Kiekkoliiga
Mitalistit – A-Liiga pudotuspelit
Chewits
Kiekon Vastaisuus
Liverpool Liverbirds
Paitsio

Aiheettomasti ylimielisen liigapelaajan kuittaus

Jepskukkuu, ajattelin itsekkin viimein avata sanaisen arkkuni kiekko.tk:n, tämän jalon jääkiekkopelin, kuolemisesta. Kerrankin aion OIKEASTI panostaa jopa kielioppiin, joten suomen taitajat, olkaa tarkkana. Muut lukijat, ottakaa kiinni käsinojistanne ja ottavaa tukeva asento tekstiäni varten, rentoutukaa ja pohtikaa ja antakaa palautetta. Ennen tekstiä vielä ilmoitan, että tekstissä mainitut asiat ovat kirjoittajan omia mielipiteitä eikä niitä tule kytkeä mitenkään joukkueeni, Kiekkoliigan pelaajiston tai Kiekkoliigan johtokunnan mielipiteeseen. Noniin, tästä se lähtee...

Kiekko.tk on kuolemaisillaan. Monet entiset suuruudet ovat lopettaneet, ja ovat jättäneet erittäin ison kengännumeron saappaat täytettäviksi. Kaikkihan tietävät, minkä takia tämä peli saavutti suuren suosionsa. Poro24 perusti kuuluisan, tänäkin päivänä pelattavan, kiekkoliigan. Siitä lähti liigatoiminta, mikä nykypäivänäkin pitää yllä tätä jaloa internethokia.

Pelaajamäärä on vähentynyt roimasti. Liigoihin, joita on 4 kappaletta, ei enää tule uusia joukkueita tarpeeksi. Uusia pelaajia ei tule tarpeeksi. Mitä tulisi uudistaa?

kemton julkaisi huikean paitsiokirjoituksen liigojen yhteistyöstä. Totuushan on se, että liigoja on nykypäivänä liikaa. kemton julkaisi minun oman mielipiteeni viileämpänä versiona siten, että liigat saisivat pitää itsenäisyytensä kuitenkin. Yhden liigan voisi ainakin syöstä kartalta kylmäverisesti pois, että sen joukkueet saadaan hajotettua muihin liigoihin. Tämä liiga ei saisi kuitenkaan olla Kiekkoliiga tai Hoki-liiga, joten uhriksi joutuisi Suomiliiga tai Hokisarja. Tällekin järkeilen oman syynsä: Kiekkoliiga ja Hoki-Liiga ovat perinteikkäitä liigoja. Ne perustettiin aikoina, jolloin suurin osa nykykiekottajista eivät edes tienneet tämän pelin olemassaolosta. Tämän takia näitä liigoja tulisi kunnioittaa ja nämä liigat tulisi pitää valtaliigoina, nimittäin näiden liigojen johtokuntalaiset ovat niitä, jotka ovat aloittaneet tämän pelin alkuajoista lähtien, ja he tietävät nykykiekon pelaaja- ja joukkuetilanteen. Vanhempia tulisi siis kunnioittaa, ja Suomiliigan ja Hokisarjan(joista toinen tulisi lakkauttaa) tulisi myöntää olevansa ei-niin-perinteikkäitä liigoja, että eivät pyrkisi juoksemaan ohi maineikkaan Kiekkoliigan. Vaikka toinen liiga lakkautetaan näistä, on toiselle kuitenkin mahdollista jättää huikea määrä joukkueita, jos kädessä olevat kortit osataan pelata oikein. Miten tämän voisi tehdä?

Ehdotukseni olen tuonut muutaman kerran julki, ja teen sen vielä kerran. Kiekkoliiga oli kulta-aikoinaan liiga, johon aloittelijat kutkuttavasti halusivat päästä. Liiga kuhisi legendoja, kuten Tenkrat, jotka alottelijat ottivat tosissaan roolimalleikseen. Paljon pelaajia halusi tänne, mutta tiesivät sen olevan kovan työn ja tuskan takana. Perustettiin uskomaton määrä joukkueita, joilla alottelijat pelasivat joukkuepelejä oppiakseen pelaamaan tätä peliä, ja joilla oli unelma päästä pelaamaan Kiekkoliigan alaisuudessa, edes sitä kakkosdivaria. Jossain kohtaa asiat kuitenkin alkoivat mennä pieleen, ja omasta mielestäni suurin floppi kenties koko kiekkoliigan historiassa oli kolmos- ja nelosdivarin lisä tähän liigaan.

Miten tulisi liigajärjestelmä kiekossa luoda, jotta se palvelisi kaikkien etuja?

Kiekkoliigaa ja Hoki-Liigaa tulisi siis Suomiliigan ja Hokisarjan kunnioittaa. Nämä kaksi liigaa ovat kiekon kuningasliigat ja näitä liigoja ollaan jauhettu paljon enemmän kuin kappaleen ensimmäisessä virkkeessä mainitut kaksi jälkimmäistä. Tämän takia toinen näistä liigoista tulisi lopettaa, ja kaikki koodiapu lopetettavalta liigalta tulisi kohdistaa kolmeen liigaan jotka jäävät jäljelle: Kiekkoliiga, Hoki-Liiga ja Hokisarja/Suomiliiga. Kyseisten liigojen johtokunnat yhdistäisivät mielipiteensä rangaistuksista, sekä loisivat ikioman rangaistussysteemin, joka kieltäisi pelaamisen toisessa liigassa mikäli on rangaistuksen saanut. Liigat kuitenkin toimisivat aivan omina organisaatioinaan.

Suurin kutkuttava kysymys onkin - mikä olisi Kiekkoliigalle kaikista järkevin tapa toimia? Oman sarjatasomallini mukaan oikeanlainen sarjatapa olisi tämän kaltainen: sarjatasoja alkuun kaksi (liiga + divari). Tähän siirryttäisiin porrastetusti vähentämällä tasaisesti 2. divarin joukkueita. Kaudella 2/13 olisi vielä 12 joukkueen kakkosdivari, jolle tehtäisiin omat järjestelynsä. Esimerkiksi 2. divarin sijoitukset 1-6 saisivat suoran paikan divariin ja sijoitukset 7-10 saisivat paikan divarikarsintoihin ja viimeiset 2 joukkuetta kylmäverisesti ulos Kiekkoliigasta. Tässäkin olisi yksi huono puoli: yhden kauden massadivisioona, jonka jälkeen porrastetusti vähennettäisiin 1. divarin joukkuemäärää. Esimerkiksi kaudelle 3/13 1. divariin laitettaisiin 21 joukkuetta, ja kaudella 1/14(tai 4/13, miten haluaakaan sanoa), olisi ykkösdivarissa enää 16 joukkuetta, jonka jälkeen tiputettaisiin määrä neljääntoista. Kiekossa joukkuemäärän kasvettua pikku hiljaa vastaavasti nostettaisiin porrastetusti 1. divarin joukkuemäärää kunnes 2. divarin takaisinpalautus olisi aiheellista.

Mutta miksi vain 3 sarjatasoa enintään? Siksi, koska yksinkertaisesti Kiekkoliiga koki kultavuotensa pitämällä ovensa kiinni, eikä ottamalla ylimääräisiä divareita suurista hakijamääristä huolimatta. Kiekkoliigaa kohtaan pysyi mielenkiinto sen takia, että tänne oli vaikeaa päästä. Kokemusta vaadittiin runsaasti, että tuli karsintoihin valituksi. Tästä kohtaa pääsemmekin muiden liigojen rooliin:

Kiekkoliiga pystyisi tekemään vaatimuksen kokemuksista aiemmista liigoista. Tämä tarkottaisi sitä, kuinka kyseiset itkijät kemtonin paitsiokirjoituksessa joutuisivat Kiekkoliigan divarin rooliin, mukamas. Kiekossa onkin jo pitkään ollut ponnahdusliigoja (OHL, AHL, HHL ja mitä niitä nyt oli), jotka myönsivät oman roolinsa eivätkä koittaneet vetää suurta showta. Tämän periaatteen tulisi myös Suomiliiga/Hokisarja ottaa kunnioituksena vanhempia liigoja, sekä koko tätä peliä, kohtaan. Tämä ei tarkottaisi kuitenkaan sitä, että Suomiliigan/Hokisarjan tulisi ottaa vastaperustettuja joukkueita liigoihinsa kasvattaakseen niitä Kiekkoliigan alaisuuteen. Porrastetusti liigoilla tulisi siis olla kynnys, millä periaatteella pääsee pelaamaan liigaa: Suomiliigalla kynnys olisi matalampi kuin Kiekkoliigalla. Itseasiassa tässä kohtaa Suomiliigalla onkin kynnys loistavassa kohtaa, ainoastaan Kiekkoliigan tulisi nostaa kynnystään huomattavasti korkeammalle. Pienemmällä joukkuemäärällä kiinnostus liigaa kohtaan säilyisi korkealla.

Loppuun vielä suosittelisin ihmisiä kertomaan tästä huikeasta pelistä tutuilleen, ja parantamaan omaa käytöstään huomattavasti. Suosittelen myöskin ottamaan vaikka omasta joukkuesta kaveri regiin ja mennä pelaamaan aloittelijan kanssa, opettamaan temppuja ja pelin hienouksia. Nostetaan yhdessä tämä suosituimmaksi nettipeliksi Suomessa - sillä tämä peli hienossa yksinkertaisuudessaan sen ansaitsee.

Kirjoittanut: Archuleta
Julkaistu 18.11.2012 14:02
Luettu: 5008 kertaa

Kommentit
Ei kommentteja.
Kommentoi

Voit lähettää kommentteja vasta sisäänkirjautumisen jälkeen.