Kiekkoliiga
Mitalistit – A-Liiga pudotuspelit
Chewits
Kiekon Vastaisuus
Liverpool Liverbirds
Paitsio

Kiekkoliigan isä - Poro24

Kiekkoliigan 10-vuotisjuhlan kunniaksi saimme eksklusiivisen haastattelun Kiekkoliigan kenties tärkeimmältä yksittäiseltä henkilöltä. Kyseessä on tietenkin elävä legenda, ikoni, Kiekkoliigan isä - Poro24!


Monille tuoreemmille pelaajille Kiekkoliigan suorastaan mystinen perustaja Poro24 on enemmän ja vähemmän tuntemattomampi hahmo, niin kerrohan vaikka alkuun, että mikä on miehiään Kiekkoliigan perustaja Poro24?

"Liigan perustaneesta pikkupojasta on toivottavasti kasvanut ihan fiksu 24 vuotias herrasmies. Viimeiset neljä vuotta on vierähtänyt palkanlaskennan parissa työskennellessä ja elämä hymyilee. Ja mikä hienointa, olen onnistunut hankkimaan vinyylisoittimen."

Hienoja hommia noi muutkin on toki, mutta kyllähän toi vinyylisoitin on kieltämättä se tavoittelemisen arvoinen. Mikäs levy on ollut eniten pyörityksessä?

"Mahtavaa että olemme heti samalla aaltopituudella. Ensitöikseen tuli hankittua Cult Of Lunan tuotanto, osa levyistä jopa kahteen kertaan. Tärkein levy itselleni on Somewhere Along the Highway, jokaisen tulisi kuulla se."

Vieläkö seuraat kaikkien näiden vuosien jälkeen Kiekkoliigan toimintaa ja tapahtumia, vaikka et enää itse ole ollut sen toiminnassa mukana?

"Täytyy myöntää että se seuraaminen loppui aikoinaan aika seinään. Viimeistään kun oma joukkue FHR putosi Liigan alaisuudesta sitä tajusi hieman haikein mielin, että kyllä tämä oli tässä. Pelin ja Kiekkoliigan parissa oli vierähtänyt niin suuri määrä tunteja että oli aika keskittää mielenkiinto muihin asioihin.

Seuraaminen viimeisen viiden vuoden aikana jäänyt satunnaisiin vierailuihin nettisivuilla. Aina on kuitenkin ollut hienoa huomata että homma vielä pyörii ja vaikuttaisi pyörivän erittäin onnistuneesti. Oon siitä oikeasti todella ylpeä että liiga on vielä pystyssä ja on löytynyt uusia innostuneita osaavia vetäjiä."


Kiekkoliiga on muuttunut monellakin eri tavalla vuosien varrella, mutta millaista Kiekkoliigan perustajan on seurata sivusta, kun "omaa lasta" muokataan kaudesta toiseen hieman erilaiseen suuntaan alkuperäisestä liigasta?

"Tosiaan hieman vaikea kommentoida tätä. Kuten sanoin niin sivusilmällä seurattuna Liiga on kuitenkin osaavissa käsissä ja siellä varmasti tiedetään mitä tehdään. Mitenkäs suuria muutoksia siellä on tullut? Katsoin että ainakin 3vs3 liigaa ja erilaisia Cuppeja pyörii jotka ovat molemmat varmasti hyviä ideoita.

Luulen että nykypäivän tilanne ei ole oikein verrattavissa kiekon alkuaikoihin. Silloin sama joukkue saattoi olla pystyssä monta vuotta samoilla pelaajilla. Kuvittelisin tilanteen olevan nykyään hieman erilainen: joukkueita ja pelaajia tulee ja menee ja on vaikeaa saada tietynlaista vakautta Liigan ympärille. "

Avataanpa hieman Kiekkoliigan pelaajille ja paitsion lukijoille Kiekkoliigan historiaa, sillä varsinkin monille uudemmille pelaajille Kiekkoliigan alkuvuodet eivät varmastikaan ole niin tuttuja.

Millainen prosessi Kiekkoliigan perustaminen vuonna 2004 oli ja keitä muita pelaajia siinä oli mukana itsesi lisäksi?


"Kun kiekko.tk ilmestyi nettiin tuli heti sellainen tunne että tästä pienestä pelistä voi tulla jotain todella hienoa. Kun peli alkoi kunnolla mahdollistaa kahden joukkueen pelaamisen vastakkain, liiga oli tietenkin saatava pystyyn mahdollisimman nopeasti.

Luulen että monella muullakin oli sama mielessä, mutta me kerkesimme ensimmäisenä. Seurasi aktiivista mainostusta suosituilla pelifoorumeilla ja irkissä. Muistaakseni heti perustamispäivänä Liigalla oli jo foorumi, irc-kanava ja pieni johtokunta neuvottelemassa pohjaa yhteisille pelisäännöille. Unohtamatta kymmeniä innostuneita pelaajia perustamassa joukkueitaan. Mukana perustamisessa olivat minun lisäkseni ainakin nimimerkit Yuizy, Noma, Anzi23 ja Kol

Se yhteinen innostus oli tuolloin aivan mahtavaa. Liigan ensimmäinen ottelu pelattiin päivä perustamisen jälkeen, joten uskomatonta pikavauhtia laitettiin pelit pyörimään. Kannattaa lukaista Yuizyn vuonna 2004 kirjoittama pieni Paitsio-artikkeli Liigan alkutaipaleesta: http://kiekkoliiga.net/paitsio/?id=3

Kiekossahan ei siis tuolloin vielä ollut joukkueita vaan ne olivat ainoastaan olemassa meidän foorumilla. Liigalle saatiin kasaan alkeelliset nettisivut noin kolme päivää perustamisen jälkeen ja tilastoja päivitti Noma Excelillä."

Millaisia nimivaihtoehtoja perustettavan liigan nimeksi oli vai oliko nimi Kiekkoliiga alusta alkaen selvä?

"Muistaakseni asiasta ei koskaan keskusteltu edes yhdellä sivulauseella. Jotenkin se Kiekkoliiga tuli niin luontevasti."

Kiekkoliigan ensimmäisellä kaudella 1/2004 liigassa pelasi vain kahdeksan joukkuetta. Jouduitteko liigan ensimmäisillä kausilla karsimaan Kiekkoliigan pyrkineitä joukkueita, vai otettiinko liigaan käytännössä kaikki halukkaat joukkueet?

"Muistaakseni kahdelle ensimmäiselle kaudelle pääsivät mukaan hyvin pitkälti kaikki halukkaat. Sen jälkeen alkoi tarjontaa olemaan niin paljon, että oli otettava karsinnat mukaan. Myöhemminhän karsintavastaava D-fence loi Kiekkoliigaan hakemisesta ja karsinnoista melkoisen spektaakkelin. Hakemuksen ja joukkueen maineen täytyi olla todella kunnossa jotta hyväksyttiin mukaan.""Osaamattomissa käsissä näin nopeasti näin suureksi paisunut yhteisö olisi saattanut äkkiä romahtaa."
- Poro24
Minkälaisia tavoitteita teillä oli liigan perustamisvaiheessa ja kuinka hyvin tavoitteet toteutuivat?

"Luulen että alkuvaiheessa elettiin vain innostuneena siinä hetkessä miettimättä mitään tavoitteita. Kolmannen kauden paikkeilla sääntökirja alkoi paisumaan ja hommaan alkoi tulemaan selkeästi totisempaa otetta. Toki jokaisella johtokunnan jäsenellä oli varmaankin tavoitteena nähdä Liigan kasvavan mahdollisimman suureksi ja isoksi jutuksi. Jopa sellaiseksi että Kiekkoliiga ei pyörisi Kiekko.tk:n ympärillä vaan Kiekko.tk pyörisi Kiekkoliigan ympärillä.

Alkuaikoina iso asia oli myös pitää Liiga ylipäätään kasassa. Osaamattomissa käsissä näin nopeasti näin suureksi paisunut yhteisö olisi saattanut äkkiä romahtaa. Taustalle olisi voinut saapua toinen paremmin hoidettu liiga.
Siitä nostan hattua alkuaikoina mukana olleille, että liiga pystyi pystyssä ja niin selkeästi ja jämäkästi organisoituna. Suurin osa minä mukaanlukien oli kuitenkin ihan pieniä juuri rippikoulusta päässeitä pyöryköitä kun liigaa pantiin käyntiin."


Hieman itseasiassa aiheutti ihmetystä juuri se, että taisit olla siis tosiaan 14 vai 15 vuotias, kun perustitte Kiekkoliigan. Tämä taas lisää kyllä kunnioitusta liigan alkuvaiheita kohtaan, kun liigan ylläpidosta vastasivat luvalla sanoen aikamoiset juniorit ja homma lähti toimimaan silti todella hienosti ja liiga on edelleen pystyssä.

"Tuo edellinen juttu ihmetyttää itseänikin jos totta puhutaan. Tämä kuulostaa jo hieman vinksahtaneelta, mutta kaipa se jollain tapaa antoi valmiuksia myös tulevaisuutta ajatellen kun noin pienenä nassikkana sai olla vastuussa tälläisen pyörittämisestä."

Onko muuten koskaan käynyt mielessä palaaminen Kiekkoliigan ylläpitoon tai kiekon pariin ylipäätään?

"Välillä tulee iloisena muisteltua aikaa Kiekko.tk:n parissa, mutta palaaminen remmiin ei ole käynyt kertaakaan mielessä. Niin paljon aikaa ja niin monta vuotta Liigan parissa tuli aikoinaan vietettyä. Ei minulla olisi enää mitään annettavaa, hyvä että on uutta ja innostunutta porukkaa tilalla."

Kiekkoliiga on monien pelaajien mielestä edelleen tärkein yksittäinen seikka mikä pitää kiekon edelleen pystyssä ja pelaajien aktiivisuuden edes kohtuullisena.
Millaisena itse näet Kiekkoliigan roolin kiekkoskenessä?


"Luulisin että Kiekkoliigan olemassaolo oli itse pelin ja sen kehityksen kannalta elintärkeää. Se yhteisö mikä pelin ympärille saatiin rakennettua oli ja varmasti on vieläkin mieletön. Jos sitä ei olisi, mitä jäisi jäljelle?"

Haluatko vielä sanoa jonkinlaisia terveisiä Kiekkoliigalle ja sen pelaajille?

"Eipä voi kun toivoa että Kiekko.tk ja Kiekkoliiga pysyisivät kasassa vielä monta vuotta. On sitä nuorilla varmasti vähemmänkin fiksuja harrastuksia olemassa kun tämä? Itselleni aika pelin ja loistavan Kiekkoliiga-yhteisön parissa jätti mahtavia muistoja. KIITOS!"


Haluamme vielä yhdessä Kiekkoliigan johtokunnan ja varmasti myös kaikkien pelaajien puolesta kiittää mahtavasta pohjatyöstä, jonka teitte Kiekkoliigalle sen alkuaikoina.
Vahvasti rakennetun kivijalan ansiosta Kiekkoliiga on kaikkien näiden vuosien jälkeen vielä toiminnassa ja voi vastoinkäymisistä huolimatta edelleen hyvin. Eli kiitos ja onnea jatkoon!


" <3"

Kiekkoliigan johtokunta muistaa myös Kiekkoliigan perustajaa pienellä lahjalla. Haastattelija lupasi haastattelun päättyessä hieman jo herkistyttyään, Porolle upean Kiekkoliigan kiekon, jollaista ei aivan jokaiselta kaduntallaajalta löydykään!

Kommentointiboksiin voit lähettää myös omat terveisesi Porolle.


Kirjoittanut: Greippi
Julkaistu 27.03.2014 23:03
Luettu: 2547 kertaa

Kommentit
Ei kommentteja.
Kommentoi

Voit lähettää kommentteja vasta sisäänkirjautumisen jälkeen.