Kiekkoliiga
Mitalistit – A-Liiga pudotuspelit
Chewits
Kiekon Vastaisuus
Liverpool Liverbirds
Paitsio

Välieräennakko OKC - VPOklahoma City Thunder – Voodoo People


Kiekkoliigan ylimmän sarjatason pudotuspelit ovat edenneet välierävaiheisiin, joissa tämän kauden neljä parasta joukkuetta taistelevat paikasta loppuotteluihin. Molemmat välierätaistot käydään sunnuntai-iltana, kun PePo ja Avengers sekä Oklahoma City Thunder ja Voodoo People ottavat yhteen omissa ottelusarjoissaan. Tämä ennakko käsittelee jälkimmäisenä mainittua otteluparia.

Runkosarjassa toiseksi sijoittunut Oklahoma City Thunder lähtee kotiedun turvin välieräkoitokseen. Kahden pisteen erolla Voodoo Peoplen edelle sijoittunut joukkue teki runko-otteluissa toiseksi eniten maaleja, 85, päästäen kolmanneksi vähiten maaleja, 65. Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella OKC kohtasi runkosarjaseiskan Project Onen ja tuosta otteluparista muodostuikin korkeatasoinen ottelusarja. Ainoastaan yksi ottelu päättyi yli yhden maalin erolla ja yhdessä otteluista nähtiin jatkoaikakin. Pienten marginaalien otteluissa ennakkosuosikki Oklahoma onnistui kuitenkin vetämään pitemmän korren 3-1-otteluvoitoin. Välierissä vastus kovenee suhteellisen paljon, kun rutinoitunut pudotuspelijoukkue Voodoo People lähtee taistelemaan finaalipaikasta.

Kuusinkertainen liigamitalisti Voodoo People otti runkosarjassa kolmannen sijan jääden niukasti tulevan välierävastuksensa taakse. Joukkue teki runkosarjassa eniten maaleja, mutta omaan päähän maaleja upposi 67 kappaletta, joka tasaisissa puolustustilastoissa oikeutti viidenteen sijaan. Puolivälierissä Voodoo People teki täysin selvää jälkeä hyvän runkosarjan pelanneesta Anaheim Mighty Ducksista, joka ei pystynyt vastaamaan vastustajansa erinomaiseen pelitaktiikkaan. Yhdeksästä pelatusta erästä Voodoo People antoi hallinnan vastustajalleen kahdeksassa ja teki hyvällä prosentilla paikoistaan maaleja. Tasaisesti alkaneet ottelut repesivät selkeisiin numeroihin pelien loppuvaiheilla ja lopulta Voodoo eteni marssien välieriin otteluvoitoin 3-0, kun maaliero näytti lukemaa 21-4. Yksi tulevan ottelusarjan mielenkiintoisimmista seurattavista asioista onkin, millaisella strategialla Voodoo People lähtee hakemaan historiansa kuudetta finaalipaikkaa.

OKC – kolmas kerta toden sanoo?


Kahdella edellisellä liigakaudellaan Oklahoma City Thunder on onnistunut etenemään pudotuspeleihin asti. Ensimmäisellä kerralla, kaudella 2/2015, joukkueen tie päättyi puolivälieriin PePo:a vastaan, kun viime kaudella samainen joukkue pudotti koripalloilijat välierissä. Palkintona kaudesta OKC kuitenkin hankki pronssiset mitalit, jotka eivät selvästikään merkinneet paljoakaan joukkueen pelaajille. Tällä kaudella mestaruuspokaali on ainoa tavoite Thunderille, ja se on myös otettavissa.

Tiiviillä kokoonpanolla koko kauden pelannut OKC on monipuolinen joukkue. Erittäin tiiviiseenkin joukkuepuolustukseen pystyvä ryhmä voi vaihdella pelityyliään ottelun edetessä tilanteesta riippuen. Joukkueen hyökkäyksessä Spliff ja Nash tekevät hyvää yhteistyötä, mutta selkeänä vahvuutena kyseisillä pelaajilla voidaan mainita huikeat yksilösuoritukset. Hyökkäyspäässä tappavaa työtä tekevät hyökkääjät pelaavat ensimmäisiä Liigan pudotuspelejään, mikä tuo erityisvivahteen koko joukkueen peliin. Välierissä panokset kovenevat ja tippuminen ratkaisuotteluista olisi varmasti todella kova pettymys. Miten pudotuspelidebytantit onnistuvat tämän kauden tiukimmassa paikassa?

Tulevassa välieräsarjassa nähdään myös jälleennäkeminen, kun Voodoo Peoplen nutussa viime kaudellakin pari ottelua pelannut Huima kohtaa vanhan joukkueensa. Ylempänä puolustajana toimiva pelaaja on edustanut useaa joukkuetta Kiekkoliigauransa aikana ja on yli sadalla liigaottelullaan joukkueensa kokenein pelaaja. On kuitenkin hyvä huomata, että kokemuksellaan selkeästi edellä olevan Voodoo Peoplen ”kokemattomin” pudotuspelipelaaja Archuleta on pelannut noin 200 ottelua enemmän Liigan runkosarjassa ja pudotuspeleissä kuin OKC:n kokenein peluri. Onko kokemus ratkaiseva tekijä näiden joukkueiden välisessä sarjassa?

Oklahoman tulisieluinen johtaja jlo mestaroi joukkueensa puolustustyöskentelyä. Myös hyökkäyssuuntaan vaarallisuuttaan aika ajoin väläyttelevä alempi puolustaja on todella tärkeässä asemassa joukkueensa kokonaisvaltaisessa suorittamisessa. Oklahoma pelasi tiukan sarjan Project Onea vastaan, jossa suuria maalieroja ei nähty. On kiinnostavaa seurata, kuumenevatko tunteet kovapanoksisessa välieräsarjassa – onnistuuko Voodoo People turhauttamaan OKC:n pelaajia tarkalla pelaamisella, ja nähdäänkö yksittäisissä otteluissa suuria maalieroja. Puolivälieräotteiden perusteella tämä ei ole odotettavissa, mutta esimerkiksi viime kaudella OKC nousi 5-19-lukemin hävityn ottelun jälkeen puolivälierävoittoon Piruista. Niin tai näin, todella taitavassa Oklahoma-pelaajistossa ei ole heikkoja lenkkejä, ja jos joukkue onnistuu pitämään tunteensa kurissa, voi Thunder-joukko hyvinkin edetä joukkueensa historian ensimmäisiin loppuotteluihin.

Rutinoitunut Voodoo People haastajana välieriin


Moninkertainen mitalisti ja kolminkertainen mestari Voodoo People pelasi viimeisimmät loppuottelunsa kaksi kautta sitten, kaudella 2/2015. Tuolloin huikeassa putkessa oleva PePo oli vahvempi. Viime kaudella Voodoo-ryhmä uhitteli jo päättävänsä mittavan Kiekkoliiga-taipaleensa, joka olisi päättynyt karvaaseen puolivälieräputoamiseen juurikin turkoosiväritteistä PePo:a vastaan. Monien iloksi joukkue kuitenkin päätti jatkaa pelejänsä Kiekkoliigassa ja tulos on ollut hyvää myös tällä kaudella; runkosarjan kolmas sija ja selkeä marssiminen välieriin lupaa hyvää myös tuleviin pudotuspelisarjoihin.

Kiekkoliigan yhtenä kokeneimmista joukkueista Voodoo Peoplen nelikolla Fice – Archuleta – Sean – JaKurri löytyy yhteensä 2256 Kiekkoliiga-ottelua vyöltään. Rutinoitunut ja vahva pudotuspelijoukkue pystyy valitsemaan pelityylinsä tarkasti vastustajansa mukaan ja todella vahvasti yhteen pelaavassa joukkueessa yhteisen taktiikan toteuttaminen on korkealla tasolla. Ankkoja vastaan Voodoo ei lähtenyt hakemaan aloitetta itselleen, vaan teki vastustajastaan selvää tiukalla keskialueen puolustamisella ja nopeilla kiekon kääntämisillä hyökkäyspäätyyn. Kun joukkueesta löytyy hyökkäyspään taiturit Sean ja JaKurri, kaikki ylimääräinen tila johtaa vaaralliseen laukaukseen, jotka löytävät määränpäänsä suurimman osan ajasta. Runkosarja- ja pudotuspeliottelut yhteenlaskettuna hyökkääjät ovat painaneet tehoja yhteensä 120 pistettä, yhteenlasketun pistekeskiarvon ollessa tasan 3.00.

Tällä kaudella ylempänä puolustajana toimiva Archuleta on ollut kuin kotonaan uudella pelipaikalla. Hämmästyttävän kurinalaisesti puolustustyönsä hoitava synnynnäinen maalintekijä on onnistunut myös pistetehtailussa, sillä runkosarjan pistepörssin voitto jäi vain viiden pisteen päähän. Selkeä Voodoon sisäisen pistepörssin voitto on myös asia, jota täytyy kunnioittaa ylemmältä puolustajalta. Hyvin eri pelistrategioihin mukautuva keltanokkapuolustaja on kenties tärkeimmässä osassa joukkueensa pelissä.

Oklahoma City Thunderin tapaan myös Voodoo Peoplen pelillinen johtaja löytyy puolustuspäästä. Kiekon parhaimpiin alempiin puolustajiin lukeutuva Fice on joukkueensa pelissä selkeä stay-at-home-puolustaja, jolta on kuitenkin nähty myös tulisia siniviivapommeja. Tiukassa välieräsarjassa hyvä puolustustyöskentely on valttia, sillä vastustajan maalihanojen sulkeminen näkyy luonnollisesti maalisarakkeessa, mutta sitäkin enemmän joukkueen mielentilassa ja sitä kautta pelillisissä suorituksissa. Runkosarjassa hieman höntyillytkin Voodoo-puolustus on varmasti todella vaikea ohitettava välieriäotteluissa.

Ratkaisun paikat


Runkosarjakakkosen ja –kolmosen pelaajamateriaalissa ei ole käytännössä mitään taidollisia eroja, mutta selkeä kuilu pelaajien kokemuksissa Kiekkoliiga-otteluissa voi olla käänteentekevä asia. Yli 1600 ottelun ero yhteenlasketussa Kiekkoliiga-kokemuksessa ei voi olla näkymättä edes jossain määrin ottelusarjan aikana.

Kliseisesti sanottuna vanhemmat meriitit eivät kuitenkaan ole minkään arvoisia, kun joukkueet luistelevat jäälle ja aloittavat sähisemisen. Yksi isoimmista ratkaisevista tekijöistä on joukkueiden pelilliset valinnat ottelusarjaan lähdettäessä. Puolivälierissä esimerkiksi Voodoo People onnistui tässä täydellisesti, mutta myös OKC:lta voidaan odottaa yllättäviäkin ratkaisuja. Siksipä onkin mielenkiintoista nähdä, kumpi joukkueista ottaa aloitteen kiekonhallinnassa ja kuinka tunnustelevasti joukkueet lähtevät kiimaiseen välieräsarjaan.

Mitä seurata?


Pelistrategiat - Tasaisissa joukkueissa ei löydy heikkoja lenkkejä. Suurimmat erot otteluissa voivat näkyä taktiikan ja strategian avulla – kumpi joukkueista valitsee toimivamman pelityylin ja kuinka hyvin sen toteuttaminen onnistuu?

Yksilösuoritukset - Molemmista joukkueista löytyy ratkaisijoita. Pienten marginaalien otteluissa huikeat yksilösuoritukset ovat usein asia, mikä kääntää ottelun lopullisesti jommankumman hyväksi.

Nähdäänkö turhautumista? - Niin OKC kuin VP:kään ei suostu päättämään kauttansa pronssiotteluun. Ratkaiseeko välierätuloksen se, kumpi joukkueista onnistuu pitämään tunteensa paremmin kurissa?

Osa-alueiden vertailu


Hyökkäys
OKC
VP

Puolustus
OKC
VP

Kokemus
OKC
VP

Joukkuepeli
OKC
VP

Henkinen tasapaino
OKC
VP

Arvio


Ennakko-odotuksissa todella tasaisen otteluparin lopputulosta on haastavaa lähteä arvioimaan. Todennäköisyydet ottelusarjan etenemiseen ratkaisevaan viidenteen otteluun ovat suhteellisen suuret ja lopulta paremmin yhtenäisessä pelitavassa pitäytyvä joukkue ja päänsä kylmempänä pitävä joukkue onnistuu päättämään kautensa loppuotteluihin. Kokemuksensa myötä Voodoo People on joukkue, joka voi todennäköisemmin tässä onnistua. Voodoo People jatkoon otteluvoitoin 2-3, maalierolla 13-13.

Kirjoittanut: Ratakses
Julkaistu 28.02.2016 15:51
Luettu: 1890 kertaa

Kommentit
Ei kommentteja.
Kommentoi

Voit lähettää kommentteja vasta sisäänkirjautumisen jälkeen.