Kiekkoliiga
Mitalistit – A-Liiga pudotuspelit
Chewits
Kiekon Vastaisuus
Liverpool Liverbirds
Paitsio

Aamujää #2 Vieraana jamsu!Aamujää on kolumni, jossa Greippi ja Alora käsittelevät yhdessä vaihtuvan tähtivieraan kanssa Kiekkoliigan polttavia aiheita. Tämän kertaisena tähtivieraana toimii Sinappikoneen jamsu, joka sai äänestyksessä yli 40 % annetuista äänistä!


Drunken Leprechauns on ollut ylivoimainen 3. Divarin runkosarjassa, mutta joukkueen sisältä tulleiden tietojen mukaan joukkue olisi menettämässä tärkeitä pelaajiaan ensi kaudeksi. Minkälaiset tulevaisuuden näkymät näet joukkueella?

Alora: Korostan heti, että tulevaisuuden ennustus ei ole vahvoja puoliani. Sanotaan, että yllätys olisi positiivinen, jos Drunkenit joskus liigaa pelaavat. Olisikohan ydinkokoonpano vielä sama? Niin paljon panostusta ja sitoutumista (’vuoden kyntämisen’) se vaatii pelaajilta kuitenkin. Nyt on jo näkymässä pieniä rakoilun merkkejä Keysin lähdettyä. Olisi mielenkiintoista nähdä näinkin kova ja viihdyttävää kiekkoa pelaava joukkue Liigassa eikä uutta ’Lonely Leprechaunsia’ 3.divarissa kauden päästä.

Greippi: Hyvin vaikea sanoa tarkalleen joukkueen tilanteesta, kun ei tiedä kaikkia faktoja joukkueen sisältä. peipi on tunnettu jo pitkään aikamoisena kiertolaisena ja ainankin Lonely Ridersin ja Balliton kaatumiseen voidaan pitää vähintään osasyyllisenä juuri peipiä. Myöskin pölöhöä on pidetty ailahtelevana pelaajana ja persoonana kiekossa, joten nähtäväksi jää, että pysyykö joukkueen runko vielä ensi kaudellakin kasassa. Keysin lähtöä joukkueesta en pidä läheskään niin kovana iskuna, sillä vahvojen huhujen mukaan hänelle on jo löydetty korvaaja ensi kaudeksi eräästä liigajoukkueesta.

Pölöhön ja peipin mahdollisia lähtöjä joukkue ei taas mitenkään pystyisi korvaamaan, joten näiden kahden pelaajan harteilla lepää pitkälti Leprechaunsien tulevaisuus Kiekkoliigassa. Mikäli taas sekä pölöhö että peipi pysyvät joukkueessa vielä pitkään tulevaisuuteen, niin joukkueella on tietenkin täydet mahdollisuudet olla tulevaisuudessa jopa Kiekkoliigan mestari.

jamsu: Jos kyseinen huhu pitänee paikkaansa, oon sitä mieltä että Drunken Lepchrenhausin jatko on vaakalaudalla. Muutenkin pienellä rosterilla vetävä jengi ja etenkin peipin lähdön katson ratkaisevaksi. Onhan kyseinen pelaaja drunkenin "pelin sielu" kuitenkin. Vaikea paikata muutenkin kuka tahansa muukin noin pienel rosteril vetävässä jengissä, etenkin jos samantasosta ja yhtä hyvin sopivaa pelaajaa haetaan.


Mikä joukkue Kiekkoliigan alemmissa divareissa voisi olla mielestäsi tulevaisuuden huippujoukkue?

Alora: Getafe on helppo nostaa esille. Taitavia ja aktiivisia pelaajia täynnä oleva joukkue kasassa pysyessään pystyy havittelemaan liigan kärkitiloja. Mutta kiekko on kiekkoa, mitä tahansa voi tapahtua. Villinä korttina nostan Manhattanin esille. Veikkaan, että tulevat pelaamaan liigaa viimeistään kaudella 1/13 ja oikeilla vahvistuksilla myös playoffeissa pärjääminen on realismia.

Greippi: Jätän tällä kertaa 1. Divarin joukkueet keskustelusta pois ja keskityn nimenomaan alempien divareiden joukkueisiin. 3. Divarissa luonnollisesti jo kaikkien hyvin tuntema Drunken Leprechauns on jo pelkästään peipin takia erittäin potentiaalinen joukkue tulevaisuutta ajatellen, joukkueella on toki uhkakuvia ilmassa, joita käsiteltiin edellisessä kysymyksessä jo. Last Periodilla ja Hc Roikkulämyllä on taas molemmilla tiivis joukkuepelaaminen hallussa, jolla voi pitkällä aikavälillä nousta vaikka pitkäaikaiseksi liigajoukkueeksi. Molemmista joukkueista puuttuu kuitenkin vielä hieman sitä tappamisen tahtoa, jolla joukkueet voisivat nousta tulevaisuudessa jopa liigan eliittijoukkueiden joukkoon.

jamsu: Alemmissa divareissa on yllättävän paljon joukkueita, joissa vois olla potentiaalia pitkällekkin. Tekis mieli sanoa Sinappikone, mutta pidänpä mölyt mahassa! Noh päällimmäisenä tulee mielee divaria dominoiva Getafe. Osaavathan pojat pelata vaikka käytös onkin välillä ollut mitä on(puhun vaan omista kokemuksistani!). Drunken Leprenhaus nyt on toinen, joka pistää silmään. Täydellistä dominointia 3.divarissa, eipä sitä kai tarvi erikseen perustella. Ja viimeseks vaikka Huittisten Huima, tasokas jengi ja potentiaalia ois ihan kunhan jätkät jaksaa painaa rinta rottingilla! Mutta tosin tossa nyt vaan on pari erikseen mainittua, löytyy niitä muitakin jos aletaan tutkimaan pintaa syvemmältä. Ja yllätyksetkin on tervetulleita tokin!


Pitäisikö entisille huippujoukkueille, jotka hamuavat paluuta Kiekkoliigaan, antaa ns. ilmaispaikkoja ylempiin divareihin, jotta joukkueen nouseminen takaisin liigaan nopeutuisi? Vai pitäisikö jokaisen joukkueen lähteä tasapuolisesti samalta viivalta, eli 3. divarista?

Alora: Lähtökohtaisesti kaikki karsijat ovat samalla viivalla. Se on reilu ja tasapuolinen järjestelmä. Tällainen entisen huippujoukkueen määritelmä on vähän häilyvä (Mikä rajana?) ja suosinta olisi omiaan aihettamaan eripuraa karsintajärjestelmää kohtaan.Periaatteessa toimiva ja ei-syrjivä järjestelmä voisi olla seuraavanlainen: 3.divarikarsintojen parhaat joukkueet pääsisivät jatkokarsintoihin karsimaan paikasta 2.divarista. Jos taso ei riittäisi karsintojen kärkisijoille, niin ei ole edellyksiä jakaa ilmaispaikkoja ylemmäskään. Tämän tyyppinen järjestelmä voisi toimia; Liigan nousua tavoiteltaisiin aikaisintaan kahden kauden pelaamisen jälkeen, mikä ei ole enään liian pitkä aika. Lisäksi jos ylivoimaiset joukkueet nousevat suoraan 2.divariin, pysyisi 3.divarin voimabalanssi parempana kun selvästi väärän sarjatason joukkueet eivät siellä pelaa.

Nykyisellään varmasti ei monikaan entinen huippujoukkue pärjää välittömästi. Ja pitäisikö kiinnittää huomiota siihen, kuinka moni ’entisen huippujoukkueen’ pelaajistosta on joukkueen vanhoja pelaajia? Mitään ei pitäisi antaa ilmaiseksi, mutta nousu voisi olla otettavissa yllä kuvatulla tavalla. Jos kuitenkin annettaisiin ilman pelillisiä katsauksia ”ilmaispaikkoja” pitäisi ehdottomasti kiinnittää huomiota mm. onko joukkueen pelaajistossa paljonkin pelaajia, jotka pelasivat vielä edellisellä kaudella liigassa ja kuinka moni joukkueen pelaajista on ensikertalaisia ko. entisessä huippujoukkueessa.

Greippi: Kaikki ovat varmasti yhtä mieltä siitä, että Kiekkoliiga tarvitsee vanhoja huippujoukkueita takaisin mukaan, siitä ei nyt olekaan kyse. Sillä vaikka esimerkiksi SSK:n ja Pelijengin perinteet hakevat vertaisiaan, niin ei edes näin hienoille joukkueille kuulu antaa ilmaispaikkoja ylempiin divareihin. Vanhat huippujoukkueet ovat aikoinaan sen kivisen tien kulkeneet divareista liigaan ja vaikka nykyinen 3. Divari pidentääkin edelleen matkaa takaisin liigaan, niin se on matka jonka jokaisen joukkueen pitää kulkea uudelleen, oli niitä kultamitaleita kaapissa sitten nolla tai viisi.

Paras ratkaisu luonnollisesti olisi tämä ikuisuuskeskustelu 3. Divarin poistamisesta, jolla vanhojenkin huippujoukkueiden nousua takaisin liigaan nopeutettaisiin. Esimerkiksi kahden lohkon 2. Divari voisi olla seuraava hyvä suuntaus 3. Divarin poistamisen jälkeen.

jamsu: Hmm. Tää on vähän kakspiippunen juttu. Toisaalta "vanhan huippujengin" taso riittäis suoraa vaikka liigaan esimerkiks, mutta kyl mä oon sil kannal et neki ansaitsee oman arvonsa, jotka jaksanu kauan jauhaa ja pyrkiä eteenpäin, vaikkei aina ookkaan menestystä tullu. Eihän se nyt niille hirveen mukava juttu oo jotka jauhanu alemmis divareissa jonnin tovin ja sit tulee joku vanha huippujengi sapatilta suoraan siihen väliin ilma mitään ponnisteluja.
Eli tähän vois vastata et mummiälestä kaikki samalt viivalta. "Työ kantaa hedelmää" ajattelulogiikalla.


Millaisina näet Kiekkoliigaan palanneen Sinappikoneen tulevaisuuden näkymät? Onko joukkueella mahdollisuudet olla jopa mitalijoukkue liigassa muutaman kauden sisällä?

Alora: Määrätietoisella harjoittelulla ja itsensä kehittämisellä saavutetaan tavoitteita. Sinappikone tulee nousemaan liigaan ilman suurempaa notkahdusta. Materiaali on pitkä-aikainen ja sitoutunut. Se, riittääkö veteraaneilla aikaa panostaa joukkueensa mitalitaisteluun, on kysymysmerkki. Nykyisellä pelailulla ei lähtökohtaisesti saavuteta välieräpaikkoja Liigassa. Säästöliekin pitäminen divarien kyntämisen aikana voi tietenkin olla joukkueelta taktinen ratkaisu.

Greippi: Mahdollisuudet ovat aina olemassa. Lupavaan alun jälkeen joukkueen peli on kuitenkin alkanut yskähtelemään 2. Divarissa ja joukkueen aktiivisuus myös harjoitusotteluissa on lopahtanut täysin. Kun Sinappikone pelasi vielä liigassa, niin joukkue tunnettiin todella aktiivisesta pelaamisestaan, joten nyt sapattikauden jälkeen tapahtunut aktiivisuuden roima putoaminen herättääkin kysymyksen, että onko joukkueella enää sittenkään motivaatiota pelata yhdessä? Kauden jälkeen varmasti saadaan vastauksia tähän, ja nähdään aikooko Sinappikone vielä tosissaan palata kiekon kovimmalle sarjatasolle. Potentiaaliahan joukkueen kärkipelaajilla on, mutta eri asia onkin sitten se, että onko heillä kiinnostusta pelata enää sillä sykkeellä, mitä liigapelaaminen vaatisi.

jamsu: Noh totanoinni ollaan me mun mielestä todistettu jo, että kunhan etenkin aktiivisuus pysyis niin eime ainakaan hirveen kaukana mitaleistä välttämättä oltais, eli vastaus on että miksei? Oisinha mä aika huono vastuuhenkilö ellen luottais mun omaan jengiin ja pelikavereihin! Vaatii kuitenkin täydellistä onnistumista, pienistä asioista nää on kiinni lopulta etenki silloin, kun pelit menee tiukaks.
Kuitenki poffeissakin ollaan päästy aika monena kautena pörräämään. Tasasuus vaan ollu yks suurimpia heikkouksia, mikä johtanu huonoon menestykseen pleijarielämässä. Onhan ne kuitenkin aika eri pelejä kuin runkosarjapelit!

Meillä on aina ollu hyvä meininki, tuttu porukka ja päästy samal rungol vetään jo kauan, aktiivisuus vaan ollu ongelma ajottain. Onhan meillä aika korkea tuo keski-ikä niin yhteiskunta alkaa vaatimaan jo veronsa. Tääkin kausi alotettiin ihan lentämällä. Juttu luisti, luistin kulki ja pelaajia oli paikalla ihan yllinkyllin. Kuitenki nyt parin pelaajan poissaolot ja tietyt menot karsinu tota meidän harkkapeli-politiikkaa mikä on kyllä ihan suoraan heijastunu menestykseenki.

Varmaan pitää sinappimasiinan suunnata katseensa pelaajamarkkinoille kauden päätyttyä että saadaan 1-2 vahvistusta etenkin luomaan uutta intoa ja tuomaan uusia koukeroita tähä meidän nippuun. Joku yhtä hyvä rumpalisti kuin Körsklieg tai sit vaan puhdas power forward kute unjinaz vois sopia meidä rosteriin aika hyvin! Ainiin ja tiätty aika lapsenmielinen pitää olla että meitä kestää kattella, etenki tää meidän ubeli tarttis uuden hiekkalaatikkokaverin!


Pitäisikö runkosarjan voittajille antaa suoria sarjanousuja divareissa, jotta runkosarjan menestyksellä olisi enemmän merkitystä?

Alora: Ei tarvitse. He saavat oletusarvoisesti huonoimman joukkueen vastaansa karsinnoissa, mikä on jo riittävä palkinto. Kannattajia on varmasti puolin ja toisin, ja jos se tuodaan, voisi se tietenkin olla pieni lisä harmaisiin divarivääntöihin.

Greippi: Runkosarjan voitolle pitäisi toki saada ehkä hieman enemmän arvoa, mutta ilmaisten sarjanousujen jakaminen ei ole se ratkaisu asiaan. Samalla logiikalla Sm-Liigan runkosarjan voittaja pitäisi nostaa suoraan finaaleihin pudotuspeleissä, jotta runkosarjan voittamisesta olisi jotain hyötyä. Paras tilanne karsintoihin olisi luonnollisesti aina se, että saataisiin luotua otteluparit, joista voittajat nousisivat sarjatasoa ylemmäksi, ja täten saataisiin myös runkosarjan voittajalle mahdollisimman "helppo" vastus. Lopettavien joukkueiden takia tämä on kuitenkin usein erittäin vaikea yhtälö, jolloin joudutaan tekemään aina huonoja lohkojärjestelmiä karsintoihin.

Lohkomuotoisessa karsinnassa ei luonnollisesti jää runkosarjan menestykselle minkäänlaista merkitystä, joka ei tietenkään ole koskaan hyvä asia, mutta tällä hetkellä parempaa järjestelmää ei ole olemassa, niin kauan kun joukkueita lopettaa ylemmillä sarjatasoilla.

jamsu: Hmm. Tää on aika paha. Aika vähän oon seurannu nousukarsintoja niin ole oikeen tarkkaa tietoo et miten ne on toiminu aikasemmin. Kyl kuitenkin vois semmonen systeemi toimia että jokasella divarilla ois omat pleijarit runkosarjan päätyttyä. Sitte niiden sijotusten mukaa karsitaan ylemmän divarin/liigan häntäpään jengiä vs joilla ollu omat "putoomistaistelut". Ja sitte suhteuttais sen myös siihe, että kuinka monta jengiä ylemmästä divarista/liigasta lopettaa tai pudotetaan jonkun muun syyn takia. Eli esimerkiks jos yks jengi lopettaa niin sitte alemman divarin "pudotuspelien" voittaja nousis suoraan ja sitte niiden pudotuspelien kakkonen karsis siitä seuraavaa jengiä vs ja niin edelleen. Ois vähän niinku nykyään toimii tuo liigakarsinta oikeessa lätkässä tiivistetysti ja suhteutettuna siihen lopettavien/pudotettavien jengien määrään.

Eli joo vastaus ois et runkosarjalle arvoa toki, mutta et omat pudotuspelit divareihin. Näis on niin paljon eri variaatioita et annan kyl johtokuntalaisten hiukset harmaantua enemmän tän kysymyksen kanssa.


Mitä mieltä olet uudesta team autoplay uudistuksesta? Onko uudistus hyvä vai huono ja kaipaako se vielä joitakin parannuksia?

Alora: Ensireaktio: Loistava uudistus. Pelit saa heti käyntiin ja niitä ehtii pelaamaan samassa ajassa enemmän kuin ennen. Kun ranking-erot nyt vähän kasvavat, niin saadaan tasaisia ottelupareja muodostettua pääsääntöisesti. Myös tällainen tiettyjen pelien välttäminen vähenee, mikä varmasti olisi yleinen etu Kiekolle ja sen kehitykselle. Nämä siis sillä edellytyksellä, että järjestelmää ei voi huijata millään keinotekoisuuksilla.

Greippi: Kerrassaan loistava uudistus, kuten otin jo hot/not juttusarjassani esille. Pelien saaminen on todella nopeaa, mikäli joukkueita vain on online. Joitakin valitusta on luonnollisesti kuulunut tämänkin uudistuksen jälkeen, kuten jokaisen muunkin uudistuksen seurauksena mitä kiekossa on tehty. Uudistukset aina aiheuttavat joissakin pelaajissa sen perinteisen "joo nyt loppu pelaaminen" reaktion, mutta todellisuudessa pelaajamäärät eivät todellakaan tule vähenemään tämänkään uudistukseen jälkeen, vain päinvastoin pelien saamisen helpottuminen tulee varmasti parantamaan joukkueiden aktiivisuutta, kun enää ei tarvitse varata yli puolta tuntia yhden ottelun etsimiseen.

jamsu: Siinä on sekä hyvää et huonoa mummiälestä. Hyvää siinä on se et ne jengit joilla korkea räng ollut normaalisti niin saavat pelejä nopeemmin ja helpommin. Toinen hyvä puoli on se, että nyt huonommat jengit yritetään painostaa pelaamaan nimellisesti vahvempia joukkueita vastaan. Täähän kehittää etenkin niitä heikompia joukkueita, kun saavat oikeasti "kunnon pelejä", vaikka välillä tuliski pahasti tukkaan. Mut se mikä ei tapa se vahvistaa, eikö?
Huonoo taas se, että nyt jos joku jengi ei halua siltikään pelata niin he eivät vaan tule peliin vaikka siinä menettää räng-pisteet, siinähän sitten odottelet. Ja toinen huono puoli on se, et todella paljon heikommat joukkueet voi joutua pelaamaan huippujengejä vastaan vastentahtoaan. Eli tän kohdan lukisin sekä hyväks että huonoks, riippuen ihan siitä millasest näkökulmast asiaa tarkastellaan, koska eihän se ole hirveän mielekästä että ekan erän jälkeen on 5-0 taululla, vaikka täysiä yrittää pelata ja saada kaiken irti!

Mut jos näitä mun omasta näkökulmast punnitsen niin positiivisuuden kannalta lähen liikkeelle eli näytän tälle uudistukselle vihreetä valoo. Mä en ainakaa nytte ota kantaa tohon, että mitä pitäis parantaa kun itelläkin toistaseks niin vähän kokemusta täst uudistuksesta.


Palautetta ja ehdotuksia saa jälleen laittaa kommentointiboksiin. Lukijoiden ehdotuksia pyritään toteuttamaan mahdollisimman paljon, joten palautteen antaminen todella kannattaa!

Kirjoittanut: Greippi & Alora
Julkaistu 03.05.2012 22:13
Luettu: 1680 kertaa

Kommentit
Ei kommentteja.
Kommentoi

Voit lähettää kommentteja vasta sisäänkirjautumisen jälkeen.