Puolivälieräennakko SCB - TPR

Artikkeli

SC Bern – The Presidents

Runkosarjan jälkeen kaksi puolivälieräparia saatiin selville ilman säälipudotuspelien ratkaisujen odottelua. Toisessa näistä pareista kohtaavat kaksi tällä kaudella Kiekkoliigassa debytoinutta joukkuetta, kun vahvasti Kiekon virallisessa liigassa aloittanut ja kolmannelle sijalle päätynyt SC Bern kohtaa The Presidentsin, joka sijoittui runkosarjassa hienosti kuudenneksi.

Eliitti- ja Superliigaa dominoinut SC Bern päätti voitokkaan Superliiga-kauden jälkeen kokeilla siipiään muutaman asteen kovatasoisemmassa Kiekkoliigassa. Runkosarjan perusteella joukkue on nyt sarjassa, mihin se kuuluukin; joukkue voitti 26 ottelusta 15 ja pistepörssin top-10:stä löytyy kaksi karhulogoa kantavaa pelaajaa. Nyt joukkueen tulee kuitenkin todistaa pärjäävänsä myös tosiotteluissa, kun Kiekkoliigan puolivälierät alkavat.

Tiiviillä kokoonpanolla operoiva The Presidents ei vastustajastaan poiketen ole näyttäytynyt aiemmin muissa liigoissa. Joukkue tunnettiin pitkään ärsyttävän hyvänä 3vs3-peliformaatin joukkueena, joka on kuitenkin Kiekkoliigassa ollut tasaisen vahva myös oikealla 4vs4-pelimuodolla. SC Bernin tapaan Presidents-joukkueesta löytyy kaksi pelaajaa pistepörssin kymmenen joukosta, joten puolivälieräsarjassa kohtaavat tulikuumat hyökkäykset.

Runkosarjan tilastoja

SC Bern
Runkosarjasijoitus: 3.
Voitottappiottasapelitjatkoaikavoitotjatkoaikatappiot: 13 – 7 – 02 – 2
Tehdyt maalit: 89
Päästetyt maalit: 69
Paras pistemies: kuminalli, 17gp 43 + 24 = 67 +31

The Presidents
Runkosarjasijoitus: 6.
Voitottappiottasapelitjatkoaikavoitotjatkoaikatappiot: 10 9 – 04 – 1
Tehdyt maalit: 91
Päästetyt maalit: 82
Paras pistemies: selänne10, 17gp 41 + 30 = 71 +10

Eteneekö SC Bern ensimmäisellä kaudellaan mitalipeleihin?

Superliigaa mielivaltaisesti dominoinut SC Bern jatkoi Kiekkoliigan runkosarjassa vahvoja otteitaan. Joukkue sijoittui kahden ennakkosuosikkijoukkueen taakse kolmanneksi jättäen alapuolelleen jo vuosia Kiekkoliigaa pelanneita joukkueita. Yhdeltäkään joukkueen avainpelaajista ei löytynyt ennen tätä kautta yli sataa Kiekkoliiga-ottelua, mikä kertoo joukkueen keltanokkaisuudesta Kiekkoliiga-scenessä.

Mutta ei Kiekkoliiga-otteluita pelkästään kokemuksella voitetakaan. Joukkueen tehotykin kuminallin tehoilu sai viimein inhimillisiä piirteitä, kun maalilinko onnistui 17 ottelussa kirjaamaan itsensä tehoille 67 kertaa. Lukema on edelleen todella vahva, mutta kuitenkin selkeästi alhaisempi kuin Superliigassa, jossa hyökkääjän maalinsylkeminen ei tuntunut saavan loppua – keskiarvolla hattutemppu per peli maaleja laukonut kuminalli on jatkanut Kiekkoliigassa erittäin hyviä otteita.

SC Bernin hyökkäyksessä kuminallin aisaparina toimii Jopi, joka pelaa todella viisaasti myös puolustuspäähän. Runkosarjan syöttöpörssissä ensimmäistä kauttaan Kiekkoliigassa pelaava hyökkääjä sijoittui jaetulle toiselle sijalle; Jopi ja kuminalli muodostavatkin todella pelottavan hyökkäysparin. Lisäksi viime kaudella kultaa Raversissa voittanut Saku tuo tulivoimaa hyökkäyspäähän.

SC Bernin puolustuspelaamisen vastuu jakautunee pudotuspeleissäkin ylemmän puolustajan Circlen ja alemman puolustajan pasi88:n harteille. Bern päästi runkosarjassa maaleja alle kolmen maalin keskiarvolla, mikä kertoo niin puolustuspelaajien taitotasosta kuin koko joukkueen puolustuksen hyvästä tasosta, vaikka Bernin pelitapaan kuuluukin innokas hyökkääminen.

Todella hyvää joukkuepeliä esittävä SC Bern on valmis etenemään vaikka finaalipeleihinkin asti. Joukkueesta löytyy tarpeeksi tulivoimaa tarvittavien maalien tekemiseen ja vaadittava määrä itsekuria ja tiiviyttä, jotta maaleja ei synny liikaa omaan päähän. Tiivis joukkuehenki on myös suuri tekijä pudotuspeleissä – sitä onkin taidettu nostaa joukkueen sisäisillä saunailloilla.

The Presidents haastajana puolivälieriin

Kiekon harjoitusotteluista tunnettu ja aktiivisena ryhmänä pidetty The Presidents tunnetaan myös autoplayta hakkaavista pelaajistaan ja yhtenä 3vs3-peliformaatin parhaimmista joukkueista. Presidents-ryhmästä löytyy hyvin puolustusorientoituneita pelaajia, mikä antoi odottaa ärsyttävän tiivistä puolustuspelaamista ja vähämaalisia otteluita.

Odotukset olivat kuitenkin vääriä. Runkosarjassa presidentit päästivät jopa 82 maalia, jolla sijoitutaan puolustustilastoissa Kiekkoliigan häntäpäähän. Presidenttien peleissä nähtiinkin useita noin kymmenen maalin lopputuloksia, mitä voidaan pitää pienoisena yllätyksenä ennakko-odotuksiin nähden – joukkueesta löytyy kuitenkin skede8:n ja iroon tapaisia todella hyviä puolustuspelaajia.

Yksi selitys tälle seikalle voidaan löytää juurikin peliformaatista. Joukkue on pelannut noin kolmivuotisen taipaleensa aikana 1188 tilastoitua ottelua Kiekossa, joista noin 81% on pelattu 3vs3-pelimuodolla. Lisäksi joukkueen pelaajat on totuttu näkemään 3vs3-huoneissa autoplayssa. Ehkäpä pelimuodon muutos on tuottanut jonkinlaisia ongelmia Presidentsin pelisysteemissä – käänteentekeviä ongelmia se ei kuitenkaan ole tuottanut, sillä joukkue eteni debyyttikaudellaan suoraan puolivälieriin.

Joukkueen hyökkäys oli todella hyvässä vireessä runkosarjassa. Hyökkäyskaksikko selänne10 – Haverinen iski yhteisteholukeman 66 + 69 = 135 24 ottelussa. Lisäksi ylempänä puolustajana toimiva iroo oli yksi Kiekkoliigan tehokkaimmista ylemmistä puolustajista 57 pisteellään, kun alempi puolustaja skede8 onnistui myös pistetehtailussa 29 pisteen arvoisesti.

SC Bernin tapaan myöskään Presidentsin pelaajilta ei löydy kokemusta Kiekkoliigan pudotuspeleistä. Pelaajat ovat kuitenkin rutinoituneita yksilöitä kiekkokaukaloissa, joten mullistavaa kädentärinää tuskin nähdään puolivälieräsarjassa.

Ratkaisun paikat

Runkosarjan perusteella SC Bernin ja The Presidentsin välisessä arvioinnissa eroja syntyy, kun tarkastellaan joukkueiden puolustustyöskentelyä. Vaikka molemmista joukkueista löytyy varmaotteisia ja taitavia puolustajia, joutui jälkimmäisenä mainittu joukkue kaapimaan kiekon selkeästi useammin maalistaan runkosarjan aikana. Pudotuspeleissä puolustuspelaaminen on todella tärkeä pelin osa-alue, sillä vastustajan hyökkäyksen turruttaminen vaikuttaa usein koko kentän pelihuumoriin.

Pudotuspeleissä kokemattomien pelaajien täytyy löytää oikea mentaliteetti tärkeisiin otteluihin. SC Bernin pelaajilta tätä kokemusta löytyy Superliigasta, mutta oikeaa haastetta joukkue ei ole vielä oikein kohdannut. Puolivälierissä pelataan vain ja ainoastaan voitosta – ei siitä, millaisella pelillä voiton saavuttaa. Oikeanlainen lähestymistapa paras viidestä -sarjaan on tärkeä seikka pelaajien psyykkisten voimavarojen kannalta.

Seuraa siis, onnistuuko The Presidents tiivistämään joukkuepuolustuksen pudotuspelien vaatimalle tasolle. Molemmista joukkueista löytyy suuri määrä maalintekovoimaa – se joukkue, joka onnistuu tilkitsemään vastustajan maalintekopaikat minimiin, tulee jatkamaan Kiekkoliigan kauden 1/2017 mitalipeleihin.

Osa-alueiden vertailu

Hyökkäys
SC
TPR 

Puolustus
SC
TPR

Joukkuepeli
SC
TPR 

Kokemus
SC
TPR 

Pelikuri
SC
TPR 

Viretila
SC
TPR 

Lopputulema

SC Bern etenee välieriin otteluvoitoin 3-1, kun maaliero näyttää lukemaa 15 – 11.

Tietoja
Kirjoittanut: Ratakses
Julkaistu: 07.02.2017 18:54
Luettu: 1145 kertaa

Kommentit (4)

Trn, 07.02.2017 20:21
kiva aina lukee näitä, kiitos ratakselle :-)
selänne10, 07.02.2017 22:44
Huikeeta työtä!
Spears, 07.02.2017 23:01
Laadukkaita kirjoituksia tulee taas sieltä suunnalta!
kap, 09.02.2017 14:01
Kiva ennakko. :) Näköjään on pojille reeni maistunut, toivottavasti tahti ei hyydy niin saadaan edes jokseenkin tiukat pelit aikaan.

Kommentoi

Kirjaudu sisään, jotta voit kommentoida.