Kiekkoliiga
Mitalistit – A-Liiga pudotuspelit
Chewits
Kiekon Vastaisuus
Liverpool Liverbirds
Paitsio

Rasismi ja kiusaaminen kiekkoliigan kanavalla

Viime aikoina kiekkoliigan kanavalla, kiekkopelaajien kesken, on esiintynyt törkeää, ihmisten seksuaalisuudesta ja seksielämästä johtuvaa syrjintää, haukkumista ja panettelua. Sivustaseuranneena päätin nyt puuttua asiaan, sillä minusta on äärimmäisen lapsellista ja naurettavaa, että (ainakin melkein) aikuiset ihmiset käyttäytyvät tällä tavalla kuin pikkulapset. Jokaisen seksuaalisuus ja seksielämä on täysin kyseisen ihmisen oma asia. Homoudessa ei ole mitään kiusaamisen aihetta, vain uskovaisten ja ala-asteikäisten luulisi tippuvan sille tasolle, että pilkkaavat tällaisesta asiasta. Nyt haastan teitä kaikkia kiekkoliigan kanavan keskustelijoita aikuistumaan, ja heräämään nykyaikaan!

Haastattelin juttua varten yhtä uhreista, Sari Nenaa, 17 (nimi muutettu, pölvästit!), joka on yksi tästä naurettavasta pelleilystä mielensä pahoittanut.


Mistä kiusaaminen alkoi?

- Noh, ensinnäkin haluan todeta, etten ole ainoa tästä touhusta kärsivä. Myös muut #kiekkoliigan gay-yhteisön jäsenet kuten Kissimirri, Timmu aka MAKIS sekä Wino (nimet muutettu) ovat olleet kiusaamisen uhreina aivan viime aikoina. En osaa nimetä yksittäistä tekijää tai syytä kiusaamisen alkamiseksi, uskon sen johtuvan yleisestä homovastaisuudesta sekä ihmisten kapeakatseisuudesta.

Ketkä ovat kiusaamisen takana, mistä heidän kapeakatseisuutensa voisi juontaa?

- En halua tuoda nimiä julki, sillä en itse halua alentua kiusaajien tasolle. Pelkään myös mahdollista väkivaltaista käyttäytymistä, sillä osa heistä on hyvinkin aggressiivinen. Uskon kapeakatseisuuden juontavan siihen, että muutamat meistä ovat saattaneet rikkoa sääntöjä jotenkin ja sen takia koko ryhmä leimataan automaattisesti. Myös kulttuuri vaikuttanee asiaan. Etenkin Wino on kohdannut jopa väkivaltaista käyttäytymistä kuten läpsimistä erään rap-musiikkia kuuntelevan heteroseksuaalin toimesta. Myös itse olen tullut tuupituksi ja naamalleni on syljetty, viimeksi tänään.

Nämähän ovat siis jo rikoksia! Kiusaamista tapahtuu samojen henkilöiden toimesta myös IRL-maailmassa?

- Sehän tässä juuri hirvittääkin. Olen saanut häiritseviä ja nimettömiä tappouhkauksia keskellä yötä muutamalta hieman Itä-Suomesta päin kotoisin olevalta omanikäiseltä nuorelta. Yksi heistä on uhannut jopa tulevansa kotikaupunkiini. Osaa kiusaajista en edes tunne IRL, onneksi.

Oletko itse missään tilanteessa käyttäytynyt selkeästi provosoivasti, vai onko tämä käytännössä täysin yksipuolista?

- Mielestäni minä tai muut yhteisömme jäsenet eivät ole olleet missään vaiheessa provosoivia vastapuolta kohtaan. Olemme saattaneet pilke silmäkulmassa heittää kaksimielisiä vitsejä tai pikkutuhmia letkauksia, mutta sehän ei ole jännitteiden laukaisijana toiminut sitten ollenkaan. Muunlaiset jännitteet olemme kyllä onnistuneet laukaisemaan. Mutta ei siitä sen enempää, sillä "what happens in #habs, stays in #habs".

Uskotko, että kiusaamisongelma voisi ratketa, vai onko lopulta pakko turvautua jopa virkavaltaan, sillä selviä rikoksia tässä nyt on tapahtunut jo useita?

- Gay-yhteisömme ei ole vihamielinen ja pyrimme koko ajan aktiivisesti selvittämään riitoja. Emme missään nimessä haluaisi turvautua virkavaltaan, vaikka muuan henkilö tätä meille on jo ehdottanutkin. Joukossamme on myös muutama hyvin vahva ja tunnettu persoona, jotka eivät välttämättä halua tuoda itseään tässä yhteydessä julki, mutta tarpeen vaatiessa ovat valmiita osallistumaan rauhanneuvotteluihin. Haluamme myös välttää väkivaltaa, sillä mielestämme se ei ole moraalisesti oikein. Haluan kiittää mahdollisuudesta avautua itselleni ja yhteisöllemme tärkeistä asioista ja toivon myös muiden avartaneen näkemyksiään tämän oivan haastattelun vauhdittamana. Itse olen liikuttunut lähes kyyneliin puhuessani suuni puhtaaksi ja toivottavasti tein vaikutuksen vastapuoleemme.

Kiitos haastattelusta, onko sinulla vielä jotain sanottavaa?

- Kyllä. Haluan todeta, että tarkoitukseni ei missään nimessä ollut millään muotoa alentua kiusaajien tasolle ja haluankin siksi muistuttaa, että mainitsemani asiat eivät koske koko #kiekkoliigaa, vaan pieniä ilkeämielisiä ryhmittymiä. Osa porukasta on vallan avarakatseisia ja ottaa ilolla vastaan myös erilaisuuden. Kiitos.


Omat loppusanat:
Toivon henkilökohtaisesti todella, että tämän luettuaan monet alkaisivat miettimään omia tekojaan, ja puheitaan. Jumalauta ei voi oikeasti ajatteleva nykyihminen olla näin homofobinen ja ahdasmielinen. Toivottavasti jokainen, jolla on jotain omallatunnollaan tätä koskien, pysähtyisi miettimään, ja lopettaisi tämän ajojahdin. Anteeksipyytäminenkin on vähintä, mitä tässä voi tehdä. Ihastelen kovasti Sari Nenan henkistä kanttia tämän asian suhteen, itse olen paljon vihaisempi, vaikka koko asia ei sinällään minuun liitykään. Halusin puuttua tähän, sillä mielestäni rasismi, kaikissa muodoissaan, on täysin väärin. Ihmisen pilkkaaminen syntyperänsä/seksuaalisuutensa/ymym vuoksi osoittaa vain pilkkaajan heikkoutta. Miettikääpä sitä.


- Perkele

Kirjoittanut: Perkele
Julkaistu 25.05.2007 00:04
Luettu: 1127 kertaa

Kommentit
Ei kommentteja.
Kommentoi

Voit lähettää kommentteja vasta sisäänkirjautumisen jälkeen.