Kiekkoliiga
Mitalistit – A-Liiga pudotuspelit
Chewits
Kiekon Vastaisuus
Liverpool Liverbirds
Paitsio

Aamujää 2/2014Aamujää on kolumni, jossa Greippi käsittelee yhdessä vaihtuvien vieraiden kanssa Kiekkoliigan polttavia aiheita ja ilmiöitä. Pitkähkön tauon jälkeen Paitsion ohjelmistoon palaavassa Aamujäässä käsittelemme tällä kertaa muun muassa Kiekkoliigan tulevaisuuden näkymiä yhdessä tähtivieraiden Ficen ja Samilan kanssa!

Aamujää palaa jälleen pitkän tauon jälkeen asioiden ytimeen - kenties lukijoiden toiveista huolimatta. Onko Aamujään tapaiselle keskustelupaneelille paikkansa kiekkoyhteisössä?

Fice

- On, ehdottomasti. Jokainen Paitsiokirjoitus kerää nykyään satoja näyttökertoja, joten ainakin innokkaita lukijoita tuntuu vielä olevan. Esimerkiksi Kiekon foorumeilla kirjoitusten sisällön ja tason tuntee jokainen, joten Aamujäälle taikka vastaaville luulisi löytyvän oma paikkansa koko homman ympäriltä.

Greippi

- Kehitimme aikoinaan yhdessä Aloran kanssa idean tämmöisestä kolumnista ja idea saikin jopa yllättävän hyvän vastaanoton pelaajien keskuudessa. Uskon ideaan edelleen ja toivon, että pelaajia kiinnostaa jatkossakin lukea tämäntyyppisiä kirjoituksia.

Samila

- Ehdottomasti. Kiekkoliigan johtokunnassa vaikuttaa paljon moderaattoreita, jotka osaavat nostaa ajankohtaisia kysymyksiä ilmoille pelin kehityksestä. Tällä tavalla on hyvä tuoda myös muiden tietoon ajankohtaisia asioita ja paneutua syvemmin ongelmakohtiin. Ja ehkä näiden kautta saataisiin kanssapelaajilta myös hyviä ideoita pelin kehittämiseen?

Kiekkoliiga täytti hiljattain kunnioitettavat 10 vuotta ja liiga rullaa vuodesta toiseen kiekon suurimpana liigana. Mitkä ovat suurimmat syyt Kiekkoliigan pysyvyydelle kiekkoyhteisössä vielä kaikkien näiden vuosien jälkeen?

Greippi

- Kiekkoliigalla on erittäin vahva kivijalka jo vuodesta 2004, jolloin liigan perustajat tekivät valtavan pohjatyön toimivalle liigalle. Siinä on ehkä se ensimmäinen ja tärkein syy. Toinen syy on liigan tärkeys erityisesti kokeneemmalle pelaajakunnalle. Ilman Kiekkoliigaa kovinkaan moni vanhoista jyristä ei jaksaisi enää tätä peliä pelata ainakaan yhtä aktiivisesti. KIekkoliiga siis luo yhteisön, josta on jokseenkin vaikea irtautua ja ympäristön jossa pelitaitojen vaatimustaso on äärimmäisen korkea. Kolmas syy on Kiekkoliigan asema muihin liigoihin nähden. Mikään liiga ei koskaan tule nousemaan Kiekkoliigan tasolle, koska sen perinteet ja arvostus ovat täysin omaa luokkaansa kiekkoskenessä.

Kiekkoliigaa voikin verrata oikean jääkiekon NHL:ään, joka pysyy aina arvostetuimpana liigana, vaikka KHL pystyisikin tarjoamaan isompia palkkoja pelaajille.

Fice

- Kaikki alkaa vapaaehtoisuudesta. Liigan alkumetreiltä lähtien jokaiselle eri tehtävälle on löytynyt tekijä. Ilman näitä nohevia sivujentekijöitä, koodareita, päättäjiä ja sisällöntuottajia Kiekkoliiga olisi lässähtänyt jo aikoja sitten. Sitten kun lisää vielä kermaksi kakun päälle tunnettavuuden, tason, "gloryn" ja tietyt pelisäännöt niin alkaa suosion syyt jo selkiytyä. Tosin kukaan tuskin uskoi tämän kestävän näinkään kauaa.

Samila

- Aluksi haluan sanoa, että ilman Kiekkoliigaa ei olisi myöskään kiekko.tk:ta. Näin ainakin rohkenisin väittää. On aivan uskomatonta, miten Kiekkoliigasta tuli instituutio, joka jatkaa kaudesta toiseen, vaikka pelaajat ja johtokunta vaihtuvat. Kiekkoliigan taso, "mediaseksikkyys" ja pelaajat ovat olleet se syy, miksi Kiekkoliiga on näinkin pitkään pysynyt hengissä. On hyvä, että tasoja on enää vain liiga + divari. Näin Kiekkoliiga pystyy edelleen olemaan se kaikista kovin mittari tälle pelille."Kiekkoliigan taso, mediaseksikkyys ja pelaajat ovat olleet se syy, miksi Kiekkoliiga on näinkin pitkään pysynyt hengissä"
- Samila

Onko Kiekossa kuitenkin edelleen sijaa myös muille liigoille, vaikka pelaaja- ja joukkuemäärät ovat laskeneet vuosien varrella?

Samila

- Meinasin itseasiassa paneutua tähän kysymykseen jo edellisessä vastauksessa. Jatketaan kuitenkin tästä. Todellakin on tarvetta muille liigoille! Tasoerot ovat nykyään todella suuria ja on hyvä, että heikommillekin löytyy omat liigansa. Eliitti- & Pro-liigoille nostan hattua! Kuten totta kai myös Kiekkoliigallekin ;)

Fice

- On. Vaikka valtaosa pelaajia on pelannut peliä huomattavan kauan, niin erot pelitasossa ja mielenkiinnossa suorastaan pakottavat luomaan vaihtoehtoisia liigoja pelaajien lähtökohdista riippuen. Tarjontaa siis pitää olla, muutakin kuin Kiekkoliigan loputtomat Divarit. Toisille sopii paremmin pikkuliigojen kevyet säännöt ja vaatimukset kuin toisille taas tasaiset aikataulut ja kymmenet sääntöpykälät."Hieman kokemattomammille joukkueille pienemmät liigat ovat mielestäni hyvät kasvualusta kohti liigapelaamista Kiekkoliigan alaisuudessa"
- Greippi

Greippi

- Ehdottomasti on. Olen itse ehkä hieman konservatiivinen Kiekkoliigan suhteen, mutta omasta mielestäni Kiekkoliigassa pitäisi pelata kiekon parhaat joukkueet ja Kiekkoliigaan pääseminen pitäisi olla jonkinlainen saavutus joukkueelle. Hieman kokemattomammille joukkueille pienemmät liigat ovat mielestäni hyvät kasvualusta kohti liigapelaamista Kiekkoliigan alaisuudessa.


Kiekon ylläpidosta vastaava Jouko on viime aikoina ilmaissut huolensa Kiekon jatkosta tulevaisuudessa, sillä pelistä aiheutuvat menoerät ovat nousseet pelistä saatavien tulojen yläpuolelle. Millaisena panelistit näkevät Kiekon tulevaisuuden ja millä toimenpiteillä yhteinen kiekkopelimme voitaisiin pelastaa?

Fice

- Vuosien 07-08 jälkeen käyrä on kääntynyt kenties pysyvästi alaspäin nimenomaan ylläpidon osalta. Puuttellinen palautteen kerääminen ja siitä oppiminen, hidas reagointi ja ideoiden vähyys on johtanut tähän pisteeseen, jossa rahaa kerjätään olemattomalla Supporter-paketilla. Mielestäni tässä vaiheessa on aika mahdotonta tehdä mitään maailmanluokan kampanjaa tai muuta ratkaisua, jolla kokonaisuus saataisiin sille tasolle mitä se joskus oli.

Ainoa keino saada jotain muutoksia aikaan vaatisi Kiekon ylläpidon laskeutumisen norsunluutornistaan pelaajien tasolle ja panostamaan oikeasti siihen kommunikointiin molemminpuolin. Kertoa suunnitelmistaan ja kysyä neuvoa. Sillä päästäisiin alkuun ja ehkä peli kestäisi vielä toiset kymmenen vuotta.

Greippi

- On tietenkin hieman vaikeaa tietää kuinka paha se tilanne oikeasti on, kun en ole nähnyt minkäänlaisia laskelmia asiasta, mutta yritetään nyt jotenkin asiaa pyöritellä. Mielestäni Kiekko.tk:n markkinoinnissa on epäonnistuttu oikeastaan aika pahallakin tavalla. Kiekon moderaattoreina on vapaaehtoisia, Kiekkoliigan johtokunnassa on vapaaehtoisia, mutta silti Jouko ei ole ainakaan tietääkseni kysynyt minkäänlaista apua pelin markkinoinnin kanssa. Nopeasti tulee mieleen esimerkiksi erilaiset pelisivustot, joissa peliä voisi mainostaa esimerkiksi peliesittelyn tai arvostelun muodossa.

Varmasti monet potentiaaliset pelaajat ovat löytäneet Kiekon, mutta eivät tiedä siitä oikeastaan mitään. Esimerkiksi Kiekkoliiga on monille uusille pelaajille täysin tuntematon käsite, josta voisi kertoa enemmän esimerkiksi Kiekon sivuilla tai edes niissä peliarvosteluissa. Uusien pelaajien myötä peli saa tuloja mainoksien ja lisäpalveluiden kautta.

Ilmottaudun tässä itsekin jälleen vapaaehtoiseksi kirjoittajaksi ja markkinoinnin edistäjäksi ja toivon, että asiaan saadaan parannusta jatkossa.

Samila

- Menoerät ovat todellakin kovia siihen verrattuna, mitä peli tuottaa. Joukolla on työpaikka, eikä hänellä riitä aikaa pelin kehittämiselle miten ennen vanhaa. Kiekko.tk on tahkonnut miinustulosta jo tovin, joten miksi edes odottaisimmekaan että Jouko tekisi isoja muutoksia vain miellyttääkseen vanhoja pelaajia? Peli kuitenkin on edelleen ilmainen.

Sen verran voinen paljastaa, että ylläpito on hakenut viime aikoina tapoja säästää kuluja. Ilmeisesti tässä on nyt myös onnistuttu, joten voidaan taas hieman hengähtää! Suuri kiitos teille (tai meille) kaikille, jotka hommasivat supporter-paketin. Ilman niitä panostuksia kiekko.tk-sivusto ei välttämättä olisi enää käytössä. Sen verran miinusta se on tahkonut.

Palatakseni itse kysymykseen, niin kiekko.tk:n tulevaisuus ei näytä ruusuiselta, ellei jotain tehdä ja pian. Jouko on käyttänyt rahaa markkinointiin jopa viisinumeroisia summia, mutta se ei ole riittänyt. Näkisin, että meidän itsemme pitää toimia sanansaattajina ja hommata lisää pelaajia. Kiekkoliigan panostus tähän voisi olla loistava asia!

Team autoplay keräsi aikoinaan paljon kiitosta, joskin myös jonkin verran kritiikkiä, mutta uudistus auttoi ainakin hetkellisesti joukkueiden harjoituspeleihin saamiseen. Kuitenkin viime aikoina lisääntyneenä ongelmana on ollut joukkueiden karkaaminen otteluista ennen niiden alkamista, vaikka tästä seuraakin luovutusvoitto. Millaisia ajatuksia tämäntapainen toiminta herättää?

Greippi

- Tämmöisille joukkueille ei heru itseltäni minkäänlaista empatiaa. Tiedän jonkin verran pelaajien ja joukkueiden tasoeroista ja aika monesti semmoiset vastustajat eivät tule paikalle otteluihin, jotka voisivat onnistuessaan helposti voittaa ottelun. Eräänlaista "nimipelkoa" tuntuu olevan aika paljon liikkeellä. Nimipelolla tarkoitan siis joukkueita ja pelaajia, joiden oletetaan olevan jotenkin ylivertaisen hyviä itseensä verrattuna, vaikka totuus on monesti toinen. Hyvänä esimerkkinä toimii esimerkiksi Kiekkoliigan johtokunnan oma joukkue, jossa pelaa osittain aika pahastikin jäätyneitä has been -pelaajia, joita sitten hieman kokemattomammat pelaajat jostain syystä pelkäävät eivätkä tule paikalle otteluihin. Eli kannattaa tulla ottamaan meistä helpot huntit pois kuleksimasta!

Itse ongelmaan en oikeastaan keksi näin nopeasti ajateltuna muuta ratkaisua, kuin pelaajien asennemuutoksen ja selkärangan kasvattamisen.

Samila

- Onko tämmöisiä ongelmia ollut? Jos näette, että joku joukkue tekee tätä jatkuvasti, niin laittakaa asiasta reporttia. Se on tilastohuijaamista, jos toistuvasti luovuttaa pelejä. Näistä on myös poistettu usein joukkueita.

Fice

- Edustan tässä asiassa sitä pientä pelin kärkikaartia, joka on joutunut pahimmillaan etsimään yhtä harjoitusottelua monia tunteja. Systeemissä on selkeät hyvät ja huonot puolensa, tämä karkailu on jälkimmäiseksi mainitun lieveilmiö. Jollain tavalla ymmärrän näiden heikompien pelaajien pelkuruuden selkeästi parempia vastaan pelatessa kun joutuvat luopumaan kiekollisesti hallinnasta lähes täysin, harvoja kun kiinnostaa se kiekoton pelaaminen. Turha sitten ihmetellä, mikäli oma ja joukkueen pelitaso ei kehity kun jätetään niitä "kovia pelejä" väliin.

Siirrytään Kiekon asioista jälleen takaisin Kiekkoliigan pariin. Kiekkoliiga teki hiljattain kaksi sääntömuutosta liittyen liigakarsintojen läpiviemiseen ja kakkosnickeilyyn, mutta mitä mieltä arvon panelistit ovat muutoksista?

Greippi

- Olen ollut jo vuosikausia monien muiden tapaan otteluparien kannalla, mutta aika ei ole ollut aikaisemmin kypsä muutokselle. Nyt vihdoin liigakarsinnat tullaan hyvin todennäköisesti poikkeuksetta pelaamaan ottelupareilla, joka on mahtava asia. Kakkosnickeilyyn liittyvää tiukkaa sääntöä olen aikaisemmin puolustanut, mutta nyt oli mielestäni hyvä aika uudistaa pahasti vanhanaikainen sääntö toimivampaan muotoon. Eritoten, kun kesken kauden hyppääminen joukkueesta toiseen ei pitäisi lisääntyä tämän uudistuksen myötä, koska pelaaja menettää siirto-oikeuden kakkosnickeilynsä seurauksena.

Fice

- Tähän kysymykseen toivoisin oikeastaan lukijoiden mielipiteitä ja palautetta. Johtokunnan kannalta ainakin liigakarsintojen vakiinnuttaminen on loistava uudistus, sillä se vähentää työmäärää ja selkeyttää karsintojen järjestämistä. Paraikaa käynnissä oleva kysely Kehitysryhmäläisille toivottavasti antaa meille pelaajien kannan näihin asioihin. Kakkosnikkeilyn mahdollistaminen toisiin Kiekkoliigatiimeihin on mielestäni tärkeää, erityisesti kun pelaaja- ja joukkuemäärät ovat supistuneet huomattavasti. En usko, että muutos kasvattaa hoppailua taikka tuottaisi mitään muitakaan ongelmia, ainoastaan Johtokunnalle hieman lisähommaa siirto-oikeuksien menetyksien listaamisessa ja valvomisessa.

Samila

- Kerkesinkin jo uutista kommentoida, että nämä olivat aivan mahtavia uudistuksia! Vielä kun pelasin Kiekkoliigaa, ehdotinkin tuon kakkosnickeily-säännön poistamista. Oli myös loistava lisä tähän sääntöön, että sen jälkeen ei voi hopata. Koska pelaajamäärät ovat pudonneet, niin on hyvä saada ihmisiä aktivoitumaan harjoituspelienkin kanssa. Tällä säännöllä liigajengit tulevat luultavasti nostamaan aktiivisuuttaan.
Liigakarsintasäännöstä sen verran, että on hyvä palkita paremmin kaudesta suoriutuneita joukkueita, eikä niitä kenellä kausi on mennyt huonosti.

Kiekkoliigan joukkuemäärää laskettiin viime kauden 37:stä 27:ään, joka johtui tietenkin osittain lopettaneiden joukkueiden määrästä. Oliko joukkuemäärän vähentäminen oikea suuntaus Kiekkoliigalle ja millainen olisi sopiva joukkuemäärä nykyisessä Kiekkoliigassa?

Fice

- Täysin oikea ratkaisu. Kiekkoliigan on aina osattava muokata itseään pelaajamääriin nähden. Siksi ei ole olemassa mitään tarkkaa lukua joukkuemääriin vaan aina on mentävä tilanteen mukaan. Koska ainakaan vielä yksikään joukkue Kiekkoliigassa ei ole kaatunut, uskoisin nykyisien määrien olevan tilanteen mukaiset, tai ainakin hyvin lähellä totuutta."Kiekkoliigan on aina osattava muokata itseään pelaajamääriin nähden."
- Fice
Samila

- Kyllä oli. 13 liigajoukkuetta ja 13 divarijoukkuetta on sopiva määrä. Tällä saadaan Kiekkoliigan tasoa nostettua ja herätettyä sitä vanhaa seksikkyyttä, joka houkuttelee kunnianhimoisia nuoria miehiä hakemaan sitä tämän pelin kovinta saavutusta. Nyt Kiekkoliigassa pelaaminen on jälleen kunnia-asia, eikä sinne pääse ihan kaikki. Eri asia on toki tämmöiset minunlaiset vanhat parrat, jotka eivät ole koskaan saavuttaneet mitään, eivätkä tule saavuttamaankaan. Sen takia on hyvä olla muitakin liigoja!

Greippi

- Suuntaus on nykyisessä tilanteessa oikea ja mielestäni joukkuemäärä on aikalailla sopiva tällä hetkellä. Varsinkin aktiivisten pelaajien määrä on vähentynyt viime vuosien aikana jopa radikaalisti ja joukkueisiin ei enää riitä samanlailla pelaajia mitä joskus parhaimpina aikoina. Tästä syystä myöskään Kiekkoliigassa ei voi olla enää samanlaisia joukkuemääriä mitä joskus ennen.


Tarvitseeko Kiekkoliiga lisää oheistoimintaa liigapelien ohelle? Esimerkiksi 1vs1 ja handicup tapahtumia?

Greippi

- Kaikenlainen oheistapahtuma on aina tervetullutta, mutta ongelmana on ollut lähinnä vaikeus löytää ylläpitäjää tämmöisiin tapahtumiin. Tämäkin asia tuntuu olevan kuitenkin muuttumaan päin uusien johtokuntalaisten myötä, joka on tietenkin positiivinen asia ja osoittaa, että liiga on kykeneväinen muutoksiin toiminnassaan.

Samila

- Tähän en oikein osaa ottaa kantaa. 1vs1-liigoihin en ole itse halunnut koskaan osallistua, enkä osaa sanoa onko tälle edes tarvetta. Handicup-tapahtumat olivat joskus aikoinaan aivan mieletön asia, joka herätti myös Kiekkoliigan tunnettuutta kovimpana sarjana. Varmasti herättävät sitä edelleenkin! Liiga- ja divaricupeista sanottakoon sen verran, että poistakaa nyt hyvänen aika nuo ja keskittykää vain kerran vuodessa järjestettäviin Kiekkocuppeihin! Olisiko Kiekkocup hyvä järjestää ns. kesäturnauksena?

Fice

- Ainakin mikäli tulkitsin järjestämäämme 10-vuotistempausta oikein, niin näille minipeleille ja turnauksille löytyy yhä riittävästi halukkaita osallistujia. Näiden järjestäminen kunnollisesti on sen sijaan hyvin työteliästä, joten tapahtumien vähyys ei ole yllätys. Pyrimme järjestämään lisää näitä yhden päivän minipelitempauksia ja ehkä jotain pidempiä turnauksia. Säännöllisestihän meillä pyörii 3vs3-liiga, kesän Kiekkocup ja "uutuutena" 1vs1-ranking. Erityisesti toivon World Cupeille sekä muulle kansainväliselle toiminnalle vetäjiä!


Kiekkoliiga on tänään sopinut uuden yhteistyösopimuksen markkinointitoimiston kanssa, joka tulee markkinoimaan toimeksinantajiaan Kiekkoliigan sivuston kautta. Kiekkoliiga taas hyötyy tästä kasvavina tuloina ja näkyvyytenä. Millaisia ajatuksia tämänkaltainen kuvio herättää panelisteissa?

Fice

- Toivon vain, että yhteistyökuvio onnistuu ja että pelaajat lisäävät Kiekkoliigan AdBlock-poikkeuksiin. Ihan vain, että saadaan oikein kunnolla ryypättävää niihin johtiksen saunailtoihin, tai siis tuotettua laadukasta Liigailua kiekonpelaajille...

Greippi

- Kyseessä on hieno mahdollisuus Kiekkoliigalle ja sopimuksella pystymään takamaan Kiekkoliigalle tarvittavat resurssit liigan pyörittämiseen ja sopimuksesta saatavilla tuloilla pystytään hankkimaan hieman myös jotain ylimääräistäkin pelaajien iloksi. Sopimuksen etuna on myös kiinteä korvaus, joka ei ole riippuvainen klikkausmääristä. Aikaisemmin hankimme mainostuloilla esimerkiksi upeita Kiekkoliigakiekkoja, (kuvia kiekoista löytyy Kiekkoliigan Facebook-sivulta) joita annetaan palkinnoiksi Kiekkocupissa. Uusien entistä isompien tulojen kohdistamistarvetta rupeamme pohtimaan johtokunnassa, mutta tähänkin asiaan otamme vastaan tietenkin myös pelaajien mielipiteitä.

Samila

- Hetkonen, mikä ihmeen diili se tämmöinen on? Markkinoinnin ammattilaisena olen erittäinkin kiinnostunut diilin yksityiskohdista! Mitä se tuo Kiekkoliigalle? Saadaanko heidän kautta uusia käyttäjiä? Näiden tulojen käyttäminen kannattaa tarkasti miettiä. Ehdotan, että käytätte kaikki ylijäävät rahat uusien pelaajien hankkimiseen. Voin tulla ideoimaan kanssanne, jos näin päätätte!


Kiekkoliiga.net menossa mukana www.jääkiekkoveikkaus.com

Kirjoittanut: Greippi
Julkaistu 20.04.2014 19:07
Luettu: 3087 kertaa

Kommentit
Ei kommentteja.
Kommentoi

Voit lähettää kommentteja vasta sisäänkirjautumisen jälkeen.