Kausiennakko 2/17 - osa 1/1

Artikkeli


Kiekkoliigan kausi numero 43. on valmiina pian alkamaan – saako Kiekkoliiga kauden päätteeksi upouuden ja samalla 22. mestarin historian kirjoihinsa vai näyttääkö tälle kaudelle paluun tehneet useamman mestaruuden aiemmin Liigasta napanneet PePo ja Ravers jälleen ylivoimaisuutensa? Kiekkoliigan viime kausi oli siinä mielessä historiallinen, että Kiekkoliigaa pelattiin vain yhdessä isossa sarjassa sitten vuoden 2004. Isossa sarjassa on sekä huonot että hyvät puolensa. Aktiivisena ja epätoivoisena kiekkoromantikkona on suorastaan taivaallista päästä pelaamaan pitkä runkosarja, jossa pelit eivät varmasti lopu kesken. Toisaalta taas pitkä runkosarjarupeama saattaa kauden edetessä venyttää häntäpään erot pudotuspelipaikasta vielä haaveileville liian kauas käsien ulottumattomiin.

Iso sarja, paljon otteluita, paljon voi siis tapahtua ja ennen kaikkea – mitä vaan voi tapahtua. Edelliskauden ennakko meni sijoitusarvioiden osalta päin mäntyä minulta, mutta onneksi kollegani Ratakses pelasti realistisuudellaan edes vähän ja sijoitti erään kvaakvaak-lauman tarpeeksi kauas kärjen tuntumasta, toisin kuin allekirjoittanut oli alkuperäisesti sorsien sijoitusarvion kuvitellut olevan. Yksi surullinen uutinen kauden alkaessa on se, että monet kaudet meitä ammattitaitoisilla ja silmiä hellästi hivelevillä ennakoillaan ihastuttanut Ratakses on siirtynyt Paitsion toimituksesta varhaiseläkkeelle. Teillä on siis nyt ainakin toistaiseksi tyytyminen minuun. Yritän tehdä huonoimpani hänen paikkaamisessaan, mutta parhaimpani Rataksesin houkuttelemisessa takaisin tositoimiin.


1. PePo

Pronssi, hopea, PePo? Vuosien 2013-2016 välisenä aikana Kiekkoliigaa täysin dominoinut PePo voitti yhdeksän kauden aikana seitsemän kultaa, yhden hopean ja yhden pronssin. Tuon ajanjakson aikana vuodenajat ja kuukaudet vain vaihtuivat, mutta Kiekkoliigan mestari pysyi samana. Seitsemällä mestaruudellaan PePo jakaa Kiekkoliigan kaikkien aikojen mitalitaulukossa ykkössijan Nightmaren kanssa, ainakin vielä toistaiseksi. Paluun Kiekkoliigaan tekevä PePo on yhden kauden tauosta huolimatta jälleen suurin ennakkosuosikki voittamaan sen tarvittavan mestaruuden Nightmaren ohittamisessa. PeliPoikien paluu ajoittuu juuri oikeaan kohtaan, sillä PePon tehtävä on tämän kauden kovatasoisessa liigassa vaikein pitkästä aikaa, joka tekee kaudesta todella mielenkiintoisen. Haastajia löytyy, mutta löytyykö tarpeeksi hyvää? PePo yleensä syttyy todellisiin liekkeihin vasta pudotuspelikahinoiden alkaessa, mutta tällä kertaa pelaaminen pitää aloittaa jo runkosarjasta.

Tuttuun tapaan PePon kokoonpano näyttää aikalailla samalta, miltä se on näyttänyt jo vuosia. Kiekon parhaimpiin hyökkääjiin lukeutuvat miktok ja peipi ovat pelanneet yhdessä PePo-paidassa vuosia ja löytävät toisensa kentältä vaikka silmät ummessa. miktokin ja peipin viedessä suurimman osan peliajasta taustalta PePolta löytyy oivia paikkaajia heidän tilalleen; monina PePon mestaruuskausina varamiehen roolissa toiminut Toews (migi) palaa tutulle paikalleen PePon luotettavana varamiehenä ja samaa roolia tulee toteuttamaan todennäköisesti myös legendaarinen Joska.

PePon puolustuspelaaminen on hyökkäyksen tapaan ollut aina Kiekkoliigan parasta. Ehkä kiekon kaikkien aikojen pakkiparin muodostava kaksikko hari-Naappi jatkanee samalla höyryllä kuin aina ennenkin. Yleisesti haria ja Naappia pidetään Kiekossa omien pelipaikkojensa parhaina pelaajina, jonka lisäksi vuosien aikana huippuunsa kehittynyt yhteispelaaminen on muodostunut niin vankaksi, ettei tälle parille ole helpolla löytynyt haastajaa. Useiden muidenkin joukkueiden tapaan myös PePolta löytyy kokoonpanostaan jo kauan sitten Kiekosta eläköityneitä pelaajia, joita tuskin tullaan tälläkään kaudella näkemään kentällä.

PePo vaikuttaisi olevan entisensä ainakin kokoonpanon osalta, mutta tuleeko sama entinen dominointi jatkumaan?

Mitä seurata?

Motivaatio? – Kaiken voittanut PePo jaksoi ainakin viime visiitillään Kiekkoliigassa useidenkin mestaruuskausien jälkeen aina vaan porskuttaa mestaruuksista seuraaviin. Monille joukkueille jo yksikin mestaruus olisi unelmientäyttymys, mutta PePolle ei ole riittänyt edes seitsemän sellaista. Kahdeksatta mestaruutta nyt alkavalla kaudella hakemaan lähtevän PePon paluun suurin syy on varmasti osakseen myös yksinkertaisempi: pelaamisen ilo. PePo on varmasti voittanut vähintään ainakin tarpeeksi jo tässä pelissä, nyt on aika vain nauttia enää pelaamisesta vielä niin kauan kuin se on mahdollista.

2. Manhattan

Vuonna 2009 perustettu Manhattan palaa Kiekkoliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen. Kahdeksan kauden aikana Manhattan ehti pelaamaan Kiekkoliigassa jopa neljällä eri sarjatasolla. Manhattan nousi aina 3. Divarista asti lopulta Liigaan, jossa menestystä ei kuitenkaan tullut. Paluun Kiekkoliigaan tekevä Manhattan lähtee kauteen yhtenä suurimmista, ellei suurimpana ennakkosuosikkina, vaikka joukkue onkin ollut jäissä jo tovin eikä ole nykyisellä kokoonpanollaan kerennyt vielä ainakaan liikaa pelailla. Kokemusta ja taitoa ei tästä joukkueesta kuitenkaan puutu ja uudelleen henkiin herätetty Manhattan vastaa yhdestä tämän kauden vaarallisimmasta ja mielenkiintoisimmasta rosterista.

Manhattanin perustaja ja puolustuksen kulmakivi Etelä nappasi viime kaudella jo kolmannen mestaruutensa ja kuuluu ehdottomasti Kiekon ehtaan eliittiin. Manhattanin päävastuuhenkilön roolissa toimiva Etelä on joukkueensa selkeä johtajahahmo, jonka puolustustyöskentelyyn joukkue voi huoletta tukeutua. Etelän vierelle puolustukseen asettuu mitä todennäköisimmin Yan, jolla on hänelläkin kaksi mestaruutta Kiekkoliigasta, tosin rooli joukkueessa kyseisillä mestaruuskausilla oli aika mitätön. Yan on kuitenkin pelannut korkealla tasolla jo kauan ja tulee varmasti handlaamaan ylemmän puolustajan paikan mainiosti. Manhattanin puolustukseen on merkitty myös Desiderio ja sudentie, joita ei kentällä tulla todennäköisesti juurikaan näkemään.

Manhattan saa hyökkäykseen ehkä tämän hetken kuumimman hyökkääjän, Reton. Reto oli viime kaudella voittamassa mestaruutta Etelän kanssa Brutal Killersissä ja mätti aivan käsittämättömät 66 maalia runkosarjassa jättäen muut maalipörssiläiset kauas kärjestä. Pudotuspeleissä ei luonnollisesti samanlaisia tilastollisia hulluuksia nähty, mutta vähintään yhtä vakuuttavaa pelaamista esitti Reto sielläkin. Viime kaudella Yanin kanssa HC RoikkuLämyn paidassa esiintynyt Trn tarjoaa Retolle parhaimman mahdollisen parin hyökkäykseen erinomaisilla pelinluku- ja syöttötaidoillaan. Pakon tarvittaessa myös maalinteko tältä mieheltä onnistuu. Hyökkäykseen on merkitty lisäksi myös Manhattanin pitkäaikainen pelaaja Tami, joka vaikuttaa lopettaneen kiekon kuitenkin jo aika päiviä sitten.

Nykyajan trendinä ja ihanteena Kiekossa taitaakin olla neljän hengen muodostava ydinkokoonpano, jota leveämmälle se ei juurikaan tai jopa yhtään veny. Useiden joukkueiden tapaan myös Manhattan on lähtenyt noudattamaan tätä trendiä. Helpointahan se on pelata samojen neljän tutun pelaajan kanssa, kun joka kerta peli hioutuu entistä paremmaksi ja rutinoidummaksi. Kentällä olevien pelaajien seuraavat liikkeet haistetaan jo monia sekunteja ennen ja liikkuminen kentällä joukkueena on siten helpompaa. Manhattanilla on siis huippujengi kasassa ja heille onkin todella vaikeata löytää pysäyttäjää, mikäli aktiivisuus pysyy vahvana läpi pitkän runkosarjan.

Mitä seurata?

Neljän pelaajan kokoonpano – Runkosarjaotteluita tulee alkavalla kaudella olemaan ennätyksellisen paljon, eikä Manhattanilla näyttäisi olevan aktiivisia varapelaajia juuri lainkaan. Riittääkö aktiivisuus, jaksaminen ja aikataulujen sovittaminen hoitamaan runkosarjan jokaisen kolmenkymmenen ottelun vain neljällä miehellä? Tässä onnistuessaan Manhattan menee ensi kaudella päätyyn asti.

3. Ravers

Tälle kaudelle paluun Kiekkoliigaan tekee jopa viisi joukkuetta ja kahden kauden takainen Kiekkoliigan mestari Ravers on yksi niistä joukkueista, joka kuuluu tähän porukkaan. Ravers on pelannut aikaisemmin Kiekkoliigassa kahteen eri otteeseen. Ensimmäinen Kiekkoliiga-visiitti sijoittuu vuodesta 2011 vuoteen 2013, jonka aikana Ravers pokasi hopeaa ja juhli mestaruutta kerran. Toinen vierailu sijoittuu kaudelle 2/2016, jolloin Ravers nousi Divarista seuraavaksi kaudeksi heti Liigaan ja voitti historiansa toisen mestaruuden. Ravers palaa takaisin Kiekkoliigaan tuon samaisen kahden kauden takaisen mestaruusnelikon sekä muutamien uusien lisävahvistusten avittamana. Kaapista löytyy tähän mennessä siis kaksi kultaa sekä yksi hopea. Nouseeko Ravers tämän kauden jälkeen Voodoo Peoplen rinnalle kaikkien aikojen mitalitaulukossa kolmen mestaruuden voittaneena vai joutuuko Hillujat tyytymään tällä kertaa himmeämpään mitaliin värisuoran saattamiseksi loppuun? Vahvana mitalisuosikkina kauteen lähtevältä Raversilta voi odottaa jälleen huippukautta.

Kaksi kautta sitten Raversin toinen mestaruus tuli lähinnä pelkästään nelikon Ilja-Rodr-Holden-Saku ansiosta. Voidaankin todeta, että Ravers on yhtä kuin tämä edellä mainittu nelikko. Tälle kaudelle Ravers on kuitenkin lähtenyt tuon nelikon lisäksi hakemaan uusia tuulia kokoonpanoonsa tekemällä kokoonpanoonsa vahvistuksia. Ravers oli kaksi kautta sitten mestaruuskaudellaan runkosarjassa ylivoimainen ottaen huomioon esimerkiksi maalieron verrattuna muihin joukkueisiin. Raversin maaliero runkosarjan silloiseen kakkoseen oli huimat +35. Tällä kaudella liiga on paljon kovatasoisempi ja tasaväkisempi, joten tuollaista ylivoimaisuutta Ravers tuskin tulee alkavalla kaudella esittämään.

Raversin tehonelikko muodostuu alemmasta puolustajasta Iljasta, ylemmästä puolustajasta Rodrista sekä kauan yhdessä pelanneesta tutkaparista Sakusta ja Holdenista. Täksi kaudeksi Ravers löysi kuitenkin pelaajamarkkinoilta kaksi tulikuumaa pelaajaa kiinnitettäväksi kokoonpanoonsa; HC RoikkuLämyssä aikaisemmilla kausilla lätkineet zuper ja snidi liittyivät eräänlaisena pakettisopimuksena Raversin vahvuuteen. Tuleeko snidi vastaanottamaan tulevalla kaudella enemmän peliaikaa alemman puolustajan tontilla kuin Ilja? Pistetehoilija zuper sen sijaan tulee Roikku-kaveriansa suuremmalla todennäköisyydellä saamaan suurempaa roolia Raversin paidassa.

Raversin kokoonpano herättää paljon kysymyksiä ilmoille. Kieliikö vahvistusten hankkiminen jo ennestään vahvaan Raversiin siitä, että Raversin tuttua nelikkoa ei tulla syystä tai toisesta näkemään yhdessä niin paljoa, kuin esimerkiksi mestaruuskaudella? Onko HC RoikkuLämystä hankittujen snidin ja zuperin kohtalo Raversissa lopulta tyytyä varapelaajien rooleihin? Joka tapauksessa Ravers on yksi suurimpia ennakkosuosikkeja tällä kaudella, vaikka joukkueen sisällä kuohuukin vielä epävarmuutta näin lähellä kauden kynnystä.

Mitä seurata?

Peluutus – Raversin kohdalla huomio kiinnittyy peluutukseen, vaikkakin Hilluja-porukalla on useiden muidenkin joukkueiden tapaan hyvin tiivis kokoonpano. Tulevatko uudet vahvistukset olemaan ennemminkin auttava käsi runkosarjan loppuun saamiseksi, ja tosipelien alkaessa tuttu Ravers-nelikko tulee ja ottaa ohjat täysin omiin käsiinsä? Seuraa, miten Ravers tulee toteuttamaan peluutusta ja sovittamaan uusia pelaajia mestaruusvalmiiseen pakkaansa.

4. Helsingin Jokerit

Helsingin Jokerit ovat yksi perinteisimmistä joukkueista Kiekkoliigassa. Alkava kausi on Jokereille jo 28. Jokerit lähtee edelliskaudesta poiketen tämän kauden liigaan yhtenä suurimmista ennakkosuosikeista; Jokerit neuvottelivat offseasonin aikana ylivoimaisesti kalleimmat pelaajasopimukset kiinnittäessään kaksi kiekon kirkkaimpiin tähtiin kuuluvaa pelaajaa kokoonpanoonsa sekä jo aiemmin vähintään yhden yhtä tärkeäpätöisen kiinnityksen edellisen kauden ollessa vielä kesken. Suuresti täksi kaudeksi uudistunut ja tehostautunut Helsingin Jokerit lähtee tavoittelemaan tällaisella tähtisikermällä varmasti sitä himoittua mestaruutta, mutta alkaako tosissaan pelaaminen vasta pudotuspeleissä? Jos alkaa, niin ennakoimani sijoitus ei varmasti tule olemaan kaukana totuudesta.

Pitkään kiekkoympyröissä mukana ollut joukkue ei ole saavuttanut vielä mitalin mitalia Liiga-tasolta. Kun tämän kauden kokoonpanoa vilkaisee, voi mitalia pitää lähes varmana saavutuksena jo ennen kuin kausi on kerennyt edes alkaa. Helsingin Jokereiden rosteria voi pitää ainakin paperilla tarkasteltuna yhtenä tämän kauden kovimmista. Seitsemäntoista mitalia ja lukemattomia henkilökohtaisia saavutuksia Kiekkoliigasta harrastuksekseen keräillyt Jebsu on meriiteillään ja pelitaidoillaan itseoikeutetusti pelin paras pelaaja. Jebsun ylivoima on ollut häikäisevää ja menestys tuntuu seuraavan Jebsua joka puolelle minne hän menee. Jebsun partner-in-crime tulee todennäköisesti alkavalla kaudella olemaan kiekon parhaisiin pelaajiin myöskin lukeutuva Archuleta, jonka meriitit eivät ole läheskään niin vaikuttavat kuin tulevan hyökkiparinsa, mutta tuhoisaa jälkeä osaa myös tämä veijari tehdä. On mielenkiintoista nähdä, miten tämän superkaksikon yhteispeli alkaa rullata. Ei kuitenkaan sovi myöskään unohtaa, että Jokereilta löytyy laittaa hyökkäysosastolle myös Daasamanin, Pavelskin ja Tsistovin kaltaisia pelimiehiä, jos superkaksikko ei ole aina saatavilla. Jokereiden hyökkäys on armottoman kova, jolle on vaikeaa tulla löytämään pysäyttäjää tällä kaudella.

Jokereiden ylempänä puolustajana tulee todennäköisesti pääasiassa toimimaan joninho. Archuleta ja Daasaman taitavat myös ylemmän puolustajan osan ja saattaa olla, että aika ajoin toinen heistä ottaa roolia myös sillä pelipaikalla. Jokereiden kolmas superkiinnitys jo kivikovaan kokoonpanoon on nykyään KatyPerry-nimellä kiekkoileva puolustaja, jonka kikettäjät tuntevat paremmin nimeltä Fice. KatyPerryn viime kausi suli kasaan jo heti kättelyssä, kun Ärsytetty Karhu kaatui jo kauden alkumetreillä niin kuin se venezuelalainen hiihtäjä Lahden MM-kisoissa konsanaan. Ainoana erona vain se, että venezuelalainen pääsi sentään maaliin asti. KatyPerry on yksi kiekon parhaimmista puolustajista ja häntä vertaillaankin usein kiekon parhaaksi puolustajaksi pidettyyn hariin. Voodoo Peoplessa Archuletan kanssa yhdessä pelannut KatyPerry luo viimeisen niitin Jokereiden hurjaan miehistöön.

Mitä seurata?

Jebsu & Archuleta –  Seuraa, miten nämä kaksi yksilötaitajaa onnistuu sovittamaan pelinsä yhteen. Yhteisen sävelen löytyessä tästä kaksikosta tulee entistä vaarallisempi ja vaikeampi pysäytettävä. Mikäli taistelu egoistisesta vallasta kentällä äityy liiaksi yksilösuorittamiseksi, saattaa Jebsun ja Archuletankin kaltaiset taiturit olla yllätettävissä. Helsingin Jokereilla on tulivoimaa, mutta jos sitä ei osaa käyttää oikein, se räjähtää päin omaa naamaa.

5. The Presidents

The Presidentsin debyyttikausi Kiekkoliigassa oli juuri niin onnistunut kuin sen olisi voinut parhaimmillaan odottaakin olevan. Presidentsien pelaajat eivät välittäneet vähäisestä kokemuksestaan Kiekkoliigassa, vaan pelasivat itsevarmuutta huokuvan ja ehjän kauden luottaen omiin vahvuuksiinsa. Pronssimitalia ei ole vielä tänäkään päivänä mikään helppo saavuttaa Kiekkoliigasta, joten Presidentsit voivat olla debyyttikauteensa todella tyytyväisiä. Vahva aloitus Kiekon virallisessa liigassa antaa odottaa hyviä sijoituksia Presidenteiltä myös jatkossa. The Presidents lähteekin alkavaan kauteen uudenlaisten paineiden saattelemana ja on yksi vahvimpia mitalisuosikkeja kaudella 2/17. Saumatonta yhteispeliä aika ajoin esittävä Presidents-ryhmä tulee tekemään tällä kaudella tasaisen vahvan esityksen runkosarjassa, joka siivittää Pressat lopulta sijalle 5. Tämä on faktatieto.

Pelijärjestelmä, jolla The Presidents pelaa, hämmentää minua edelleen tänäkin päivänä. Ilmeisesti 1-2-1-tyylistä formaatiota noudattavan Presidentsin pelitaktiikkaan kuuluu kahden pelaajan muodostama keskikenttä, kärjessä häärivä hyökkääjä sekä stay-at-home -pakki. Pelitaktiikka ei varmastikaan ole noinkaan selkeästi selitettävissä, vaan pelipaikat vaihtelevat pelaajien kesken tilanteiden mukaan. Välillä kokoonpanoon puolustajan paikalle merkitty iroo tuntuu olevan selkeästi enemmän hyökkäyspainoitteisella pelipäällä, kun kokoonpanoon hyökkääjäksi merkitty selänne10 hoitaa pelinrakentajan tehtävää ylemmän puolustajan paikalla. Oli se systeemi mikä tahansa, se toimii. Yhteispeli on hioutunut lukuisten harjoitusotteluiden ja liigapelien tuloksena melkeinpä timanttiseksi ja pelaajat tuntevat toistensa liikkeet kentällä paremmin kuin omat taskunsa. Tiivis kokoonpano, hyvin yhteen hitsautunut joukkuepeli sekä taitavat yksilöosaajat ovat Pressojen ehdottomia vahvuuksia.

Ennakonkirjoittajaa hämmentävän pelisysteemin alimpana pelaajana toimii vähintään 190-senttinen ja 95 kilogrammaa painava orhi, jonka ohitse ei tulla hevillä. Eikä rockilla. skede8:n itsevarma puolustustyöskentely antaa joukkueelleen jokaiseen peliin hyvät lähtökohdat. Presidents-ulottuvuuden toisessa päässä, hyökkäyksen kärjessä peippailee useimmiten kiekkotaituri Haverinen, jonka pelipaikka ei ole tähtiin kirjoitettu hänenkään. Haverinen, selänne10 ja iroo vaihtelevat pelipaikkoja siihen tahtiin, että vastustajan on vaikea pysyä perässä. Pressojen penkinlämmittäjänä, yleisön lämmittelijänä ja varapelaajan roolissa toimii hyökkääjä Yojimbo, jonka peliaika tulee seuraavalla kaudella olemaan edelliskauden tapaan vähäinen.

Mitä seurata?

Pelisysteemi – Voi olla, että ainoa ketä tämä pelisysteemin muoto hämmentää, on allekirjoittanutta. Siitä huolimatta The Presidentsin sekava pelipaikkojen muutos, oli se sitten tarkkaan harkittua tai ei, toimii se vastustajan hämmentämisessä joka tapauksessa hienosti. Seuraa siis Pressojen pelaajien liikkumista kentällä niin yksilöinä kuin yhdessä joukkueenakin.

6. HC Tyrmäys

HC Tyrmäyksen nousujohteinen viime kausi päättyi lopulta nelossijaan ja varmasti suureen pettymykseen. Tyrmäys on noussut viime kausien aikana Kiekkoliigan vahvimpien joukkueiden joukkoon, joten lienee olevan turvallista käyttää sanaa pettymys Tyrmäyksen kohdalla. Tyrmäys joutui pelaamaan välieräsarjan kokoonpanolla, jolla he eivät ehkä alun perin olleet kuvitelleet pelaavansa ja se olikin aika nopeasti sitten Tyrmäyksen osalta siinä. Pronssipelissä HCT joutui vielä taipumaan debyyttijoukkue The Presidentsille erittäin tiukassa kamppailussa.

Tyrmäyksestä puhuttiin vielä muutama kausi sitten yllättäjäjoukkueena tai jopa yhden miehen joukkueena. Tyrmäys on onnistunut sen jälkeen omaperäisellä pelityylillään luomaan itsestään entistä vaarallisemman ja yllätysvalmiimman joukkueen, joka voi hyvänä päivänä haastaa joukkueen kuin joukkueen. Offseasonilla tapahtuneet muutokset pelaajarungossa ja vielä kesken oleva rakennustyö joukkueessa tulee verottamaan kuitenkin HC Tyrmäyksen runkosarjasijoitusta. Pudotuspeleissä Tyrmäystä tuskin voi estää sitten enää mikään, varsinkin jos rakennustyöt saatetaan loppuun hyvin tuloksin.

Havaiji-kiekon eksperttijoukkue lähtee tähänkin kauteen pelillinen johtaja Hjerpe etunenässä. Hjerpen kyvyt ja taidot tietää jokainen Kiekkoliigassa pelaava pelaaja ja mies jatkaneekin kiekkoyleisön viihdyttämistä toinen toistaan upeammilla maalintekosuorituksilla myös ensi kaudella. Hjerpen tutkaparina toimi viime kaudella Tanguay, joka varmasti jatkaa loistavia viime kauden suorituksiaan myös alkavalla kaudella Hjerpen kanssa. Hjerpe ja Tanguay tuleekin muodostamaan yhden pelätyimmistä parivaljakoista tämän kauden liigassa. Tyrmäys voikin luottaa hyökkäyspelinsä täysin näiden kahden taiturin käsiin eikä lisävahvistukset hyökkäyspäähän ole välttämättä tarpeen lainkaan.

Puolustukseen Tyrmäyksellä löytyy selkeästi enemmän leveyttä. Tyrmäys teki offseasonin yhden mielenkiintoisimmista pelaajakiinnityksistä; Avengersissa aiemmat kaudet kiekkoillut alempi puolustaja sydis liittyi offseasonin aikana HC Tyrmäyksen vahvuuteen. Oletan, että sydiksen liityttyä joukkueeseen viime kaudella alemman pakin tonttia hoitanut sanfor nousee takaisin omalle paikallensa ylemmäksi puolustajaksi. Loistavan pelisilmän omaavaa sanforia Tyrmäys tarvitseekin taas omalla paikallaan Rodrin jätettyä joukkue, vaikkakin yllättävän hyvin sanforilta luonnistui myös alimpana pelaajana luutiminen. Leveyttä Tyrmäyksen puolustukseen tuo muun muassa Sane ja HKlenkki. HC RoikkuLämyn pomona toiminut ylempi puolustaja Lupaschuk on myös liittynyt joukkueeseen, mutta huhujen mukaan vain harkkapelaajaksi.

Mitä seurata?

sydis – sydis on juuri sitä, mitä Tyrmäys tarvitsee halutessaan mennä pudotuspeleissä päätyyn asti. Tyrmäys voi luottaa kokeneen puolustajan pitävän alakerran puhtaana, mutta myöskin kiekollisena puolustajana sydis voi tuoda leveyttä Tyrmäyksen hyökkäyspeliin vastustajan alueella. Kiinnittäisin huomiota myös Tyrmäyksen havaijimaiseen kiekkoiluun, jossa pelin painopiste siirtyy vauhdikkaasti puolelta toiselle. Tämä on joko Tyrmäyksen suurin vahvuus tai pahin heikkous. Maalipaikkoja syntyy molemmille joukkueille ja se on ainakin varmaa, että Tyrmäys ei niitä ainakaan tuhlaile.

7. Huittisten Huima

Huittisten Huima kuuluu Kiekkoliigan perinteikkäisimpiin joukkueisiin. Huima on pelannut Kiekkoliigaa yhteensä 17. kauden verran, joista Kiekkoliigan korkeimmalla sarjatasolla kahdeksana kautena. Vahvasta joukkuepelaamisesta tutuksi tullut joukkue ei ole onnistunut Liigasta mitalia vielä kairaamaan, vaikka runkosarjaesitykset viime kausina onkin jo vähän puhunut sen puolesta. Tasaisen suorittajan tasolle jäänyt Huima kaipaa kipeästi täksi kaudeksi jotakin piristystä ja uutta energiaa joukkueen peliinsä. Kirjoitushetkellä Huiman kokoonpano vaikuttaa näyttävän samalta kuin ennenkin, joten piristystä ei siis lähdetä näköjään hakemaan ainakaan uusien värväysten kautta. Mikäli Huima aikoo tällä kaudella kamppailla mitalisijoista todenteolla, on vihermustiin pelipaitoihin pukeutuvan HuHu-porukan tehtävä jonkinlainen parannus ja löytää se voittavan joukkueen peli-ilme viimeistään pudotuspelien alkaessa. Sitä etsiessä runkosarjan sijoitus jää tällä kertaa vaatimattomammaksi.

Huittisten Huimaa voisi verrata toiseen liigajoukkueeseen, Anaheim Mighty Ducksiin siinä mielessä, että molemmilla joukkueilla on hyvin samanmuotoinen kokoonpano ja peluutustaktiikka. Laajan kokoonpanon omaavalla Huimalla on Anaheimin tapaan joukkueessaan paljon pelaajia, mutta todellisuudessa pelaavassa kokoonpanossa esiintyy ne noin 6-7 pelaajaa. Huittisten Huiman ydinkokoonpanoon kuuluu näennäisesti katsottuna kuusi pelaajaa. Huiman hyökkäyksessä häärii LoiB sekä viime kaudella vastuuta LoiBin tutkaparina ottanut Nikkeli. Useimmilla aiemmilla kausilla HuHun hyökkäyksessä on kaarrellut myös ylemmän puolustajan paikan taitava Lucci, joka jätti viime kaudella liigailut selkeästi pienemmälle osalle. Nähdäänkö HuHun päävastuuhenkilönäkin toimivaa Luccia alkavalla kaudella taas enemmän kaukalossa?

Huittisten pelinrakentajana ylemmän puolustajan tontilla tullaan 99,9% varmuudella näkemään Winnik. Nopeilla käsillään varustettu ylempipakki taitaa kiekonkäsittelyn upealla tavalla ja on todella tärkeä pelaaja Huittisten Huimalle. Winnikin parina alemman puolustajan paikalla tullaan taas näkemään Thomas73 tai LeeSweatt, jotka tulevat todennäköisesti jakamaan peliaikaa kristillisellä tavalla tälläkin kaudella.

Mitä seurata?

Onnistuminen pudotuspeleissä – Arvioitu sijoitus runkosarjassa on Huimista puhuttaessa aika vähättelevä arvio joukkueesta. Todennäköisesti runkosarja tulee HuHu-porukalta sujumaan ongelmitta. Huima onkin todellisen ongelman edessä vasta sitten, kun pudotuspelit alkavat. Pudotuspeleissä menestyminen on kiinni pienistä asioista. Pystyykö Huima venymään tällä kaudella? Olisiko vihdoinkin jo Huiman aika loistaa?

8. Oklahoma City Thunder

Monet aiemmalla Kiekkoliiga-visiitillä ärtymyksen äärelle temppuiluillaan saattanut Oklahoma City Thunder tekee Kiekkoliigaan paluun yhden kauden pituisen tauon jälkeen. Aiemmalla kerralla OKC tuli Kiekkoliigassa pelillisten avujensa lisäksi tunnetuksi muun muassa herkkänahkaisesta päävalmentajastaan. Ylimielisestä asenteesta huolimatta Oklahoma onnistui nappaamaan viiden Kiekkoliigan korkeimmalla sarjatasolla pelatun kauden aikana yhden hopeisen ja kaksi pronssista mitalia kaappeihinsa. On varmastikin hyvin selvää, että Oklahoma on tullut takaisin taistelemaan vain mestaruuden puolesta. OKC:n rosterista löytyy kokeneita ja taitavia pelaajia, jotka eivät aio tyytyä kakkos- tai kolmossijoihin. Pudotuspelijoukkueeksi itsensä mieltävä Oklahoma City Thunder saa kuitenkin runkosarjassa tyytyä huonompaan sijoitukseen kovatasoisen liigan horjuttaessa OKC:n mentaliteettia.

Oklahoman kokoonpano on hyvin samankaltainen kuin se oli kaksi kautta sitten muutamia pieniä muutoksia lukuunottamatta. Oklahoma City Thunderin tulevan kauden hyökkäyksessä voi nähdä tuttujen OKC-pelaajien lisäksi uusia naamoja sinioransseissa asuissa. Kiekon vaarallisimpiin maalintekijöihin kuuluva stem kuuluu OKC:n pääjehu jlon luottohyökkääjiin ja tullaan aivan varmasti näkemään OKC:n hyökkäyksen kärjessä eteenpäin vievänä voimana myös tälläkin kaudella. stemin seuraksi hyökkäykseen liittynee täksi kaudeksi joukkueeseen värvätty shed, joka lukeutui viime kaudella Norfolk Admiralsin avainpelaajiin. Oklahoman uusiin värveihin kuuluu myös playa, joka on kaksi edellistä kautta pitänyt taukoa Kiekkoliiga-skenestä. stemin ja shedin ottaessa päävastuun Oklahoman hyökkäyksestä, playan rooli tulevalla kaudella lienee jäävän lähinnä varapelaajan roolissa olemiseen.

Oklahoma City Thunderin pelillinen ja henkinen johtaja jlo on aina silloin tällöin aiheuttanut teoillaan ja toiminnallaan ristiriitaisia tuntemuksia muissa kiekkoilijoissa. Siitä ei ole kuitenkaan kysymystäkään, etteikö jlo kiistatta kuulu Kiekon kiekollisesti parhaimpiin alempiin puolustajiin. jlo on jälleen kerran siis suuren henkisen haasteen edessä. Tällä kaudella Liigassa ei saa mitään ilmaiseksi, joka saattaa olla Oklahoman kannalta kriittistä, mikäli jlo jatkaa sitä rataa, mitä häneltä on jopa liiankin usein tultu näkemään. Sisäpiirin tietojeni mukaan edelliskaudella Pirujen paidassa hopeaa napannut ylempi puolustaja Bisc tekisi myös tälle kaudelle paluun Oklahoman sinisiin. Taidokas ylempipuolustaja on jlon jälkeen eniten otteluita Oklahoman paidassa pelannut pelaaja ja jlo on varmasti tyytyväinen saadessaan luottopakkiparinsa takaisin. playan ollessa varalla hyökkäyksessä, Huima ajaa samaa asiaa puolustuksessa. Näin ollen OKC:n ydinkokoonpano koostuu tiiviistä kuuden pelaajan pakasta, joka on oikeastaan menestymisen kannalta ihanteellinen lukumäärä.

Mitä seurata?

Henkinen kestävyys – Taukoa on ollut yhden kauden verran, mutta pelilliset asiat ja yhteinen sävel löytyy varmasti taas nopeasti runkosarjan suuren pelimäärän avittamana. Mutta kestääkö Oklahoman henkinen kantti, mikäli pelit eivät lähde kulkemaan halutulla tavalla? Runkosarja tulee olemaan Oklahoman osalta vuoristoratamainen, joka tulee näkymään runkosarjasijoituksessa huonolla tavalla. Pudotuspelien kannalta runkosarjassa olisikin hyvä harjoitella henkistä kestävyyttä, jotta ’’kevään joukkueen’’ menestyminen pudotuspeleissä ei jäisi kiinni ainakaan siitä.

Tietoja
Kirjoittanut: sharb
Julkaistu: 12.03.2017 16:20
Luettu: 1680 kertaa

Kommentit (6)

Teemu, 12.03.2017 17:06
Niin pitkä ennakko että piti tietokannassa tehdä pieni säätö, että teksti mahtuu yhteen Paitsiojuttuun...
Ratakses, 12.03.2017 18:04
Iso työ, hyvä sharb!
joninho, 12.03.2017 19:07
Hyvin paikattu kyllä rataksesia -b
Spliff, 12.03.2017 19:18
nyt meni kyl iha metsää tää ennakko
rekku, 12.03.2017 22:06
hyvä ennakko!
Spears, 13.03.2017 07:37
mahtava teksti!

Kommentoi

Kirjaudu sisään, jotta voit kommentoida.