Kiekkoliiga
Mitalistit – A-Liiga pudotuspelit
Chewits
Kiekon Vastaisuus
Liverpool Liverbirds
Paitsio

Observe, don't imitate

"Moi. Ootteko jo löytäny tekijän liigaennakolle?"

- Ei olla.

"Voisin tehdä sen, mut voiko sen julkasta anonyyminä? En jaksais kuunnella vittuilua msg:llä siitä"

Tapahtumahetkellä kirjoituksista ei palkittu edes pelimerkeillä, joten kyseisen pelaajan motivaationa oli ainoastaan hyväntekeväisyyden tekeminen Kiekkoliigan, sen joukkueiden ja pelaajien hyväksi. Yksinkertaisimmillaan vaikeuden löytää kirjoittajia Paitsioon voi tiivistää tämän kyseisen pelaajan sanoihin.

Vuonna 2011

Oli elokuu ja kausi 3/2011 oli alkamaisillaan. Tällöin Kiekkoliigassa oli neljä eri sarjatasoa, liiga ja kolme divaria. Jokaiselle sarjatasolle oli jo löydetty kausiennakoiden kirjoittajat, kunnes 2. ja 3. divarin ennakoiden kirjoittaja katosi mystisesti ja ennakoille piti löytää nopeasti kirjoittajat. Uutena johtokuntalaisena tarjouduin vapaaehtoiseksi tehtävään. En ollut opiskeluiden ulkopuolella kirjoittanut ennen oikeastaan yhtään mitään ja ennen kirjoitusrupeaman aloittamista mietinkin, "tuleekohan tästä mitään? Mitä jos ennakot ovatkin hirveitä pettymyksiä lukijoille ja kiekossa minua odottaa kritiikkivyöry?"

En ollut aikaisemmin myöskään julkaissut minkäänlaista tekstiä toisten ihmisten luettavaksi ja arvosteltavaksi. Vaikka tekstejä ei julkaistakaan omalla nimellä, niin omaa tekstiä julkaistaessa kirjoittaja paljastaa aina osan itseään muiden edessä ja tekee itsensä haavoittuvaksi. Päätinkin ennen kirjoittamisen alottamista, että teen vain nämä kaksi ennakkoa ja sen jälkeen en aseta itseäni enää samaan tilanteeseen, mikäli olen kanssapelaajien mielestä epäonnistunut tehtävässäni.

Tässä vaiheessa jotkut lukijat varmasti suosittelevat hiljaa mielessään kirjoittajia kasvattamaan pallit ja sulattamaan kritiikki. Vaihdetaan klubitakkeja ja tuu sä tänne, luo se buumi sinne kiekkoon ja mä tuun sinne jakamaan niitä viisauksii, sanoisi Tami varmaan vastaukseksi näille lukijoille.

Nykypäivä

Syitä lukijoiden välillä aika rajullekin kritiikille on varmasti monia. Onko syynä meille suomalaisille niin tutut ja yleiset luonteenpiirteet, eli kateus ja katkeruus niitä kohtaan, jotka oikeasti yrittävät tehdä jotain, eivätkä vain kritisoi muita nojatuoleistaan? Vai onko kyse vain nykynormein tavanomaisesta käyttäytymisestä internetissä, johon kuuluvat olennaisena osana provosointi ja trollaus? Tai kenties kirjoittajien pitäisi vaan hyväksyä kaikki paska minkä kirjoituksistaan saavat, sillä itsepä ovat artikkelin lupautuneet kirjoittamaan ja silloin pitää myös varautua kritiikkiin. Jälkimmäisin pitää varmasti paikkansa ammattitoimittajien kohdalla, sillä suomalaisten äidinmaidossa saadun perimätiedon mukaan työt pitää hoitaa aina tunnollisesti ja perfektionismia hipovalla tarkkuudella. Mutta onko Kiekkoliigan kirjoitusportaaliin kirjoittaminen yhdenkään kirjoittajan päivätyö? Jos on, niin voin ottaa mieluusti saman työn vastaan ja suodattaa sontaa tuulettimen läpi 8 tuntia päivässä toimistoajoin 8-16.

Parhaimmillaan Paitsio toimii hyvänä ja turvallisena alustana pitää yllä kirjoitustaitoa opiskeluiden jälkeen ja kenties myös kehittää itseään kirjoittajana. Itse olen ollut kirjoittajana aina todella keskinkertainen, mutta olen onnekseni saanut paljon rakentavaa kritiikkiä pedagogisten tahojen kautta. Olen myös onnekseni selvinnyt todella vähällä kritiikillä paitsiokirjoituksistani, mutta vaikka jatkossa saisinkin paskamyrskyn aikaiseksi kirjoituksillani, niin en usko sen vähentävän kirjoituskiimaani. Kirjoitan niille kohteliaille ja kiitollisille herrasmiehille, jotka ovat arvostaneet vaivannäköäni.

Uusille ja vasta aloittaville kirjoittajille asia on varmasti täysin päinvastainen ja tähän toivoisin teiltä pelaajilta ja lukijoilta pientä muutosta. Jos kritisoitavaa on, niin esittäkää se kirjoittajalle asiallisesti ja rakentavasti ja muistakaa antaa edes yksi positiivinenkin pointti mukaan. Jos edes osa lukijoista pystyy tähän, niin lupaan, että kirjoittajat ja kirjoitukset tulevat varmasti lisääntymään ja myös niiden laatu ja monipuolisuus tulee kasvamaan. Negatiivisuus on individualismin vihollinen.

Potentiaalisille uusille kirjoittajille haluan jättää seuraavan lainauksen pohdittavaksi.

" Writing is thinking on paper or talking to someone on paper.If you can think clearly, or if you can talk to someone about the things you know and care about, you can write - with confidence and enjoyment"


- William Zinsser

Kirjoittanut: Greippi
Julkaistu 25.07.2014 19:08
Luettu: 2001 kertaa

Kommentit
Ei kommentteja.
Kommentoi

Voit lähettää kommentteja vasta sisäänkirjautumisen jälkeen.