Kiekkoliiga
Mitalistit – A-Liiga pudotuspelit
Chewits
Kiekon Vastaisuus
Liverpool Liverbirds
Paitsio

Finaaliennakko PePo - VPKolmenkymmenenyhdeksän Kiekkoliiga-kauden aikana Liigan mestaruuspystiä on nostanut 20 eri joukkuetta. Kiekkoliigassa on pelannut näiden noin kahdentoista vuoden aikana tuhansissa laskettava määrä pelaajia, joista pieni murto-osa on saanut kokea rakastamamme pelin suurimman palkinnon saavuttamisen. Tänään pelattavissa kauden 1/2016 finaaleissa tuohon murto-osaan ei kuitenkaan tule välttämättä lainkaan lisäystä.

Edellä mainituista kahdestakymmenestä joukkueesta kolme pelaa tälläkin hetkellä Kiekkoliigaa. Tällä kaudella ylimmällä sarjatasolla näitä joukkueita on kaksi. Nämä tämän hetken ainoat Liigan aiemmat mestarit sijoittuivat runkosarjassa sijoille 1. ja 3., ja kahden pudotuspelikierroksen jälkeen kohtaavat oikeutetusti finaalisarjassa. Toisella joukkueella mestaruuksia on kuusi kappaletta, toisella kolme. Tässä tulevat Kiekon tämänhetkiset kaksi parasta joukkuetta, jotka ovat…PePo – Voodoo People


Hallitsevan mestarin PePo:n tie finaaliin osoittautui lopulta yllättävän vaikeaksi. Vakuuttavan runkosarjan jälkeen kultajoukkue marssi odotetusti Helsingin Jokereiden yli puolivälierissä, mutta debyyttinsä ylimmällä sarjatasolla esittänyt Avengers oli lähellä, mutta kuitenkin niin kaukana PePo:n yllättämistä. Edelliskaudella jokaisessa pudotuspelisarjassa veitsi kurkulla –tilanteeseen joutunut PeliPojat näytti jälleen kerran vahvuutensa nousten 0-2-tappioasemasta ottelusarjan voittoon. Runkosarjan aikana PePo salli vastustajien iskeä maaleja järisyttävän vahvalla keskiarvolla, 1,67. Kauden tärkeimmissä peleissä joukkue on pelannut yhteensä kahdeksan ottelua, joissa kyseinen keskiarvo on noussut lukemaan 2,25. Toisaalta turkoosiryhmä lähtee finaalisarjaan vakuuttavien kolmen ottelun siivittäminä, joissa päästettyjä maaleja oli vain yksi ainokainen. Miltä PePo:n puolustus näyttää, kun Liigan kovin hyökkäys asettuu vastaan?

Kolmanneksi runkosarjassa sijoittunut Voodoo People kärsi seitsemän tappiota runkosarjassa, joista kolme viimeisistä runkopeleistä. Yli neljän maalin keskiarvolla runkosarjassa maaleja tehtaillut joukkue on vain lisännyt maalintekotahtiaan pudotuspeleissä, kun kahden puhtaan pudotuspelisarjan jälkeen maalikeskiarvona on huikea 5,17. Puolivälierissä Voodoo-ryhmä marssi Anaheim Mighty Ducksin yli maalierolla 21-4 ja maalillisesti tasaisemmassa välieräsarjassa kolmen voitetun ottelun jälkeen maaliero näytti lukemaa 10-4. Ankkojen tapaan myös OKC joutui kokemaan saman kohtalon, kun täydellisesti pelisuunnitelmaansa noudattanut VP tukahdutti vastustajansa pelisysteemin omalla pelaamisellaan. Tänään pelattavissa loppuotteluissa kohtaavat Liigan paras hyökkäys ja paras puolustus – kumpi joukkueista pystyy maksimoimaan omat vahvuusalueensa paras viidestä –sarjassa?

Tekeekö PePo historiaa?


Vuosi 2015 oli PeliPojille yhtä juhlaa. Kolmessa kaudessa joukkue otti saman verran mestaruuksia ja näin ollen sivusi omaa ja Nightmaren tekemää ennätystä peräkkäisissä kultamitaleissa. Historiallisen joukkueesta tekee jo sekin, että jokaisella Liiga-kaudellaan PePo on onnistunut kairaamaan mitalin – seitsemästä kaudesta kuusi on päättynyt mestaruuteen ja yksi pronssiseen mitaliin. Nyt yhtenäinen joukkue voi päästä omille luvuilleen myös peräkkäisissä mestaruuksissa.

Erilaisissa voittoputkissa on kuitenkin haittapuolensa. Muihin urheilulajeihin verraten myös tässä jääkiekkonettipelissä vaaditaan rautaisia hermoja, varsinkin kun puhutaan arvostetuimman pokaalin voittamisesta. PePo on osoittautunut todella vaikeaksi joukkueeksi kaataa, kun puhutaan playoff-sarjan voittamisesta. Viimeisimmän kerran tähän on pystynyt Turtles, joka onnistui kaudella 3/2014 katkaisemaan PePo:n edellisen kolmen mestaruuden putken välierissä otteluvoitoin 3-1. Tuolloinkin tiukassa sarjassa nähtiin kaksi jatkoaikaa, jotka molemmat päättyivät kilpikonnien eduksi.

Tämän kauden loppuotteluissa kohtaavat Kiekon tämän hetken kaksi vahvinta nelikkoa; PePo:lla tämä kentällinen muodostuu pelaajista hari – Naappi – peipi – miktok. Yhtenäisessä ja mahdollisimman hyvin organisoidussa nelikossa jokaisella pelaajalla on omat vastuualueensa, jotka ovat vuosien aikana nivoutuneet kentällä yhteen toimivaksi joukkuepeliksi. Yhdessä noudatettava pelityyli ja jokaisen pelaajan henkilökohtaiset taitotasot ovat tehneet joukkueesta voittamattoman playoff-sarjoissa ja vahvan voittamisen kulttuurin myötä tiukatkin paikat on onnistuttu kääntämään omaksi eduksi. Tähän mennessä joukkueen tehokkain pelimies pudotuspeleissä on ollut ylivoimaisesti miktok, joka on tehoillut yhteensä 34 pistettä kahdeksassa ottelussa.

Nyt pelattavissa finaaleissa vastaan asettuu kuitenkin taidollisesti todella pelottava ryhmä, Voodoo People. Taitojansa enemmän Voodoosta on tehnyt vaarallisen täydellisesti sujunut pelitapa, joka on tylsyttänyt jo kahden joukkueen hyökkäyksen suurimmilta osiltaan. Miten PePo pystyy vastaamaan tähän? Jos joukkue joutuu vaihtamaan pelitapaansa ja –strategiaansa ennen tai kesken ottelusarjan, miten se vaikuttaa yleensä niin vahvaan yhteispeliin? On myös otettava huomioon PePo:n ällistyttävä putki pudotuspeleissä – onko neljäs peräkkäinen mestaruus jo liikaa vaadittu, vai näyttääkö Kiekkoliigan historian menestyksekkäin joukkue jälleen vahvuutensa? Jo PePo:n tilanne tekee tästä ottelusarjasta äärimmäisen mielenkiintoisen.

Voodoo People ja paineiden kestäminen


Kolminkertaisella mestarilla Voodoo Peoplella on PePo:n tapaan paineita niskassaan. Iso osa Kiekkoliigaa seuraavista pelaajista varmasti toivoisivat jo valtakauden vaihtumista ja PeliPoikien putken katkaisua, vaikka imagoltaan hienossa joukkueessa ei muuten mitään vihattavaa olekaan. Pystyykö Voodoo People tuomaan tämän muutoksen ja palaamaan mestaruuskantaan kolmen vuoden tauon jälkeen?

Tämänhetkinen pelivire antaa paljon viitteitä mestaruuden puolesta. Jo hehkutettu yhtenäinen pelitapa on onnistunut aiemmissa pudotuspelisarjoissa, mutta mielenkiintoista on, tehoaako sama taktiikka myös kivenkovaa PePo:a vastaan – jos Voodoo päättää edes lähteä samoin asein finaalisarjaan. Joukkueen sisällä on varmasti puntaroitu erilaisia vaihtoehtoja, joilla loppuotteluistakin voitaisiin hankkia hyvä lopputulos.

PePo:n tapaan Voodoo Peoplen pelaava nelikko on äärimmäisen vahva. Ellei ihmeitä tapahdu, myös finaaleissa nähdään kentällinen Fice – Archuleta – Sean – JaKurri. Hyökkäykseltään Kiekon tämänhetkinen kovin joukkue muodostuukin kolmesta alun perin hyökkääjänä toimineesta pelaajasta, mutta vielä ilman mestaruuspystiä pelaava Archuleta on osoittanut vahvuutensa ylemmän puolustajan tontilla. Ennen hyökkääjänä toiminut kiekkotaituri on tänään kahden joukkueen ykkösnelikoista ainoa, jolla kultaista mitalia ei vielä Liigassa ole. Vaikuttaako tämä tosiseikka erittäin hyvin puolustajan tontilla toimivan pelaajan suorituksiin?

Runkosarjan tapaan myös pudotuspeleissä hyökkääjä JaKurri on pääpiirteittäin vastannut Voodoon maalinteosta. Pudotuspeleissä tämä on kuitenkin erottunut todella selkeästi, sillä ällistyttävät 20 maalia kuuteen otteluun iskenyt JaKurri on ollut todellisissa liekeissä. Vaikka jokainen joukkue haluaisikin pelaajansa olevan täydessä iskussa ratkaisevissa otteluissa, on maalinteon jakautuminen epätasaisesti myös mahdollisesti epävarma seikka Voodoon pelissä. PePo:n kaltainen joukkue osaa riistää kauden tärkeimmissä peleissä vastustajan tärkeimmät aseet, ja jos JaKurri pystytään pitämään pois maalintekopaikoilta, tulee VP:n toisen hyökkääjän Seanin nostaa tasoaan vielä hieman ylöspäin.

Ratkaisun paikat


Taitotasoiltaan yhtä hyvien joukkueiden erot tulevat esiin taktillisissa seikoissa sekä siinä, miten yksittäiset pelaajat pystyvät kestämään kymmenien ja satojen katsojien edessä pelattavien ottelujen luomat paineet. Kentällä nähdään tänä iltana vähintään 4585:n Kiekkoliiga-ottelun edestä kokemusta, mikä tekee noin 1375,5 tuntia tehollista peliaikaa Kiekkoliiga-kaukaloissa. Äärimmäisen tiukassa ja korkeapanoksisessa sarjassa edes pienen hermoilun näkyminen on kuitenkin todella todennäköistä.

Korvien sisäisen taistelun lisäksi yksi tärkeimmistä asioista tämän kauden finaaleissa on se, kumpi joukkueista valitsee toimivamman pelistrategian – tätä ei voida korostaa tarpeeksi. Molemmista joukkueista löytyy ratkaisuvoimaa, kiekonhallintataituruutta, puolustustaitoja sekä muita pelin osa-alueiden hallitsemista samoissa määrin. Siksi joukkue, joka onnistuu valjastamaan omat voimavaransa paremmin, on todella vahvoilla ottelusarjan voittamiseen.

Kolmantena ratkaisevana seikkana voidaan mainita jo useissa ennakoissa mainitut yksilösuoritukset. Kumman joukkueen pelaajat ovat valmiimpia ottamaan ratkaisijan viitan itselleen ja ottamaan ylimääräistä vastuuta, kun sen aika tulee? Hyvä valmistautuminen on tärkeässä osassa, sillä uinahteluun ei ole varaa heti ensimmäisestä kiekon pudottamisesta lähtien. Ei, ei edes PeliPojilla.

Mitä seurata?


Taktiset valinnat - Tulee loppupeleissä ratkaisemaan ottelusarjan voiton. Pelistrategian valitsemisen täytyy pohjautua siihen, että joukkueen pelaajien maksimaalinen taitotaso tulee esille ja taktiikan yhtenäinen toteuttaminen on mahdollisimman hyvällä tasolla.

Hermojen hallinta - PePo:n historiallinen neljäs mestaruus on kolmen voiton päässä. Voodoon kolmen vuoden kuiva putki on päättymässä. Archuletan ensimmäinen mestaruus kolkuttaa ovelle. Kumpi joukkueista kestää paineet?

Fice - Voodoon luottopuolustajalta on nähty kauden aikana ailahtelevia suorituksia, mutta pudotuspeleissä VP:n johtaja on ollut täyttä rautaa. Jatkuuko sama trendi loppuotteluissa?

hari - Joukkueensa päävastuuhenkilö on tunnettu silloin tällöin tapahtuvista purkauksista pelikentällä, mutta on onnistunut kasaamaan itsensä aina kun tilanne on pakottavasti niin vaatinut. Miltä pelisuoritukset näyttävät finaalisarjassa, kun vastassa on Liigan vahvin hyökkäys?

Osa-alueiden vertailu


Hyökkäys
PePo
VP

Puolustus
PePo
VP

Joukkuepeli
PePo
VP

Kokemus
PePo
VP

Henkinen kantti
PePo
VP

Arvio


Kolme finaalisarjaa, kolmesti arvioitu häviämään. PePo onnistui viime vuonna todistamaan ennakonkirjoittajan lopputuleman kolmesti vääräksi, mutta linja ei muutu tästäkään huolimatta. Loistavassa pelivireessä oleva Voodoo People onnistuu kaatamaan jättiläisen ja Kiekkoliigaan saadaan uusia mestareita tällä kaudella. Voodoo People voittaa mestaruuden otteluvoitoin 3-1 maalieron ollessa 9-7.

Kirjoittanut: Ratakses
Julkaistu 02.03.2016 16:05
Luettu: 2168 kertaa

Kommentit
Ei kommentteja.
Kommentoi

Voit lähettää kommentteja vasta sisäänkirjautumisen jälkeen.