Kiekkoliiga
Mitalistit – A-Liiga pudotuspelit
Chewits
Kiekon Vastaisuus
Liverpool Liverbirds
Paitsio

Jäähyt vai ei?

Kiekko.tk-pelaajien huulilla on liikkunut keskustelua, pitäisikö liigoja muuttaa realistisemmiksi vai ei. Liigat ovat pysyneet jäähyttömien pelien kannalla, mutta mitä mieltä onkaan kiekkokansa? Ovatko liigat kehittyneet oikeaan suuntaan, vai onko sittenkin hyvä näin? Siitä aionkin ottaa selvää tässä raapustuksessa.

Moni varmasti olisi kiinnostunut jäähyistä, jotka vievät peliä ehkä jopa eteenpäin. Pelaaja käy vahingossa/tahallaan veskan kimppuun ja siitä lähtisi pelaaja sittenkin boxiin eikä aloitukseen, tai jos pelaaja luistelee läpiajoon ja pelaajaa blockitaan ja tulisikin jäähy? Joukkue pääsisi kokeilemaan ylivoimaa, ehkä jopa ratkaisumaalia; tärkeä ottelu ja viime hetken jäähy, nopea maali ja tilanne olisikin toinen. Tulisi uusi tapa yrittää hioa omaa ylivoima/alivoima peliään, ehkä tämä innostaisi pelaajia? Missä on väri kiekko.tk:sta, miten saisimme peliin lisää kävijöitä ja miten parantaisimme peliä niin, että kaikilla olisi hauskaa? Sitä johtokunta yrittääkin kuumeisesti miettiä ja ehkä joskus tähän asiaan tuleekin muutosta, ehkä ei nyt ehkä joskus, koskaan ei voi sanoa ei koskaan.

Ajatukseni tälle idealle lähti Hoki-liigan sivuilta, missä kysyttiin, että miksei cupista tehty 5vs5 tai jäähyllistä muotoa. Tähän ei ollut kenelläkään mitään sanottavaa, joten miksi kaikilla on se ajatus, että jäähyt pilaavat ottelun? Jäähyt antaisivat hyvän suolan otteluille, kun viimeiset myllyt ovat käynnissä ja alivoimalla pelaa joukkue ja kiekko.tk:sta tulisi katsoja ystävällisempää ja ehkä liigapelejä katsottaisiinkin enemmän. Mikään suuri liiga ei ole kyseistä asiaa kokeillut, joten tämän idean käyttö olisi uniikkia ja toisi ehkä enemmän pelaajia tämän liigan pariin, tai sitten ei. Ehkä jäähyt pilaavatkin pelin ja toinen joukkue saa vain kulutetuksi näin aikaa. Ehkä koko jäähy idea pitäisi kaataa? Mihin tulokseen liigat tulevat tai lähteekö edes mikään liiga ikinä kokeilemaan tätä?

Tai sitten ei, mikäli liiga työstää ideaa ja saisi kehitellyksi jotain, mitä ei ole ikinä nähty niin idea voisikin toimia ja pelaajat saisivat kokea jotain uskomatonta. Jäähyt eivät olisi ehkä haitaksi, vaan ehkä jopa lisäpotku joukkueelle yrittää pelata pelit loppuun asti ja, jos jompikumpi joukkue ottaa jäähyn, niin peliin päästäisiinkin helposti mukaan ja näin ollen se loisi mahdollisuuksia myös ”huonommille” joukkueille taistelua kohti kärkisijoja ja mahdollista sarjanousuakin ajatellen. Mikään liiga ei ole käsitellyt asiaa totaalisesti ja ehkä kyseistä ideaa pitäisi kokeilla jossain cupissa tai muualla ja, ehkä vähitellen ottaa käyttöön myös Kiekkoliigassa.

Asia onkin sitten niin, että tuskin liiga alkaa ideaa kokeilemaan ainakaan turhan äkkiä ja varomattomasti, sillä siitä voisi syntyä niin suuri farssi kiekon suurimmalle liigalle, mistä tuskin edes kannattaisi puhua jos sitä ruvettaisiin vain 'testailemaan.' Mikäli joskus tämä uudistus on tullakseen, niin tulkoon sitten suurien keskustelujen ja gallupien kautta ja silloinkin, ehkä vain kokeilumielessä. Ovathan vanhat pelaajat kuitenkin se aika uniikki asia, mikä onkin niin hyvää tässä pelissä, että vanhat ja uudet pelaajat viihtyvät tässä pelissä, ja se jakaisi kiekon aivan kahteen eri suuntaan, mikäli jäähyt tulisivat ja hajottaisi ehkä porukkaa enemmän ehkä muihin liigoihin.

Negatiivisia puolia on ainakin se, ettei kaikkia jäähyjä olisi, ja miten vanhat kiekko.tk:n konkarit hyväksyvät tämän idean ja lopettaisivatko he tämän liigan sen takia. Se on ehkä suuri kysymysmerkki joka on aina pelaajien huulilla, että miten vanhojen pelaajien käy kun uutta ajetaan sisälle, ehkä jopa koko liiga uudistuisi niin paljon, että vanhoja ei olisi ollenkaan jäljellä ja sitähän tämä liiga tuskin haluaisi, joten ehkä jäähyt onkin syytä jättää pois vai onko? Kukaan ei ole järjestänyt suurta keskustelua asiasta ja yritänkin pohtia kannattaisiko jäähyjä ottaa käytäntöön.

Päätin ottaa keskusteluun mukaan kiekkoliigasta tutun henkilön Epicalin, joka toimii kiekkoliigan johtokunnassa, vähän valottamaan mitä liigalle ollaan tekemässä, vai pysyykö tämä liiga tällaisenaan, kuin se nyt on?

Epical: Itse näkisin asian niin, että jäähyjen toteutuksessa on suuriakin puutteita, sikäli jos säännöt olisivat täysin samat mitä rl-lätkässäkin.
Epical: Esimerkiksi ryntäysjäähyjen toteutus voisi olla aika hankalaa, tai miten vaikkapa estäminen toteutettaisiin? Nykykiekossa osalla jengeistä puolustamiseen kuuluu olennaisena osana estämispelaaminen, jossa kiekottomia pelaajia estetään pääsemästä parhaaseen maalintekosektoriin. Toisekseen, nykyiselläänkään jäähyt, joissa ei eritellä koukun ja violentin lisäksi muita aspekteja ovat aika epätasapainoisia.
Epical: Vaikea hahmottaa sitä, että milloin tulee koukkausjäähy ja milloin ei.
Toisekseen taas voidaan myös hankkimalla hankkia pelaajille jäähyjä violenteista ajamalla niitä oman veskan päälle, joka on rl-jääkiekossakin tilanne, josta ei pitäisi rankasta. Vaatisi aika paljon kehitystyötä kiekko.tk:n ylläpidon puolelta, että niistä tulisi käyttökelpoinen ja varteenotettava vaihtoehto nykyisen jäähyttömyyden tilalle, vaikkakin ylivoima- ja alivoimapelaaminen toisivat aivan uusia ulottuvuuksia tähän peliin.
Epical: Mutta totta kai jäähyjä tullaan tulevaisuudessa kokeilemaan, jos katsotaan niissä olevan selkeätä potentiaalia. Pelaajat ja kehitysryhmä on ollut tällaisissa päätöksissä aika keskeisesti mukana tähän asti, ja tulee myös tulevaisuudessa olemaan. Eli käytännössä nämä päätökset ovat täysin pelaajiston käsissä.
Native: Miten näet itse, pelaisitko liigaa jossa on jäähyt?
Epical: En oikeastaan pidä jäähyjä tai mitään muutakaan ominaisuutta kynnyskysymyksenä minun pelaamiselleni.
Tulen aina pelaamaan siellä, missä on riittävästi haastetta ja muutenkin mukava pelata.
Native: Miksei jäähyistä ole järjestetty mitään kyselyä ja ottaako Kiekkoliiga roolia kiekon edelläkävijänä?
Epical: Kyllä, itse asiassa on järjestettykin ajan saatossa kyselyjä pelaajiston suhtautumisesta jäähyihin, mutta jäähyt eivät ole koskaan saaneet tuulta alleen.
Native: Milloin jäähyjä tultaisiin kokeilemaan, ehkä jossain Cupissa?
Epical: Kyllä meillä on ollut tapana kokeilla uusia asioita aluksi cupissa tai jossain muussa yhteydessä ennen todellista kokeilua Kiekkoliigassa.
Epical: Ja vielä mitä tulee siihen, että milloin niitä jäähyjä tultaisiin kokeilemaan, niin se on aika pitkälti Pynnösten kehitystyöstä kiinni. Nykyisellään jäähyt eivät ole omasta, eikä kyselyjenkään valossa pelaajistonkaan, mielestä varteenotettava uudistus.
Native: Näinhän se vähän on, että jäähyt ovat vielä aika keskeneräinen kiekko.tk:ssa ja ehkä tämä peli menee liian nopeasti NHL-tyylisemmäksi vai kuinka? Ja ehkä vanhat pelaajat kyllästyvätkin ja lopettavat siksi tämän pelin näiden ”turhien” uudistusten takia?
Epical: No, en ota oikeastaan kantaa siihen, mihin suuntaan itse peli menee, sikäli kun ainakaan minulla ei ole siihen oikeastaan mitään osaa eikä arpaa Pynnösten vedellessä naruista... mutta en myöskään usko, että vanhat pelaajat lopettaisivat uudistusten takia yhtään sen enempää kuin muutkaan.
Epical: Uskoisin suurimman osan lopettamisista johtuvan pelin ulkopuolisista seikoista. Monilla on kuitenkin muita kiireitä pelin lisäksi... opintoja, töitä ja sosiaalinen elämä.
Native: Kyllä osa vanhoista joukkueista on myös uudistusten takia on lopettanut.
Epical: Eiköhän tämä pelin viehätys suurimmaksi osaksi johdu nimenomaan siitä yhteishengestä joukkueessa, eikä itsessään pelin ominaisuuksista. Näin minä ainakin asian näkisin.
Native: Tulevaisuus näyttää mitä kiekkoliiga tuo tullessaan, kiitos tästä.
Epical: Np.

Miten tätä sitten voisi kokeilla, että saamme varmistuksia asiasta mitä mieltä kiekkokansa on? Kiekko Cupissa voisi kokeilla jäähy menetelmää ja yrittää siten saada porukkaa innostumaan tästä ideasta ja ehkä myös siten vakiinnuttaa sen paikkaa tässä liigassa. Ehkä jopa liiga ottelussa tullaan joku päivä näkemään kun pelaaja luistelee boxiin aika näyttää, mitä johtokunta aikoo tehdä asian kanssa. Ideaa ei ehkä kannattaisi liigaan viedä kovinkaan pian, ei ehkä ainakaan lähitulevaisuudessa, kiekon kävijät ovat laskeneet, kun vanhat pelaajat ovat lähteneet pois NHL-tyylisten uudistusten takia, joita Jouko päivittääkin ahkerasti: uudennäköiset pelaajat ja maalivahdit, 5vs5 ranking muodoksi saanti. Ei ole ihme, että kiekko ei ole enää niin kiinnostava peli ja peliin tulee niin paljon nuorempia pelaajia. Pidetään kiekko toistaiseksi sellaisena kuin se on jooko?

Kirjoittanut: Vanhanen
Julkaistu 22.04.2012 13:42
Luettu: 1401 kertaa

Kommentit
Ei kommentteja.
Kommentoi

Voit lähettää kommentteja vasta sisäänkirjautumisen jälkeen.