Kiekkoliiga
Mitalistit – A-Liiga pudotuspelit
Chewits
Kiekon Vastaisuus
Liverpool Liverbirds
Paitsio

Finaaliennakko TUR - PEPOKiekko.tk:n halutuimman pokaalin metsästys on edennyt jälleen kerran kahden erinomaisen joukkueen väliseksi taistoksi. Kiekon parhaimman joukkueen titteli luovutetaan joko runkosarjakakkoselle, kotiedun kanssa finaalisarjaan lähtevälle Turtlesille tai kolminkertaiselle Kiekkoliigamestarille PePolle, joka on jo ottanut todella kovan päänahan ylivoimaisesta runkosarjavoittajasta Voodoo Peoplesta. Ottelusarja pelataan luultavimmin tänään keskiviikkoiltana, jolloin varmasti lähes koko kiekko seisahtuu, kun sadat katsojat löytävät tiensä finaaliotteluiden katsomoihin asiantuntevine kommentteineen.

Aiemmissa kattavissa ennakoissa joukkueiden runkosarjaotteet ja -tilastot on ruodittu jo auki. Siispä luomme ensin katsauksen finaalijoukkueiden välieräesiintymisiin ja sen myötä siirrymme itse finaalisarjan analysointiin.

Finaalipaikat veitsenterällä – Välierät


Jos haluaa etsiä esimerkin todellisesta playoff-kiekosta, tarvitsee vain vilkaista kuluvan kauden välieräkamppailuja; varsinkin runkosarjavoittaja Voodoo Peoplen ja PePon välistä ottelusarjaa. Viidestä ottelusta neljä kamppailua päättyi vasta jatkoajalla ja ainoa varsinaisella peliajalla päättynyt ottelu päättyi sekin ainoastaan yhden maalin erolla. Välieräsarjan varsinaisten peliaikojen maalikeskiarvoksi tilastoitiin lopulta tasan kolme maalia per ottelu, mikä kertoo jo omalta osaltaan kovatasoisesta ja tarkasta pelistä koko ottelusarjan ajan. Ensimmäisessä osaottelussa PePo-hyökkääjä manne onnistui maalinteossa jatkoajalla ryöstäen joukkueelleen kotiedun. Kahdessa seuraavassa ottelussa sen sijaan Voodoo-hyökkääjä Daasaman puki sankarinviitan ylleen niittaamalla elintärkeät jatkoaikaosumat peräkkäisissä otteluissa. Neljännen välieräottelun jälkeen oli selvää, ketkä kaksi tähtihyökkääjää olivat todellisessa vireessä, kun jälleen manne onnistui löytämään kiekolle tien vastustajan verkkoon ja kutkuttavan ottelusarjan Game Fiveen. Ei-niin-yllättävästi ratkaisevan ottelunkin varsinainen peliaika päättyi tasatulokseen. Kun katsojien huulilla pyörivät vielä edellisotteluiden ratkaisijahahmot Daasaman ja manne, kiekon parhaimmaksi alemmaksi puolustajaksi tituleerattu hari vapautti laukauksensa siniviivalta. Tuo laukaus päätti tiukkaakin tiukemman ottelusarjan PePon hyväksi uppoamalla vastustamattomasti maalivahdin kilpikäden puolelta verkkoihin.

Neljän parhaimman joukkoon selviytyivät myös runkosarjakakkonen Turtles ja –kolmonen Brutal Killers. Tämäkin ottelusarja ratkaistiin vasta viidennessä ottelussa, mutta katsojat saivat nauttia maaleista selvästi useammin kuin toisessa välieräkamppailussa. Turtlesin ja BK:n välisessä sarjassa maaleja nähtiin varsinaisella peliajalla keskiarvolla 5,2 – huolimatta ensimmäisen ottelun maalittomasta varsinaisesta peliajasta. Välieräsarjan aikana Brutal Killers ei saanut murrettua vastustajansa kotitaikaa kertaakaan, vaikka vierasottelut Turtlesien kotiareenalla olivatkin varsinkin ennen viimeistä erää niin pelillisesti kuin tuloksellisestikin tasaisia. Kahdessa viimeisessä Turtlesin kotiottelussa viimeiseen erään lähdettiin 2-2-tasatilanteessa, mutta kummassakin tapauksessa kotijoukkue onnistui kaatamaan ”ikuisen hopeajoukkueen” vahvalla henkisellä kantillaan lopulta selvinkin numeroin. Yksi kiinnostava yksityiskohta Turtlesin ja Brutal Killersin välieräsarjassa on se, että puolivälieräsarjassa huimat määrät maaleja mättänyt huippuhyökkääjä yllepa viimeisteli ainoastaan kolme joukkueensa 14:stä maalista. Tämä kuvaa hyvin joukkueen kokonaisvaltaista kovuutta: maalintekovoimaa löytyy koko kentän laajuudelta, sillä välierissä Turtlesin maalikuninkuus jakautui hampin ja pellen kesken.

Yhteenveto välieristä

Tehdyt maalit
Turtles: 14
PePo: 10

Päästetyt maalit
Turtles: 14
PePo: 9

Tehokkaimmat hyökkääjät
Turtles: pelle(6+4)
PePo: manne, (6+0)

Tehokkaimmat puolustajat
Turtles: hampi, (6+5)
PePo: Naappi, (2+6)


Molemmat joukkueet etenivät siis välieristä jatkoon pitemmän kaavan kautta. Mutta mitkä ovat ennakkoasetelmat itse finaalisarjaan hyvin levätyn viikon jälkeen?

Turtles vs. PePo - Puolustus


Hyökkäävään pelityyliin tukeutuvan Turtlesin maaliverkko on heilunut Liigan playoffeissa keskiarvolla 2,56 maalia per ottelu – PePon vastaava lukema on käsittämätön 1,22 päästettyä maalia ottelussa. Syynä tähän on yksinkertaisesti se, että Turtles pyrkii hyökkäämään aggressiivisemmin ja suoremmin luottaen pelaajien kiekkokontrolliin hyökkäyspäässä. Voidaankin sanoa, että Liigafinaaleissa kohtaa kaksi erilaista pelifilosofiaa noudattavaa joukkuetta:

Turtles: Ottelun voittaa joukkue, joka tekee enemmän maaleja.
PePo Ottelun voittaa joukkue, joka päästää vähemmän maaleja.

Turtlesin puolustuksen tukipilarina toimiva varmaotteinen Etelä tulee olemaan todella tärkeässä roolissa finaaleissa. Vaikka keskialueen puolustus ja tukkiminen on luonnollisesti koko joukkueella yhteenhitsautunutta ja hyökkääjätkin osallistuvat puolustustyöskentelyyn hyvällä mentaliteetilla, täytyy Etelän olla valppaana niin liukkaita PePo-hyökkääjiä vastaan kuin viivalta lähteviä pommeja torjuessaan. Näistä syntyvät rebound-kiekot täytyy hoitaa väljemmille vesille ennen nopearefleksisiä miktokia ja mannea. Turtlesin puolustus nojautuu siis loppupeleissä joukkueen alempaan puolustajaan Etelään, jolta vaaditaan 100% suorittamista läpi finaalisarjan.

Kuten monet jo varmasti tietävät, PePon joukkuepuolustus on kiekon parasta. Tämä oikein organisoitu puolustus on joukkueen tukipylväs, jonka kautta kaikki muu tapahtuu – se ei vie mahdollisuutta tehokkaaseen hyökkäämiseen eikä tarkoita sitä, etteikö PePon peli olisi viihdyttävää katsella. Greipin kirjoittamassa välieräennakossa tämä lause on toistamisen arvoinen: ”PePon vahvaan joukkuepuolustukseen nojautuva pelitapa onkin kuin luotu pudotuspelejä varten.”

Turtles vs. PePo – Hyökkäys


Playoffeissa enemmän maaleja kuin PePon pelaajat yhteensä viimeistellyt yllepa ei maalien valossa juhlinut välierissä. Hurjalla lähes kaksi maalia per peli –keskiarvolla Kiekkoliigan pudotuspeleissä urallaan operoinut hyökkääjä kerää katseita ollessaan kentällä kuten myös vastustajan pelaajia ympärilleen. Tämä vapauttaa hyvällä viimeistelyllä siunattuja hampia ja pelleä maalintekopaikkoihin. Turtlesin hyökkäys ei siis todellakaan ole yhden miehen show vaan silmiä hivelevän yhteistyön avulla joukkueen hyökkäystrio hampi-pelle-yllepa pystyy laittamaan minkä tahansa puolustuksen lujille.

PePon ”rauhallisempaa” hyökkäystyyliä suosiva pelitapa on purrut vastustajajoukkueisiin tällä kaudella. Koko joukkueen puolustuksen lisäksi myös hyökkäys hoidetaan koko joukkueen voimin ja viivapelote hari on yksi pelin vahvuus, joka kääntyy PePolle verrattuna vastustajajoukkueeseensa. Turtlesia selkeämmin rooliteltu jako, jossa Naappi toimii ylempänä puolustajana tuo hyvin rytmitetyn ja suunnitellun kuvan hyökkäyksiinlähdöistä ja hyökkäysalueella toimimisesta. Turtlesin hyökkäykseen verrattuna hyökkäyksien päättäminen ei kuitenkaan ole yhtä hyvällä tasolla – viimeistelyn täytyykin osua nappiin ja jokainen vastustajan virhe puolustuspäässä täytyy hyödyntää maalien muodossa. Erityisesti playoffeissa maalien muodoissa liiallista hiljaiseloa viettäneen miktokin tulee löytää maalivainu finaalisarjassa, jotta PePon hyökkäys pystyy kilpailemaan Turtlesin hyökkäystrioa vastaan.

Arviointi (1-5)


Hyökkäys
Turtles
PePo

Puolustus
Turtles
PePo

Yhteispeli
Turtles
PePo

Pelitavan soveltuvuus
Turtles
PePo

Yksilötaidot
Turtles
PePo

Avainpelaajat


Etelä - Turtles-puolustuksen tukipilari. Virkaveljeään haria kokemattomampi alempi puolustaja, mutta silti jo kovissa liemissä keitetty peluri. Hyökkäysvoittoisessa joukkueessa Etelän rooli nousee esiin, sillä peliotteiden ollessa maksimitasolla, Turtlesia ei tulla pysäyttämään finaalisarjassakaan. Toisaalta parikin virhettä ”yksilöllisemmässä” puolustuksessa voi kaataa joukkueen mestaruushaaveet tällä kaudella. Etelä on tämän kauden Liigan pudotuspelien lopullinen ratkaisija.

miktok Pudotuspelien yhdeksässä ottelussa ainoastaan kolme maalia. PePon täytyy estää finaalisarjan otteluiden muotoutuminen maalintekokilpailuiksi tai muuten hyökkäysparin täytyy löytää ylimääräinen vaihde maalintekoon, miktokin etunenässä. Seuraa siis mihin suuntaan pistelinkona tunnetun miktokin peliotteet kehittyvät, jos onnistumiset antavat odottaa itseään ensimmäisissä finaaliotteluissa.

Pelaajahaastattelut


Ensimmäisenä ennakontekijän mikrofonin alle valittiin kotiedun omaavan Turtlesin puolustaja Etelä.

Q: Neljä kuukautta sitten alkanut kausirupeama päättyy tänään odotettuihin Liigafinaaleihin. Millainen mieliala joukkueessa on näin muutama tunti ennen H-hetkeä?

”Joukkueessa on tosi rauhallinen mieliala, ehkä liiankin. Tommi on nukkumassa, eikä finaaleista oteta paineita. Finaaleista ei olla puhuttu muussa yhteydessä kun pelien sopimisessa.”

Q: Toissakauden finaaleissa joukkueenne kaatui PePolle suoraan lukemin 3-0. Mikä tekee Turtlesista tällä kertaa mestarin?

”Noo toissakaudellahan hävittiin 3-0, totta. (En ollut silloin pelaamassa finaalissa) Jos meistä tulee mestari niin se ei ole ainakaan harkkapelien ansiota. Tommi on aloittanut naurettavan LoL-uransa eikä me täällä melkein koskaan saada harkkaa liigakokoonpanolla. Yhteispelimme kulkee kuitenkin hieman yllättävästi hyvin ja jokainen tietää roolinsa kentällä.”

Q: Jos saisit ottaa yhden pelaajan vastustajajoukkueen kokoonpanosta pois täksi illaksi, kenet valitsisit?

”Ottaisin tuon miktokin hittoon, koska se pitää mua aina pilkkanaan 1vs1-tilanteissa.”

Q: Paljon ennustat tämäniltaisten finaalien päättyvän?

”Ennustan finaalien päättyvän 3-2 meille, koska olemme mielestäni hieman parempia enkä toivo häviötä :)”

Toiselta käytävältä saapunut hari vastasi näin seuraaviin kysymyksiin:

Olet henkilökohtaisesti voittanut Kiekkoliigassa 10 mitalia. Kuinka tärkeältä tänään pelattavat finaalit tuntuvat enää?

”Kyllä sitä viimeistään playoffseissa ja varsinkin finaaleissa syttyy aina pelaamaan ihan erilailla. Pienenä lisämotina näissä finaaleissa on vielä nousta Kurrin ja Väiskin ohi mitalitaulukossa. :)”

Järjestitte huikean trillerin Voodoo Peoplea vastaan välierissä. Nähdäänkö samanlaista jännitysnäytelmää tänään?

”Yleensä ollaan noi Turtlesit voitettu finaaleissa suoraan 3-0... Uskon, että tällä kertaa kuitenkin ottelusarja venyy neljänteen tai viidenteen otteluun, missä päästään kuittaan viime kauden kalavelat.”

Sama kysymys kuin vastustajajoukkueelle: Jos saisit ottaa yhden pelaajan vastustajajoukkueen kokoonpanosta pois täksi illaksi, kenet valitsisit?

”Vaikea valita, mutta sanotaan nyt vaikka pelle.”

Mikä pelillinen seikka ratkaisee mestaruuden eduksenne?

”Tiiviimpi joukkuepuolustus (ja mannen "jalostukset").”

Asianhutkijahaastattelu


Myöhään keskiviikkoyönä väkipakolla haastattelutuoliin istutettu nouseva tähti sharb antoi asiantuntijalausuntonsa haastattelijan kiperiin kysymyksiin.

Hyvää yötä sharb! Kysytäänpä ensiksi lämmittelykysymykseksi, että asteikolla 1-10 kuinka paljon itse haluaisit olla Liigan finaaleissa pelaamassa tänään?

”Varmaan jotakin 58, mutta täytyy vissiin eka päästä sinne oikeelle sarjatasolle...”

No se on kyllä ihan loogista. Vastaako tämän kauden liigafinaalipari odotuksiasi vai pitäisikö loppuottelussa kohdata eri joukkueet?

”Kyllä siellä finaalissa aivan oikeat joukkueet ovat vastakkain. Kyllä mä veikkasin kauden alussa, että tää kausi saattais olla poffeja myöten täysin Voodoo Peoplen hallintaa, mutta näin taas kävi ja poffit teki tepposet toistamiseen Voodoille. Mutta joo, PePo ja Turtles, siinä kaksi tämänhetken parasta kiekkojoukkuetta.”

..heti Anaheimin jälkeen, totta kai. Miten kuvailisit molempia jengejä kolmella viiden kirjaimen sanalla?

”No tottakai tietysti... Hyvä, ettet tän vaikeempaa kysymystä keksiny. Eli tää on helppo. PePo: jonne eivaa manne. Turtles: pel...liian vaikee, sori, ei MITENKÄÄN keksi viisikirjaimisia sanoja tai sit niitä ei ole”

"eivaa" lasketaan kahdeksi sanaksi joten sekin meni metsään, mutta ei se mitään. Ennen viimeistä kysymystä sinulla on 90 sekuntia aikaa kertoa lyhyt tiivistelmä siitä, miten tänään pelattavassa finaalisarjassa käy. Aika alkaa än yy tee NYT!

”Joo siis finaalisarja tulee ehdottomasti olemaan erittäin tiukka ja etenee sinne kuuluisaan game vitoseen, jossa kuitenkin PePon”

Valitettavasti aika loppui, joten siirrymme viimeiseen kysymykseen. Kenen uskot ottavan ratkaisijan viitan itselleen finaalipeleissä? Välierissä liekeissä olivat varsinkin PePon manne ja Turtlesin pelle, mutta miten on itse finaalisarjassa?

”Sarjan ensimmäisissä otteluissa ratkaisijoita tulee varmasti olemaan monia, mutta eiköhän se hari kuitenkin tuu hoitamaan jalostamalla mestaruuden PePo-leiriin game vitosen seitsemännessä jatkoerässä.

Saat seitsemän pelimerkkiä jos veikkaus osuu kohdilleen. Kiitos haastattelusta <3

”Kiitos itsellesi <3”

Lopputulema


Ennakon yhteenvedoksi sopii parhaiten jalkapallolegenda Jari Litmasen analyyttiset kommentit, joita saamme aina silloin tällöin kuunnella jalkapallolähetyksissä: ”Kyllä, kyllä mä luulen, luulen että, että odotettavissa on todella tasainen kamppailu, mut, mutta jos Chelsea onnistuu, onnistuu sen maalin tekemään niin kyllä he sitten, sitten he ovat kyllä vahvoilla.” Kahden eri pelitapaa noudattavien joukkueiden kohtaaminen tulee olemaan mielenkiintoinen seurattava. Kuten ennakosta on tullut ilmi, molemmilla joukkueilla on omat vahvuutensa, joita he ovat koko kauden hioneet tätä päivää varten. Tärkein kysymys onkin, kumpi joukkueista pystyy rankaisemaan tiukoissa otteluissa vastustajansa harvoihin heikkouksiin tehokkaammin.

Kahden tasavertaisen joukkueen kamppailun lopputulosta on miltei mahdotonta ennustaa, mutta teen sen silti. Kauden 2/2015 Kiekkoliigan mestariksi tullaan kruunaamaan Turtles, joka vie finaalisarjan viidennessä ottelussa, viimeisessä erässä, Etelän odottamattomalla laukauksella siniviivalta. Tuo maali tulee ajassa 4:22 ja ottelu päättyy 3-2.

PS. Pahoittelut mahdollisista faktavirheistä ennakossa.

Kirjoittanut: Ratakses
Julkaistu 18.02.2015 17:27
Luettu: 1635 kertaa

Kommentit
Ei kommentteja.
Kommentoi

Voit lähettää kommentteja vasta sisäänkirjautumisen jälkeen.