Kiekkoliiga
Mitalistit – A-Liiga pudotuspelit
Chewits
Kiekon Vastaisuus
Liverpool Liverbirds
Paitsio

Välieräennakko VP - PEPOKiekkoliigan kauden 1/2015 pudotuspelit ovat edenneet välierävaiheeseen. Ensimmäisessä välieräparissa ovat vastakkain Turtles ja Brutal Killers. Toisessa otteluparissa toisistaan mittaa ottavat runkosarjan ylivoimaiseen tapaan voittanut Voodoo People, sekä runkosarjassa viidenneksi sijoittunut PePo. Joukkueet aloittavat välieräurakkansa todennäköisesti tänään, joten nyt onkin sopiva aika käydä läpi otteluparin voimasuhteita.

Voodoo People ja PePo ovat kohdanneet toisensa pudotuspeleissä viimeeksi kaudella 2/2014, jolloin joukkueet mittelivät paikasta loppuotteluihin. Tällöin PePo vei ottelusarjan voitoin 3-1, edeten lopulta mestaruuteen asti. Tämän kauden runkosarjassa Voodoo oli kuitenkin molemmissa kohtaamisissa selkeästi vahvempi joukkue ja kahden ottelun yhteismaaliero oli Voodoon hyväksi peräti 12-3. Runkosarjan perusteella otteluparissa onkin vain yksi suosikki.

Statistiikka
Joukkueiden keskinäiset ottelut runkosarjassa:
18.01.2015 Voodoo People - PePo 4 - 0
30.11.2014 PePo - Voodoo People 3 - 8

Voodoo People - Joko Vihdoin?


Voodoo People on kiistatta yksi menestyneimmistä joukkueista Kiekkoliigassa, mutta sen viimeisimmästä finaalipaikasta on vierähtänyt aikaa jo kaksi vuotta. Kaudella 1/2013 joukkue kaatoi finaalissa Raversin ja juhli historiansa kolmatta mestaruuttaan. Tästä alkoivat kuitenkin vaikeammat ajat ja pettymyksen huipentuma oli kauden 3/2013 päättyessä, jolloin joukkue tippui yhden kauden ajaksi divariin. Liiganousun jälkeen VP on kuitenkin tavoitellut jälleen raivoisasti kirkkaimpia mitaleja, mutta edelliset kaudet ovat olleet koviin odotuksiin nähden joukkueelle pettymyksiä.

Viime kauden pudotuspelit päättyivät Voodoon osalta jo katastrofaalisesti puolivälierävaiheessa, kun kauden yllättäjäjoukkue Pirut laittoi Kim Jong-Ilin suojatit laulukuoroon. Tappion jälkeen runkopelaaja Fice teki hetkellisen katoamistempun ja päätti lähteä kiekkoikkunat paukkuen joukkueesta. Myös Daasaman ui syvissä vesissä ja joukkueen kaatumisestakin ehdittiin jo käydä keskustelua. Lähinnä Daasamanin ja Archuletan tauottoman pelaamisen ansiosta joukkue onnistuttiin kuitenkin jälleen parsimaan kasaan, ja myös tuittupää Fice saatiin takaisin ruotuun nopealla aikataululla. Ja loppu on, kuten sanotaan, historiaa.

Tällä kaudella Voodoo onkin ollut hivenen yllättäen kovempi kuin koskaan. Vain yksi tappio koko runkosarjassa ja maaliero lähes tyrmäävä 117-40. Ei siis ihme, että joukkue lähti pudotuspeleihin suurimpana mestarisuosikkina. Toisaalta pitää myös muistaa, että viimeisen seitsemän kauden aikana runkosarjan voittaja on voittanut mestaruuden vain kerran. Ennakkosuosikin asema ei siis missään nimessä ole helpoin mahdollinen lähtökohta ratkaisuotteluihin.

PePo - Puolustuksella Menestykseen?


Viimeisestä neljästä Kiekkoliigan mestaruudesta kolme napsinut PePo lähtee välieräsarjaan hieman harvinaisesti altavastaajana. Runkosarjan viides tila ja epätasaiset otteet eivät luvanneet pudotuspeleihin suurta menestystä. Joukkueen kokemus kuitenkin näkyi ennakoidusti puolivälieräsarjassa Piruja vastaan ja PePo etenikin välieriin voitoin 3-1. PePon vahvaan joukkuepuolustukseen nojautuva pelitapa onkin kuin luotu pudotuspelejä varten. Runkosarjassa joukkueen otteissa oli nähtävissä tehottomuutta ja jopa kurittomuutta ajoittain, mutta puolivälierissä asennenapit oli selkeästi väännetty maksimille. Tuloksena olikin vakuuttava ottelusarjan voitto ja vain kaksi päästettyä maalia neljässä ottelussa.

PePon puolustuksen leadereina ovat yhteensä huikeat 20 mitalia Kiekkoliigassa napanneet hari ja Naappi, jotka ovat luutineet pakkiparina jo vuosikausia. Kaksikon pelikäsitys varsinkin puolustupelissä on täysin poikkeuksellisella tasolla ja molemmat nostavat pelinsä tasoa aina pelien koventuessa. Puolustamalla voitetaan mestaruuksia, sen on PePokin todeksi osoittanut. Joukkue pääsee myös lähtemään ottelusarjaan altavastaajan asemasta haastamaan runkosarjan voittajaa, joka on varmasti mieluisa asetelma PePolle.

Hyökkäys vs Hyökkäys


Eniten maaleja, eniten laukauksia kohti maalia, paras maalintekoprosentti, pistepörssin ylivoimainen voittaja Archuleta. Näistä on Voodoo Peoplen tämän kauden hyökkäyspeli tehty. Joukkueen hyökkäyspeli olikin lähes häkellyttävän kovassa lennossa läpi runkosarjan. Voodoo pyrkii hyökkäyspelissään liikuttamaan vastustajan neliötä mahdollisimman nopeilla syötöillä ja suorilla laukauksilla, jolloin vastustaja ei ehdi organisoimaan puolustuspeliään missään vaiheessa. Joukkue pyrkii myös yhdistämään nopeatempoiseen aluepeliinsä teräviä vastaiskuja, joissa hyökkääjäduo Daasaman - Archuleta on parhaimmillaan. Nopeat vastahyökkäykset lähtevät useimmiten Ficen mestarillisista pitkistä avauksista, joita hyökkääjät hakevat juonikkaasti.

Monipuolinen kiekollinen peli, jota on hiottu todella aktiivisesti harjoituspelien avulla läpi kauden, onkin Voodoon selkeästi vahvin osa-alue tällä sesongilla. Väkevässä vireessä runkosarjassa suorittanut Karjis on joutunut pudotuspeleissä tekemään tilaa zibbi:lle, joka on valloittanut ylemmän puolustajan tontin itselleen. Itse olisin klubitakkilaisen roolissa valinnut toisin, sillä Karjiksen mentaalienergia on selkeästi korkeammalla tasolla tästä kaksikosta. Voodolla ei kuitenkaan ole ylemmän puolustajan tontille laittaa yhtä tylyä pelaajaa kuin PePolla, jonka riveissä kymmenen mitalin Naappi operoi.

Niin, kaikki tietävät ja tuntevat Naapin ja harin kyvyt, mutta ovatko joukkueen hyökkääjät samalla tasolla? PePon ykköstykkinä on tälläkin kaudella ollut hieman ailahteleva hyökkääjä miktok, joka takoi runkosarjassa oikein kelvolliset 64 tehopistettä. Toisena hyökkääjänä on useimmiten pelannut manne, joka oli ottelusarjassa Piruja vastaan hyvässä vireessä. PePo on pyrkinyt monipuolistamaan hyökkäyspeliään viime kausina, lisäämällä peliinsä mm. maskipelaamista. Nopeaan lyhytsyöttöpeliin perustuva hyökkäyspeli ei päässyt vielä runkosarjassa parhaimpaan mahdolliseen vireeseen, mutta potentiaalia on roppakaupalla varastossa.

PePo on pelannut huomattavasti vähemmän harjoitusotteluita tällä kaudella, kuin Voodoo, joka on väistämättä näkynyt etenkin kiekollisessa pelissä. PePo ei pysty tällä hetkellä yhtä laadukkaaseen kiekolliseen peliin kuin välierävastustaja VP, mutta se pystyy paikkaamaan tätä heikkoutta yhtenäisellä joukkuepelillään. Kiekollinen peli ja etenkin maalinteko on kuitenkin hyvin usein fiilispohjaista suorittamista, joten ottelusarjan alussa tulevat mahdolliset onnistumiset maalien muodossa voivat tehdä PePonkin hyökkäyspelistä huomattavasti vaarallisemman ottelusarjan edetessä.

Yksilöpuolustus vs Joukkuepuolustus


Raa'asti karrikoidusti voidaan sanoa, että koko Voodoon puolustuspeli nojautuu tähtipuolustaja Ficen otteisiin. Puolustajien tehtävä on tietenkin puolustaa ja hyökkääjien hyökätä, mutta joukkuepuolustus voittaa käytännössä aina yksilöpuolustamisen. Vahvaa joukkuepuolustusta vastaan on myös huomattavasti turhauttavampaa hyökätä, kun tila ja aika tuntuu olevan aina vähissä. Voidaan myös jossitella, että kuinka paljon Voodoolle menisi maaleja edes hieman Ficeä huonommalla ap:lla? Aika paljon. PePollakin on tietenkin yksi tähtipuolustaja ylitse muiden, sillä hari kantaa Ficen tapaan valtaisaa vastuuta joukkueensa puolustuspelissä. PePon pelitapa ei kuitenkaan nojaa pelkästään harin vankkaan suoritustasoon alakerrassa, vaan myös muilta pelaajilta vaaditaan sitoutumista tiukkaan joukkuepuolustamiseen.

Flow vs Kurinalaisuus


Kärjistetään nyt sitten oikein kunnolla, kun vauhtiin päästiin. Voodoon pelitapa perustuu hyvin paljon individualistien lentokeleihin ja rohkeaan hyökkäyspeliin, johon on vastustajan on täysin turha lähteä vastaamaan samalla pelityylillä. Paras keino turhauttaa hyökkäypelistään elävä joukkue on tietenkin organisoida punaviivasta alaspäin tiivis 1-3, tai jopa 0-4 trap-puolustus, ja tässä PePo on yksi parhaista, ellei paras joukkue. Voodoon hyökkääjät suorastaan rakastavat myös nopeita vastahyökkäyksiä, jotka käännetään nopeilla syötöillä 3vs2 ja 2v1 tilanteiksi. PePon on siis oltava myös erittäin huolellinen kiekon kanssa, jotta vastahyökkäykset saadaan minimiin. Hitaammalla aluehyökkäämisellä PePon puolustusmuurin läpäiseminen on pahimmillaan tuskallisen, lähes mahdottoman vaikeaa. Yksi isoin kysymys ottelusarjaan onkin, saako PePo tuhottua Voodoon koko kauden jatkuneen peli-ilon turhauttavalla sumppupuolustuksellaan? Varmasti ainakin osittain, mutta kuinka paljon?

Kokoonpanot:
Joukkueiden Arviointi: (1-5)


Hyökkäys
Voodoo People
PePo

Puolustus
Voodoo People
PePo

Yhteispeli
Voodoo People
PePo

Pelisysteemi
Voodoo People
PePo

Henkinen kantti
Voodoo People
PePo


Avainpelaajat


Daasaman - "Aktiivisuuden häiriöllä viitataan hyperaktiiviseen käytökseen ja impulsiivisuuteen, joita esiintyy etenkin poikalapsilla." - Wikipedia. ADHD, tuuliviiri, mitä näitä on. Nopeat huippuunsa treenatut ranneliikkeet ja todella aktiivinen pelaaminen tekevät Daasamanista erittäin liukkaan ja vaarallisen hyökkääjän. Näistä ominaisuuksista huolimatta Daasaman ei ole kuitenkaan vielä saavuttanut mitaleja kiekkourallaan. Pelaa ensimmäistä kertaa urallaan mestarisuosikin riveissä isossa roolissa, joten nyt myös Daasamanilta vaaditaan tasonnostoa aiempien kausien pudotuspelipettymysten jälkeen. Archuleta on johdattanut tehopisteillään Voodoon välieriin asti, mutta mestaruutta tavoittelevan joukkueen kaikilta pelaajilta vaaditaan maksimaalista onnistumista. Onko tämä Daasamanin kausi?

miktok - PePon hyökkäyspeli ei ole yhtä laajaa ja monipuolista kuin Voodoon vastaava, joten yksilöiden on noustava myös tiiviistä joukkuepelistä huolimatta esiin. Tällöin katseet kohdistuvat tietenkin joukkueen ykköstykkiin miktokiin, joka on latonut Kiekkoliigassa hurjat 867 tehopistettä vain 276:ssa ottelussa. Oli kaikissa kolmessa PePon mestaruudessa ratkaisevassa roolissa ja samaa odotetaan myös nyt.


Pelaajahaastattelut


Fice, joukkueenne lähti pudotuspeleihin luonnollisesti yhtenä ennakkosuosikeista, mutta voiko tässä otteluparissa asettaa selkeää ennakkosuosikin asemaa kummallekaan?

- Voidaan me se titteli ottaa

Mitkä ovat PePon vaarallisimmat osa-alueet ottelusarjassa ja miten pyritte niihin vastaamaan?

- Nopeat lyhytsyötöt ja rohkeat yksilösuoritukset, jotka koitetaan nöyrällä puolustamisella saada hoidettua.

Entä mitkä ovat Voodoo Peoplen vahvuudet?

- Erittäin vaarallinen hyökkäyspelaaminen johon osallistuu koko joukkue. Meillä on myös vahva vaihtopenkki ja katsomovalmentaja.

Huhut vievät paluun tehnyttä, toistaiseksi anonyymiä kiekkolegendaa Voodoo Peopleen ensi kaudeksi. Voitko valaista hieman kyseistä sopimusasiaa vielä tässä vaiheessa?

- Eihän meille oikeasti ketään mahdu niin kauan kun on varaa pitää Karjiksenkin kaltaista taituria vaihdossa...

Näemmekö kullanhuuhtoja JaKurrin jo välierissä mahdollisesti kentällä? Vai säästelläänkö taikuria vielä tärkeämpiin otteluihin?

- Tilanteen mukaan

Lopputulosveikkaus:

- 3-2 meille, ratkasumaalin tekee Daasaman


PePo oli aikaisemmin ilmoittanut lopettamispäätöksestään, mutta monien iloksi päätitte kuitenkin vielä jatkaa Kiekkoliigassa. Mitkä syyt johtivat lopettamispäätöksen perumiseen hari?

- Alunperin päätettiin jo tossa puolivälissä kautta, että tämä jää PePon viimeiseksi kaudeksi, kun ketään ei oikein tuntunut kiinnostavan kiekko, oli epäaktiivista ja peipikin päätti vaihtaa maisemaa. Kuitenkin playoffien alkaessa Naappi ja miktok lupasivat vähentää CS:n peluuta ensi kaudeksi ja saivat vielä värvättyä Jebsun joukkueeseen, joten päätettiin ainakin yksi kausi jatkaa vielä.

Millaista ottelusarjaa odotat välieristä?

- VP on ollut kyllä aivan jäätävässä vireessä tällä kaudella, mutten silti usko, että ottelusarja ratkeaa suoraan kolmessa ottelussa. Saadaan kyllä pelata parasta peliämme tällä kaudella, että olis edes pienet mahdollisuudet päästä finaaleihin..

Mitkä ovat PePon suurimmat vahvuudet ottelusarjassa?

- Joukkuepuolustus(sumppu) ja liukkaat hyökkääjät.

Itselläsi on jo peräti kuusi Kiekkoliigan mestaruutta plakkarissa, mutta vieläkö riittää nälkää seitsemännen mestaruuden metsästämiseen?

- Kyllä, tavoitteena olla pelaajien mitalitaulukon kärjessä kauden jälkeen...

Lopputulosveikkaus:

- Ottelusarja: 2-3, PePo finaaliin. Ratkaiseva ottelu: 0-1 jatkoajalla Naappi zippaa maalinedustalle, mistä Fice pomputtaa omiin. :)

Ratkaisun Paikat


Voodoo People lähtee välieräsarjaan kiistatta ennakkosuosikkina ja joukkueella ei ole ollut koko kautena mitään muuta tavoitetta kuin palata mestariksi kahden vuoden tauon jälkeen. Runkosarjan voittajilla on kuitenkin ollut monesti vaikeuksia pudotuspeleissä, joka johtuu varmasti osittain paineista, mutta myös pelitavan ongelmista pudotuspeleissä. Peli on luonnollisesti sitä tarkempaa, mitä tärkemmäksi ottelut muuttuvat. Tämä voi luoda nimenomaan vahvasti hyökkäyspeliin tukeutuvalle joukkueelle ongelmia. Nightmare tosin osoitti tämän väitteen aikoinaan monta kertaa osittain vääräksi, mutta joukkue olikin suorastaan eri planeetalta, kuin nykyiset joukkueet Kiekkoliigassa.

Kuten todettua, PePo pääsee lähtemään lähes paineettomassa tilassa ottelusarjaan ja joukkue pelaa todennäköisesti jälleen kauden parhaat pelinsä nimenomaan tärkeimmissä otteluissa. Helpolla PePo ei nahkaansa myy tässäkään sarjassa, ja Voodoo saa varmasti tehdä rajun määrän töitä jokaista maaliansa kohden. VP tulee varmasti pitämään enemmän kiekkoa ja luomaan enemmän maalintekopaikkoja, mutta PePon kärsivällinen ja kurinlainen pelityyli pystyy tappamaan minkä tahansa joukkueen flow-tilan hetkessä.

Vaikka Voodoon peleissä on tällä kaudella hellitty yleisöä lukuisilla maalijuhlilla, niin ottelusarjasta PePoa vastaan ei ole odotettavissa hyökkäyspelin juhlaa. Odotettavissa on useampi yhden maalin ottelu ja jatkoaikoja, joissa ratkaisut tapahtuvat usein "pomppu ulos, pomppu sisään" -tyylisillä ratkaisuilla. Voodoolla saattaa hieman painaa takaraivossa aiempien kausien pudotuspelipettymykset, jotka halutaan varmasti pyyhkiä mielestä jo pois. Ensimmäinen ottelu saattaa olla jälleen hyvinkin ratkaiseva ottelusarjan kannalta. Mikäli Voodoo voittaa ensimmäisen ottelun ja saa kunnon lentokelin päälle, niin PePon voi olla vaikeaa päästä enää kamppailemaan finaalipaikasta tosissaan. Tällöin ottelusarja voi mennä jopa yllättävän selvin numeroin Voodoolle.

Lähden kuitenkin rohkeasti sotimaan yleistä kantaa vastaan ja uskon, että PePo pystyy turhauttamaan runkosarjavoittajan inhorealistisen joukkuepuolustuksensa ansiosta. PePo finaaleihin voitoin 3-2, kertoimella 3,45.

PS. Etsin seikkailumielellä Kiekkoliigan alaista joukkuetta. Oon pätevä GM, varamiehen varamies (yp) ja spämmään foorumille.

Kirjoittanut: Greippi
Julkaistu 10.02.2015 16:34
Luettu: 1992 kertaa

Kommentit
Ei kommentteja.
Kommentoi

Voit lähettää kommentteja vasta sisäänkirjautumisen jälkeen.