Kiekkoliiga
Mitalistit – A-Liiga pudotuspelit
Chewits
Kiekon Vastaisuus
Liverpool Liverbirds
Paitsio

Välieräennakko 3/2013

Stars – TurtlesLiigan runkosarjan voittoon tällä kaudella jyrännyt Stars teki selvää jälkeä puolivälierissä Anaheim Mighty Ducksista otteluvoitoin 3-0 ja lunasti näin paikan välieriin. Välierissä vastaan asettuu ei enempää eikä vähempää, kuin hallitseva mestari Turtles, joka kaatoi puolivälierissä Manhattanin voitoin 3-1. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen tämän kauden runkosarjassa päättyi Starsin niukkaan 1-0 voittoon, mutta runkosarjan viimeisessä ottelussa Turtles näytti hallitsevan mestarin elkein Starsille kaapin paikan 8-4 voitolla. Turtlesilla saattaa olla siis tässä suhteessa kenties pienen pieni etulyöntiasema Starsiin nähden.

Sekä Starsin, että Turtlesin hyökkäyspeli toimi runkosarjassa kohtuullisella tehokkuudella ja molemmat joukkueet iskivätkin maaleja runkosarjassa noin kolmen maalin ottelukeskiarvolla. Starsin hyökkäyspeli lepäsi runkosarjassa selkeästi ettanin ja krugin tehojen varassa, kun taas Turtlesilla tehopisteet jakautuivat hieman tasaisemmin hampin, pellen ja Akt:n kesken. Runkosarjan pistepörssissä toiseksi sijoittunut ettan on ehdottomasti Starsin pelillisen identiteetin johtohahmo etenkin kiekollisessa pelissä. Ettan osoittikin arvonsa jo ottelusarjassa Anaheimia vastaan, jossa liukasliikkeinen hyökkääjä paukutti kolmessa ottelussa hurjat 14 tehopistettä. Starsin hyökkäyspelin tehokaksikko ettan ja krug ovatkin valloittaneet pudotuspelien pistepörssin kärkitilat ja Turtlesin puolustuksen onkin onnistuttava täydellisesti, mikäli Starsin hyökkäyspelin kädet ja aivot aiotaan pysäyttää.

Turtlesilla on kuitenkin asettaa hyökkäykseen vähintään samantasoinen kaksikko, sillä jo useita vuosia yhdessä pelanneet hampi ja pelle tuntevat toistensa liikkeet kentällä lähes täydellisesti. Kaksikon yhteispeli onkin hioutunut vuosien varrella loistavalle tasolle ja parhaimmillaan näiden kahden taikurin pelaaminen on suorastaan silmiähivelevää seurattavaa. Lisää tulivoimaa Turtlesin hyökkäykseen tuo kesken kauden Piratesista hankittu Akt, joka on vuosien varrella kehittynyt entistä kokonaisvaltaisemmaksi pelaajaksi. Molemmilta joukkueilta löytyy siis riittävästi osaamista hyökkäyspäästä ja tämän osa-alueen suhteen joukkueet ovat hyvin tasavertaisia.

Myös joukkueiden puolustuspelit ovat ainakin tilastollisesti tarkastellen todella yhdenvertaisia. Starsin puolustuksen kulmakivenä on ollut sekä runkosarjassa, että pudotuspeleissä alempi puolustaja Gabriel, joka voitti kaudella 3/2012 mestaruuden Nightmaren riveissä. Etenkin Gabrielin kokemus kovista ottelusarjoista on ensiarvoisen tärkeää, kun Stars tavoittelee sen ensimmäistä finaalipaikkaa Kiekkoliigassa.

Turtlesin puolustuksessa päävastuun on kantanut viime kauden tapaan bag, joka valittiin kauden 2/2013 päätteeksi liigan parhaaksi puolustajaksi. Viime kauden mestarijoukkueen puolustaja on ollut myös tällä kaudella väkevässä vireessä ja kantaakin jälleen isoa vastuuta Turtlesin puolustuksen pitävyydestä. Suurimpana ongelmana Turtlesin puolustamisessa onkin ajoittain hieman kuriton joukkuepuolustaminen ja mikäli samanlainen toiminta jatkuu Starsin tasoista äärimmäisen taitavaa kiekollista joukkuetta vastaan, niin kyyti tulee olemaan todella kylmää. Turtles pystyi kuitenkin viime kauden pudotuspeleissä puolustamaan tarvittaessa äärimmäisen tiiviisti ja mikäli hallitseva mestari saa kaivettua samanlaisen asennoitumisen puolustuspeliä kohtaan myös tämän kauden pudotuspeleissä, niin joukkue tulee olemaan äärimmäisen vaikea kaadettava.

Yksi isoimmista asioista ottelusarjassa tulee olemaan jälleen kerran joukkueiden henkinen kantti. Starsin heikkoutena on pidetty jo pitkään nimenomaan matalaa hajoamiskynnystä, vaikkakin tätä puolta joukkueessa on varmasti saatu hieman kehitettyä kokemuksen myötä. Puolivälierissä Anaheimia vastaan joukkue ei vielä joutunut kovinkaan kovaan testiin, mutta tulevassa välieräsarjassa Stars joutuu huomattavasti kovempaan paikkaan. Olisikin mielenkiintoista nähdä, miten Starsin pelaajat reagoivat, mikäli Turtles voittaa ottelusarjan ensimmäisen ottelun ja Stars joutuu takaa-ajajan rooliin. Kyseisessä skenaariossa testattaisiin todenteolla Starsin henkinen kestävyys ja luotto omaan pelitapaan. Ottelusarjan ensimmäinen ottelu saattaakin olla siis jopa tavallista tärkeämpi, varsinkin Starsille.

Odotettavissa on kuitenkin todella tasainen ja kiivas kamppailu paikasta loppuotteluihin, jossa tullaan todennäköisesti näkemään myös pientä psyykkausta puolin ja toisin. Runkosarjan sijoituksista huolimatta Turtles lähtee ottelusarjaan niukkana suosikkina ja uskonkin joukkueen kääntävän ottelusarjan viidennessä ottelussa edukseen.

Todennäköiset kokoonpanot:


Stars
Gabriel – krug - Savior – ettan

Turtles
bag – pelle – Akt - hampi

Osa-alueiden arviointi: (1-5)


Hyökkäys:
Stars
Turtles

Puolustus:
Stars
Turtles

Pelitapa:
Stars
Turtles

Kokemus:
Stars
Turtles

Henkinen kantti:
Stars
Turtles

Pelaajahaastattelut:


Valitettavasti Starsin miehistö pitää ilmeisesti mediahiljaisuutta ennen välieräsarjaa, sillä haastatteluun ei saatu vastausta määräaikaan mennessä.

pelle:

Minkälaisia ajatuksia tuleva välierävastustaja Stars herättää Turtlesin riveissä ja millä keinoilla lähdette kaatamaan runkosarjan voittajaa?

- Kova hyökkäys, joten pitäis saada tota puolustusta organisoitua vähän paremmaks ku tuol puolivälierissä. Taktiikkana on kääntää kotietu ekassa matsissa meille ja mennä sit 1-3 voitoin finaaliin. Tällä tavalla.

Olette hallitsevia mestareita, joten uskotko viime kauden kokemuksista olevan hyötyä myös tämän kauden ratkaisupeleissä?

- Rennompi pelata, kun ei tarvii tavotella hiki hatussa sitä ensimmäistä mestaruutta.

Onko joukkue edelleen nuori ja nälkäinen, vai onko pelaajisto muuttunut viime kauden mestaruuden jälkeen vanhaksi ja janoiseksi? Eli toisin sanoen viekö mainitsemasi rentous pelaamisessa kenties sitä viimeistä tärkeää puristusta pois joukkueen otteista, vai vieläkö joukkueessa riitää paloa tavoitella toista mestaruutta?

- No mä oon ainaki nälgänen, vaikkakin nyt motivoi enemmän varmaan toi muiden voittaminen kuin ite se mestaruus. Ja toi vitun akt ei oo voittanu mitään ikinä, nii seki varmaan haluu voittaa. Noi muut sit tekee silleen, miten mä käsken niitä. En usko, että pelaaminen ois mitenkään löysempää tai huonompaa sen takia, ettei takaraivossa kolkuttele koko ajan se mestaruuden voittaminen. Ihan samanlaista ku aina ennenki.


PePo - Club Of HärmäYli kahden vuoden tauon jälkeen Kiekkoliigan korkeimmalle sarjatasolle paluun tehnyt Pepo kohtaa välierissä ensimmäistä finaalipaikkaansa tavoittelevan Club Of Härmän. Pepo kaatoi puolivälierissä runkosarjan seitsemänneksi sijoittuneen HC Tyrmäyksen, ja Härmä puolestaan laittoi Neal Chaucerin laulukuoroon puhtaasti otteluvoitoin 3-0. Pepo ja COH kohtasivat runkosarjassa kahdesti, joista ensimmäinen päättyi tasan ja toisessa Härmäläiset olivat selkeästi numeroin 5-1 parempia.

Cohin hyökkäyspeli oli vakuuttavassa kunnossa läpi runkosarjan ja joukkue iski runkosarjassa komeat 66 maalia, joka oli eniten kaikista liigan joukkueista. Varsinkin joukkueen täsmähankinnat Holden ja Saku ovat olleet läpi kauden todella vahvassa vedossa ja kaksikko valloittikin runkosarjan pistepörssin sijat 1 ja 3. Raversista tälle kaudelle Cohiin siirtyneen parivaljakon tärkeydestä joukkueelle kertoo myös se, että joukkueen pelaajien 152 tehopisteestä runkosarjassa kyseinen kaksikko iski 99. Cohin hyökkäyspeli on muutenkin kehittynyt huomattavasti aikaisemmista kausista, jolloin joukkue tunnettiin todella suoraviivaisesta ”keskityskiekosta”. Tällä kaudella joukkueen peliin on tullut selkeästi lisää myös lyhytsyöttöpelin elementtejä, jonka avulla joukkue pystyy nykyään myös pitämään kiekkoa huomattavasti enemmän ja hallitsemaan tätä kautta otteluita. Coh on kuitenkin myös pysynyt uskollisena yksinkertaiselle hyökkäyskonseptilleen, jossa kiekkoa toimitetaan nopeasti maalille. Tästä kertoo myös joukkueen laukaisumäärät runkosarjassa. Cohin vahvuus ottelusarjassa tuleekin ehdottomasti olemaan sen tehokas hyökkäyspeli, joka on osoittanut vaarallisuutensa jo useaan otteeseen kuluvan kauden aikana.

Helpolla ei tule Cohin hyökkäyspeli kuitenkaan pääsemään, sillä sen vastustaja Pepo tunnetaan todella kurinalaisesti puolustavana joukkueena. Pepon puolustuspeli rakentuu luonnollisesti tähtipuolustaja harin ympärille, joka on tälläkin kaudella ollut väkevässä vireessä. Jälleen vahvasti pudotuspeleissä esiintynyt Naappi ei joukkueen sisältä tulleiden tietojen mukaan pelaa välieräsarjassa, joka on joukkueelle todella iso menetys. Naappin erityisosaamista on erityisesti vahva kahden suunnan pelaaminen, jota tarvitaan pudotuspeleissä aina. Naappin tärkeä panos joukkueelle lankeaakin nyt peipin harteille, joka on ollut läpi kauden Pepon kiekollisen pelaamisen sielu. Peipi on tällä kaudella siirtynyt Pepon riveissä selkeästi alemmas kenttäryhmityksessä ja onkin ottanut todella isoa roolia nimenomaan pelinrakentajana ja tilanteiden luojana. Peipin tarjoiluista pääsevät nauttimaan isoa vastuuta maalinteosta kantavat Reto ja miktok.

Lievän kysymysmerkin Pepon hyökkäyspelille asettaa liigassa tulokaskauttaan pelaavan miktokin kokemattomuus kovista pudotuspeliotteluista, jonka arvoa ei sovi ikinä väheksyä. Jos miktokilta ei löydy vielä paljon kokemusta pudotuspeleistä, niin muulta Pepo-miehistöltä sitä löytyy sitten sitäkin enemmän ja nimimerkit hari, Reto, peipi ja Joska ovat varmasti kaikille Kiekkoliigan pudotuspelejä seuranneille pelaajille tuttuakin tutumpia nimiä. Kokemuksen osalta Pepolla onkin ottelusarjassa selkeähkö etulyöntiasema.

Kuten aikaisemmin todettiin, niin Cohin hyökkäyspeli on osoittanut tasonsa ja se tulee varmasti riittämään Pepoa vastaan, mutta suurempi kysymys onkin sitten joukkueen puolustuspeli. Cohin puolustaminen ei varsinaisesti vakuuttanut runkosarjassa ja pudotuspeleihin selvinneistä joukkueista Coh päästi kolmanneksi eniten maaleja. Alempana puolustajana operoiva Xren on kerännyt aikaisemmilla kausilla mainetta ja kunniaa divareissa, mutta nyt nuorukaisen pitäisi nostaa tasoansa myös liigassa, mikäli Coh haluaa tosissaan kamppailla kirkkaimmasta mitalista. Xren on tälläkin hetkellä loistava puolustaja, mutta taso ei vielä ehkä kuitenkaan riitä mestarijoukkueen puolustajaksi. Cohin ajoittain pahasti vuotavasta puolustuksesta on kuitenkin turha syyttää pelkästään Xreniä, sillä ongelmat ovat useimmiten kurittomassa koko kentän puolustamisessa.

Hyökkäämällä voittoja, puolustamalla mestaruuksia -fraasi on oikein osuva tässäkin otteluparissa. Odotettavissa siis on, että Pepo vie ottelusarjan nimiinsä nimenomaan paremman puolustamisensa ansiosta.

Todennäköiset kokoonpanot:


PePo
hari - peipi - miktok - Reto

Club Of Härmä
Xren – tuksu – Saku - Holden

Osa-alueiden arviointi: (1-5)


Hyökkäys:
Pepo
Club Of Härmä

Puolustus:
Pepo
Club Of Härmä

Pelitapa:
Pepo
Club Of Härmä

Kokemus:
Pepo
Club Of Härmä

Henkinen kantti:
Pepo
Club Of Härmä

Pelaajahaastattelut:


hari:

Välierisssä Pepoa vastaan asettuu runkosarjan kolmonen Club OF Härmä. Minkälaista ottelusarjaa odotat?

- Ehdottamasti yksi vaikeimmista vastuksista meille tällä kaudella. Ei onnistuttu voittamaan heitä runkosarjassa, mutta toivotaan, että välierissä asiaan tulee muutos. En usko, että ottelusarja ratkeaa suoraan kolmessa ottelussa.

Mitkä ovat mielestäsi Pepon vahvuudet tulevassa välieräsarjassa?

- Liukkaat hyökkääjät ja yhteispeli.

Pääsette ottelusarjaan kotiedulla, mutta onko tästä todellisuudessa merkittävää hyötyä, vai miten näet asian?

- Ei itselle ainakaan ole mitään merkitystä, mutta hyökkääjille siitä voi olla apua.


Epical:

Club Of Härmä lähtee tavoittelemaan seurahistoriansa ensimmäistä finaalipaikkaa. Millainen tunnelma joukkueessa on ennen tärkeää välieräsarjaa?

- Syväluotaavan Whatsapp-ryhmäkeskusteluanalyysin perusteella joukkueessa vallitsee zenmäisen levollinen ja harmoninen tunnelma. Ei oo jaksettu stressata sen enempää kokeista, naisista, miehistä ku poffeistakaa. Luottamus omaa peliä kohtaan on yhtä korkealla kuin opiskelumotivaatio darranhumuisena sunnuntaiaamuna, eli sata rosenttia.

Mitkä ovat joukkueenne vahvuudet tulevassa ottelusarjassa?

- Näkisin, että vahvuuksinamme ovat aktiivinen karvauspeli ja maalinteon tehokkuus. PePon puolustus ei varmasti pääse helpolla, mutta yhtälailla täytyy meidänkin olla tarkkana.

Millaista ottelusarjaa odotat PePoa vastaan?

- Kyllä odotettavissa on erittäin tasainen sarja, vaikkakin viimeisin runkosarjaottelumme PePoa vastaan hieman revähti harin romahtamisen johdosta. ”If you can’t stand the heat, get out of the fucking kitchen” neuvoisi verbaliikkataituri Don Tami. Tässä sarjassa herpaantumiseen ei ole kummallakaan varaa ja uskon hermokontrollin olevan avainasemassa taistelussa finaalipaikasta. Todennäköisesti otteluissa tullaan näkemään yllättäviä ja tunteita nostattavia yksilösuorituksia, ja näin tapahtuessa keskittymisen on pysyttävä täysin pelissä.

Joukkueenne on hieman kokemattomampi PePoon nähden. Uskotko tällä olevan merkitystä ottelusarjassa?

- Saatamme olla piirun kokemattomampia, mutta sitäkin nälkäisempiä. En usko, että vanhoilla meriiteillä tätä sarjaa viedään. Väittäisin, että sarjaan on jopa helpompi lähteä hieman altavastaajana, mutta sekin on vain spekulaatiota. Peli on oikeudenmukainen molempia kohtaan ja loppujen lopuksi parempi voittaa.

Kirjoittanut: Greippi
Julkaistu 24.10.2013 14:32
Luettu: 2241 kertaa

Kommentit
Ei kommentteja.
Kommentoi

Voit lähettää kommentteja vasta sisäänkirjautumisen jälkeen.