Kiekkoliiga
Mitalistit – A-Liiga pudotuspelit
Chewits
Kiekon Vastaisuus
Liverpool Liverbirds
Paitsio

Aamujää #3Aamujää on palannut kesälomaltaan, ja ensimmäisenä Aamujään rillaukseen pääsee Brutal Killersien vastuuhenkilö kekki.


Vieläkö omasta mielestään johtavat asiantuntijat ovat kesäterässä, vai onko verbaaliset puukot teroitettu Aamujäiden vaatimalle terävyystasolle?

Greippi:
Kieli ja sormet on kostutettu sopivahkolle märkyysasteelle Passionin terassilla, mutta pitkä nesteytyskuuri lienee vesittänyt terävimmät argumentaatiot. Eiköhän tässä hiljalleen kuitenkin päästä kuivuuden osalta tasolle Alora.

Alora:
Referenssit ei ole alkuunkaan riittäneet näinkin korkeatasoiseen ja lennokkaaseen artikkelisarjaan ja kesän raapustukset ovat jääneet kauppalista tasolle, mutta ei se menoa haittaa. Tulen jatkossakin viljelemään kommenttejani kiekkokansan iloksi ja tekemään hartiavoimin töitä tuleviin artikkeleihin

Kesätauko on ohi, mutta ovatko kiekon joukkueiden voimasuhteet yhä samat, vai onko uusia nousukkaita pulpahtanut kiekon eliittijoukkoon?

Greippi:
Rehellisyyden nimissä on todettava kiekon seuraamisen jääneen kesän aikana enemmissä määrin taka-alalle, mutta joitakin muutoksia on nähtävissä. Parhaat joukkueet näyttävät olevan edelleen parhaita, sillä Nighmare, Brutal Killers ja Getafe näyttävät olevan edelleen kovassa kunnossa, vaikka joukkueiden alkukausi ei olekaan ollut mitään riemukulkua. Uskon kuitenkin monien muiden tapaan, että tämän kauden mestari löytynee edellä mainitusta kolmikosta. Divareissa suurin huomio kiinnittyy tietenkin Drunken Leprechaunsiin, jonka runko täysin odotetusti hajosi palasiksi.

Peipin ja Guerinin hylättyä joukkueen, menninkäisten iskukyky on huomattavasti matalampi mitä se oli viime kaudella, eikä joukkueen sarjanousu tule olemaan mikään itsestäänselvyys tällä kertaa. Sen sijaan Siniviiva HT on saanut kerättyä takaisin kauden 1/2012 liigakarsintojen pettymyksen seurauksena joukkueesta lähteneet pelaajansa ja näiden siirtojen ansiosta joukkue onkin ollut täysin suvereeni 2. Divarissa.

Alora:
iippuu tietenkin kuinka isoksi eliitin määrittelee. Näkisin, että kiekon yleinen taso on vain heikentynyt. Mestaruuskanditaatteja on varauksella muutama. Siniviiva HT:n ylivoima ei tullut yllätyksenä ja se onkin odotetusti ottanut 2.Divarin tukevaan hallintaansa.
Voimasuhteet ovat pysyneet liigassa suunnilleen samana, tosin kärjen takana on jälleen tasaisempaa kuin viime kaudella. Taistelu viimeisistä playoffpaikoista on taas pisteestä- tai maalierosta kiinni. Sama eliitti jyrää kärkipäässä tälläkin kaudella. Pelaajiston eliittiin ei ole ollut tunkua viime aikoina.

kekki:
Kesä meni kiekkoliigajengeillä kyllä aika epäaktiivisissa merkeissä, Getafe taas pelas koko kesän superaktiivisesti ollen kiekon aktiivisimpia jengejä mikä kyllä näky ja näkyy varmaan edelleenki niitten pelissä. On kuitenki nyt selvästi havaittavissa et kesätauon jälkeen kärki on taas tasottunu, ja varsinki kiekkoliigan ylimmällä sarjatasolla samat vanhat joukkueet keikkuu liigan kärkipäässä ja napsii voittoja.

Mitään uusia nousukkaita ei varsinaisesti oo kiekon eliittijoukkoon pompahtanu, mutta esille vois nostaa jo aikasemminki mainitun Manhattanin. Tulevat varmasti nousemaan ylimmälle sarjatasolle parin kauden kuluessa, tiivis ja yhtenäinen pakka ollu jo pidempään kasassa.

Kiekkoliigan sarjajärjestelmää uudistettiin jälleen, jonka seurauksena 3. Divari poistettiin. Oliko muutos mielestänne tarpeellinen?

Greippi:
Mielipiteeni alempia divareita kohtaan on varmasti tullut jo aikaisemmin selville, joten ei mennä enää siihen. Uudistus oli joka tapauksessa äärimmäisen tarpeellinen ja 3. Divarin poistaminen olikin ensimmäinen askel kohti parempaa Kiekkoliigaa. Massiivinen 2. Divari ei ehkä ole se paras vaihtoehto, mutta se on kuitenkin toimivin ratkaisu 3. Divarin poistumisen jälkeen. Seuraavaksi onkin toivon mukaan edessä joukkuemäärän vähentäminen, luontaisen poistuman kautta.

Alora:
Liigan takana kaksi divaria on riittävästi. Tietenkin tällä kaudella, kun 3.Divari poistettiin ja moni "nousi" 2.Divariin, tulevat 2.Divarin tasoerot olemaan kirjavat. Kärjessä muutama porukka takoo aivan järkyttäviä lukemia pisteiden muodossa pöytään ja pohjalla on useampi heittopussi. Ensi kaudelle pitää vähän tiivistää joukkuemäärää. Matka 2.Divarista liigaan lyheni kolmosen poiston yhteydessä, ja joka on nyt varsin kohtuullinen kahden sarjanousun myötä. En näe mitään negatiivista tässä kunhan 2.Divarin tasoerot eivät repeä kohtuuttomiksi sarjan itsensä kannalta. Huonoimmat joukkueet voivat hakea vauhtia muista liigoista ennen Kiekkoliigan alaisuuteen siirtymistä. Oliko muutos tarpeellinen? – Ei, mutta mukava bonus.


Parempi ratkasu ois ollu pienentää kakkosdivari pienemmäksi, heittää vaan raa'asti heikommat joukkueet pois ja ottaa kaksinkertanen sarjajärjestelmä käyttöön.
- kekki
kekki:
Vaikka tolla kolmosdivarin poistolla on jo jonki aikaa spekuloitu, niin ei todellakaan ollu tarpeellinen muutos. Jo tässä vaiheessa kautta on huomattu että tasoero kärjen, keskikastin ja häntäpään välillä on hirvittävä. Lisäksi kakkosdivarista tuli massadivari ja mukaan lyödään vielä yksinkertainen sarjajärjestelmä. Parempi ratkasu ois ollu pienentää kakkosdivari pienemmäksi, heittää vaan raa'asti heikommat joukkueet pois ja ottaa kaksinkertanen sarjajärjestelmä käyttöön. Tää on mun mielipide.

Kiekkoliigaan tuli tälle kaudella myös sääntöuudistus, kun joukkueiden vastuuhenkilöiltä rajattiin siirto-oikeus kauden aikana pois, onko uusi linjaus tarpeellinen?

Greippi:
Oikein toteutettuna todella todella hyvä sääntö, nousi kertaheitolla omien suosikkisääntöjen joukkoon. Varsinkin kun vastuuhenkilöiden vaihtamiseen tarvitaan aina vastuuhenkilöksi asetetun pelaajan suostumus, joten minkäänlaiset "en tiennyt olevani vastuuhenkilö" -selitykset eivät kelpaa. Kiekkoliigan johtokunnan koodareiden luoma uusi pelaajien ja vastuuhenkilöiden siirtojärjestelmä tulee myös ensi kaudella vaatimaan kauden alussa kokoonpanoon ilmoitettujen pelaajien hyväksyntää vastuuhenkilötehtäviin, joka on vielä tällä kaudella aukkona kyseisessä järjestelmässä. Tämän jälkeen sääntö onkin sataprosenttisen toimiva.

Alora:
Hankala vastata, kun ei ole tilastotietoa kesken kauden joukkuetta vaihtaneista vastuuhenkilöistä, mutta uskoisin heitä kuitenkin muutamia olevan joka kausi. Näin ollen jos muutamankin heidän joukkueenvaihto estetetään heidän ollessa vastuuhenkilöasemassa, on uusi linjaus tarpeellinen. Etenkin vastuuhenkilön joukkueenvaihto on useasti kriittistä koko joukkueen jatkon kannalta. Päävastuuhenkilön siirtyessähän vanhan joukkueen taival loppuu välittömästi. Vaikka tämän linjauksen vaikutukset eivät olekaan mittavat, näytän silti vahvaa littipeukkua johtokunnalle uudistuksen johdosta.

kekki:
On tarpeellinen. Nimenomaan vastuuhenkilöitten pitää vetää se kausi loppuun ja huolehtia siitä että hommat tulee hoidettua. Heti ku ees harkitsee ryhtymistä vastuuhenkilöhommiin, pitäis tiedostaa se et joukkueessa pysytään kans kauden loppuun saakka. Jos vastuuhenkilöt lähtee omille teilleen nii sillo on jo vaarassa että koko joukkue kaatuu.

Myös Kiekkoliigan otteluiden pelaaminen uudistui hieman - joukkueille asetettiin enimmäisottelumäärät. Minkälaisia mietteitä jälleen otteluiden pelaamiseen tullut muutos herättää?

Greippi:
Uudella linjauksella vältetään toivon mukaan isot erot joukkueiden pelimäärissä, joka on aikaisemmilla kausilla vaikeuttanut joidenkin joukkueiden pelin etsintää. Toisaalta tämäkin systeemi jättää aina taktikoimisen varaa, jos omat ottelut on jo pelattu. Itse kritisoin jonkin verran aikaisemmin käytössä ollutta otteluohjelmaa, mutta loppujen lopuksi otteluohjelma toimi kenties parhaiten pelien jaksottamisessa. Ensi kaudelle on siis tiedossa jälleen kerran pitkällinen harkintaprosessi pelijärjestelmien luomisessa.

Alora:
Pelaajan näkökulmasta sanoisin, että mikään ei ole muuttunut. Jaksot ovat riittävän lyhyillä väleillä toisistaan, joten sellaista ”vitsi ku ei saa pelata nyt” – fiilistä oman joukkueen ottelumäärän ollessa täynnä ei ehdi tulla jakson jo vaihtuessa. Tilanne saattaa olla vähän "best of both worlds" – Saatu sekä otteluohjelman, että vanhan kaksijaksoisen järjestelmän hyvät puolet mukaan. Kaikki pelaavat tasaisen määrän pelejä, jotkut muutaman enemmän kuin toiset, ja nyt ei ole otteluohjelmaa päättämässä ketä vastaan illalla pitäisi pelata. Uskon, että pistevähennykset pelaamattomien pelien johdosta vähenevät viime kaudesta. Järjestelmän uutuuden vuoksi pidätän myös oikeuden olla väärässä. Nostan myös tälle uudistukselle littipeukkua.


Tilanne saattaa olla vähän "best of both worlds" – Saatu sekä otteluohjelman, että vanhan kaksijaksoisen järjestelmän hyvät puolet mukaan.
- Alora
kekki:
Vähän ristiriitasia. Toisaalta miksei sais pelata jos kerta aktiivisuutta löytyy ja liigapelejä tuntuu saavan melkee joka ilta. Ei tulis ainakaan mitään ongelmia sitte deadlinejen kanssa. Mutta on toi enimmäisottelumäärä myös siinä mielessä hyvä juttu, et pelit jakautuu paljon tasasemmin kaudelle eikä tuu sitä tilannetta että yks jengi pelaa viikossa kaikki omat liigapelinsä ja loppukausi vaa chillaillaa ja ootellaan mahollisia poffeja. Henkilökohtasesti en nää myös mitään järkeä tossa säännössä että toisen kerran saa samaa joukkuetta vastaan pelata vasta sit ku on pelannu kaikkia vastaan kerran.

Kiekon sivustojen kävijämäärät ovat olleen tasaisen tuhoisassa laskussa jo pidemmän aikaa, millainen on kiekon tulevaisuus, vai onko sitä?

Greippi:
Niin, kävijämäärät ja aktiivisten pelaajien määrät ovat olleet jo pitkään vahvassa laskussa, joten aikamoinen ikuisuuskysymyshän tämä on. Kiekon ylläpito teki keväällä pitkästä aikaa myös pelaajien toiveisiin liittyvän uudistuksen, kun team autoplay otettiin entistä vahvemmin käyttöön. Eli selkeästi jonkinlaista toivoa on sen suhteen, että myös ylläpidolla on ainankin jonkin verran valmiuksia kehittää kiekkoa pelaajien ehtojen mukaan.

Kiekon ylläpito teki 2010 vuoden loppupuolella myös kiekon pelaamisen ominaisuuksiin liittyvän kyselyn kehitysryhmän kautta, joihin joukkueet ottivatkin kantaa kiitettävästi. Palautteen perusteella tehtyjä muutoksia on kuitenkin tehty hyvin vähän - jos ollenkaan. Tärkein rooli kiekon tulevaisuudessa onkin sen nykyisillä pelaajilla, liigoilla ja niiden johtokunnilla, varsinkin markkinoinnin ja mainonnan osalta. Kiekko ei tällä hetkellä näy kovin hyvin missään ja vaikka monet potentiaaliset pelaajat varmasti löytävätkin kiekko.tk:n hakukoneiden kautta, niin näkyvyyttä olisi silti ehdottomasti saatava pelaajien omalla toiminnalla aikaan.


Tärkein rooli kiekon tulevaisuudessa onkin sen nykyisillä pelaajilla, liigoilla ja niiden johtokunnilla, varsinkin markkinoinnin ja mainonnan osalta.
- Greippi
Esimerkiksi pelifoorumeille ja yhteisöihin tehdyt peliesittelyt ja arvostelut kiekosta voisivat nostaa pelin profiilia ja kiinnostusta. Varsinkaan ensikertalaiset eivät näe pelissä mitään muuta kuin huonon grafiikan ja ilmapiirin, jonka vuoksi onkin ensiarvoisen tärkeää muistaa peliä mainostaessa ja markkinoidessa positiivisten ja hieman ruusuisten mielikuvien luominen, esimerkiksi Kiekkoliigan tarjoamien mahdollisuuksien kautta. Toivon mukaan pelaajat tarttuvat itse toimeen.


Kiekon pelaajamäärät huolestuttavat Aamujään kirjoittajia.

Alora:
Korostan heti, että tulevaisuuden ennustus ei ole vahvoja puoliani. Kiekon tulevaisuutta miettiessä mieleen kiirii nopeasti Liero. Liero oli aikoinaan suosionsa kukkuloilla, nykyään sen ollessa muutaman tuhannen pelaajan "eliittipeli". Vaikka näitä pelejä onkin hankala verrata toisiinsa, näen tällaisen kehityssuunnan myös kiekko.tk:lle. Kävijämäärät ovat jo pari vuotta laskeneet tasaisesti ja uusia pelaajia ei ole näköpiirissä.

Vuosimäärää on mahdotonta sanoa – onko se kaksi, viisi vai kymmenen vuotta. Joka tapauksessa jossain vaiheessa ollaan päästy Lieron kaltaiseen tilanteeseen, jossa pelaajakuntaa on muutama tuhat maksimissaan ja sarjatasoja yksi tai kaksi jäljellä, samojen joukkueiden kaudesta toiseen tahkoamassa. Vaikka en itse siinä vaiheessa todennäköisesti enää pelaakkaan, toivon ja uskon, että Kiekko.tk Legacy Era (c) tullaan näkemään.

kekki:
Just rottakunkku jotain kerto tosta pelaajien määrästä about kuukausi taakseppäin. Rotta sano et ennen vanhaa oli pelaajia paljo enemmän paikalla ja peliä sai tosi helposti, mut nykyään tää kiekko vaikuttaa tosi kuihtuneelta. Pelaajia ei oo onlinessa paljoakaa eikä tiimipelejä oo käynnissä entiseen tapaan. Ei itellä muistikuvat ihan parhaimpia noista kiekon alotusvuosista oo, mut onhan tota samaa jo melko monet sanonu nii oon sitä myöten samoilla linjoilla.

Kiekon tulevaisuus ei näytä kovin hyvältä jos pelaajamäärät vaan laskee laskemistaan, mutta kuitenki ihan toimivia liigoja on tällä hetkellä kolme tai neljä kappaletta ja niihin hakee koko ajan lisää joukkueita, joten ei kiekko oo ehkä ihan lähivuosina kuitenkaan kokonaan kuihtumassa. Aika näyttää, pysyykö pelaajamäärän lasku ja nykypelaajien kiinnostus samansuuntaisena.

Kirjoittanut: Greippi & Alora
Julkaistu 25.08.2012 10:32
Luettu: 1467 kertaa

Kommentit
Ei kommentteja.
Kommentoi

Voit lähettää kommentteja vasta sisäänkirjautumisen jälkeen.