Liigan kausiennakko 3/16

Artikkeli
Kiekkoliigan 41. kausi on pyörähtänyt käyntiin sarjatasojen massiivisen mylläyksen jälkeen. Kiekon virallisen liigan ylimmälle sarjatasolle nousi tällä kaudella huimat viisi joukkuetta – puolet sarjatason joukkuemäärästä. Esimerkiksi edelliskauden mestari Nightmare jättäytyi pois liigatoiminnasta katkaistuaan PePo:n käsittämättömän mestaruusputken, ja legendaariset Kiekkoliiga-joukkueet Voodoo People ja Helsingin Jokerit jättivät hyvästit perinteikkäälle liigalle. Kesätauon jälkeen on taas aika puida tulevan kauden ennakkoasetelmia; tällä kertaa uusien ja nälkäisten liigajoukkueiden innoittamana. Kausiennakko etenee totuttuun tapaan ennakoitujen runkosarjasijoitusten mukaisesti, ensimmäisestä aina kymmenenteen joukkueeseen asti.

1. PePo

Seitsenkertaisen liigamestarin PePo:n jatkaminen Kiekkoliigan alaisuudessa oli epävarmaa vielä kesätauon loppuvaiheille saakka. Viime kaudet Kiekkoliigaa hallinneen joukkueen käsittämätön neljän mestaruuden putki katkesi finaaleissa dramaattisesti Nightmarea vastaan, joka kampesi itsensä mestariksi vahvan nousun myötä. Näin ollen yli vuoden kestänyt PePo-dynastia sai loppunsa, mutta on silti todettava, ettei PePo ole kokenut mitalitonta kautta koko liigataipaleellaan. Yksitoista mitalia saalistanut turkoosiryhmä lähtee tulevaan kauteen selkeänä ennakkosuosikkina, ja voidaankin pitää todellisena ihmeenä, jos Kiekkoliigan menestynein joukkue ei selviä kirkkaimmille mitaleille tällä kaudella.

Edelliset kaudet vähäisellä harjoitusotteluaktiivisuudella operoinut joukkue pelannee tälläkin kaudella pääasiassa vain liigaotteluita. Menneillä kausilla on kuitenkin ollut helppoa huomata, ettei vahvan rutiinin ja pelikurin omaavalla joukkueella ole ollut vaikeuksia pitää loistavaa pelikosketusta yllä vähäisistä pelimääristä huolimatta. Tuhansia sanoja PePo:sta kirjoittaneena tuntuu yhä ääliömäisemmältä kerrata joukkueen vahvuuksia, joita löytyy jokaiselta pelin osa-alueelta. Vuosien aikana hioutunut timanttinen yhteispeli ja pelaajien rautainen kokemus sekä pelitaidot muodostavat yhtälön, jota tällä kaudella yksikään liigajoukkue ei tule ratkaisemaan ratkaisupeleissä suurella todennäköisyydellä.

Joukkueen kokoonpano ei ole muuttunut viime kaudesta kuin yhden pelaajan verran; ylempänä puolustajana usein toimiva migi ryhtyi hopeakauden jälkeen kokoamaan omaa joukkuettaan, joka nähdään tällä kaudella sarjatasoa alempaa. PeliPoikien pelaava kokoonpano koostuu viidestä oman pelipaikkansa Kiekon parhaimmista pelaajista; hyökkääjät Joska, miktok ja peipi sekä ehkäpä parhaan pakkiparin muodostava Naappihari –kaksikko tulevat porskuttamaan useisiin voittoihin tämän kauden Liigassa. On kuitenkin kiinnostavaa nähdä, millaisen kokoonpanon joukkue saa jalkeille runkosarjan otteluihin pelaajien tämänhetkisen aktiivisuuden vuoksi. Se on kuitenkin varmaa, ettei vastustajilla tule olemaan helppoa oli senhetkinen kokoonpano mikä tahansa.

Mitä seurata?

Peli-ilo runkosarjassa - PeliPoikien arvioiminen runkosarjan voittajaksi on aina riskialtista joukkueen motivaation ja aktiivisuuden takia. Pudotuspeleissä joukkue on aina parhaimmillaan parhaan mahdollisen kokoonpanon siivittämänä, mutta runkosarjaottelut käydään läpi usein pakollisena toimenpiteenä. Seuraa siis tälläkin kaudella, millaisen pelaajiston PePo saa jalkeille tiiviistä kokoonpanostaan runkosarjaotteluihin, ja kuinka löysästi niitä otellaan.

2. Ravers

Neljän vuoden takainen liigamestari Ravers teki paluun Kiekkoliigakentille viime kaudella ja eteni heti runkosarjavoittoon kolmen pisteen erolla seuraavaan. Vuosina 2010-2013 vakuuttavat Kiekkoliigakaudet pelannut joukkue nousi räjähtävästi 2.Divarista aina Liigaan asti saalistaen lopulta kultaiset ja hopeiset mitalit. Hopeisiin mitaleihin päättynyt kausi 1/2013 jäi silloin viimeiseksi liigakaudeksi, mutta uudistunut ja jälleen vahvalla pelaajistolla operoiva joukkue on tehnyt paluun Liigaan yhtenä selkeänä mitalisuosikkina.

Raversin runkosarjan kokoonpano edelliskaudella Divarissa koostui pääosin neljästä pelaajasta; täksi kaudeksi Kauniiden ja Rohkeiden rosteriin hypännyt adihasla toimi alemman puolustajan roolissa, kun pakkipari Rodr iski ylempänä puolustajana vaikuttavat 58 pistettä 21 otteluun. Tämän kauden Liigan parhaimmistoon kuuluva hyökkäyspari Holden – Saku tehoili yhteensä 190 pisteen verran eli yhteenlaskettuna yli 4.5 pisteen keskiarvolla ottelua kohden. Aivan samoja pistelukemia tuskin tällä kaudella nähdään, mutta yli 50 pisteen kausi molemmille hyökkääjille on hyvin todennäköinen. Raversin ehdoton vahvuus onkin loistava hyökkäyspeli, mutta vain hieman yli kahden päästetyn maalin keskiarvo viime kauden Divarissa kertoo, että joukkuepuolustaminen ei ole täysin unohtunut hyökkäyspelin kustannuksella.

Tämän kauden puolustuksen vahvuudet ovat kuitenkin vielä hieman kysymysmerkki. Ravers hankki riveihinsä Otuksen, jonka edesottamukset Kiekon suurimman liigan korkeimmalla sarjatasolla on vielä näkemättä. Kokenut alempi puolustaja Ilja on tunnettu vahvoista otteistaan puolustuspäädyssä, mutta viime kauden vähäinen pelimäärä antaa viitteitä siitä, että Ravers on tekemässä Otuksesta joukkueensa puolustuksen tukipilaria. Vahvan hyökkäyspelinsä ja tiiviin joukkuepuolustuksensa avulla Ravers kuitenkin tullaan näkemään runkosarjan kärkisijoilta.

Mitä seurata?

Otus – Aikaisemmin Rekku-nimimerkillä pelannut puolustaja ei omaa kokemusta Kiekkoliigan alaisista sarjoista, ellei Kiekkoliigan sivut täysin valehtele. Kannattaakin seurata, miten kyseinen pelaaja onnistuu yhdessä tämän liigakauden suosikkijoukkueessa ja miten peliaikaa siunaantuu, jos uusia pelaajia liitetään Raversin puolustuskokoonpanoon.3. Oklahoma City Thunder

Kesätauon aikana silminnähtävissä vaikeuksissa pyörinyt Oklahoma City Thunder suoritti vaivalloisesti kesäisen Kiekko Cupin sijoittuen lopulta neljänneksi. Viime kauden jälkeen muun muassa Huiman ja Spliffin menettänyt ryhmä kävi läpi useita muutoksia kesän aikana, mutta on saanut suhteellisen vahvan kokoonpanon jalkeille tämän kauden Liigaan. Viimekauden Liigassa OKC sijoittui runkosarjassa viidenneksi raivaten tiensä aina pronssiotteluun asti, jota joukkue ei kuitenkaan motivaation puutteen vuoksi pelannut, koska let’s face it, mitalipelit pitkän kauden jälkeen ovatkin täysin yliarvostettuja.

Oklahoman pelaajakokoonpano tälle kaudelle on vahva. Hyökkääjäkalustoon jälleen eri joukkueissa kiertelyn jälkeen palannut maajoukkue-hyökkääjä stem tulee tykittämään itsensä Liigan pistepörssin kärkisijoille. Lisäksi joukkue hankki riveihinsä 3vs3-harjoitusotteluissa menestyneen Rhodenin, jonka Kiekkoliiga-visiitit ovat kuitenkin jättäneet parantamisen varaa. Puolustuksessa joukkueen kippari jlo ottanee suurimman vastuun joukkueensa puolustustyöskentelystä, mutta tälle kaudelle hankittu alempi puolustaja wiljo tuo leveyttä koripallojoukkueen puolustuskalustoon. Useihin eri rooleihin pystyvä konkari Bisc on varmasti omimmillaan hyökkäävänä puolustajana, jolta voidaan odottaa pisteitä myös tärkeimmissä otteluissa.

Paperilla OKC näyttää selkeältä mitalisuosikilta, mutta pelaajamuutokset ja hieman epätasapainoinen joukkueen preesens voi tuoda ongelmia ainakin runkosarjan alussa. Jos OKC onnistuu pitämään kokoonpanonsa hyvin kasassa aina pudotuspeleihin asti, voi yhteenhitsautuneesta kokoonpanosta tulla todella vaikea vastus mitalipelejä ajatellen. Runkosarja on kuitenkin pitkä ja sen aikana voi tapahtua paljon asioita. Tästä huolimatta Oklahoman voi rankata top-kolmoseen tämän kauden Liigan runkosarjassa.

Mitä seurata?

Rhoden – Nimimerkillä Eib 3vs3-tunnettuutta kerännyt hyökkääjä on ollut ärsyttävän hyvä pelaaja kyseisissä otteluissa. 4vs4-otteluissa Rhoden ei kuitenkaan viime kausina ole ollut omimmillaan, ja Kiekkoliigaottelut tällä pelimuodolla eivät ole tuottaneet samaa tulosta kuin 3vs3-otteluissa. Seuraa siis, miltä tehohyökkääjän peliesitykset näyttävät Liigan kovatasoisissa otteluissa.


4. Anaheim Mighty Ducks

Viime kauden Liigassa mittavan historiansa ensimmäisen mitalin luovutusvoiton avustamana saalistanut Ankka-ryhmä lähtee muutoksitta hakemaan vähintään yhtä hyvää suoritusta tälle kaudelle. Tasaisessa Liigan keskikastissa runkosarjasijoitukset tullaan varmasti ratkaisemaan vain parin pisteen erolla. Viime kausina nuo pisteet ovat kääntyneet Anaheimia vastaan, mutta optimistisena kauteen lähtevän konkarijoukkueen on nyt aika kääntää tärkeät ottelut ja pisteet omaksi edukseen. Edelliskaudella Ankat jäi runkosarjassa sijalle seitsemän – pääasiassa lukuisten lopettamisten vuoksi.

Jo useita kausia samalla kokoonpanolla pelannut joukkue on pysynyt tavoilleen uskollisena aktiivisena myös kesätauon aikana. Vahvalla yhteishengellä eteenpäin jatkavan joukkueen kokoonpanon hyökkäyskalusto jäänee jälleen kahden pelaajan harteille, kun hyökkääjä- ja veljespari pelsusharb pyrkivät jatkamaan vahvaa yhteispeliään, jota Kiekkoliigassa on nähty kuuden kauden ajan. Puolustusleveyttä Ankoista kuitenkin löytyy hyökkäystä enemmän, kun viime kaudella peliaikoja jakanut kolmikko Ratakses Kaarto Örkki jatkaa samalla koostumuksella myös tällä kaudella, kunhan viimeiseksi mainitun hiiriongelmat saadaan kuntoon. Lisäksi Anaheim otti vastaan ylemmän puolustajan ypen, joka yhden Ankka-liigakauden jälkeen loikkasi Siniviiva HT:n riveihin, mutta palasi kesällä takaisin Ankkojen siipien suojiin.

Anaheim Mighty Ducks aloittaa jo 23. kautensa Kiekkoliigan alaisuudessa. Suurimpana akilleen kantapäänä joukkueella on ollut selkeä voittamisen kulttuurin puuttuminen. Tiukat ja tärkeät ottelut ovat kääntyneet lähes poikkeuksetta vastustajan eduksi vuoden 2010 dramaattisista liigakarsinnoista lähtien, ja samalla useat tärkeät pisteet ovat jääneet saamatta. Viime kausina runkosarjan alempaan keskikastiin juuttuneella joukkueella on kuitenkin yhteispelin ja pelaajien taitotason huomioon ottaen hyvät mahdollisuudet kivuta historiansa parhaimpaan runkosarjasuoritukseen, kunhan pelaamista ei lopeteta ennen kuin päätössummeri on soinut. Tällä kaudella tämänhetkisen Kiekkoliigan pisimpään pelannut joukkue tulee onnistumaan tässä niin, että kotietu pudotuspeleihin on tosiasia.

Mitä seurata?

Jatkoaika- ja yhden maalin ottelut – Viime kausina Anaheim ei ole onnistunut kaapimaan tärkeitä pisteitä jatkoajoista tai muuten tiukoista otteluista. Pystyykö Ankat tähän tällä kaudella? Miltä joukkueen peli näyttää, kun viimeiseen erään lähdetään johtoasemasta?

5. Huittisten Huima

Huittisten Huima on yksi niistä viidestä joukkueesta, jotka nousivat tälle kaudelle korkeimmalle sarjatasolle Liigaan. Vielä ilman liigamitalia jatkavan joukkueen on nähty lopettavan ja jälleen jatkavan Kiekkoliigassa – esimerkiksi ennen viime kautta joukkue pelasi viimeksi Liigassa kaudella 3/15. Vahvaa joukkuepelaamista esittävä joukkue sijoittui viime kaudella Divarin runkosarjassa sijalle 3., aivan Raversin ja HC RoikkuLämyn vanaveteen. Useasta liigakaudesta huolimatta palkinto on vielä jäänyt saamatta, jonka perässä joukkue on varmasti vieläkin.

Tämän kauden Huittisten Huima näyttää hyvin samanlaiselta kuin se on näyttänyt viime vuosinakin. Joukkueen muodostunee hyökkääjäpari TyphoLoiB ympärille, josta varsinkin edellä mainittu onnistui todella hyvin debyyttikaudellaan vihreänutuissa. Molempien hyökkääjien maalintekotaidot ovat huippuluokkaa, ja ylempinä puolustajina yleensä luutivat Lucci ja Winnik voivat vapain mielin tarjoilla maalintekopaikkoja kyseisille hyökkääjille. Edelliskaudella Winnik oli joukkueensa tehokkain pelimies runkosarjassa 53 pisteellä, joten on kiinnostavaa nähdä, palaako kiekkotaituri kesälomalta vielä liigajäille. Tiiviin puolustuksen viimeisinä lukkoina kokeneet pelurit LeeSweatt ja Thomas73 varmistavat sen, että kauden 2/16 Divarin vähiten maaleja päästäneen joukkueen verkot eivät heilu useita kertoja vaikeimpiakaan vastustajia vastaan.

Huittisten Huima voidaan luokitella tasaisen Liigan kärkijoukkueisiin, ja sitä voidaan pitää myös mahdollisena yllättäjänä mestaruustaistoakin ajatellen. Motivoituneena ja mitalinjanoisena joukkueena myös runkosarjasijoitus voi olla parempi kuin tässä ennakossa arvioitu viides sija, vaikkei joukkue olekaan sitä parempaa sijaa vielä onnistunut Liigan runkosarjassa nappaamaan. Divarista jälleen vauhtia hakenut joukkue jäänee tällä kertaa runkosarjassa kuitenkin kahden viime kauden tapaan viidenneksi muiden joukkueiden onnistuessa omissa runkosarjapeleissään paremmin. On jännittävää nähdä, kuinka pitkälle kokenut joukkue tällä kertaa pudotuspeleissä etenee – olisiko nyt ensimmäisen mitalin aika?

Mitä seurata?

Typho – Joukkueensa hyökkäyksen ehdoton kulmakivi. Onnistuu laukomaan maaleja vaikeistakin paikoista, eikä kyseiselle hyökkääjälle voi antaa yhtään ylimääräistä tilaa hyökkäysalueella. Odotettavissa on noin 50 pisteen kausi.

6. HC RoikkuLämy

HC RoikkuLämy kruunattiin viime kaudella Divarin mestariksi todella hyvin onnistuneen sesongin jälkeen. Kauniista ja Rohkeista toissakauden jälkeen erkautunut joukkue sijoittui Divarin runkosarjassa toiseksi tehden lähes yhtä paljon maaleja kuin runkosarjan voittanut Ravers, yhteensä 116 maalia. Näistä maaleista noin puolet oli zuperin käsialaa, joka kirjautti itselleen runkosarjasta huimat tehot, 55 + 48 = 103. Toisaalta joukkue päästi maaleja eniten Divarin kärkijoukkueista – tämä saattaakin olla yksi suurimmista ongelmista tällä liigakaudella.

RoikkuLämy teki joitakin muutoksia kokoonpanoonsa kesätauon aikana. Divarissa kiitettävät tehot neljääntoista otteluun tehnyt maradona jätti joukkueensa kauden jälkeen. Kesällä RoikkuLämyn pelaajistoon hankittiin hyökkääjävahvistuksiksi stem ja Thierry, joista jälkimmäinen myös asettui uuteen joukkueeseensa täksi liigakaudeksi. Thierry ja zuper muodostavatkin vaarallisen hyökkäysparin, jonka kanssa jokainen liigapuolustus saa olla varuillaan. Roikkujen puolustus jäänee suurimmilta osiltaan Lupaschukin ja snidin ohjattaviksi, mutta myös uatu pystyy ottamaan vastuuta puolustustyöskentelyssä.

Vauhdikasta ja tehokasta hyökkäyspeliä esittävä sininutturyhmä aikoo varmasti hakea loistokkaan divarikauden jälkeen samantapaista tulosta myös Liigasta. Joukkue hyökkää usein selkeästi kolmen pelaajan voimin, kun Lupaschuk tukee hyvin joukkueensa hyökkäystä ylemmän puolustajan roolissa. Divariin verrattuna liigajoukkueet kuitenkin ovat usein nopeampia ja parempia rokottamaan nopeista vastahyökkäyksistä, mitkä saattavat olla ongelmallisia Lämyn joukkueryhmittymiselle; jos koko joukkueen hyökkäys ei ole varautunut äkkinäisiin kiekonmenetyksiin, Kiekon parhaimmistoon kuuluvat liigahyökkääjät käyttävät armotta ylivoimatilanteita hyväkseen. RoikkuLämyn tuleekin kiinnittää huomiota viisaisiin päätöksiin hyökkäyspäässä ja tiiviiseen keskialuepelaamiseen, ja jos tässä onnistutaan, on joukkue varmasti vaikea voitettava niin runkosarja- kuin pudotuspeliotteluissakin.

Mitä seurata?

snidi – Alempi puolustaja on todella suuressa roolissa joukkueensa menestymisessä. Stay-at-home-puolustajan otteet omassa päässä tulevat olemaan suuremmassa koetuksessa kuin Divarissa ja onnistumisia vaaditaan, jotta RoikkuLämyn ei tarvitse nojautua täysin vahvaan hyökkäykseensä.

7. Avengers

Kolmannen liigakautensa aloittava Avengers tuli Liigaan jäädäkseen. Vuosi sitten divaridebyyttinsä esittänyt joukkue nousi heti Liigaan ja on esittänyt ilahduttavan hyviä suorituksia jokaisella kaudellaan. Viime kaudella joukkue sijoittui runkosarjassa viidenneksi, mutta pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Oklahoma City Thunder osoittautui liian kovaksi vastukseksi. Tälle kaudelle Avengers on tehnyt muutamia muutoksia joukkueeseensa, joilla se lähtee hakemaan menestystä tasaisessa Liigassa.

Avengers teki off-seasonilla rajulla kädellä muutoksia kokoonpanoonsa - pääasiassa hankkimalla uusia vahvistuksia riveihinsä. Aktiivisesta ja laajasta kokoonpanosta löytyy paljon tasaisen vahvoja pelaajia, joita joukkueen johto voi huoletta laittaa kentälle. Hyökkäyspään vahvistukset set, frou ja viime kauden puolella joukkueeseen hankittu Hatti jakavat peliaikoja vanhempien Avengers-pelaajien kanssa, joita ovat seqe ja Loren. Suuret muutokset joukkueen kokoonpanossa tekevät Avengersista todella mielenkiintoisen joukkueen, sillä esimerkiksi viime kautena kiitettävän pistemäärän latoneen Haran korvaaminen on varmasti ollut vaikea tehtävä joukkueelle. Tasalaatuisen ryhmän puolustuksen kulmakivi Oikea häärii totutusti alemman puolustajan paikalla, kun edelliskauden Avengersin sisäisen pistepörssin voittaja illmac ottanee suurimman vastuun ylemmän puolustajan tehtävistä. Laajuutta puolustustyöskentelyyn tuovat lisäksi Avengersin luottopelaaja Folin ja tälle kaudelle signattu noob.

Aktiivisesti off-seasonilla pelannut Avengers on yrittänyt parhaansa mukaan sisäistää joukkueen pelitavan myös uusille pelaajille. Harjoitusottelut ovatkin menneet suhteellisen mallikkaasti, mutta on mielenkiintoista nähdä, miten mustapaitojen yhteispeli toimii myös liigakentillä, jolloin pelin tulisi olla jo hyvin hitsautunutta. Lähteneiden pelaajien aiheuttama lovi on kuitenkin niin suuri, että uusien pelaajien on vaikea korjata sitä ainakaan ensimmäisellä kaudellaan Avengersissa. Näin ollen joukkue ei onnistu uusimaan kahden viime kauden viidettä sijaansa, vaan Kostajat voidaan nähdä runkosarjan jälkeen sijalta seitsemän.

Mitä seurata?

Peliaikojen jakautuminen – Laajassa kokoonpanossa on hyvien puolien lisäksi myös ongelmia tuottavia seikkoja. Jos liigapelien aikaan onlinessa on useitakin pelaajia, nähdäänkö suurta vaihtoruljanssia ottelujen aikana? Miten se vaikuttaa yhteispelin toimimiseen? Vaikka on oikein antaa jokaiselle pelaajalle mahdollisuus ainakin runkosarjan alkuvaiheessa, tulee joukkueen väistämättä tiivistää pelaavaa kokoonpanoaan kauden loppua kohti.

8. HC Tyrmäys

Jo kymmennen liigakautensa aloittava HC Tyrmäys lähtee lähes muutoksitta uuteen liigakauteen, joskin joukkue hakee edelleen vahvistuksia eritoten puolustuspelaajistoonsa. Edelliskaudella joukkue onnistui kipuamaan runkosarjan päätteeksi kuudennelle sijalle, mutta ei onnistunut yllättämään kolmanneksi jäänyttä PePo:a puolivälierissä. Tämän kauden ilmoitetussa kokoonpanossa on ainoastaan kaksi muutosta: joukkueen vahvuudesta on viime kauteen verrattuna poissa vain Kauniisiin ja Rohkeisiin lähtenyt kip ja pelaavasta kokoonpanosta tiputettu Myll.

Kuten useasti ennenkin, Tyrmäyksen ehdottomiin vahvuuksiin kuuluu railakas ja rohkea hyökkääminen. Kiekon parhaimpiin maalintekijöihin lukeutuva Hjerpe on saanut kannatella joukkueensa hyökkäystä pitkään, mutta esimerkiksi viime kaudella nyt kolmatta kauttaan Tyrmäyksessä aloitteleva Tanguay kaappasi sisäisen pistepörssin voiton pisteen erolla hyökkääjäpariinsa. Molemmat pelaajat ovat selkeitä snipereitä, joiden laukaisutaidot varmasti otetaan huomioon kaikkien liigajoukkueiden merkkausstrategioissa. Hieman kuten Anaheim Mighty Ducksillakin, HC Tyrmäyksen pelaajakokoonpano perustuu tiiviiseen hyökkäyskalustoon ja laajaan puolustuskokoonpanoon, kun puolustajaosastolta löytyy yhteensä kuusi eri pelaajaa. Ylemmän puolustajan roolin tärkein pelaaja on varmasti sanfor, jonka pääasiallisena tehtävänä on rakentaa pelipaikkoja joukkueensa maalintekijöitä ja tukea puolustusta vahvasti. Alemman puolustajan tontin voidaan ennakoida jäävän suurimmalta osin HKlenkin vastuulle, mutta esimerkiksi Lundin on nähty näyttävän taitojaan joukkueen harjoitusotteluissa.

HC Tyrmäyksen suurin uhka pudotuspelipaikkaa ajatellen on juurikin puolustuksen tämänhetkinen tilanne. Viime kausina muutenkin joukkueen heikoksi kohdaksi huomattu osa-alue on vielä sekavassa tilassa, ja jää nähtäväksi, millaiselta puolustustyöskentely näyttää liigapelien alkaessa. Jotta joukkue voi lunastaa kahdeksannen runkosarjasijan, tulee Hjerpen ja Tanguayn näyttää parasta osaamistaan jokaisessa liigaottelussa. Odotettavissa on varmasti suurinumeroisia ja viihdyttäviä otteluita, kun tyrmääjät luistelevat tämän kauden Liigan kaukaloihin.

Mitä seurata?

Puolustuskaluston tilanne – Hjerpe ja Tanguay ovat suuressa roolissa joukkueessaan, mutta on kiinnostavaa seurata, minkälaisen pelaajiston HC Tyrmäys saa jalkeille puolustuspäähänsä. Ylempi puolustaja sanfor tullee saamaan jälleen paljon peliaikaa ylempänä puolustajana, mutta kuka nähdään joukkueen alempana puolustajana?


9. Ärsytetty Karhu

Vielä Kiekkoliiga-kauden alunkin jälkeen rakennusvaiheessa olevan Ärsytetyn Karhun tilanne ei vaikuta tällä hetkellä optimaaliselta. Viime kaudella joukkue hankki Divarissa kotiedun pudotuspeleihin sijoittumalla vahvojen esitysten jälkeen neljänneksi, mutta hiljaisen kesätauon jälkeen aloitettu liigajoukkueen rakennustyö aloitettiin liian myöhään. Viime kauden Karhun tärkeimpiä pistemiehiä riazlia ja raphaelia ei nähdä joukkueen liigakokoonpanossa tällä kaudella, minkä myötä noin vuoden vanhan joukkueen hyökkäyskalusto on edelleen kysymysmerkin alla. Hyvänä puolena voidaan todeta, että joukkueen vahvat puolustuspelaajat nähdään myös tällä kaudella Karhun riveissä.

Uhkaavan kuvan joukkueen tilasta antoi se seikka, ettei joukkueen johto kyennyt nimeämään ilmoitettuun kokoonpanoonsa kuin neljä pelaajaa, joista yksi on jo tiputettu pois. Tällä hetkellä ÄK on kuitenkin saanut ongittua joukkueeseensa puolustajana toimivan Karjiksen, jonka lisäksi konkarihyökkääjät Tikkanen ja Tsistov ovat liittyneet joukkueen tilastosivulle. Voodoo Peoplessa vähäiselle vastuulle jäänyt Tsistov on niittänyt mainetta enimmäkseen autoplayssa, kun Tikkasen tehokkaimmat vuodet Kiekkoliigasta löytyvät noin viiden vuoden takaa. Vielä ei ole varmaa liitetäänkö kyseiset pelaajat myös pelaavaan liigakokoonpanoon, mutta joukkueen tilanteen huomioon ottaen se on varsin todennäköistä. Ärsytetyn Karhun ykköshyökkääjä selänne10 onkin todella vastuullisessa asemassa otsoryhmän hyökkäyksen kärjessä.

Vaikka joukkue onkin eittämättä hieman sekavassa tilanteessa, ei se varmasti ole helposti kaadettavissa tämän kauden tasaisessa Liigassa. Joukkueen puolustuksen tärkeät pelaajat vekara ja bag pelaavat loistavasti yhteen ja jälkimmäisenä mainittu kuuluu muutenkin kiistattomasti pelipaikkansa parhaimpiin pelaajiin. Lisäksi joukkueen johtaja vekara saa varmasti pelaajansa toteuttamaan haluamaansa pelitapaa eri joukkueita vastaan; tämän tuleekin onnistua hyvin, jotta Ärsytetty Karhu nähtäisiin Liigan pudotuspeleissä.

Mitä seurata?

vekara – Pelin rytmittäminen sekä joukkueen puolustuksen ja hyökkäyksen liittäminen ovat ylemmän puolustajan tärkeimpiä tehtäviä. Todella hyvällä pelisilmällä varustetun puolustajan tulee myös saada joukkueensa yhteispeli kulkemaan nopeasti niin, että pisteitä saadaan raavittua kasaan tarpeeksi tiukoista otteluista. Suhteellisen kokematon Kiekkoliiga-puolustaja on ehkäpä tärkeimmässä roolissa joukkueensa edesottamuksissa.


10. Caribbean

Divarin viidenneltä sijalta Liigaan nostettu Caribbean on ehdottomasti yksi mielenkiintoisimmista joukkueista tämän kauden korkeimmalla sarjatasolla. Joukkue on kokenut suhteellisen paljon muutoksia viime kaudesta, kun joukkueen tehokkain pelaaja bis ei ole enää Karibian sankareiden kokoonpanossa ja muitakin pelaajia on lähtenyt ja lukuisia uusia tullut pelaajistoon. Viimeiseltä sijalta Liigaan nostetulta joukkueelta ei voi odottaa huimia urotekoja, varsinkaan kun karibialaisryhmän kokoonpano on vaihtunut kovalla sykkeellä.

Caribbean esitti Divarissa hyökkäysvoittoista kiekkoa, mikä näkyi maalintekomäärissä, mutta myös päästetyissä maaleissa. Joukkueen hyökkääjäpari raiq – maiq on hyvin yllätysvalmis parivaljakko, mutta kokemuksen puute voi koitua kohtaloksi tasaisessa ja kovatasoisessa Liigassa. Joukkueen ylempänä puolustajana toiminee Flock, joka muiden Caribbean-pelaajien tapaan tekee liigadebyyttinsä Caribbeanin paidassa. Suhteellisen nimettömästä puolustusrosterista löytyy pelaajia kuten AwU ja Tokke, mutta pelaavaa puolustusryhmittymää on vielä vaikea sanoa joukkueen hakiessa edelleen vahvistuksia puolustuspäähän.

Haastajan roolissa Liigaan lähtevän joukkueen tärkeimpänä huomionaiheena tulisi olla puolustuksen tiiviys ja vastahyökkäysten realisointi, jotta tasokkaista liigapeleistä voitaisiin hankkia hyviä tuloksia. Vielä hieman rakennusvaiheessa oleva joukkue ei varmastikaan tule olemaan täysi heittopussi Liigassa, mutta näyttää vääjäämättä siltä, ettei joukkueen materiaali ja kokemus riitä paremmille runkosarjasijoille kipuamiseen. Joukkue lähtee kuitenkin ilman paineita etukäteen heikoimpana joukkueena jokaiseen liigaotteluun, ja on huomattu, ettei se ole aina huono lähtökohta kun puhutaan kiekko.tk-otteluista.

Mitä seurata?

raiq – Joukkueensa tämän kauden ehdoton ykköstykki. Hyökkääjältä vaaditaan onnistumisia laajalti, jotta Caribbean voi haaveilla debyyttikaudellaan viimeisen sijan välttämisestä. Luvassa voi olla mahdollinen läpimurtokausi.


Kauden 3/2016 Liiga on yksi mielenkiintoisimmista kausista, joita Kiekkoliigan historiassa on nähty. Uudet haastajat ja kokeneemmat liigajoukkueet ottavat yhteen ennalta todella tasaisessa sarjassa, jonka runkosarjasijoitukset voivat vaihdella hyvinkin paljon. Kiekkoliigan johtokunta toivottaa jännittävää liigakautta – nähdään kiekkokatsomoissa!

Tietoja
Kirjoittanut: Ratakses
Julkaistu: 21.08.2016 18:38
Luettu: 2213 kertaa

Kommentit (7)

snidi, 21.08.2016 20:56
hieno ennakko, hyvä et näitä tehää edelleen
Oikea, 21.08.2016 21:09
''Kauden 2/16 Avengersin tehokkaimpien pelimiehien, Tenkratin ja Haran, lopettaminen joukkueessa ajoi kostajaryhmän hankkimaan uusia vahvistuksia riveihinsä.'' Tenkrat ei pelannu viimekaudella peliäkään Avengerssin paidassa. Illmacn tehot merkittiin Tenkratille, koska kiekkoliigan sivut ei muuta vaihtoehtoa antanut. Eli viimekaudella kaikki Tenkratin tehot on illmacn tekemiä.
Tempura, 21.08.2016 21:21
Pitääkin muuten korjata nuo kun taas kotona, hyvä huomio Oikea.
Ratakses, 21.08.2016 21:22
Avengersin tekstiin tehty pyydettyjä korjauksia. Vieritän virheen syyt kuitenkin yläpuolelle kirjoittaneen nimimerkin niskoille.
Tempura, 21.08.2016 23:16
Tilastot on nyt siirretty oikealle omistajalleen.
Lupaschuk, 28.08.2016 01:32
Ihan vaan koska moni ei näköjään vaivaudu edes kiittään ennakosta vaikka kaudesta toiseen tulee tämmöstä tekstiä niin KIITOS.
Oikea, 28.08.2016 17:36
Lupa oot nii ystävällinen. (:

Kommentoi

Kirjaudu sisään, jotta voit kommentoida.