Kiekkoliiga
Mitalistit – A-Liiga pudotuspelit
Chewits
Kiekon Vastaisuus
Liverpool Liverbirds
Paitsio

Playoff-ennakko Pirut - AVEPirut – Avengers


Runkosarjassa tasapisteisiin päätyneet Pirut ja Avengers ottavat yhteen tasaisissa merkeissä puolivälierissä. Pirut hankki itselleen kotiedun maalieron turvin – tästä suurin kiitos kuuluu viimeisen runkosarjaottelun tapahtumille. Viime kaudella dramaattisesti puolivälierissä OKC:lle tippunut Pirut lopetti runkosarjansa lopulta kuuden ottelun voittoputkeen ja lähtee hienoisena ennakkosuosikkina tulevaan koitokseen.

Nopeasti Kiekon eliittiin noussut Avengers debytoi Kiekkoliigan alaisuudessa viime kaudella. Täksi kaudeksi joukkuetta povattiin parhaaksi nousijajoukkueeksi, ja tuon tittelin Kostajat onnistuikin nappaamaan todella hyvällä runkosarjasuorittamisella. Joukkueesta löytyy ääripäitä kokemuksen suhteen – Avengers lähtee puolivälieriin aikanaan kiekkokenttiä dominoineen Tenkratin johdolla, mutta joukkueen pudotuspelidebytanteilta odotetaan myös vahvaa pelaamista.

Tilastoja runkosarjasta

Runkosarjaottelut (voitotja. voitottasapelittappiotja. tappiot)
Pirut - 8508 - 0
Avengers - 102090

Tämän kauden kohtaamiset
Avengers - Pirut 3-1
Pirut - Avengers 3-5

Runkosarjan tehokkaimmat pelaajat
Pirut Trn 30 + 35 = 65 +14
Avengers seqe 12 + 25 = 37 +5

Pirut – hyvä vire mukaan pudotuspeleihin?


Kehnosti tämän kauden runkosarjansa aloittanut Pirut lopetti runkopelit iloisissa merkeissä. Ensimmäisten viiden pelin jälkeen paholaisryhmä onnistui kaapimaan vain 3 pistettä, nekin sarjanousija Knightclubilta. Toisena dl-päivänä joukkue onnistui kuitenkin nappaamaan neljästä pelistä kolme voitokasta kamppailua, ja kuuden ottelun mittainen voittoputki runkosarjan loppuun vei ryhmän kotietuun oikeuttavalle sijalle.

Runkosarjan aikana ainoastaan viittä pelaajaa kentällä käyttänyt Pirut lähtee pudotuspeleihin todella tiiviillä kokoonpanolla – todennäköisesti neljän pelaajan voimin. Hyökkäyksessä yleensä todella vahvalla prosentilla maaleja mättävä pari Trn – Kalezki on vaikea pideltävä, sillä laukauksia voidaan odottaa yllättävistäkin paikoista. Ylempänä puolustajana häärii jew, joka palasi viime kauden hiljaiselon jälkeen jälleen tositoimiin ja on onnistunut hyvin paikallaan pakkipari bagin kanssa. Bag on paljonvartijana joukkueensa puolustuksessa koordinoiden ja ylläpitäen kurinalaista oman pään vartioimista.

On kuitenkin huomattavaa, että Pirujen hyökkäys ei toiminut runkosarjassa viime kausien tapaan. Joukkue onnistui pullauttelemaan vastustajan maaliverkkoja 76 kertaa, joka oikeuttaa hyökkäystilastojen viidenteen sijaan. Jos tästä lukemasta vähennettäisiin viimeisen ottelun tulos Voodoo Peoplea vastaan, maalimäärä jäisi 64:een – tätä vähemmän maaleja runkosarjassa tekivät vain kaksi sarjajumboa. Toisaalta onnittelut lienee paikallaan Trn:n henkilökohtaisesta maaliennätyksestä Liigassa.

Hyvään runkosarjatulokseen vaikutti hyökkäystä enemmän Pirujen kiitettävä puolustustyöskentely. Vaikka yksittäisissä otteluissa joukkueen maaliverkot saattoivatkin pöllytä useampaan kertaan, kokonaiskuvassa vastustajat eivät päässeet lukuisille hyville maalintekopaikoille. Tarkasti omaa maaliaan vartioivan joukkueen tuleekin jatkaa samaa trendiä pudotuspeleissä, joissa jokainen ilmainen maali omaan päähän voi turruttaa suorittamisen helposti.

Avengers – Debyyttikaudella mitalipeleihin?


Toista Kiekkoliigakauttaan ja ensimmäistä kauttaan Liigassa pelaava Avengers on ollut pelillisesti iloinen näky Kiekkoliigascenessä. Rohkeasti ennalta parempiakin joukkueita haastava kostajajengi lunasti odotukset ja sijoittui runkosarjassa viidenneksi tasapistein Anaheimin ja Pirujen kanssa. Vahvasti alku- ja loppukauden suorittanut joukkue lähtee kuitenkin pienoisena altavastaajana haastamaan kertaalleen hopeaakin voittanutta Piruja.

Puolivälierävastuksestaan poiketen Avengers lähti kauteen selkeästi laajemmalla pelaavalla kokoonpanolla. Tämän takia on myös vaikea ennustaa tiettyä pelaavaa kokoonpanoa puolivälieräsarjaan, sillä joukkueesta löytyy useita tasaisen hyviä pelaajia. On kuitenkin oletettavaa, että hyökkäysarsenaalista löytyy ainakin hyökkääjät natsi ja elävä kiekkolegenda Tenkrat. Puolustuksessa vahvasti runkosarjassa suorittanut Sydis ottanee vastuun alemman puolustajan roolissa. Ylemmän puolustajan roolin ennakonkirjoittaja langettaisi joukkueen sisäisen pistepörssin ykköselle seqelle, mutta kuten sanottua, Avengersin laajasta kokoonpanosta löytyy vaihtoehtoja useammallekin pelipaikalle.

Laajalla rintamalla maaleja paukuttaneen Avengersin vahvuudet kumpuavat eritoten tiiviistä nelikkopelistä. Tällä kaudella Avengers on onnistunut tyrehdyttämään vastustajansa hyökkäyksiä ennen kriittisille paikoille pääsemistä, mikä on näkynyt kiitettävästi päästettyjen maalien sarakkeessa. Debyyttikaudeksi armeijan harmaisiin lähteneen luottopuolustaja Oikean tilalle Avengers hankki konkaripuolustaja Sydiksen, joka on ollut hyvässä vireessä blokaten ja sijoittuen hyvin puolustuspäässä. Joukkue päästi runkosarjassa ainoastaan kolme maalia enemmän kuin Pirut, mikä antaa odottaa todella tasaisia ja vähämaalisia puolivälieräsarjakamppailuja.

Edellä mainittua ennustusta tukee myös se tosiseikka, että niin Pirujen kuin Avengersinkin työskentely hyökkäyspäässä on vastannut vain Liigan alempaa keskikastia. Avengersin pelaajistosta parhaiten Liigan pistepörssissä sijoittui seqe pistemäärällä 37, sijalle 20. Toisaalta tämä voidaan lukea laajan kokoonpanonkin syyksi, mikä voidaan laskea myös myönteiseksi asiaksi. Avengersin tulee kuitenkin miettiä tarkkaan pelaajavalintansa puolivälieräsarjaan, sillä vastaan asettuu mm. Liigan maalipörssin kakkonen Trn. Voikin olla, että liian laaja pelaajarintama pudotuspeleissä voi estää tärkeiden pelaajien jäähtymisen penkillä, jos sarjan aikana vilttiaikaa lankeaa turhan paljon.

Ratkaisun paikat


Tässä puolivälieräparissa kohtaavat kaksi erinomaisen keskikenttä- ja puolustuspelaamisen omaavaa joukkuetta. Ei olisi yllättävää, jos ottelusarja venyisi ratkaisevaan Game 5:een, eikä tiukat maalin tai kahden erolla päättyvät ottelut ole laisinkaan epätodennäköisiä. Ratkaisun avaimeksi voisikin mainita Ylen asiantuntijan Jari Litmasen tapaan, että yhdenkin maalin enemmän tehnyt joukkue varmasti voittaa, vaikka kiekko ei olekaan jalkapallon tapaan pyöreä.

Etukäteen vähämaaliseksi povatussa sarjassa isoksi tekijäksi muodostuukin joukkueiden henkinen kantti. Pudotuspeleissä jokainen maali omaan päähän tuntuu huomattavasti pahemmalta kuin runkosarjassa, mikä voi lamaannuttaa joukkueen peliä ainakin hetkellisesti. Siksipä Pirujen ja Avengersin välisissä otteluissa yhtenä ratkaisevana tekijänä voidaan mainita takaiskumaalien ja niiden vaikutuksen kontrollointi.

Mitä seurata?


Trn - Huimassa vireessä runkosarjassa pelannut hyökkääjä rikkoi aiemman piste-ennätyksensä kahdellatoista pisteellä. Jatkuuko sama turbovaihde myös pudotuspeleissä?

Avengersin peluutus - Nähdäänkö mustavihreissä rotaatiota puolivälieräsarjan aikanakin? Onnistuuko joukkue valitsemaan pelaajistostaan juuri parhaimmassa vireessä olevat pelaajat, jotka voisivat tukahduttaa Pirujen peli-ilon?

Osa-alueiden vertailu


Hyökkäys
Pirut
Avengers

Puolustus
Pirut
Avengers

Joukkuepeli
Pirut
Avengers

Kokemus
Pirut
Avengers

Henkinen tasapaino
Pirut
Avengers

Arvio


Ratkaisevaan viidenteen otteluun venyvässä ottelusarjassa nähdään vain muutamia täysosumia. Tuon viidennen ottelun nimiinsä vie Pirut pudotuspelikokemuksensa ansiosta - Pirut siis jatkoon otteluvoitoin 3-2 maalieron ollessa 13-10.

Kirjoittanut: Ratakses
Julkaistu 18.02.2016 01:38
Luettu: 1214 kertaa

Kommentit
Ei kommentteja.
Kommentoi

Voit lähettää kommentteja vasta sisäänkirjautumisen jälkeen.