Kiekkoliiga
Mitalistit – A-Liiga pudotuspelit
Chewits
Kiekon Vastaisuus
Liverpool Liverbirds
Paitsio

Ajax Amsterdam - joutsenlaulua vaille valmis

D.Beckham” ”Kato, tuol o Mado”. Ajax Amsterdam on kuitenkin paljon muutakin kuin nämä kaksi herraa – vaikkakin he ovat kieltämättä leijonanosa Ajaxin menestystä.

”Eiköhän se päätös perustaa tiimi lähtenyt miun fiksusta pääkopasta, niin kun joukkueen nimestäkin huomaa...”, tokaisee D.Beckham haastattelun aluksi. Ajax on kulkenut pitkän tien ja paljon asioita on tapahtunut tähän hetkeen mennessä: Kiekkoliigan mestaruus, Beckhamin vetäytyminen armeijaan ja Madonnan muka-lopetus..

Ajax Amsterdam siirtyi Kiekkoliigan viitoittamalle tielle kaudesta 2/2005, jonka joukkue pelasi divarissa. Pelaajistossa oli silloin lupaavia pelaajanalkuja. ”Divarikarsinta kokoonpanoon kuului: Shar, Sirmazgu, Madonna46, Cassidy, Latogor, Tonzales, Vipa ja Körsklieg. Pidän tätä alkuperäisenä Ajaxin kokoonpanona, koska tästä se suuri seikkailu alkoi”, Beckham turisee. Ensimmäisellä divarikaudella Ajax sijoittui runkosarjassa neljänneksi, mutta ylemmän loppusarjan peleissä joukkue jäätyi ja jäi viidenneksi. Liigakarsinta jäi siis haaveeksi. Seuraava kausi, 3/2005 avasi portit Liigaan. Runkosarjassa Ajax jäi vasta kahdeksanneksi, mutta liigakarsinnasta joukkue vertyi vieden karsinnan finaaleissa kausia liigaa tahkonneen Zambolaation voitoin 3-1.

Kausi 1/2006 onkin historiaa. Tällä kaudella Ajax sai liigamiehistöönsä uuden miehen, kun Kesis liittyi joukkoon iloiseen. ”Hienoimmat hetket Ajaxissa on koettu mestaruuskaudella: playoffit olivat huikeeta aikaa, joukkueen sisällä oli silloin niin pirun hieno tunnelma ettei vaan voinut olla nauramatta kokoajan”, D.Beckham naurahtaa. Tähdättiinkö tähän saavutukseen jo alunperin joukkuetta kootessa? ”Joukkuetta tehtäessä ei ollut mitään käryä mistään liigoista. Tärkein kriteeri pelaajia hommatessa on aina täällä ollut se, mitä sieltä kypärän alta löytyy. Pelaajana voi kehittyä mutta jos on kerran aasi, niin on aina aasi.” Ajax saavutti runkosarjassa neljännen paikan ja ensimmäiselä playoff-kierroksella vastaan tuli yksi Kiekkoliigan legendaarisimmista joukkueista; FC MalPo. ”Tottakai lähdettiin hakemaan mestaruutta, ja mehän siis tiedettiin olevamme paras joukkue ennen kauden alkua. Tiedettiin myöhemminkin, mutta ei silti voitettu uudestaan.
Ymmärrän kyllä (ehkä) jos se mestaruus oli yllätys monelle, mutta jos joku luuli ettei meillä ollut mitään mahdollisuuksia, niin sitten ei tiennyt mistään mitään”, sanoo Cassidy. Ajaxin poppoo ei kuitenkaan jäätynyt, vaan voitti ottelusarjan puhtaasti 3-0. Välierissä vastaan tuli yksi kauden ehdottomista mestarisuosikeista – Völlig Zugefroren EM. Sarja oli todella tiukka, vain kertaalleen sarjassa peli voitettiin enemmän kuin yhdellä maalilla. Ajax kuitenkin pesi myös VZEM:n ja pääsi esikoiskaudellaan liigassa finaaliin HC Playboysia vastaan.

Ajax pelasi koko finaalisarjan sekä vahvalla puolustus-, että kovalla hyökkäyspelillä. HC Playboys antoi kovan vastuksen jokaisessa pelissä, mutta Ajax oli liian vahva. Ajax Amsterdam voitti mestaruuden ensimmäisellä kaudellaan liigassa, kaataen finaaleissa myös vahvan mestarisuosikin HC Playboysin voitoin 3-0. Viimeinen ottelu venyi toiselle jatkoerälle, jossa D.Beckham ratkaisi mestaruuden upottamalla kiekon etunurkasta sisään. ”Oltiin niin hirveessä vireessä sillon et tiesin ennen finaaleja jo että voitetaan eikä hävitä yhtään peliä. Ainoo oli et päästetäänkö ees yhtään maalia - tavotteenahan oli päästä play-offeihin sillä kaudella, mut tiedettiin et pleijareissa ei oltu hävitty yhtään ennenkään, eikä hävitty sillonkaa. Me oltiin ihan selkeesti semmonen jengi et oli vaikeuksia päästä pleijareihin, mut sit kun sinne päästii ni ei suostuttu tippumaan millään”, kertoo Madonna46.

Mestaruuskautta seurannut, kausi 2/2006 aloitettiin Ajaxin osalta muutamalla uudella miehellä: Arto oli saapunut Pelijengistä, Vipa Kuolemasta ja Sepe, joka oli tullut 7 Röyhkeän Miehen listoilta. Runkosarjassa oli tuloksena vasta seitsemäs tila, vain +1 maalierolla ja jääden yhdeksän pistettä voittajasta FC MalPosta. Playoffien ensikierroksella vastassa oli HC Ylikunto, joka johtikin sarjaa jo 2-0. Ajax kuitenkin kokosi itsensä ja voitti kolme seuraavaa kohtaamista, viimeisimmän toisessa jatkoerässä D.Beckhamin kikkailun seurauksena ja siirtyi välieriin. Välierissä vastassa oli ensimmäistä kauttaan liigassa pelannut S.S.K., joka kuului kauden ehdottomiin mestaruussuosikkeihin. Sarjan johto oli molempien hallussa joten pelit venyivät aina viidenteen otteluun, joka päättyi S.S.K.n voittoon lukemin 3-2, joten Ajax nöyrtyi ja joutui pronssiotteluun Kangasalan Voittoa vastaan. Joukkue vei KaVoa suvereenisti koko pelin ajan, voittaen ottelun lopulta 4-2 – Massen iskiessä tehot 4+0.

Seuraava kausi, 3/2006 on jäänyt osaltaan Kiekkoliigan ja kiekon historiaan: viimeinen kausi jolloin D.Beckham, Madonna46 ja Masse pelasivat yhdessä Kiekkoliigassa. Runkosarjassa Ajax teki kaikkien aikojen parhaimman suorituksensa voittaen runkosarjan pisteen erolla Kangasalan Voittoon. Joukkue lanseerasi tällöin kaksi kovan luokan vahvistusta: Omiisi ja Pulsu, joista ensinnä mainittu pelaa edelleen Amsterdamissa. Playoffeissa tulikin yksi kaikkien aikojen pommeja: Ajaxia vastassa ollut Team Jupiter selätti tähtiä täynnä olleen ryhmän otteluvoitoin 1-3. Jupiter eteni lopulta aina finaaliin asti, mutta HC Ylikunto oli kovempi voitoin 3-1.

2007 vuoden avaus, 1/2007 on tällä hetkellä vielä kesken. Tälle kaudelle joukkuemäärää kasvatettiin 12:sta 16:sta joukkueeseen. Katsahdan vielä Liigan sarjataulukkoon: ’Ajax Amsterdam 17 peliä -25 maaliero 12 pistettä.’ Ajax on täysin hukassa, sarjasijoitus on tällä hetkellä toiseksiviimeinen. Ensimmäisen voittonsa joukkue saavutti vasta seitsemännessä ottelussa vieden Team Viru Valgen lukemin 5-1. Pelaajia on tullut ja mennyt. Alkukaudella pelanneet SS’31, Räpsy, Jupatin ja Hietala ovat saaneet lähtöpassit, ja tilalle otettiin Mysiineistä sekä pasi että Keskinen, Fallen Kuolemasta ja Aluvanne New Delhi Bullseista. Madonna46 hyppäsi puikkoihin kesken kauden. Joukkuetta koonnut Cassidy on vaihtanut maisemaa siirtyen Pelijengiin, kuten myös kollega Latogor lähti samaan osoitteeseen. Kävin kysymässä Cassidylta ajoistaan Ajaxissa. ”Päällimmäisenä jäi mieleen hyvät pelikaverit ja (lähes) aina laadukkaat pelit. Ja olihan se hienoa olla mukana nostamassa joukkue nollista mestariksi lyhyessä ajassa. Alkuajoilta en oikein muista mitään.. Kai se oli aika samanlaista touhua alusta loppuun. Sen tosin muistan katkerana, että piti päästä pelaamaan sekä pakkina että hyökkääjänä, mutta lähinnä pakkinahan mä vain sain pelata. ;P Niin ja sitten Shar! Mutta ei siitä enempää.” Oli myös pakko kysyä, vaikuttiko huono liigamenestys Cassidyn päätökseen ottaa kausi loppuun pelikieltoa ja vaihtaa seuraa? ”Sitä en kommentoi. :D”

Kävin myös keräämässä mietteitä Madonna46:lta Ajaxista, sekä menneistä että nykypäivästä. ”Muistan vaan et yhtäkkiä oli vaan Beckham kutsunu vaikken ollu sen kans koskaan ennen jutellu”, Madonna kertoo. ”Sit taktiikka oli et mä olin ainoo piikki ja kolme seisos maalin edessä.” Entäpä mistä johtuu tämän kauden huono menestys? ”Cassidy hankkis vaan jotain kavereitaan eikä tainnu pelillisiä tavotteita olla, sit ku se lopetti ja mun oli pakko ottaa homma haltuun ni oli vaan pakko pistää kaikki ketä en tunne pois
pelkäsin et muuten on sellanen muukalaislegioona et ei tuu mitää, ja sit taas piti ottaa muutama pelaaja mun et saadaan pelattua”, Madonna tokaisee. Madonna46 on aiemmin sanonut, ettei aio jatkaa Ajaxin ruorissa enää tulevaisuudessa.

Kysymys kuuluukin: kenen haltuun yksi kaikkien aikojen kiekkolegendoista jää?

”Jos näin pääsee käymään, että jatkan tulevaisuudessa Ajaxin puikoissa, niin sillon joukkueessa vallitsee sotilaallinen kuri... paha sanoa viellä mitään kun armeijasta pääsyyn on aikaa vielä niin paljon”, sanoo D.Beckham.

Ajax Amsterdam on hieno organisaatio, jonka ei toivoisi jäävän aivan kenen tahansa käsiin. Tällä menolla suunta Kiekkoliigassa ja joukkuepelaamisessa on vahvasti pohjaa päin, ellei pelastusta tule. Onko tämä siis Ajaxin cover-versio joutsenlaulusta, vai yltyykö juustokansa vielä uskomattomiin tekoihin?

”Hope is a good thing, maybe the best of things, and no good thing ever dies.”

-Phaneuf

Kirjoittanut: Phaneuf
Julkaistu 17.03.2007 13:34
Luettu: 1177 kertaa

Kommentit
Ei kommentteja.
Kommentoi

Voit lähettää kommentteja vasta sisäänkirjautumisen jälkeen.