. Vaikuttaisi kuitenkin siltä, että Ilja on viimeinkin päässyt pelinopeuden muutoksesta yli ja hän hallitsee alakertaa jälleen. Ilja on myös kovan haasteen edessä, kun tietää mitä sieltä on tulossa vastaan.

HC RoikkuLämyn alempi puolustaja snidi on tullut ehkä enemmän tutuksi viime vuosien aikana Divarissa edustaessaan siellä eniten Washington Capitalsin (ent. Ferrari) paidassa. snidi on vähäisestä liigakokemuksestaan huolimatta ennen kaikkea varma puolustaja ja oiva viimeinen sinetti HC RoikkuLämyn peliin. snidi tulee välierässä kohtaamaan samat haasteet, kuin Iljakin. Kysymys kuuluukin, että kumpi pystyy pitämään oman maalinsa enemmän puhtaana?

Osa-alueiden arviointi

Hyökkäys
Ravers

HC RoikkuLämy

Puolustus
Ravers

HC RoikkuLämy

Kokemus
Ravers

HC RoikkuLämy

Joukkuepeli
Ravers
 
HC RoikkuLämy

Ennakoitu pelivireys
Ravers

HC RoikkuLämy

Haastattelut

Haastattelussa Raversin Saku:

Puolivälieräsarjassanne nujersitte kokeneen Anaheim Mighty Ducksin suoraan kolmessa ottelussa. Mikä fiilis tästä sarjasta jäi käteen ylipäätänsä ja miten oma pelinne tuntui kulkevan pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella?

- Ylipäätään pelistä jäi ristiriitainen fiilis, tapahtu hyviä ja huonoja asioita kentällä joista jälkimmäiset pystyy varmaa rohkeesti laittamaan pelaamattomuuden piikkiin. Joukkueen oma peli lähti kulkee ku hiiliveturi et mitä pidemmälle sarja eteni ni sitä tutummalt alko kentälläki tuntumaa.

Välierissä kohtaatte HC RoikkuLämyn, joka viiletti runkosarjassa teistä voittoon molempina kohtauskertoina. Mitä ajatuksia vastuksenne herättää teissä ja mitä voi runkosarjatappioista olettaa? Vai voiko mitään?

- Saa kyl roikkui vastaan pysyy ain joka kuusminuuttisen hereil tai lähetää kävelee kohti keskialuet. Runkosarjakohtaamiset tais sattuu vähä epäaktiivisemmalle ajalle et toivon mukaa ois jokanen sit tikis viimestää pelipäivänä nii saadaan kaudet ekat voitot haalittuu.

Reilu kolme vuotta sitten kauden 1/13 päätteeksi teidän samainen nelikkonne palkittiin hopeisilla mitaleilla. Meneekö tämä sama nelikko tällä kertaa päätyyn asti ja jos menee, niin millä taktiikalla se onnistuisi?

- Kyllä mä pystyn näkemään meidän nelikon tän kauden voittajina - se miten sinne tullaan pääsemään ratkaistaan luultavasti oikeilla tähtien asennoilla ja pelisuoritusta edeltävän rutiinin täyttämisellä. Allekirjoittaneelle tämä tarkoittaa sukkien jalkaan laittoa sekä vasemman jalan huoliteltua sijoitusta siten, että vasemman jalan jalkapohja koskettaa kevyesti oikean jalan sisäreittä. Ohessa kuva oikeaoppisesta suoritteesta vaakatasossa: (kädet puuttuvat) o-|_


Haastattelussa HC RoikkuLämyn vastuuhenkilö Lupaschuk:

Järjestitte ainakin minulle pienoisen yllätyksen päihittämällä Avengersin puolivälieräsarjassa ja etenitte välieriin. Millä tavoin tämä tapahtui ja kuvaile hieman peliesitystänne kyseisessä sarjassa?

- No runkosarjaan verrattuna kaikki puolusti nyt meiltä ja se totta kai näkyy myös ottelutuloksissa. Alussa oli maalinteko vaikeeta, mutta kun ketsuppipullo aukes niin tehtiinkin sitten useampi maali lopuissa otteluissa. Vaikka Avengers olikin kova joukkue, niin en pitänyt itse yllätyksenä meidän jatkoonmenoa. Vielä toki pitää parantaa peliä varsinkin joukkuepuolustuksen suunnalta.

Välierissä kohtaatte Raversin. Mitä ajatuksia vastustajanne herättää teissä ja millä tavoin lähdette heitä kaatamaan?

- Ravers on ehkä se ennakkosuosikki lähtökohtasesti ja se sopii meille kyllä. Runkosarjassa heidät kahdesti kohdattiin ja molemmista voitto niin ihan luottavaisin mielin lähetään. Raversilla on toki enemmän tulivoimaa niin pitää olla tarkempi puolustuksen kanssa. Puolustuksen kautta lähetään tässäkin sarjassa pelaamaan.

Jebsun tulo joukkueeseen jälkijunassa ei tunnu vaikuttaneen otteisiinne huonolla tavalla, vaan päinvastoin. Miten kuvailisitte teidän pelityyliänne nyt hänen liityttyään joukkueeseen?

- Ollaan sen verran vähä pelattu keskenämme niin pelityyli on vielä hakusessa. Jebsulla on toki kokemusta enemmän kuin muilla yhteensä poffeissa niin ainakin siellä hyökkäyksessä on yks jolla ei tärrää (terkkui zupe :D). Vihutkin joutuvat ottamaan entistä tarkemmin meidän hyökkäysarsenaalia kiinni ja kai se jotenkin vastustajien pelaamiseenkin vaikuttaa, kun maali voi tulla oikeasstaan mistä vain.


Oma veikkaus:

Ottelusarja venyy game fiveen asti, jossa Saku lopulta ratkaisee ottelusarjan ja vie Raversit kaudella 3/16 Kiekkoliigan finaaliin.


Kirjoittanut: sharb
Julkaistu 01.11.2016 01:30
Luettu: 1309 kertaa

Kommentit
Ratakses 01.11.2016 01:31
hieno ennakko!
Darp 01.11.2016 01:55
JEBSUN YLIVOIMAA!!!!!!!
Lupaschuk 01.11.2016 02:36
hyvä ennakko taas!
tättäpupu 04.11.2016 15:12
olis kiva vaa lukee molemmista sarjoista ennakot eikä vaa tästä
tättäpupu 05.11.2016 16:14
MUT TOISAALTA OLIS KIVA JOS SE ENNAKKO TULIS VASTA NIITTEN PELIEN JÄLKEEN, NI TIEDETÄÄN KUINKA VÄÄRÄSSÄ SEN KIRJOTTAJA OLI
Kommentoi

Voit lähettää kommentteja vasta sisäänkirjautumisen jälkeen.